Discover

Μητέρα – Γιός: Έξυπνες συμβουλές ανατροφής

Υπάρχουν πολλές συμβουλές για μια καλή σχέση μητέρας – κόρης, τις οποίες παραθέσαμε σε προηγούμενο άρθρο, αλλά η σχέση μητέρας – γιου είναι ακόμα πιο δύσκολη στο χτίσιμο και τη διατήρησή της.

σχέση-μητέρας-γιουΜάθετε τα κλειδιά για να αναπτύξετε με τον γιό σας μια υγιή σχέση και να παραμείνετε συνδεδεμένοι καθώς μεγαλώνει. Η σχέση μητέρας – γιου, άλλωστε, είναι πολυσυζητημένη από αρχαιοτάτων χρόνων.

Να είστε στοργική

Οι γονείς τείνουν να περιορίζουν την αγάπη τους για τα αγόρια, αλλά, αντίθετα, λούζουν με αγάπη και αγκαλιές τα κορίτσια. Ο όρος «αγόρι της μαμάς» μας οδηγεί στο να πιστέψουμε ότι η αγάπη και η προσκόλληση μπορεί να επηρεάσουν την αρρενωπότητα των αγοριών. Αλλά το να είσαι μια σταθερή πηγή αγκαλιών και άνεσης για το παιδί σου (πέρα από το στάδιο του μωρού) είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορεί να προσφέρει ένας γονέας. Γνωρίζοντας ότι το σπίτι και τα χέρια της μητέρας είναι ένα ασφαλές καταφύγιο, χτίζεται η αυτοπεποίθηση ενός αγοριού. Και είναι βέβαιο ότι θα θελήσει περισσότερο χώρο καθώς πλησιάζουν τα εφηβικά χρόνια. Γι’ αυτό μην ανησυχείτε. Ακόμη και τότε, όμως, μια αγκαλιά την ημέρα είναι χρήσιμη για να του δείξει ότι νοιάζεστε και τον τροφοδοτείτε σε δύσκολους καιρούς, καθώς οι τοξικοί γονείς συχνά δεν δίνουν την αγάπη που χρειάζονται τα παιδιά τους.

Διδάξτε του ευγένεια και σεβασμό

Η διδασκαλία των παιδιών στους παλιούς κανόνες της ευγένειας, της καλοσύνης και του σεβασμού δεν είναι εύκολη υπόθεση στην πολυάσχολη αλλά ολοένα και πιο άτυπη ζωή μας. Αλλά δείχνοντας στον γιο σας από νεαρή ηλικία πώς να χρησιμοποιεί μαγικές λέξεις ευγένειας και να κρατά την πόρτα (όχι μόνο για τις γυναίκες αλλά και για όσους βρίσκονται ακριβώς πίσω του) θα τον κάνει να ξεχωρίζει από το πλήθος.  Επίσης, διδάξτε στον γιο σας να σέβεται τις γυναίκες εκτιμώντας τις για την ευφυΐα και την προσωπικότητά τους, όχι την εμφάνιση και τις οικιακές τους δεξιότητες.

Σκάψτε το στερεότυπο του «σκληρού» αγοριού

Πολλοί γονείς αναμένουν ότι τα αγόρια τους, όλων των ηλικιών, θα είναι ο κ. Σκληρός, με “παχύτερο δέρμα” από τα κορίτσια. Το γεγονός είναι ότι αποτελεί υγιές για τα αγόρια, όπως και για τους άντρες, να κλαίνε και να δείχνουν συναισθήματα όπως η αγάπη, η θλίψη και ο φόβος, αντί να τα εμφιαλώνουν μέσα τους. Δεν υπάρχουν αρσενικά και γυναικεία συναισθήματα. Είμαστε όλοι άνθρωποι. Επίσης, η κοινωνία μάς οδηγεί να πιστέψουμε ότι τα αγόρια δεν πρέπει να παίζουν με κούκλες, να κάνουν μαθήματα χορού ή να συμμετέχουν σε οτιδήποτε δεν είναι “τραχύ”. Αφήστε τον γιο σας να εξερευνήσει και να απολαύσει κάθε είδους δραστηριότητας, όπως το ίδιο θα μπορούσατε να κάνετε με ένα κορίτσι που είναι  «αγοροκόριτσο».

μητέρα-γιος-συμβουλές-ανατροφής
Processed with VSCOcam with a6 preset Processed with VSCOcam with a6 preset

Πειθαρχία  με σύνεση

Οι χαλαροί κανόνες δεν είναι χρήσιμοι για τα αγόρια. Ενδέχεται, μάλιστα, να τραβήξουν τα όρια εάν δεν θεσπίζετε σταθερά αλλά δίκαια πρότυπα. Ταυτόχρονα, όταν θέλετε να επιβάλετε πειθαρχία στον γιο σας, επιλέξτε προσεκτικά τα λόγια και τις τιμωρίες σας. Λάβετε υπόψη ότι το χτύπημα μπορεί να οδηγήσει σε επιθετικότητα αργότερα, ενώ οι υπερβολικές φωνές μπορεί να προκαλέσουν συναισθηματικά προβλήματα. Ακόμα και όταν τα νεύρα σας φτάσουν στα άκρα, προσπαθήστε να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας και μιλήστε μαζί του για το τι κάνει λάθος και γιατί θέλετε να σταματήσει. Κάντε ένα διάλειμμα ο ένας από τον άλλο όταν τα πράγματα θερμαίνονται και επιστρέψτε στο ζήτημα όταν ηρεμήσετε. Να είστε συνεπείς στις προσδοκίες και τις συνέπειές σας.

