Discover

Η ανησυχία είναι συνηθισμένη και στα παιδιά

Η ανησυχία δεν είναι ξένη για τα παιδιά. Και μπορεί να μη χρειάζεται να πληρώνουν λογαριασμούς και να μαγειρεύουν, αλλά όπως και οι ενήλικοι έχουν ευθύνες και καθημερινές απαιτήσεις.

Εάν συσσωρευτούν οι απογοητεύσεις, τα παιδιά μπορεί να αγχωθούν και να κατακλυστούν από ανησυχία. Είναι φυσικό για όλα τα παιδιά να ανησυχούν κατά καιρούς, μερικά όμως μπορεί να ανησυχούν περισσότερο από άλλα. Ευτυχώς, οι γονείς μπορούν να τα βοηθήσουν να μάθουν να διαχειρίζονται το άγχος και να αντιμετωπίζουν τα καθημερινά προβλήματα με ευκολία.

Τι ανησυχεί τα παιδιά και πώς θα τα βοηθήσετε;

Οι ανησυχίες των παιδιών εξαρτώνται συχνά από την ηλικία τους. Συνήθως ανησυχούν για θέματα όπως οι βαθμοί, οι εξετάσεις, το σώμα τους, οι φίλοι και οι αθλητικές τους δραστηριότητες. Μπορεί να αισθάνονται άγχος για τυχόν κοινωνικά προβλήματα ή ότι θα μείνουν εκτός της παρέας. Θέματα όπως η τρομοκρατία, ο πόλεμος, η ρύπανση, η υπερθέρμανση του πλανήτη, ζώα που απειλούνται με εξαφάνιση και οι φυσικές καταστροφές μπορούν να αποτελέσουν επίσης πηγή ανησυχίας για τα παιδιά.

Για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να διαχειριστούν τις ανησυχίες τους, μπορείτε να:

  • Μάθετε τι υπάρχει στο μυαλό τους: Να είστε διαθέσιμοι και να ενδιαφέρεστε για το τι συμβαίνει στο σχολείο, στην αθλητική ομάδα και με τους φίλους τους. Εάν το παιδί σας φαίνεται να ανησυχεί για κάτι, ρωτήστε το. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να εκφράσουν αυτό που τους προκαλεί ανησυχία.
  • Δείξτε ενδιαφέρον και κατανόηση. Το να νοιάζεστε για τις ανησυχίες του παιδιού σας δείχνει ότι είναι σημαντικό για εσάς και το βοηθά να αισθάνεται ασφαλές. Τα καθησυχαστικά σχόλια μπορούν να βοηθήσουν, αλλά συνήθως μόνο αφού ακούσετε το παιδί σας.
  • Δώστε τους λύσεις. Μπορείτε να μειώσετε τις ανησυχίες βοηθώντας τα παιδιά να μάθουν να αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις. Όταν το παιδί σας σας μιλάει για ένα πρόβλημα, βρείτε μια λύση μαζί. Εάν ο γιος σας ανησυχεί για ένα επερχόμενο τεστ μαθηματικών, για παράδειγμα, βοηθήστε τον να διαβάσει.

Η αντίδρασή σας μετρά

Λάβετε υπόψη ότι η δική σας αντίδραση σε διάφορα γεγονότα επηρεάζει και τα παιδιά. Εάν εκφράσετε θυμό και άγχος για ένα γεγονός που είναι πέρα από τον έλεγχό σας, τα παιδιά είναι πιθανό να αντιδράσουν με παρόμοιο τρόπο. Αν εκφράσετε όμως την ανησυχία σας ακολουθώντας μια μετριοπαθή προσέγγιση, τα παιδιά σας θα αισθάνονται πιο αισιόδοξα και ασφαλή. Επομένως, αναζητήστε πράγματα που μπορείτε να κάνετε μαζί τους για να τα βοηθήσετε να νιώσουν όμορφα. Δεν μπορείτε να σταματήσετε έναν πόλεμο, για παράδειγμα, αλλά η οικογένειά σας μπορεί να συνεισφέρει σε έναν οργανισμό που παλεύει για την ειρήνη ή βοηθά παιδιά σε χώρες με πόλεμο. Μερικές φορές, όταν τα παιδιά ανησυχούν, αυτό που χρειάζονται περισσότερο είναι η διαβεβαίωση από τους γονείς τους ότι όλα θα πάνε καλά. Αυτό μπορεί να γίνει είτε με μια αγκαλιά είτε με λίγες λέξεις ή περνώντας χρόνο μαζί τους.

