Discover

Τέσσερις τύποι γονέα και οι επιπτώσεις στα παιδιά τους – Ποιο είναι το δικό σας;

Το στυλ γονέα που έχετε μπορεί να έχει πολλές επιπτώσεις στο παιδί σας. Από το πόσο ζυγίζει μέχρι το πώς αισθάνεται για τον εαυτό του

Είναι, λοιπόν, σημαντικό να διασφαλίσετε ότι το στυλ γονικής μέριμνας υποστηρίζει την υγιή ανάπτυξή του. Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει τέσσερις τύπους στυλ γονικής μέριμνας. Κάθε στυλ υιοθετεί μια διαφορετική προσέγγιση για την ανατροφή των παιδιών και μπορεί να αναγνωριστεί από διάφορα διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Τύποι γονέα:

 • Απολυταρχικός
 • Αυστηρός
 • Ανεκτικός
 • Αμέτοχος

Απολυταρχικός τύπος γονέα

Μήπως κάποιο στοιχείο από αυτά μοιάζει με αντίστοιχο δικό σας;

 • Πιστεύετε ότι τα παιδιά πρέπει να φαίνονται και να μην ακούγονται.
 • Δεν λαμβάνετε υπόψη τα συναισθήματα του παιδιού σας.

Εάν κάποιο από αυτά το έχετε, τότε μπορεί να είστε απολυταρχικός τύπος γονέα. Οι απολυταρχικοί γονείς πιστεύουν ότι τα παιδιά πρέπει να ακολουθούν τους κανόνες χωρίς εξαίρεση.

Επίσης, είναι γνωστοί από την έκφραση “Επειδή το είπα”, όταν το παιδί τους  αμφισβητεί τους λόγους πίσω από έναν κανόνα. Ακόμη, δεν ενδιαφέρονται να διαπραγματευτούν και εστιάζουν στην υπακοή.

Δεν επιτρέπουν στα παιδιά να εμπλακούν σε προκλήσεις ή εμπόδια επίλυσης προβλημάτων. Και αντ’ αυτού, θεσπίζουν κανόνες και επιβάλλουν συνέπειες χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τη γνώμη του παιδιού.

Οι απολυταρχικοί γονείς μπορούν να χρησιμοποιούν ποινές αντί του διαλόγου. Έτσι, αντί να διδάσκουν σε ένα παιδί πώς να κάνει καλύτερες επιλογές, επενδύουν στο να κάνουν τα παιδιά να λυπούνται για τα λάθη τους.

Τα παιδιά που μεγαλώνουν με απολυταρχικούς γονείς, τις περισσότερες φορές, τείνουν να ακολουθούν τους κανόνες. Όμως, η υπακοή έρχεται με ένα τίμημα.

Τα παιδιά των αυταρχικών γονέων διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν προβλήματα αυτοεκτίμησης επειδή οι απόψεις τους δεν εκτιμώνται.

Μπορεί επίσης να γίνουν εχθρικοί ή επιθετικοί. Αντί να σκεφτούν πώς να κάνουν τα πράγματα καλύτερα στο μέλλον, συχνά εστιάζουν στον θυμό που αισθάνονται απέναντι στους γονείς τους. Επειδή οι απολυταρχικοί γονείς είναι συχνά αυστηροί, τα παιδιά τους μπορεί να γίνουν καλοί ψεύτες σε μια προσπάθεια να αποφύγουν την τιμωρία.

Αυστηροί γονείς

Μήπως κάποιο στοιχείο από αυτά μοιάζει με αντίστοιχο δικό σας;

 • Καταβάλλετε μεγάλη προσπάθεια για τη δημιουργία και διατήρηση μιας θετικής σχέσης με το παιδί σας.
 • Εξηγείτε τους λόγους πίσω από τους κανόνες σας.
 • Επιβάλλετε κανόνες και καταλογίζετε συνέπειες, αλλά λαμβάνετε υπόψη τα συναισθήματα του παιδιού σας.

Εάν αυτά σας φαίνονται οικεία, μπορεί να ανήκετε στον αυστηρό τύπο γονέα. Οι αυστηροί γονείς έχουν κανόνες και χρησιμοποιούν συνέπειες, αλλά λαμβάνουν υπόψη τις απόψεις των παιδιών τους. Επικυρώνουν τα συναισθήματά τους, ενώ καθιστούν σαφές ότι οι ενήλικες είναι τελικά υπεύθυνοι.

