Discover

Σχέση μητέρας – κόρης: Έξυπνες συμβουλές ανατροφής

Η σχέση μητέρας – κόρης είναι ένας ιδιαίτερος και ισχυρός δεσμός από τον οποίο μπορεί να εξαρτηθεί ολόκληρη η κοσμοθεωρία της μετέπειτα έφηβης και αργότερα γυναίκας, επηρεάζοντας τους τομείς της ζωής της είτε απογειωτικά, είτε δραματικά. 

Κάθε σχέση μητέρας – κόρης είναι διαφορετική. Είτε, λοιπόν, είστε κοντά, είτε έχετε συνεχεία διαμάχες, ανακαλύψτε τα βασικά βήματα για να οικοδομήσετε μια ισχυρή σχέση και να μεγαλώσετε ένα ευτυχισμένο, υγιές κορίτσι.

σχεση-μητερας-κορηςΜεγαλώστε ένα  πρόσωπο – όχι μία πριγκίπισσα

Από τη στιγμή που ανακαλύψατε ότι κυοφορείτε κοριτσάκι, οι άνθρωποι πιθανώς να σας πλημμύρισαν με αξιολάτρευτα φορέματα και όλα τα ροζ πράγματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Δεν υπάρχει τίποτα λάθος με τα φορέματα, το ροζ χρώμα και τις ταινίες με πριγκίπισσες. Το σημαντικό είναι να ενθαρρύνουμε τα κορίτσια σε κάθε είδους φανταστικό παιχνίδι, όχι μόνο να ντύνονται όμορφα και να περιμένουν τον πρίγκιπα τους για παράδειγμα.

Προωθήστε και άλλα χαρακτηριστικά μέσα από το φανταστικό παιχνίδι, όπως την καλλιέργεια του πνεύματος και την ανθεκτικότητα, ώστε να μην ενεργεί πάντα σε πρώτο επίπεδο ο ρόλος της πριγκίπισσας. Διδάξτε της να είναι ένα καλοκαμωμένο άτομο και όχι ο κυβερνήτης ενός φανταστικού βασιλείου. Όταν είναι νέα, ενθαρρύνετε την να απομακρυνθεί από τον χρόνο παιχνιδιού της πριγκίπισσας και να επικεντρωθεί στη μάθηση και την ομαδική εργασία. Να δοκιμάσει νέα πράγματα, όπως το ποδόσφαιρο και το καράτε. Ένας 6χρονος θαυμαστής μιας πριγκίπισσας είναι ένα πράγμα. Ένας 16χρονος όμως που πιστεύει ότι είναι πριγκίπισσα ενώ εκείνη είναι κάτι περισσότερο, αξίζει πολλά περισσότερα.

Φροντίστε την αυτοπεποίθησή της

“Είναι τόσο χαριτωμένη!” και “Πόσο όμορφο φόρεμα!” Αυτά είναι μερικά μόνο που πιθανότατα θα ακούσετε εκατοντάδες φορές κατά τα πρώτα χρόνια της κόρης σας. Χωρίς αμφιβολία, είναι αξιολάτρευτο όταν συμβαίνει. Αλλά να γνωρίζετε τα είδη των χαρακτηριστικών και τα κομπλιμέντα που λέμε έχουν τη δική τους λειτουργία στα κορίτσια. Τείνουν να βασίζονται πολύ στην εμφάνιση, η οποία μπορεί να δημιουργήσει ένα κακό μοντέλο αυτοεκτίμησης και ανθυγιεινών προσδοκιών για την εμφάνιση τους, ιδιαίτερα στα εφηβικά χρόνια και την ενηλικίωση. Τα φυσικά κομπλιμέντα είναι καλά όταν ισορροπούνται με επαίνους για πράγματα όπως η αστεία προσωπικότητα, η δημιουργική φαντασία και οι ισχυρές μαθηματικές δεξιότητες. Δεν υπάρχει καλύτερο πρότυπο από τη μαμά όταν πρόκειται να δείξουμε σε ένα νεαρό κορίτσι ότι η ομορφιά και η αυτοεκτίμηση προέρχονται από μέσα μας- όχι από τα ρούχα, το μακιγιάζ, το ύψος ή το βάρος.