Επισημάνετε τη θετική πλευρά της ζωής

Μερικές φορές τα παιδιά χρειάζονται από τους γονείς τους να τους δείξουν πώς να νικήσουν την ανησυχία τους. Προσπαθήστε να γίνεται ο θετικός πόλος για το παιδί σας, το πρότυπό του. Επισημάνετε τα θετικά πράγματα της ζωής. Ρωτήστε τα παιδιά σας τι τους άρεσε στην ημέρα τους και ακούστε όταν σας λένε με τι διασκεδάζουν. Δώστε άφθονο χρόνο στα καλά πράγματα που συμβαίνουν. Αφήστε τα να σας πουν τι σκέφτονται και πώς αισθάνονται για τις επιτυχίες, τα επιτεύγματα και τις θετικές εμπειρίες τους.

Γίνετε καλό πρότυπο. Τα πιο ισχυρά μαθήματα που διδάσκουμε στα παιδιά είναι αυτά που δείχνουμε με τις πράξεις μας. Η ανταπόκρισή σας στις δικές σας ανησυχίες και απογοητεύσεις μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη διδασκαλία των παιδιών σας για το πώς να αντιμετωπίζουν τις καθημερινές προκλήσεις. Εάν είστε κουρασμένοι ή θυμωμένοι όταν ασχολείστε με τις υποχρεώσεις σας, τα παιδιά σας θα μάθουν ότι αυτή είναι η σωστή αντιμετώπιση.

Η απάντηση στα προβλήματα με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση διδάσκει στα παιδιά ότι τα προβλήματα είναι προσωρινά και ότι αύριο ξημερώνει μια νέα μέρα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Ο τρόπος για να μεγαλώσετε επιτυχημένα παιδιά

Αν θέλετε να μεγαλώσετε επιτυχημένα παιδιά η Νευροεπιστήμη συστήνει να τους διαβάζετε βιβλία, ώστε να αναπτύξουν μεγαλύτερη πνευματική ενσυναίσθηση. Αν είστε σαν τους περισσότερους γονείς,...

H επιλόχειος κατάθλιψη «χτυπά» και τους μπαμπάδες

Μετά τη γέννηση ενός μωρού δεν είναι μόνο οι μητέρες αλλά και οι μπαμπάδες που μπορεί να παρουσιάσουν κατάθλιψη. Μία νέα έρευνα, δημοσιευμένη στο περιοδικό...

Ένας μπαμπάς έγραψε δύο παιδικά βιβλία πριν φύγει από τη ζωή

Ένας γιατρός που έφυγε από τη ζωή από έναν σπάνιο όγκο στον εγκέφαλο έγραψε δύο παιδικά βιβλία για τον τρίχρονο γιο του ως ένα...

Φυσικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στις λειτουργίες του σώματος

Η εγκυμοσύνη επιφέρει βαθιές αλλαγές στο σώμα αλλά και στις συνήθειες της γυναίκας, επηρεάζει όλα τα όργανα, τους ιστούς και τις λειτουργίες τους. Συγκεκριμένα, πρώτα...

Υπερπροστατευτικοί γονείς: Μια σύγχρονη επιζήμια τάση

Οι υπερπροστατευτικοί γονείς, στη σημερινή κοινωνία, αποτελούν μία τάση ολοένα αυξανόμενη - και ίσως επιζήμια. Πρόκειται για γονείς που βοηθούν το παιδί τους ακόμη...