Discover

Ξεσπάσματα θυμού vs συναισθηματικής κατάρρευσης

Τα ξεσπάσματα θυμού και η συναισθηματική κατάρρευση μπορούν να φαίνονται τα ίδια, αλλά οι αιτίες τους είναι πολύ διαφορετικές – όπως είναι και οι τρόποι αντιμετώπισής τους.

Πολλοί γονείς μπερδεύουν τα ξεσπάσματα θυμού με την συναισθηματική κατάρρευση και αυτό μπορεί να δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα στην αντιμετώπισή τους. Δείτε τις διαφορές ώστε την επόμενη φορά να είστε έτοιμοι.

ξεσπασματα-θυμου-συναισθηματική-κατάρρευσηΗ συναισθηματική κατάρρευση δεν είναι ποτέ όμορφη – ειδικά όταν έχετε κοινό – και ούτε ο άσχημος ξαδέλφος της, ο θυμός. Μάλιστα, συχνά συνδυάζονται ενώ χρησιμοποιούμε και τους ίδιους όρους, αλλά υπάρχει μια διαφορά μεταξύ των δύο, λένε οι ειδικοί.

Και τα δύο είναι δικαίωμα της παιδικής ηλικίας καθώς τα παιδιά δοκιμάζουν όρια και μαθαίνουν πώς να ρυθμίζουν τα συναισθήματά τους. Μπορεί επίσης να είναι δύσκολο να τα ξεχωρίσουμε στη στιγμή, αλλά εδώ είναι μερικές συμβουλές για το χειρισμό του καθενός.

Ξεσπάσματα θυμού

Τα ξεσπάσματα συνήθως ξεκινούν από την παιδική ηλικία και προκαλούνται συνήθως όταν ένα παιδί θέλει κάτι που δεν μπορεί να έχει ή προσπαθεί να κάνει κάτι επικίνδυνο (όπως να ανεβεί πολύ ψηλά σε ένα παιχνίδι στην παιδική χαρά) και του είπατε «όχι».

Η τακτική του θυμού είναι μια τακτική για να προσπαθήσουν να δουν αν αυτό θα λειτουργήσει για να πάρουν αυτό που θέλουν. Είναι μια αναπτυξιακά κατάλληλη στρατηγική για τη δοκιμή ορίων.

Έτσι μπορεί να δείτε ένα παιδί δύο χρονών να ξεκινά τα ουρλιαχτά και να χτυπάει με γροθιές και κλωτσιές, αν του απαγορεύσετε να φάει καραμέλα ή να τρέξει στον δρόμο.

Το πιο σωστό σε εκείνες τις στιγμές είναι να λέτε στο παιδί μια φορά, σταθερά αλλά ήρεμα, «Όχι, δεν μπορείς να το κάνεις (ή να το κάνετε) γιατί…» Μετά από αυτό, αγνοήστε το. Τα περισσότερα παιδιά θα κουραστούν και θα τα παρατήσουν. Η χειρότερη περίπτωση, σε δημόσιο χώρο, είναι ότι ίσως χρειαστεί να τρέξετε.

Εάν οι γονείς είναι συνεπείς, τα παιδιά θα μάθουν ότι τα ξεσπάσματα θυμού δεν λειτουργούν και θα σταματήσουν να τα πετάνε σε κάθε σας άρνηση.

Διαφορετικά, διακινδυνεύετε να μεγαλώσετε ένα παιδί που θα χρησιμοποιεί τα ξσπάσματα για χειραγώγηση όταν φτάσει στην εφηβεία.

συναισθήματα-παιδική-ηλικίαΣυναισθηματική κατάρρευση

Η κατάρρευση μοιάζει πολύ με ένα ξέσπασμα, αλλά εσωτερικά δεν είναι επιλογή. Είναι το αποτέλεσμα ενός συναισθηματικά συγκλονισμένου παιδιού που απλά δεν μπορεί να το κρατήσει. Θα μπορούσε να είναι υπερβολικά διεγερμένο, εξαντλημένο, θυμωμένο ή ακόμη και ενθουσιασμένο – και φαίνεται να προέρχεται από το πουθενά.

Το παιδί, λοιπόν, έχει χάσει σχεδόν ολόκληρο τον έλεγχο σε αυτό το σημείο και δεν ξέρει καν τι θέλει – ή δεν θέλει – πια. Και δεν κάνει αυτή τη συμπεριφορά με οποιοδήποτε στρατηγική.

Οι γονείς μπορούν να αισθάνονται αβοήθητοι μπροστά σε μια κατάρρευση επειδή τίποτα από όσα λένε ή κάνουν δεν φαίνεται να βοηθούν. Στην πραγματικότητα, αυτή θα πρέπει να είναι η πρώτη ένδειξη ότι η κλιμάκωση είναι πέρα ​​από το ξέσπασμα. Ειδικά αν η αγνόησή της, ακόμη και η υποχώρηση δεν λειτουργεί.