Αφήστε την να αναπτύξει τα ενδιαφέροντά της

Οι μητέρες που είναι πιεστικές ή έχουν εμμονή με τα ενδιαφέροντα της κόρης τους, προσδίδουν στη γονική μέριμνα άσχημη διάσταση. Το πρώτο βήμα για να μην γίνετε μια από αυτές τις μητέρες, που ζουν μέσω του παιδιού τους, είναι να επιτρέψετε στην κόρη σας να επιλέξει τα δικά της ενδιαφέροντα. Ειδικά στα προεφηβικά και εφηβικά της χρόνια. Εάν δοκιμάσει μια δραστηριότητα που είναι δική σας επιλογή και δεν θέλει να συνεχίσει, μην την πιέσετε. Αν αναγκάσετε ένα παιδί να κάνει κάτι που δεν του αρέσει μακροπρόθεσμα μπορεί αυτό να πυροδοτήσει ισχυρές αντιδράσεις.

Αποφύγετε να γίνετε ο επιδιορθωτής

Ως μαμά, διαχειρίζεστε πολλά στη ζωή σας και στην οικογένειά σας, οπότε είναι εύκολο να μπερδευτείτε με αυτόν τον ρόλο σας και να καταλήξετε να “διορθώνετε” τυχόν προβλήματα ή λάθη που προκύπτουν στις συναναστροφές της κόρης σας. Είναι υπέροχο που θέλετε να προστατεύσετε το παιδί σας, αλλά προσπαθήστε να μην κάνετε μικροδιαχείριση της ζωής της. Εάν πάρει άσχημο βαθμό σε κάποιο μάθημα ή έρθει σε αντιπαράθεση με έναν φίλο, μιλήστε μαζί της πρώτα. Μη σηκώσετε το τηλέφωνο για να ζητήσετε από τον δάσκαλό της κάτι ή να επιμείνετε να έρθει να παίξει με εκείνη ο  πρώην καλύτερός της φίλος. Μιλήστε μαζί της για το τι συμβαίνει, για το αποτέλεσμα που ελπίζει και πώς μπορείτε να την υποστηρίξετε. Αλλά θυμηθείτε ότι οι σχέσεις και οι βαθμοί της ανήκουν τελικά σε αυτήν, και θα μάθει πολλά από την κατοχή τους και την φροντίδα τους.

ανατροφη-ανεξαρτησια-κοριτσιΕνθαρρύνετε την ανεξαρτησία της

Υπάρχει σίγουρα μια ακόμη τρομακτική πλευρά πίσω από την απόταξη του ρόλου του «διορθωτή»: πώς θα ζήσει μόνη της μακριά σας. Τα χρόνια θα περάσουν και σύντομα η κόρη σας θα πάει στο κολέγιο και στον πραγματικό κόσμο. Τα εφηβικά χρόνια είναι ένας καλός προθάλαμος να μάθει όχι μόνο ποια είναι, αλλά και πώς να «φροντίζει η ίδια τις δουλειές της. Κατά τη διάρκεια των εφηβικών της χρόνων, ίσως χρειαστεί να παρακολουθείτε πράγματα όπως τα ραντεβού του γιατρού της και τις προθεσμίες εγγραφής στο φροντιστήριο, αλλά δεν θα έπρεπε να διαχειρίζεστε τις καθημερινές εργασίες της για το σπίτι και να κάνετε κάθε οικιακή δουλειά γι ‘αυτήν. Εκτός από την εργασία και τις δουλειές, κάποιος ανεξάρτητος προγραμματισμός γευμάτων, μια καλοκαιρινή δουλειά και μερικές έξυπνες συνήθειες προϋπολογισμού θα τη βοηθήσουν για τη ζωή μακριά από τη μαμά και τον μπαμπά.

Γίνετε μητέρα, όχι φίλος

Ακόμα κι αν εσείς και η κόρη σας μοιράζεστε άνετα πράγματα, υπάρχει μια γραμμή μεταξύ μητέρας και φίλου. Μην την περάσετε. Αυτή η νεαρή γυναίκα που ζει κάτω από τη στέγη σας μπορεί να μοιάζει με ενσωματωμένο φίλο – αλλά είναι το παιδί σας. Μη διατηρείτε χαλαρούς κανόνες για να αισθάνεστε σαν τη «μαμά της», ούτε να μοιράζεστε τα μαγιό ή τζιν της. Και προπαντός μην ξεφορτώνετε σε εκείνη τα συζυγικά σας προβλήματα. Επιπλέον, η διατήρηση σαφών ρόλων ως μητέρας και κόρης θα κάνει τη μετάβασή της στο Πανεπιστήμιο και στον πραγματικό κόσμο πιο ανεκτή.

