Discover

Θυμός και παιδιά: Υγιής κατάσταση

Η αποφυγή του θυμού δεν είναι δουλειά σας και όπως θα διαβάσετε στη συνέχεια τα δάκρυα και τα ξεσπάσματα είναι πραγματικά υγιή και υπάρχει τρόπος να ξεπεραστούν.

Μερικές φορές, αφήνοντας τα παιδιά να αναστατωθούν ή ακόμα και να εκνευριστούν είναι το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για αυτά. Να θυμάστε ότι η αποφυγή του θυμού δεν είναι δουλειά σας.

θυμός-και-παιδιάΣυμπεριφορά γονέων

Οι σύγχρονοι γονείς προστατεύουν υπερβολικά τα παιδιά τους από αρνητικά συναισθήματα και κάνουν ό, τι χρειάζεται για να τα αποτρέψουν από την όποια αναστάτωση ή εκνευρισμό. Το αποτέλεσμα: παιδιά με μειωμένη αυτοπεποίθηση. Το σύγχρονο πρότυπο είναι γονείς που συστηματικά επιμένουν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να φορέσουν τα παπούτσια τους ή το παλτό τους, ώστε να μην βιώσουν την απογοήτευση να το κάνουν μόνοι τους. Ή οι μητέρες που δίνουν αμέσως στα νήπια το κινητό τηλέφωνο για να μην γκρινιάξουν.

Αλλά για σκεφτείτε. Μήπως η ανυπαρξία ή η άμεση εξάλειψη έκφρασης θυμού, θλίψης ή απογοήτευσης μπορεί να είναι εξαιρετικά επιζήμια για την ανάπτυξη ενός παιδιού.

Στην πραγματικότητα, δεν κάνετε τη δουλειά σας ως γονέας εάν εμποδίσετε το παιδί σας να βιώσει αρνητικά συναισθήματα.

Τι δείχνουν οι έρευνες

Έρευνες έχουν δείξει ότι η πρόληψη της συναισθηματικής ποικιλομορφίας – δηλαδή, ένα φάσμα θετικών και αρνητικών συναισθημάτων – μπορεί να είναι αντιπαραγωγική και δυνητικά επιβλαβής. Τα παιδιά που δεν μπορούν να εκφράσουν τις συναισθηματικές τους ανάγκες είναι πιο πιθανό να γίνουν έφηβοι που εμπλέκονται σε συμπεριφορές υψηλού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένης της κατάχρησης ουσιών. Επίσης, μια μελέτη το 2015 σε άνδρες προπτυχιακούς φοιτητές στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας διαπίστωσε ότι όσοι είχαν τιμωρηθεί από τις μητέρες τους για έκφραση αρνητικών συναισθημάτων είχαν περισσότερα προβλήματα διαχείρισης θυμού από ότι οι προπτυχιακοί με πιο υποστηρικτικές μητέρες.

Τρόπος αντιμετώπισης

Τα παιδιά έχουν ξεσπάσματα. Τουλάχιστον μία φορά την ημέρα, μπορεί να  θυμώσουν για κάτι. Αφήστε τα να το αισθανθούν, μέχρι εκείνο το σημείο που δεν θα χρειαστεί να σας χτυπήσουν για να ξεσπάσουν.

Προσπαθήστε να τους αποσπάτε την συμπεριφορά, αλλάζοντας το θέμα, κάνοντας ένα αστείο. Αυτές οι τεχνικές είναι, λίγο πολύ, στρατηγικές αποφυγής. Μια πιο πολύτιμη και χρήσιμη προσέγγιση,  είναι να αναγνωρίσετε τα συναισθήματα που έχετε και οι δύο. Το παιδί μαθαίνει πώς να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του όταν επιδιορθώνεις το θυμωμένο συναίσθημα. Αφού ηρεμήσετε, αντί να τιμωρήσετε το παιδί σας, αφήστε το να βιώσει το συναίσθημα που αισθάνεται. Επικυρώστε το. Ενημερώστε το γιατί η συμπεριφορά του σας ενοχλεί και αναγνωρίστε ότι αισθάνεστε επίσης άσχημα που χάσατε τον έλεγχο. Στη συνέχεια, προσπαθήστε να συνεργαστείτε για να αισθανθείτε καλύτερα.

Υπάρχει αυξημένη πίεση οι γονείς να είναι καλοί γονείς και να μην αποτύχουν. Αλλά να θυμάστε Δεν μπορείς να νιώσεις τη χαρά χωρίς, μερικές φορές, να νιώσεις θλίψη.

ΠΗΓΗ: todaysparent


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Ο τρόπος για να μεγαλώσετε επιτυχημένα παιδιά

Οικογένειες με μοναχοπαίδια: Θετικά και αρνητικά

Ο χρόνος του ανεξάρτητου παιχνιδιού είναι σημαντικός

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Βλαντ, το χειρότερο βαμπίρ του κόσμου, εκδ. Τζιαμπίρης

Το βιβλίο "Βλαντ, το χειρότερο βαμπίρ του κόσμου", που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Τζιαμπίρης - Πυραμίδα είναι ένα διασκεδαστικό βιβλίο μιας υποσχόμενης σειράς.  Αν στα...

Εγκυμοσύνη και κολύμπι: Είναι ασφαλές;

Όταν είστε έγκυος έρχεστε αντιμέτωπη με μία λίστα από διάφορες ασχολίες που ξαφνικά δεν πρέπει να κάνετε. Μπορεί να αρχίσετε να αισθάνεστε εσείς ή...

Έξι κοινά λάθη στη χορήγηση φαρμάκων

Πριν δώσετε στο παιδί σας τη δόση αντιβιοτικού ή το σιρόπι, βεβαιωθείτε ότι δεν κάνετε αυτά τα κοινά λάθη στη χορήγηση φαρμάκων. Η εποχή του...

Η δύναμη των βιβλίων χωρίς λέξεις

Πώς τα βιβλία χωρίς λέξεις αναπτύσσουν τη φαντασία, τη δημιουργικότητα και το λεξιλόγιο των παιδιών Της Φωτεινής Κωνσταντοπούλου Τα βιβλία χωρίς λέξεις είναι βιβλία σκέψης. Είναι...

Πώς να αντιμετωπίσετε ένα παιδί που βαριέται συνέχεια

Το παιδί σας κλαψουρίζει επαναλαμβάνοντας ότι βαριέται συνέχεια; Δείτε πώς να το διαχειριστείτε. Η φράση «βαριέμαι» όταν την ακούνε οι γονείς είναι ισοδύναμη του ήχου...