Discover

Σκύλος και παιδιά: 6 τρόποι υγιούς συγκατοίκησης

Εάν αναρωτιέστε: “Πώς μπορώ να βεβαιωθώ ότι ο σκύλος μου ταιριάζει με τα παιδιά μου;” δοκιμάστε αυτές τις έξι στρατηγικές.

Εάν ένας σκύλος μπήκε στην οικογένειά σας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σίγουρα δεν είστε οι μόνοι. Υπήρξε μεγάλη αύξηση στις αγορές και υιοθεσίες σκύλων, από τον περασμένο Μάρτιο, όταν μας ζητήθηκε να μείνουμε σπίτι. Αν και αυτό είναι υπέροχο νέο για τα σκυλιά που φεύγουν από καταφύγια, πολλές οικογένειες με παιδιά ανακαλύπτουν ότι η ιδιοκτησία σκύλου δεν είναι πάντα μια βόλτα στο πάρκο.

σκύλος-οικογένεια-παιδίΩς αναπτυξιακός ψυχολόγος και ειδική στη συμπεριφορά των σκύλων, η Andrea V. Breen έχει πολλές απαντήσεις σχετικά με το πώς οι οικογένειες μπορούν να λύσουν τα προβλήματα των σκύλων και των παιδιών. Πολλά από τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν αγκαλιάζοντας τις ακόλουθες έξι στρατηγικές.

  1. Επιβλέψτε ενεργά τα σκυλιά και τα παιδιά

Για την ασφάλεια και των δύο είναι σημαντικό να παρακολουθούνται στενά οι αλληλεπιδράσεις τους. Πόσο κοντά; Εξαρτάται τόσο από τα παιδιά σας όσο και από τον σκύλο σας.

Τα παιδιά σας έχουν τις απαραίτητες κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες για να συμπεριφέρονται με σεβασμό με τον σκύλο ανά πάσα στιγμή; Ξέρουν πώς να αποφεύγουν να συμπεριφέρονται με τρόπους που κάνουν το σκυλί σας να αισθάνεται άβολα; Έχουν διδαχθεί πώς να καταλαβαίνουν πότε το σκυλί σας είναι αγχωμένο ή  ζητάει χώρο; Εάν οι απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις είναι όχι, τότε θα πρέπει να υπάρχει ένα ενεργό σχέδιο εποπτείας έως ότου τα παιδιά σας μάθουν αυτές τις δεξιότητες.

Πολλά εξαρτώνται επίσης από τον σκύλο σας. Μερικοί σκύλοι είναι πολύ πιο κατάλληλα για συναναστροφή με παιδιά από άλλους. Επίσης, μπορούν να γίνουν περισσότερο ή λιγότερο ανεκτικοί στα παιδιά με την πάροδο του χρόνου. Τα κουτάβια και οι έφηβοι σκύλοι μπορούν εύκολα να ενθουσιαστούν και να γίνουν απρόβλεπτοι. Οι φόβοι και οι φοβίες τείνουν να εμφανίζονται στα στάδια των εφήβων και των πρώιμων ενηλίκων και έτσι ορισμένα σκυλιά μπορεί από κουτάβια με αυτοπεποίθηση που απολαμβάνουν την ενέργεια των παιδιών, να μετατραπούν σε φοβισμένους ενήλικες που χρειάζονται περισσότερο χώρο. Καθώς ο σκύλος μεγαλώνουν, η σωματική και γνωστική μείωση μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αλλαγές στη συμπεριφορά τους. Όπως επίσης, και στην ικανότητα χειρισμού των αλληλεπιδράσεων τους με τα παιδιά.

  1. Μάθετε πώς να διαβάζετε τη γλώσσα του σκύλου

Τα σκυλιά χρησιμοποιούν το σώμα τους για να επικοινωνήσουν τα συναισθήματά τους. Το να είστε σε θέση να αναγνωρίσετε τι σας λέει ο σκύλος σας είναι σημαντικό για τη διατήρηση της ασφάλειας των παιδιών. Είναι επίσης απαραίτητο να διασφαλίσουμε ότι τα σκυλιά μας δεν μπαίνουν σε καταστάσεις που τους κάνουν άβολα ή φοβισμένα.

