Discover

Τι είναι ο σεβασμός – Έξι τρόποι διδασκαλίας του (Vol. 1)

Ο σεβασμός όσο εύκολα λέγεται, τόσο δύσκολα εφαρμόζεται ιδιαίτερα όταν αναφερόμαστε στα παιδιά που λειτουργούν αυθόρμητα και εκφράζουν τα συναισθήματά τους χωρίς φίλτρα.

Σεβασμός-παιδί-δέντροΑυτό το άρθρο σας δείχνει έξι μη συμβατικούς τρόπους για να διδάξετε στα παιδιά ότι ο σεβασμός είναι απαραίτητος και να ενισχύσετε τη σχέση σας μαζί τους.

Τι είναι ο σεβασμός

Βρίσκεστε σε εστιατόριο. Μια γυναίκα που κάθεται στο διπλανό τραπέζι χτυπάει  το χέρι της στο τραπέζι και φωνάζει στον σερβιτόρο: «Έι, έφερες  λάθος πιάτο. Γιατί δεν ακούς; Τώρα, φέρε το σωστό. ΤΩΡΑ.

Τι θα σκεφτόσασταν γι’ αυτό το άτομο;

Σίγουρα ότι η γυναίκα αυτή είναι πολύ αγενής και ασεβής. Γιατί πιστεύει ότι έχει το δικαίωμα να του μιλήσει έτσι;

Οι περισσότεροι άνθρωποι που γνωρίζω δεν θα έκαναν κάτι τέτοιο σε άλλους, είτε είναι φίλοι τους είτε κάποιος που δεν γνωρίζουν. Ωστόσο, ορισμένοι από αυτούς αισθάνονται ότι έχουν το δικαίωμα να μιλήσουν στα παιδιά τους με αυτόν τον τρόπο.

Βλέπετε την ειρωνεία;  Γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη διαφορά στον τρόπο με τον οποίο συμπεριφερόμαστε στους άλλους σε σύγκριση με τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τα παιδιά μας;

Ορισμός σεβασμού

Ο σεβασμός είναι η εκτίμηση που δείχνουμε σε κάποιον που έχει κάνει κάτι εξαιρετικό ή έχει εντυπωσιακές ικανότητες. Ο σεβασμός είναι επίσης μια πράξη που δείχνει την προσοχή ή το νοιάξιμο.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η έννοια του σεβασμού έχει μεγαλύτερο βάθος από την  τήρηση και εκούσια συμμόρφωση σε κάποιον άνθρωπο, νόμο, διάταξη, όρο κ.λ.π.

Το αίσθημα του σεβασμού πρέπει να πηγάζει από μέσα μας και δεν μπορούμε να αναγκάσουμε κανέναν σε αυτό. Φυσικά, δεν μπορούμε να διδάξουμε σεβασμό με το να είμαστε ασεβείς στα παιδιά μας.

Φασαρία-παιδί-καναπές-μαξιλάριαΕδώ είναι έξι τρόποι που μπορείτε να υιοθετήσετε για να κάνετε τα παιδιά σας να ακούν και να σέβονται.
  1. Μείνετε ήρεμοι και μην υπερβαίνετε τα όρια όταν «ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ» ΟΤΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΣΕΒΕΣ

Δείτε ένα παράδειγμα. Τις προάλλες, μια φίλη μου είπε ότι η κόρη της έτρωγε μπισκότα και ήθελε να μπει στο υπνοδωμάτιό της. Της είπε πολλές φορές να μην το κάνει με τα μπισκότα στο χέρι και ενώ βρισκόταν στην πόρτα του υπνοδωματίου, όμως η μικρή την αγνόησε.

Τότε η φίλη μου άρχισε να φωνάζει «Δεν άκουσες ότι σου ζήτησα να μην μπεις με τα μπισκότα μέσα στο υπνοδωμάτιό μου;

Ποιο είναι λοιπόν το μάθημα; Ότι φωνάζοντας, απλά φωνάζοντας αυτό λειτουργεί με τα παιδιά που δεν ακούνε; Λάθος.

Η μικρή δεν την άκουσε γιατί δεν μπορούσε να την ακούσει. Η φίλη μου δεν βρισκόταν μπροστά της για να εξασφαλίσει τη βλεμματική επαφή και ότι πραγματικά έδινε προσοχή σε αυτά που η φίλη μου της έλεγε. Αντ’ αυτού, απλά φώναζε καθισμένη στο γραφείο της, ενώ η μικρή απολάμβανε τη γεύση των νόστιμων μπισκότων. Αυτό την είχε απορροφήσει, άλλωστε.