Κάθε παιδί είναι διαφορετικό σε αυτό που μπορεί να ανταποκριθεί  κατά τη διάρκεια μιας κατάρρευσης. Μερικοί γονείς έχουν επιτυχία επισημαίνοντας το συναίσθημα (που το βάζουν σε λέξεις) και μετά δίνουν στο παιδί μια αγκαλιά (που μπορεί να είναι καταπραϋντική), ενώ άλλοι βρίσκουν ότι η απομόνωση του παιδιού σε ένα ήσυχο σημείο για την αποσυμπίεση είναι η καλύτερη στρατηγική. Ένας αποκλειστικός χώρος «χαλάρωσης» που είναι εφοδιασμένος με παιχνίδια, όπως μια μπάλα στρες μπορεί επίσης να βοηθήσει μερικά παιδιά να ρυθμίσουν τα συναισθήματά τους. Αν το μυαλό γυρίζει σε 100 κατευθύνσεις, μπορεί να ηρεμήσει, γιατί εστιάζεσαι στην αίσθηση αφής της συμπίεσης.

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, οι γονείς μπορούν να τους διδάξουν πιο ρητές τεχνικές αυτορρύθμισης, όπως βαθιά αναπνοή ή η επανάληψη ενός μάντρα: «Είμαι θυμωμένος τώρα αλλά αυτό θα περάσει». Είναι επίσης σημαντικό για τους γονείς να μιλούν για τα δικές τους παιδικές καταρρεύσεις (ως ενήλικες, το χάνουμε περιστασιακά), για να πούμε στα παιδιά ότι η διαχείριση μεγάλων συναισθημάτων είναι μια δια βίου ικανότητα.

θυμός-αντιμετώπιση-παιδιάΜερικά παιδιά είναι πιο επιρρεπή σε εκρήξεις;

Είμαστε όλοι γεννημένοι με διαφορετικές δυνατότητες ρύθμισης συναισθημάτων και πρέπει να μάθουμε τι λειτουργεί για εμάς. Ωστόσο, έχετε κατά νου, ότι δεν πρέπει ακόμα και αν είναι πιο ευαίσθητα να αφήσετε να εννοηθεί ότι τα ξεσπάσματα θυμού είναι μια απόλυτα φυσιολογική συμπεριφορά.  Εκείνο που πρέπει επίσης να μάθουν είναι πώς να ηρεμούν όταν αισθάνονται εκτός ελέγχου.

Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά μαθαίνοντας τους τα συναισθήματα από όταν είναι μικρά ακόμη, προκειμένου να  αναπτύσσουν ένα λεξιλόγιο για να περιγράψουν πώς αισθάνονται. Προσέξτε να μη λειτουργήσετε απωθητικά για τα συναισθήματα. Η απώθηση είναι να πούμε «Μην ανησυχείς» ή «Μην φοβάσαι», όταν στην πραγματικότητα αυτά τα αρνητικά συναισθήματα είναι μέρος του ανθρώπου και πρέπει να μάθουμε πώς να τα διαχειριστούμε.

Να θυμάστε λοιπόν, ότι ο θυμός είναι φυσιολογικό συναίσθημα. Το χτύπημα και το κλοτσιές όχι.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Τα θέλει όλα δικά του; Δείτε πώς να πάρετε το προβάδισμα

Νήπια: Πώς να σταματήσετε το κλαψούρισμα

Θυμός των παιδιών: Μια ευκαιρία ανοικοδόμησης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Παιδικό πρωινό ξύπνημα: Έξι τρόποι αντιμετώπισης

Έχετε ένα ζωντανό πολύ πρωινό ξυπνητήρι; Δείτε τι πρέπει να κάνετε όταν το μικρό σας ξυπνά πολύ νωρίς το πρωί. Είναι συνηθισμένο για τα μικρά...

“Παραμύθια της Ίμβρου”, της Εύης Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου

Τα "Παραμύθια της Ίμβρου" είναι ένας τόμος-κόσμημα για μια πρώτη γνωριμία με την ιστορία και τον πολιτισμό του πολύπαθου νησιού της Ίμβρου και των αυτοχθόνων κατοίκων...

Διατροφή των παιδιών: Μυστικά και tips

Η διατροφή των παιδιών είναι από τα πιο σημαντικά πράγματα  στην ανατροφή τους και δεν έχει πάντα ευκολίες. Οι γονείς, πολλές φορές, ταλαιπωρούνται με τη...

Σκύλοι βοηθοί: Πώς αλλάζουν τις ζωές ανθρώπων που έχουν ανάγκη

Πώς οι σκύλοι βοηθοί μπορούν να αλλάξουν τη ζωή των ατόμων με αναπηρία ‒ Η ιστορία του Μάικ και του Γιώργου ‒ Η εκπαιδεύτρια...

Γιώργος Αντωνάκης: Από την Κρήτη στον Μυστρά

Ο συγγραφέας Γιώργος Αντωνάκης αγαπάει και τιμά την ελληνική γλώσσα και αυτό διαφαίνεται σε κάθε του βιβλίο. Ο Γιώργος Αντωνάκης γράφει βιβλία καλώντας μας σε...