Για παράδειγμα, ξέρατε ότι μια ουρά που κουνιέται δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο σκύλος σας είναι ευτυχισμένος; Υπάρχουν διαφορετικά σημάδια για να σηματοδοτήσουν τη χαρά, μια πρόσκληση για παιχνίδι, το ενδιαφέρον, το άγχος, ακόμη και μια απειλή επιθετικότητας. Τα σκυλιά χρησιμοποιούν πολλά διαφορετικά μέρη του σώματός τους για να δείξουν ότι αισθάνονται άβολα ή φοβούνται. Μπορεί να τους δείτε να γλείφουν τα χείλη τους, να γυρίζουν μακριά, να δείχνουν το λευκό των ματιών τους, να χασμουριούνται όταν δεν είναι κουρασμένα, να σφίγγουν το λαιμό τους, να τεντώνουν τα αυτιά τους ή να φουντώνουν το φρύδι τους. Εάν αγνοηθούν αυτές οι απόπειρες επικοινωνίας, τα σκυλιά ενδέχεται να κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους σε γρύλισμα ή/και δάγκωμα.

Είναι πολύ σημαντικό να διδάξετε στα παιδιά να κατανοούν και να σέβονται τη γλώσσα του σκύλου σας. Όπως κάθε άλλη δεξιότητα, χρειάζεται χρόνος και πρακτική για να αναπτυχθεί. Η ικανότητα «ανάγνωσης» της γλώσσας του σώματος του σκύλου περιλαμβάνει ενσυναίσθηση και δεξιότητες που βασίζονται σε γνωστικές ικανότητες, οι οποίες χρειάζονται χρόνια για να αναπτυχθούν. Πολλά παιδιά θα αρχίσουν να είναι σε θέση να διαφοροποιούν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους από εκείνα των άλλων από τα επτά τους χρόνια, αλλά υπάρχει μεγάλη ατομική παραλλαγή σε αυτές τις ικανότητες. Με την υποστήριξη και τις υπενθυμίσεις από τους γονείς τους, πολλά παιδιά προσχολικής ηλικίας θα μπορούν να αρχίσουν να αναγνωρίζουν κάποια βασικά της γλώσσας του σώματος του σκύλου. Ωστόσο, μπορούμε να περιμένουμε ότι τα παιδιά θα είναι ασυνεπή στην χρήση αυτών των δεξιοτήτων για τουλάχιστον αρκετά χρόνια. Οι γονείς πρέπει να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο ως διερμηνείς του οικογενειακού σκύλου.

σκύλος-παιδιά-σπίτι-φασαρία

  1. Δημιουργήστε ένα κρησφύγετο

Ένα κρησφύγετο, ένα άνετο μέρος μόνο για το σκυλί σας, είναι επίσης μία λύση. Φυσικά δεν μιλάμε για ένα μέρος που θα κλείσετε το κουτάβι ως τιμωρία, αλλά ένα ειδικό καταφύγιο στο οποίο το σκυλί σας μπορεί να ηρεμήσει, όταν χρειαστεί. Είναι σημαντικό να αφιερώσετε χρόνο για να μάθετε στο σκυλί σας τον νέο του χώρο. Λιχουδιές και παιχνίδια είναι μια καλή λύση, ώστε να είναι ένα ευτυχισμένο μέρος για αυτό. Μερικά σκυλιά θα χρειαστούν λίγη επιπλέον βοήθεια, μαθαίνοντας τα να χαλαρώνουν. Υπάρχουν βίντεο με τεχνικές.  Δείτε εδώ. 

  1. Παρέχετε δραστηριότητες εμπλουτισμού

Οι σκύλοι χρειάζονται δραστηριότητες που εμπλέκουν τις αισθήσεις τους, ειδικά την αίσθηση της όσφρησης. Τα οσφρητικά συστήματα των σκύλων συνδέονται στενά με τα συναισθηματικά κέντρα του εγκεφάλου τους και οι ευκαιρίες χρήσης της μύτης τους είναι σημαντικές για την ψυχική υγεία τους. Το να βγει έξω ο σκύλος σας και να ρουθουνίσει είναι απαραίτητο για την ευημερία του, αλλά υπάρχουν επίσης τρόποι για να εμπλουτίσετε το περιβάλλον του σε εσωτερικούς χώρους. Πράγματα όπως παζλ, παιχνίδια και λιχουδιές κρυμμένα σε πετσέτες μπορούν να τον βοηθήσουν να κρατηθεί απασχολημένος και χαρούμενος στο ιδιαίτερο μέρος του.

