Discover

Σεβασμός–Υπάρχουν τρόποι διδασκαλίας του (Vol. 2)

Ο σεβασμός είναι κάτι που διδάσκεται και εμείς είμαστε υπεύθυνοι για τη διδασκαλία του στα παιδιά.

Είναι στο χέρι σας να δείξετε και να διδάξετε στα παιδιά σας ότι ο σεβασμός είναι τρόπος συμπεριφοράς και σημαίνει αυτοσυγκράτηση, ωριμότητα και πολλά ακόμη. Σε προηγούμενο άρθρο αναλύσαμε τους τρεις πρώτους τρόπους διδασκαλίας. Ακολουθούν ακόμα τρεις.

παιδί-φασαρία-σεβασμός

  1. ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ ΓΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ. ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΙΜΩΡΙΑ

Πειθαρχία σημαίνει να διδάξεις ή να εκπαιδεύσεις, όχι να τιμωρείς. Στην πραγματικότητα, μελέτες έχουν δείξει ότι η θετική πειθαρχία είναι πολύ πιο αποτελεσματική και πιο μακροχρόνια από τις στρατηγικές τιμωρίας.

Εάν πειθαρχούμε χρησιμοποιώντας απειλητικό ή αυστηρό τόνο, όταν τα παιδιά μας έχουν κάνει κάτι λάθος, τους δείχνουμε πώς να είναι σκληροί και σκληροί με εκείνους που κάνουν λάθη.

Ποιος δεν κάνει λάθη;

Φανταστείτε εάν κάνετε ένα ανόητο λάθος στη δουλειά και το αφεντικό σας σάς μιλήσει με ταπεινωτικό τρόπο. Αυτό θα σας κάνει να αισθανθείτε πολύ άβολα, σωστά; Και σίγουρα δεν θα σήμαινε σεβασμό για το πρόσωπο του αφεντικού.

Το ίδιο συμβαίνει και με τα παιδιά. Το να είμαστε σκληροί ή να τα τιμωρούμε δεν σημαίνει ότι θα κερδίσουμε τον σεβασμό τους.

Επίσης, η θετική πειθαρχία δεν είναι μεταφράζεται ως ότι κάποιος γονέας είναι «μαλακός» ή ανεκτικός. Κάποιος μπορεί, εφαρμόζοντας την πειθαρχία, να είναι σταθερός και ευγενικός ταυτόχρονα. Ο καθορισμός σταθερών ορίων και η τήρηση αυτών είναι τα κλειδιά για την επιτυχή πειθαρχία.

  1. ΔΩΣΤΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΤΕ ΣΕΒΑΣΜΟ

Η γονική μέριμνα είναι μια από τις δυσκολότερες δουλειές στον κόσμο. Οι γονείς ξοδεύουν τόση προσπάθεια, χρόνο και χρήμα για τη φροντίδα των μικρών τους. Ολόκληρη η ζωή τους από τη στιγμή που έγιναν γονείς άλλαξε και άρχισε να περιστρέφεται γύρω από τα παιδιά τους. Είναι φυσικό, λοιπόν, να περιμένουν από τα παιδιά σεβασμό.

Αλλά τα μικρά παιδιά δεν τα καταλαβαίνουν όλα αυτά. Και για να είμαστε δίκαιοι, δεν μας ζήτησαν να τα κάνουμε όλα αυτά! Εμείς οι ίδιοι αποφασίσαμε να αναλάβουμε αυτές τις ευθύνες. Αποφασίσαμε να έχουμε παιδιά. Τα παιδιά δεν αποφάσισαν να έχουν γονείς.

Αν δεν τους σεβόμαστε, αλλά ταυτόχρονα περιμένουμε να μας σεβαστούν, αυτό είναι απλώς υποκριτικό. Σκεφτείτε έναν καπνιστή που λέει στο παιδί του να μην καπνίζει. Πόσο αποτελεσματικό είναι αυτό;

Ο σεβασμός δεν μπορεί να απαιτηθεί. Μπορεί να κερδηθεί μόνο. Κερδίστε τον λοιπόν!

Πώς να κερδίσετε σεβασμό;…

Δώστε στο παιδί σας πραγματικούς λόγους για να σας σέβεται ως καλό πρότυπο. Γίνετε μοντέλο καλής συμπεριφοράς προς όλους, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών σας.

ασέβεια-παιδί-άσχημη-συμπεριφορά

  1. ΑΠΟΛΟΓΗΘΕΙΤΕ ΟΤΑΝ ΦΩΝΑΞΕΤΕ

Είναι γεγονός ότι μερικές φορές οι γονείς φωνάζουμε, όταν φτάνουμε στα όριά μας. Λογικό. Οι περιστασιακές εκρήξεις της στιγμής είναι συχνό φαινόμενο, ειδικά όταν είμαστε κουρασμένοι κάνοντας όλα όσα κάνουν οι ενήλικες, όπως δουλειά, καθαριότητα και ό,τι άλλο.