Δώστε προσοχή στην ευνοιοκρατία

Η φυσική σας εγγύτητα με την κόρη σας μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε ευνοιοκρατία, η οποία γεννά τον αδελφικό ανταγωνισμό. Όλα τα παιδιά είναι ευαίσθητα στην ευνοιοκρατία, ανεξάρτητα από το φύλο τους ή το φύλο των αδελφών τους. Γι’ αυτό προσπαθήστε να χειριστείτε όλα τα παιδιά σας με δικαιοσύνη και φροντίδα. Μην συγκρίνετε τους βαθμούς των παιδιών σας, το βάρος, την αθλητική απόδοση ή οτιδήποτε μπορεί να μετρηθεί: μπορεί να είναι κακό για τις σχέσεις με τα αδέλφια και μπορεί να είναι ακόμη χειρότερο για τις σχέσεις μητέρας – κόρης.

Θυμηθείτε τα δικά σας εφηβικά χρόνια

Επειδή τα κορίτσια τείνουν να ωριμάσουν νωρίτερα από τα αγόρια, η έφηβη κόρη σας μπορεί να φτάσει στην ανεξαρτησία, την ανάγκη για ιδιωτικότητα και την απρόβλεπτη διάθεση σε νεότερη ηλικία από ό, τι περιμένατε. Κατά τη διάρκεια των ταραγμένων ετών της πρώιμης εφηβείας, δεσμεύεστε την υπομονή σας για τις περιόδους σιωπηλής θεραπείας και τις εκρήξεις που προκαλούνται από ορμόνες. Αυτή είναι μια υπέροχη στιγμή για να αξιοποιήσετε τις αναμνήσεις σας ως έφηβη και να προσπαθήσετε να είστε όσο το δυνατόν πιο κατανοητοί. Δώστε στην κόρη σας χώρο για να είναι μόνη στο δωμάτιό της και συνδεθείτε με τους φίλους της, ενώ επικοινωνείτε καθημερινά. Εργαστείτε πάνω στην επικοινωνία κατά τη διάρκεια διαφωνιών, και επίσης λάβετε υπόψη τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ως σύγχρονη έφηβος που βρίσκει τον δρόμο της. Καλή τύχη!

ΠΗΓΗ: familyeducation


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Υπερπροστατευτικοί γονείς: Μια σύγχρονη επιζήμια τάση

Παιδιά και τεχνολογία: Σωστή χρήση

«Ο μπαμπάς μου είναι ψηλός και δυνατός», εκδ. Μικρή Σελήνη

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Πώς θα κρατήσετε δροσερά τα μωρά σας το καλοκαίρι

Τις μέρες του καλοκαιριού ο υδράργυρος «χτυπάει» κόκκινο. Η ζέστη είναι αφόρητη για όλους, και ειδικότερα για τα μωράκια που είναι ευαίσθητα σε αυτή, πρέπει να βρούμε τρόπους για...

Υπερπροστατευτικοί γονείς: Μια σύγχρονη επιζήμια τάση

Οι υπερπροστατευτικοί γονείς, στη σημερινή κοινωνία, αποτελούν μία τάση ολοένα αυξανόμενη - και ίσως επιζήμια. Πρόκειται για γονείς που βοηθούν το παιδί τους ακόμη...

Γεωργία Λάττα: Ονειροπόλα κι ακόμη παιδί

Η συγγραφέας Γεωργία Λάττα αγαπάει να γράφει και αυτό φαίνεται τόσο από τη μεγάλη της βιβλιογραφία, όσο και από την αρθρογραφία της σε έντυπα...

Έξι μικρές άσχημες συμπεριφορές που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Πώς αισθάνεστε όταν το παιδί σας σάς διακόπτει ενώ μιλάτε, προσποιείται ότι σας ακούει ή υιοθετεί άλλες μικρές άσχημες συμπεριφορές;    Στη συνέχεια θα συναντήσετε...

Γιατί τα παιδιά αγαπάνε τα fast food;

Ο όρος «fast food» αναφέρεται σε τρόφιμα που ετοιμάζονται σε πολύ γρήγορο χρόνο, ικανοποιώντας άμεσα το αίσθημα της πείνας. Πρόκειται για κατεργασμένα τρόφιμα που...