σκύλος-φροντίδα-υιοθεσία

  1. Να γνωρίζετε ότι θα πρέπει να διδάξετε τις συμπεριφορές που θέλετε να δείτε

Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο. Για τους περισσότερους ανθρώπους, είναι εύκολο να σκεφτούν τι δεν θέλουν να κάνουν τα σκυλιά τους (π.χ. άλμα στους επισκέπτες, να κυνηγούν τα παιδιά κ.λπ.), αλλά είναι πιο δύσκολο να καταλάβουν τι θέλουν να κάνουν.

Είναι πολύ σημαντικό να λάβετε υπόψη τα χαρακτηριστικά της φυλής και να είστε ρεαλιστές για το τι μπορείτε να τα διδάξετε. Εάν έχετε τεριέ, ο σκύλος σας έχει προγραμματιστεί γενετικά να κυνηγάει και να σκοτώνει αρουραίους και αυτό θα καταστήσει εξαιρετικά δύσκολη τη διδασκαλία του σκύλου να σας ακούει αντί να κυνηγάει διάφορα μέσα στο σπίτι.

  1. Δώστε προσοχή στη φυσική υγεία του σκύλου σας

Όταν τα σκυλιά αναπτύσσουν νέες ανεπιθύμητες συμπεριφορές, μπορεί να σχετίζεται με τα φυσιολογικά στάδια ανάπτυξης (τα κουτάβια αλλάζουν πολύ όταν γίνονται έφηβοι!) Ή την τυπική συμπεριφορά της ράτσας τους.  Αλλά μπορεί επίσης να σχετίζεται με φυσικούς παράγοντες όπως η πείνα, η ανεπαρκής διατροφή, ο ύπνος κακής ποιότητας, η ακατάλληλη άσκηση για την ηλικία και τη ράτσα τους. Όπως και εμείς, τα σκυλιά έχουν πονοκέφαλο και πονόδοντο, φαγούρα στο δέρμα, διαταραχές στην κοιλιά και πόνο στις αρθρώσεις. Ο πόνος καθιστά πιο πιθανό τα σκυλιά να έχουν προβλήματα με τα πάντα, από τις ζημιές έως το άγχος και την επιθετικότητα.

ΠΗΓΗ: todaysparent.com


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

«ΜΑΜΑ! ΤΑ ΤΕΡΑΤΑ!» – εκδόσεις Μεταίχμιο

Σεβασμός–Υπάρχουν τρόποι διδασκαλίας του (Vol. 2)

Σταυρούλα Παγώνα: Μέσα από στίχους και παραμύθια

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Πέντε συμβουλές για την οικοδόμηση της αυτοεκτίμησης στα παιδιά

Η οικοδόμηση της αυτοεκτίμησης στα παιδιά είναι μια διαδικασία που χρειάζεται απλά πράγματα για να συμβεί ή το αντίθετο και θα τα ακολουθεί σε...

Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να φορέσει μάσκα – Χρήσιμες συμβουλές γα τους γονείς

Τα σχολεία ανοίγουν και στη φυσιολογική περίοδο προσαρμογής στην καθημερινότητα μετά τις διακοπές έρχεται να προστεθεί ένας αστάθμητος παράγοντας: η πανδημία και το μέτρο...

Πώς να μιλήσετε για το διαζύγιο στα παιδιά

Πώς να πείτε στα παιδιά ότι παίρνετε διαζύγιο – Πώς θα αντιδράσουν –Πώς να προσαρμοστείτε στη νέα κατάσταση Χιλιάδες παιδιά βιώνουν το άγχος του διαζυγίου....

Παιδικό πρωινό ξύπνημα: Έξι τρόποι αντιμετώπισης

Έχετε ένα ζωντανό πολύ πρωινό ξυπνητήρι; Δείτε τι πρέπει να κάνετε όταν το μικρό σας ξυπνά πολύ νωρίς το πρωί. Είναι συνηθισμένο για τα μικρά...

Σεβασμός–Υπάρχουν τρόποι διδασκαλίας του (Vol. 2)

Ο σεβασμός είναι κάτι που διδάσκεται και εμείς είμαστε υπεύθυνοι για τη διδασκαλία του στα παιδιά. Είναι στο χέρι σας να δείξετε και να διδάξετε...