Χτίστε τις δεξιότητές του

Ως μαμά, είναι εύκολο να πέσετε σε ένα μοτίβο να τα κάνετε όλα για τα παιδιά σας, ακόμη και στα εφηβικά τους χρόνια. Όμως, αυτό δεν είναι υγιές ούτε για εσάς, ούτε για εκείνα. Ακριβώς όπως θα κάνατε με μια κόρη, συμπεριλάβετε τον γιο σας στο μαγείρεμα, τον καθαρισμό και μια ποικιλία οικιακών εργασιών. Η δέσμευση των δεξιοτήτων ζωής στην παιδική του ηλικία θα βοηθήσει να ελαφρύνει το φορτίο σας ως πολυάσχολη μαμά και θα τον προετοιμάσει για ανεξαρτησία μετά το Λύκειο. (Μπόνους: Η μελλοντική σύντροφός του θα σας ευχαριστήσει!)

Συμμετέχετε στην εκπαίδευσή του

Φροντίστε να επικοινωνείτε τακτικά με τον δάσκαλό του, να τον βοηθάτε στην εργασία και να αντιμετωπίζετε τα προβλήματα αποδιοργάνωσης που αντιμετωπίζουν πολλά αγόρια. Η οργάνωση του γιου σας από τα παιδικά του χρόνια θα τον βοηθήσει να παραμείνει στο δρόμο στα μετέπειτα εφηβικά και ακαδημαϊκά του χρόνια.

Μάθετε πότε να εμπλέκεστε και πότε πρέπει να βγείτε έξω

Ως μαμά, διαχειρίζεστε πολλά στη ζωή και στην οικογένειά σας. Οπότε είναι εύκολο να μπερδευτείτε με αυτόν τον πολυδιάστατο ρόλο σας  και να παρεμβαίνετε σε προβλήματα ή λάθη που προκύπτουν. Είναι υπέροχο να προστατεύετε το παιδί σας, αλλά προσπαθήστε να μην κάνετε μικροδιαχείριση της ζωής του γιου σας. Εάν έχει κακή βαθμολογία σε ένα μάθημα ή έχει πρόβλημα με έναν συμπαίκτη του, μιλήστε μαζί του πρώτα. Μη σηκώσετε το τηλέφωνο για να ζητήσετε από τον δάσκαλό του να αλλάξει το βαθμό ή να αναφέρετε το πρόβλημα στον προπονητή του. Φυλάξτε την προσοχή σας για  σοβαρά θέματα, όπως η απότομη πτώση της σχολικής απόδοσης ή η αλλαγή παρέας σε μια νύχτα.  Τότε, μιλήστε μαζί του για το τι συμβαίνει και πώς μπορείτε να τον υποστηρίξετε.

Μην τον κάνετε τον άντρα του σπιτιού

Υπάρχουν μητέρες που τα κάνουν όλα για τους γιους τους, και τότε υπάρχουν μητέρες που περιμένουν από τους γιους τους να τα κάνουν όλα. Εάν είστε ανύπαντρη μαμά ή ο σύζυγός σας εργάζεται συνέχεια, μην μπερδεύεστε για το ρόλο του γιου σας στη ζωή σας. Σίγουρα, πρέπει να ξέρει πώς να κάνει το σωστό μερίδιο των εργασιών του και να αναλάβει κάποια μεγαλύτερη ευθύνη μεγαλώνοντας. Όμως, η κύρια δραστηριότητα του πρέπει να είναι η παιδεία και η κοινωνική του ανάπτυξη ως παιδί. Ακόμα κι αν είναι ένας ώριμος, ικανός νεαρός άνδρας, μην ξεφορτώσετε τις συζυγικές σας ταλαιπωρίες ή τη λίστα υποχρεώσεων για τη συντήρηση του σπιτιού στον γιο σας. Εάν βάλετε το βάρος του κόσμου στους ώμους του, θα μπορούσε και να σας μισήσει.

Προγραμματίστε την ώρα για το παιχνίδι και την εξερεύνηση

Τα αγόρια επωφελούνται εξαιρετικά από τον χρόνο παιχνιδιού και την εξερεύνηση. Πρόσφατες μελέτες έχουν συνδέσει τον χρόνο παιχνιδιού των αγοριών με την καλύτερη απόδοση στο σχολείο. Τα αγόρια όλων των ηλικιών πρέπει να κινούν το σώμα τους και να απολαμβάνουν έναν υγιή ανταγωνισμό κάθε μέρα. Η έρευνα δείχνει ότι ακόμη και μόλις 15 λεπτά παιχνιδιού μπορούν να βοηθήσουν το γιό σας να επικεντρωθεί καλύτερα στη σχολική εργασία. Ο χρόνος παιχνιδιού είναι επίσης μια εξαιρετική ευκαιρία να συνδεθείτε με το παιδί ή τον έφηβό σας.

