Discover

Θυμός και παιδιά: Υγιής κατάσταση

Η αποφυγή του θυμού δεν είναι δουλειά σας και όπως θα διαβάσετε στη συνέχεια τα δάκρυα και τα ξεσπάσματα είναι πραγματικά υγιή και υπάρχει τρόπος να ξεπεραστούν.

Μερικές φορές, αφήνοντας τα παιδιά να αναστατωθούν ή ακόμα και να εκνευριστούν είναι το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για αυτά. Να θυμάστε ότι η αποφυγή του θυμού δεν είναι δουλειά σας.

θυμός-και-παιδιάΣυμπεριφορά γονέων

Οι σύγχρονοι γονείς προστατεύουν υπερβολικά τα παιδιά τους από αρνητικά συναισθήματα και κάνουν ό, τι χρειάζεται για να τα αποτρέψουν από την όποια αναστάτωση ή εκνευρισμό. Το αποτέλεσμα: παιδιά με μειωμένη αυτοπεποίθηση. Το σύγχρονο πρότυπο είναι γονείς που συστηματικά επιμένουν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να φορέσουν τα παπούτσια τους ή το παλτό τους, ώστε να μην βιώσουν την απογοήτευση να το κάνουν μόνοι τους. Ή οι μητέρες που δίνουν αμέσως στα νήπια το κινητό τηλέφωνο για να μην γκρινιάξουν.

Αλλά για σκεφτείτε. Μήπως η ανυπαρξία ή η άμεση εξάλειψη έκφρασης θυμού, θλίψης ή απογοήτευσης μπορεί να είναι εξαιρετικά επιζήμια για την ανάπτυξη ενός παιδιού.

Στην πραγματικότητα, δεν κάνετε τη δουλειά σας ως γονέας εάν εμποδίσετε το παιδί σας να βιώσει αρνητικά συναισθήματα.

Τι δείχνουν οι έρευνες

Έρευνες έχουν δείξει ότι η πρόληψη της συναισθηματικής ποικιλομορφίας – δηλαδή, ένα φάσμα θετικών και αρνητικών συναισθημάτων – μπορεί να είναι αντιπαραγωγική και δυνητικά επιβλαβής. Τα παιδιά που δεν μπορούν να εκφράσουν τις συναισθηματικές τους ανάγκες είναι πιο πιθανό να γίνουν έφηβοι που εμπλέκονται σε συμπεριφορές υψηλού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένης της κατάχρησης ουσιών. Επίσης, μια μελέτη το 2015 σε άνδρες προπτυχιακούς φοιτητές στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας διαπίστωσε ότι όσοι είχαν τιμωρηθεί από τις μητέρες τους για έκφραση αρνητικών συναισθημάτων είχαν περισσότερα προβλήματα διαχείρισης θυμού από ότι οι προπτυχιακοί με πιο υποστηρικτικές μητέρες.

Τρόπος αντιμετώπισης

Τα παιδιά έχουν ξεσπάσματα. Τουλάχιστον μία φορά την ημέρα, μπορεί να  θυμώσουν για κάτι. Αφήστε τα να το αισθανθούν, μέχρι εκείνο το σημείο που δεν θα χρειαστεί να σας χτυπήσουν για να ξεσπάσουν.

Προσπαθήστε να τους αποσπάτε την συμπεριφορά, αλλάζοντας το θέμα, κάνοντας ένα αστείο. Αυτές οι τεχνικές είναι, λίγο πολύ, στρατηγικές αποφυγής. Μια πιο πολύτιμη και χρήσιμη προσέγγιση,  είναι να αναγνωρίσετε τα συναισθήματα που έχετε και οι δύο. Το παιδί μαθαίνει πώς να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του όταν επιδιορθώνεις το θυμωμένο συναίσθημα. Αφού ηρεμήσετε, αντί να τιμωρήσετε το παιδί σας, αφήστε το να βιώσει το συναίσθημα που αισθάνεται. Επικυρώστε το. Ενημερώστε το γιατί η συμπεριφορά του σας ενοχλεί και αναγνωρίστε ότι αισθάνεστε επίσης άσχημα που χάσατε τον έλεγχο. Στη συνέχεια, προσπαθήστε να συνεργαστείτε για να αισθανθείτε καλύτερα.

Υπάρχει αυξημένη πίεση οι γονείς να είναι καλοί γονείς και να μην αποτύχουν. Αλλά να θυμάστε Δεν μπορείς να νιώσεις τη χαρά χωρίς, μερικές φορές, να νιώσεις θλίψη.

ΠΗΓΗ: todaysparent


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Ο τρόπος για να μεγαλώσετε επιτυχημένα παιδιά

Οικογένειες με μοναχοπαίδια: Θετικά και αρνητικά

Ο χρόνος του ανεξάρτητου παιχνιδιού είναι σημαντικός

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Βλαντ, το χειρότερο βαμπίρ του κόσμου, εκδ. Τζιαμπίρης

Το βιβλίο "Βλαντ, το χειρότερο βαμπίρ του κόσμου", που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Τζιαμπίρης - Πυραμίδα είναι ένα διασκεδαστικό βιβλίο μιας υποσχόμενης σειράς.  Αν στα...

Τα κατάλληλα βιβλία για παιδιά 6 ετών και άνω

Ποιοι τύποι βιβλίων είναι οι ιδανικοί για παιδάκια που μόλις ξεκίνησαν το σχολείο - Τι βιβλία να επιλέξετε Της Φωτεινής Κωνσταντοπούλου Τα βιβλία είναι εξαιρετική πηγή...

Γιατί πρέπει να διαβάζετε παιδικά βιβλία, ακόμα κι αν είστε μεγάλοι και… σοφοί

Γιατί είναι σημαντικό για τους ενήλικες να διαβάζουν παιδικά βιβλία; Η Φωτεινή Κωνσταντοπούλου εξηγεί την εντυπωσιακή λαμπρότητα της παιδικής λογοτεχνίας Τα προϊόντα που πωλούνται συνήθως...

‘Εξι παράξενα συμπτώματα εγκυμοσύνης

Εδώ είναι μερικά από τα πολλά περίεργα συμπτώματα εγκυμοσύνης που μπορεί να αντιμετωπίσετε πριν φτάσει το μικρό σας  και γιατί δεν πρέπει να ανησυχείτε...

“Με λένε Αργύρη, εμένα!”, εκδόσεις Ελληνοεκδοτική

Οι εκδόσεις Ελληνοεκδοτική μας συστήνουν μια ακόμη νέα σειρά βιβλίων που την ονομάζουν "Με λένε Αργύρη, εμένα!". Οι δάσκαλοι και συγγραφείς Βασίλης Κουτσιαρής και Γιάννης...