Οι αυστηροί γονείς επενδύουν χρόνο και ενέργεια για την πρόληψη προβλημάτων συμπεριφοράς πριν ξεκινήσουν. Χρησιμοποιούν επίσης στρατηγικές θετικής πειθαρχίας για την ενίσχυση της καλής συμπεριφοράς, όπως επαίνους και ανταμοιβές.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που έχουν αυστηρούς γονείς είναι πιθανότερο να γίνουν υπεύθυνοι ενήλικες που αισθάνονται άνετα να εκφράζουν τις απόψεις τους.

Τα παιδιά που μεγαλώνουν με αυστηρότητα τείνουν να είναι χαρούμενα και επιτυχημένα. Είναι επίσης πιο πιθανό να είναι καλοί στη λήψη αποφάσεων και στην αξιολόγηση των κινδύνων ασφαλείας από μόνα τους.

Ανεκτικοί γονείς

Μήπως κάποιο στοιχείο από αυτά μοιάζει με αντίστοιχο δικό σας;

 • Ορίζετε κανόνες αλλά σπάνια τους εφαρμόζετε.
 • Δεν εφαρμόζετε συνέπειες πολύ συχνά.
 • Πιστεύετε ότι το παιδί σας θα μάθει καλύτερα με λίγη παρέμβαση από εσάς.

Εάν αυτά σας φαίνονται οικεία, μπορεί να ανήκετε στον ανεκτικό τύπο γονέα. Οι ανεκτικοί γονείς είναι επιεικείς. Τις περισσότερες φορές παρεμβαίνουν μόνο όταν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.

Είναι αρκετά συγχωρετικοί και υιοθετούν τη στάση: «τα παιδιά είναι παιδιά». Όταν αποφασίσουν να εφαρμόσουν συνέπειες, ενδέχεται να μην τις εφαρμόσουν. Θα μπορούσαν να δώσουν προνόμια εάν το παιδί τους τους παρακαλέσει έντονα για κάτι ή μπορεί να επιτρέψουν σε ένα παιδί να κάνει μεγαλύτερο διάλλειμα από το διάβασμά του ή από κάποια άλλη υποχρέωση, εάν υποσχεθεί ότι θα είναι καλό.

Οι ανεκτικοί γονείς αναλαμβάνουν συνήθως περισσότερο ρόλο φίλου από τον ρόλο γονέα. Συχνά ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να μιλήσουν μαζί τους για τα προβλήματά τους, αλλά συνήθως δεν καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για να τα αποθαρρύνουν από κακές επιλογές ή κακή συμπεριφορά.

Τα παιδιά που μεγαλώνουν με ανεκτικούς γονείς είναι πιο πιθανό να δυσκολεύονται στο σχολείο.

Μπορεί να παρουσιάζουν περισσότερα προβλήματα συμπεριφοράς καθώς δεν εκτιμούν την εξουσία και τους κανόνες. Συχνά έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και μπορεί να αναφέρουν πολλή θλίψη.

Διατρέχουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο για προβλήματα υγείας, όπως η παχυσαρκία, επειδή οι ανεκτικοί γονείς δυσκολεύονται να περιορίσουν την πρόσληψη junk food. Είναι ακόμη πιο πιθανό να έχουν οδοντικά προβλήματα, επειδή οι ανεκτικοί γονείς συχνά δεν επιβάλλουν καλές συνήθειες, όπως ότι ένα παιδί βουρτσίζει τα δόντια του.

Αμέτοχοι γονείς

Μήπως κάποιο στοιχείο από αυτά μοιάζει με αντίστοιχο δικό σας;

 • Δεν ρωτάτε το παιδί σας για το σχολείο ή την εργασία.
 • Σπάνια γνωρίζετε πού είναι το παιδί σας ή με ποιον είναι.
 • Δεν περνάτε πολύ χρόνο με το παιδί σας.