Ωστόσο, η φίλη μου θεώρησε ότι απλά αγνόησε όλα όσα είπε και σκόπιμα δεν σεβάστηκε το αίτημά της. Θύμωσε, άφησε να την καταλάβουν αρνητικά συναισθήματα και έγινε ασεβής προς τη μικρή. Της έδειξε ότι νοιαζόταν μόνο για τις δικές της ανάγκες. Της έδειξε ότι όταν κάποιος είναι απογοητευμένος, μπορεί να γίνει αγενής και ασεβής. Και αυτό ήταν σίγουρα λάθος μήνυμα.

Βεβαίως, υπάρχουν συχνά καταστάσεις που τα ασεβή παιδιά κάνουν πραγματικά εξωφρενικά πράγματα. Αυτό, όμως, μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι δεν γνωρίζουν πολλά σε αυτήν την ηλικία ή χάνουν προσωρινά τον δρόμο. Εκεί μπαίνουμε εμείς, οι γονείς για να τους διδάξουμε. Αλλά πώς μπορούμε να διδάξουμε στα παιδιά να σέβονται χρησιμοποιώντας έναν ασεβή τρόπο;

Για να διδάξουμε τον σεβασμό, πρώτα, πρέπει να παραμείνουμε ήρεμοι και να διατηρούμε τον έλεγχο. Προσδιορίστε εάν η συμπεριφορά του παιδιού σας αντιστοιχεί σε πραγματική κατάσταση «ασέβειας», παρανόησης ή απλώς και μόνο επειδή το παιδί δεν έχει μάθει την κατάλληλη απάντηση ή ενέργεια σε μια τέτοια κατάσταση.

  1. ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΕ ΤΗΝ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΑΣΕΒΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΣΤΙΑΣΤΕ ΣΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΔΙΑΛΟΓΩΝ

Όταν πραγματικά δεν σεβόμαστε, πρέπει να προσέξουμε την περίσταση αντί να λέμε στο παιδί: «Είσαι ασεβής!»

Ρωτήστε το παιδί σας γιατί συμπεριφέρεται έτσι.

Σίγουρα όλοι οι γονείς παγώνουν όταν ακούνε πρώτη φορά τα παιδιά τους να λένε «Είσαι κακή μαμά» ή «Είσαι κακός μπαμπάς».

Για τους περισσότερους γονείς, αυτό είναι μεγάλη ασέβεια. Και δικαιολογημένα, πολλοί από αυτούς αναστατώνονται, θυμώνουν και πληγώνονται. Κάποιοι εξαιτίας αυτών των συναισθημάτων θα απαντούσαν, «Πώς τολμάς! Δεν επιτρέπεται να μου μιλάς με αυτόν τον τρόπο. Είμαι η μητέρα / πατέρας σου! ”

Μήπως, όμως, πρέπει να αναρωτηθούν ποια είναι η πρόθεση του παιδιού όταν το λέει κάτι τέτοιο;

Μία τέτοια συμπεριφορά μπορεί να είναι ένδειξη θυμού. Κάποιος, και συνήθως εσείς, το έχετε πληγώσει και από ένστικτο, θέλει να σας πληγώσει και εκείνο.

Συνήθως δεν είναι κακόβουλο επειδή τα παιδιά (και οι ενήλικες) δεν μπορούν να σκέφτονται ευθεία όταν είναι θυμωμένα. Θέλουν απλώς αντανακλαστικά να αντισταθούν για να προστατευθούν και σε αυτήν την περίπτωση, χρησιμοποιούν επίπονα λόγια για να το κάνουν.

Εκείνη τη στιγμή ρωτήστε το «Γιατί το είπες αυτό; Ήταν επειδή ήσουν θυμωμένος; Επειδή δεν σε άφησα να κάνεις εκείνο ή το άλλο;». Θα διαπιστώσετε μιλώντας ότι η οργή του παιδιού θα αρχίσει να διαλύεται. Και σε εκείνο το σημείο εξηγήστε του ότι το να πληγώνεις άλλους με αυτόν τον τρόπο σε τίποτα δεν θα βοηθήσει στη μείωση του θυμού ή στην επίλυση του προβλήματος.

Επίσης μιλώντας θα μάθει να περιγράφει με λέξεις την κατάστασή του, όπως επίσης και εργαλεία για την επίλυση προβλημάτων.

Άλλωστε, διαφωνία μπορεί να υπάρξει χωρίς ασέβεια.

Σεβασμός-παιδί-παιχνίδι

  1. ΓΙΝΕΤΕ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΣΕΒΑΣΜΟΥ ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΣΕΒΕΣΤΕ ΕΣΕΙΣ ΠΡΩΤΟΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ

Ποιος άλλος καλύτερος τρόπος από το να διδάξετε μια συμπεριφορά από τη μοντελοποίηση της ίδιας της συμπεριφοράς που θέλετε να διδάξετε;

Δείξτε τους πώς να σεβαστούν, σεβόμενοι εσείς εκείνα. Δεν εννοώ να τα αποκαλείτε κύριε ή κυρία ή να υποκλίνεστε. Απλώς μεταχειριστείτε το παιδί σας ως άτομο με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζετε άλλους ενήλικες.