Παρ ‘όλα αυτά, δεν αποτελεί δικαιολογία ότι είναι η πρέπουσα συμπεριφορά ή η απαραίτη.

Όταν το χάνετε, δώστε χρόνο στον εαυτό σας να ηρεμήσετε. Στη συνέχεια εξηγήστε στο παιδί σας γιατί ήσασταν τόσο αναστατωμένη πριν. Μιλήστε για το ότι αυτά τα συναισθήματα είναι φυσιολογικά, αλλά το ξέσπασμα δεν ήταν σωστό. Νιώστε την ενοχή και ζητήστε συγνώμη.

Ένας ώριμος ενήλικας αποδέχεται την ευθύνη και ζητά συγγνώμη όταν κάνει λάθη.

Η συγγνώμη στο παιδί σας δεν υπονομεύει την εξουσία σας ως γονέα. Αντίθετα, ενισχύετε την εξουσία και την αξιοπιστία σας. Δείχνετε ακεραιότητα και χτίζετε εμπιστοσύνη με το παιδί σας.

Τελικές σκέψεις

Η ασεβής συμπεριφορά των παιδιών μπορεί να τα οδηγήσει στην απώλεια του σεβασμού τους για εμάς (σκεφτείτε το παραπάνω παράδειγμα του αφεντικού). Εάν είστε τυχεροί και τα παιδιά σας δεν ανήκουν στον πεισματάρη τύπο παιδιών, ενδέχεται να συμμορφωθούν προσωρινά στο ξέσπασμά σας, κάτι που μπορεί να φανεί ως σεβασμός. Αλλά δεν είναι.

Χρόνια αργότερα, μπορεί να αναρωτιέστε γιατί τα παιδιά σας δεν σας σέβονται πια. Πιθανότατα δεν το έκαναν ποτέ. Συμμορφώνονταν μόνο όταν ήταν παιδιά. Και ήσασταν εσείς που διαμορφώσατε την έλλειψη σεβασμού από την παιδική τους ηλικία.

“Ποιος λέει ότι το να είσαι γονέας εύκολο;” Με αυτήν τη σκέψη, πάρτε μια βαθιά ανάσα, ανασυντάξτε τον εαυτό σας και εξηγήστε του για πολλοστή φορά γιατί δεν ήταν καλό το ξέσπασμα προς το παιδί σας.

ΠΗΓΗ: parentingforbrain


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Πώς να διδάξετε στα παιδιά να αποταμιεύουν

«Για μια σταγόνα μέλι»: Συνέντευξη με την συγγραφέα Σ. Τσιάμη

Γιατί το παιδί θέλει να επαναλαμβάνει την ίδια δραστηριότητα;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Ζωγραφική anti-stress  – Τα οφέλη για την ψυχική υγεία

Οι τέχνες έχει αποδειχθεί πως έχουν θετικό αντίκτυπο στην ψυχική μας υγεία, μία από αυτές είναι και η ζωγραφική. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες, είναι...

10 συμβουλές για να μην ταλαιπωρείστε από μικροπράγματα στη σχέση σας

Ο Δρ. ψυχολογίας Richard Carlson μέσω του βιβλίου του προτείνει τρόπους για να μην βασανιζόμαστε στις διαπροσωπικές μας σχέσεις. Πολλές φορές έχει τύχει να νιώθουμε εγκλωβισμένοι όταν...

Υπερπροστατευτικοί γονείς: Μια σύγχρονη επιζήμια τάση

Οι υπερπροστατευτικοί γονείς, στη σημερινή κοινωνία, αποτελούν μία τάση ολοένα αυξανόμενη - και ίσως επιζήμια. Πρόκειται για γονείς που βοηθούν το παιδί τους ακόμη...

Νέες μαμάδες: Αισθανθείτε λιγότερο απομονωμένες στην πανδημία

Οι νέες μαμάδες τυπικά βιώνουν συναισθήματα απομόνωσης, συν μια τεράστια αλλαγή ταυτότητας. Kαι η πανδημία αυτό, μόνο το ενισχύει. Αυτές οι στρατηγικές αντιμετώπισης μπορούν...

Οικογένειες με μοναχοπαίδια: Θετικά και αρνητικά

Όσον αφορά την απόκτηση παιδιών, αφθονούν τα στερεότυπα και οι αντιλήψεις, ιδιαίτερα για τις οικογένειες με μοναχοπαίδια. Μερικά είναι παράλογα. Άλλα, πάλι, έχουν βαθιές ρίζες...