Εάν αυτά σας φαίνονται οικεία, μπορεί να ανήκετε στον αμέτοχο τύπο γονέα. Οι αμέτοχοι γονείς τείνουν να έχουν λίγη γνώση για το τι κάνουν τα παιδιά τους, ενώ παράλληλα ασκούν πολλή καθοδήγηση, φροντίδα και γονική μέριμνα. Επίσης τείνουν να βάζουν λίγους κανόνες.

Οι αμέτοχοι γονείς περιμένουν από τα παιδιά να μεγαλώσουν. Δεν αφιερώνουν πολύ χρόνο ή ενέργεια στην κάλυψη των βασικών αναγκών τους. Μπορεί και να τα παραμελούν, αλλά δεν το κάνουν πάντα σκόπιμα. Ένας γονέας με προβλήματα ψυχικής υγείας ή με προβλήματα κατάχρησης ουσιών, για παράδειγμα, μπορεί να μην είναι σε θέση να φροντίζει για τις σωματικές ή συναισθηματικές ανάγκες ενός παιδιού σε σταθερή βάση.

Τα παιδιά με αμέτοχους γονείς είναι πιθανό να αγωνίζονται με ζητήματα αυτοεκτίμησης.

Τείνουν να έχουν κακή απόδοση στο σχολείο. Εμφανίζουν επίσης συχνά προβλήματα συμπεριφοράς και κατατάσσονται χαμηλά στην ευτυχία.

Μερικές φορές οι γονείς δεν εντάσσονται σε μία μόνο κατηγορία, οπότε μην απελπίζεστε εάν υπάρχουν στιγμές όπου τείνετε να είστε ανεκτικοί και άλλες φορές να είστε αυστηροί.

Οι μελέτες είναι σαφείς, ωστόσο, η αυστηρή γονική μέριμνα είναι το καλύτερο στυλ γονικής μέριμνας. Αλλά ακόμα κι αν έχετε την τάση να ταυτίζεστε περισσότερο με άλλα στυλ γονικής μέριμνας, υπάρχουν βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να γίνετε πιο αυστηροί γονείς.

Με αφοσίωση και δέσμευση να είστε ο καλύτερος γονέας που μπορείτε να είστε, μπορείτε να διατηρήσετε μια θετική σχέση με το παιδί σας, ενώ παράλληλα να καθιερώσετε την εξουσία σας με υγιή τρόπο. Με την πάροδο του χρόνου, το παιδί σας θα αποκομίσει τα οφέλη του αυθεντικού σας στυλ.

ΠΗΓΗ: verywellfamily.com

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Τα παιδιά θύματα βίας ή τραυματικής εμπειρίας γερνούν πιο γρήγορα

Τα παιδιά που έχουν βιώσει βία ή άλλη τραυματική εμπειρία, φαίνεται να γερνάνε πιο γρήγορα, μπαίνουν πιο νωρίς στην εφηβεία και δείχνουν πιο έντονα...

Βιντεοκλήση με τον Άγιο Βασίλη στον καιρό της πανδημίας

Βιντεοκλήση με τον Άγιο Βασίλη κατά την περίοδο του lockdown - Τι ζητούν τα παιδιά - Πως τα «Ανεμοσκορπίσματα» έφεραν κοντά τον Άγιο Βασίλη...

Σκύλος και παιδιά: 6 τρόποι υγιούς συγκατοίκησης

Εάν αναρωτιέστε: "Πώς μπορώ να βεβαιωθώ ότι ο σκύλος μου ταιριάζει με τα παιδιά μου;" δοκιμάστε αυτές τις έξι στρατηγικές. Εάν ένας σκύλος μπήκε στην...

Αδελφική αντιζηλία: Γιατί τα παιδιά μαλώνουν;

Όλοι οι γονείς που μεγαλώνουν αδέλφια, ιδανικά θέλουν να είναι αγαπημένα, γιατί πρόκειται για τη μοναδική σχέση που θα τα συντροφεύει για το μεγαλύτερο...

Τι να κάνετε εάν το παιδί σας λατρεύει να κρυφακούει

Γιατί τα παιδιά κρυφακούν - Πως κόβεται αυτή η συνήθεια - Είναι φυσιολογική; Η υποκλοπή είναι μια συνηθισμένη παιδική συνήθεια. Υπάρχουν όμως συνομιλίες ενηλίκων που...