Για παράδειγμα, σεβαστείτε τις προτιμήσεις τους.

Υπάρχουν γονείς που φωνάζουν στα παιδιά επειδή μπορεί να τρώνε το εσωτερικό της πίτας και να αφήνουν το φύλλο.

Είναι αστείο που ορισμένοι γονείς θέλουν να έχουν τον πλήρη έλεγχο της συμπεριφοράς και των προτιμήσεων του παιδιού τους. Οι περισσότεροι δεν είναι τόσο ακραίοι, αλλά εξακολουθούν να κάνουν τους αστυνομικούς συμπεριφοράς. Αλλά αν θέλετε το παιδί σας να σας σέβεται, ξεκινήστε να σέβεστε τις επιλογές του.

Ο καθένας έχει τις δικές του προτιμήσεις. Αν δεν σας αρέσει αυτό που θέλει το παιδί, εξηγήστε το στη λογική σας. Αλλά αυτό που τελικά είναι ανάγκη να έχετε κατά νου είναι ότι πρέπει να μάθει να παίρνει αποφάσεις για τον εαυτό του. Αυτό μόνο αν η επιλογή δεν αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια ή την υγεία του ή δεν βλάπτει τους άλλους.

Γι’ αυτό αφήστε το να κάνει τις δικές της επιλογές σε πράγματα όπως τα ρούχα. Ακόμη και αν σας ζητήσει να φορέσει το τζιν παντελόνι κάτω από το φόρεμά της ή κάλτσες που δεν ταιριάζουν.

Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα να σκέφτεται ανεξάρτητα και να του αρέσουν διαφορετικά πράγματα. Αυτό σημαίνει σεβασμός. Και αυτό πρέπει να περιλαμβάνει και παιδιά.

Όταν γίνονται αποδεκτές οι διαφορετικές προτιμήσεις των παιδιών, αισθάνονται ότι ακούγονται και ότι γίνονται σεβαστά και αποδεκτά. Διαπιστώνουν από πρώτο χέρι πώς να αντιμετωπίζουν άλλους που έχουν διαφορετικές απόψεις. Μαθαίνουν ότι πρέπει να σέβονται τους ανθρώπους παρά τις διαφορές τους.

Αυτή η κατανόηση και η ανοχή για τις διαφορές θα γίνουν ιδιαίτερα σημαντικές όταν έρθουν τα εφηβικά χρόνια και αργότερα ως νέοι και ενήλικες.

Συνεχίζεται…

ΠΗΓΗ: parentingforbrain


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Τα οφέλη της μουσικής για το παιδί σας

Μπαρναμπούς. Η Μεγάλη Απόδραση – εκδ. Μεταίχμιο

Έξι μικρές άσχημες συμπεριφορές που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Σταυρούλα Παγώνα: Μέσα από στίχους και παραμύθια

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

XMAS DIY’s: Δημιουργήστε τα δικά σας στολίδια μαζί με τα παιδιά σας

Χριστουγεννιάτικες χειροτεχνίες για μικρά και μεγάλα παιδιά - Πως να φτιάξετε τα δικά σας στολίδια Τα Χριστούγεννα είναι η ιδανική περίοδος να πειραματιστείτε με τη...

“Με λένε Αργύρη, εμένα!”, εκδόσεις Ελληνοεκδοτική

Οι εκδόσεις Ελληνοεκδοτική μας συστήνουν μια ακόμη νέα σειρά βιβλίων που την ονομάζουν "Με λένε Αργύρη, εμένα!". Οι δάσκαλοι και συγγραφείς Βασίλης Κουτσιαρής και Γιάννης...

Ίδρυμα Ωνάση: Παιδιά και REC σε τραγούδι για τον κορωνοϊό

Πώς αντιλαμβάνονται και πώς βιώνουν τα παιδιά και οι έφηβοι τη νέα πραγματικότητα που μας «σύστησε» η πανδημία του κορονοϊού; Το Ίδρυμα Ωνάση τους...

Δέκα πολύτιμα μαθήματα ζωής από τα μωρά

Θα μάθετε πολύτιμα μαθήματα ζωής από τα παιδιά σας, ειδικά αν κάνετε ένα βήμα πίσω και ρίξετε μια ματιά στον κόσμο μέσα από τα...

“Παραμύθια της Ίμβρου”, της Εύης Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου

Τα "Παραμύθια της Ίμβρου" είναι ένας τόμος-κόσμημα για μια πρώτη γνωριμία με την ιστορία και τον πολιτισμό του πολύπαθου νησιού της Ίμβρου και των αυτοχθόνων κατοίκων...