μητέρα-γιος-σχέση-ανατροφήΘαυμάστρια

Η ενθάρρυνση για αθλητικές δραστηριότητες και το να είστε η νούμερο 1 θαυμάστρια του γιού σας είναι αποδεκτό. Αλλά μερικές μητέρες πανηγυρίζουν για τον γιο τους σε ένα εντελώς άλλο επίπεδο. Αντισταθείτε σε αυτή τη μεγάλη προσκόλληση στον ρόλο της θαυμάστριας, γιατί είναι κάτι το όποιο μπορεί και να μειώσει τις προσδοκίες σας για την απόδοσή του.  Και φυσικά μην τον πιέσετε να ασχοληθεί με το δικό σας αγαπημένο σπορ.

Ισορροπία

Οι μαμάδες συχνά αναπτύσσουν μια φυσική εγγύτητα με ένα συγκεκριμένο παιδί στην οικογένειά τους. Εάν αυτό μετατραπεί σε ευνοιοκρατία, μπορεί γρήγορα να οδηγήσει σε αντιπαλότητα των αδελφών. Όλα τα παιδιά είναι ευαίσθητα στην ευνοιοκρατία, ανεξάρτητα από το φύλο τους ή το φύλο των αδελφών τους. Ακόμα και όταν πατάνε τα κουμπιά σας, προσπαθήστε να χειριστείτε όλα τα παιδιά σας με δικαιοσύνη και φροντίδα. Μην συγκρίνετε τους βαθμούς τους, το βάρος, την αθλητική απόδοση ή οτιδήποτε μπορεί να μετρηθεί: μπορεί να είναι κακό για τις σχέσεις των αδελφών και μπορεί να είναι ακόμη χειρότερο για τον δεσμό γονέα – παιδιού.

Θυμηθείτε τα δικά σας εφηβικά χρόνια

Τα εφηβικά χρόνια μπορεί να είναι τρομακτικά για κάθε γονέα. Ο γιος σας μπορεί να αρχίσει να απομακρύνεται, να γίνεται πιο ανεξάρτητος, μοναχικός και προκλητικός. Είναι γιατί εισέρχεται στον δρόμο της ενηλικίωσης. Αυτή είναι μια υπέροχη στιγμή για να αξιοποιήσετε τις αναμνήσεις σας ως έφηβη και να προσπαθήσετε να τον κατανοήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο. Σκεφτείτε τι θα μπορούσαν να είχαν κάνει οι γονείς σας καλύτερα όταν ήσαστε έφηβοι και κάντε το εσείς. Να έχετε κρίσιμες συζητήσεις μαζί του, σχετικά με τα ναρκωτικά και το αλκοόλ, αλλά επίσης να του δώσετε χώρο και εμπιστοσύνη για να μεγαλώσει. Εργαστείτε με εφόδιο την επικοινωνία κατά τη διάρκεια διαφωνιών και επίσης λάβετε υπόψη τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ένας σύγχρονος έφηβος. Καλή τύχη!

ΠΗΓΗ: familyeducation


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Υπερπροστατευτικοί γονείς: Μια σύγχρονη επιζήμια τάση

Παιδιά και τεχνολογία: Σωστή χρήση

Παιδιά…στα πρότυπα των γονέων

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Παιδιά εθελοντές: 5 τρόποι ανατροφής

Στον σύγχρονο κόσμο τα παιδιά εθελοντές και η ανατροφή τους είναι ένα σημαντικό πεδίο που είναι ανάγκη να αναπτυχθεί. Έχετε μικρούς καταναλωτές που συγκρίνουν συνεχώς...

Εγκυμοσύνη και κολύμπι: Είναι ασφαλές;

Όταν είστε έγκυος έρχεστε αντιμέτωπη με μία λίστα από διάφορες ασχολίες που ξαφνικά δεν πρέπει να κάνετε. Μπορεί να αρχίσετε να αισθάνεστε εσείς ή...

Πόσο επικίνδυνη είναι η υψηλή χοληστερίνη για τα παιδιά;

Η χοληστερίνη είναι μια κηρώδης, λιπαρή ουσία που παράγεται από το συκώτι. Bοηθά στην παραγωγή της βιταμίνης D και συμβάλλει στην παραγωγή χολικών οξέων,...

Ο πρίγκιπας χαρταετός, της Ελένης Μπετεινάκη

"Ο πρίγκιπας χαρταετός", της Ελένης Μπετεινάκη φέρνει στο προσκήνιο την παράδοση του χαρταετού με τον πιο όμορφο και παραμυθένιο τρόπο. Η συγγραφέας Ελένη Μπετεινάκη με...

Έξι κοινά λάθη στη χορήγηση φαρμάκων

Πριν δώσετε στο παιδί σας τη δόση αντιβιοτικού ή το σιρόπι, βεβαιωθείτε ότι δεν κάνετε αυτά τα κοινά λάθη στη χορήγηση φαρμάκων. Η εποχή του...