Discover

Μικρά παιδιά και τρόποι να πειθαρχήσουν

Τα μικρά παιδιά που δοκιμάζουν τα όριά σας είναι  αναπτυξιακά σε καλό δρόμο, αλλά από την άλλη είναι ανάγκη να βρείτε τρόπους να πειθαρχήσουν.

Καθώς τα μωρά μεγαλώνουν σε νήπια ένα πράγμα καθίσταται σαφές. Οι γονείς πρέπει να καθορίσουν κατευθυντήριες γραμμές και να βρουν τρόπους να πειθαρχήσουν. Και αυτό δεν είναι πάντα εύκολο.

παιδί-πειθαρχία-τρόποιΤο καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να παραμείνετε ήρεμοι και να μετατρέψετε την πειθαρχία ως τρόπο διδασκαλίας. Η τιμωρία δεν ενδείκνυται, ιδιαίτερα σε εκείνη την ηλικία. Γι’ αυτό μην πάρετε προσωπικά τη συμπεριφορά του μικρού σας παιδιού. Δεν είναι ότι ξυπνά το πρωί με την πρόθεση να σας κάνει την ημέρα άσχημη. Απλά στο στάδιο ανάπτυξης μεταξύ 18 και 24 μηνών, περίπου, συμβαίνουν δύο πράγματα. Από την πλήρη εξάρτηση μετακινείται προς την κάποια ανεξαρτησία, ενώ προσπαθεί επίσης να αποκτήσει νέες δεξιότητες.

Δείτε κάποιες κοινές καταστάσεις απειθαρχίας και πώς να τις αντιμετωπίσετε:
Τι να κάνετε όταν το μικρό παιδί σας αρνείται να φύγει από το πάρκο ή το παιχνίδι

Είναι ψυχικά εξαντλητικό το να φωνάζεις και να ουρλιάζεις. Αλλά η απώλεια της υπομονής της και η φωνή δεν βοηθούν σε τίποτα. Η καλύτερη λύση είναι ο εκ των προτέρων προγραμματισμός για στιγμές που ξέρετε ότι θα είναι δύσκολες στη διαχείρισή τους.

Αν τους μιλήσετε από πριν, θα γνωρίζουν τι πρόκειται να συμβεί και θα κάνουν πιο εύκολα τη μετάβαση. Η συζήτηση μπορεί επίσης να περιλαμβάνει τη συζήτηση για τις συνέπειες: Τι θα συμβεί εάν δεν έρθουν όταν έρθει η ώρα να φύγει;

Να θυμάστε ότι τα μικρά παιδιά δεν έχουν καμία αίσθηση χρόνου, οπότε δίνοντας προειδοποιήσεις με πιο συγκεκριμένους όρους για το πόσος χρόνος απομένει μπορεί να τα βοηθήσει να τα καταλάβουν.

Τι να κάνετε όταν το παιδί σας δεν μπαίνει στο καρότσι του

Η συνηθισμένη αντίδραση είναι να κρατούν το σώμα τους άκαμπτο και να φωνάζουν. Εάν δεν είναι απαραίτητο για ένα παιδί να μπει σε ένα καροτσάκι, σκεφτείτε να το αφήσετε να περπατήσει ή να οδηγήσει ένα ποδήλατο, ανάλογα με την προτίμησή του.

Αλλά αν το καρότσι είναι απαραίτητο για χρονικούς περιορισμούς ή για λόγους ασφαλείας, εξηγήστε το αυτό στο παιδί. Αν και αυτό δεν λειτουργεί βάλτε τα οι ίδιοι, ακόμα κι αν ουρλιάζουν και χτυπούν. Το καλό είναι ότι σε σχέση με τα δίχρονα και τρίχρονα είστε ακόμα κατά πολύ μεγαλόσωμοι για τη διαχείριση των αντιδράσεων τους.

Επίσης, μπορείτε πριν το καρότσι να ετοιμάσετε ένα σνακ ή να του βάλετε μαζί το αγαπημένο του παιχνίδι. Μπορεί η δωροδοκία να μην είναι πάντα αρκετή, αλλά του προσφέρει κάτι που θα κάνει το καροτσάκι ένα πιο ευχάριστο μέρος.

παιδί-πειθαρχία-γονείςΠώς να χειριστείτε το μικρό παιδί σας που χτυπάει ένα άλλο παιδί

Αρχικά χρησιμοποιείστε τη μέθοδο 1-2-3. Μετρήστε, δηλαδή, μέχρι το 3 και δώστε στα παιδιά την ευκαιρία να σταματήσουν οποιαδήποτε προβληματική συμπεριφορά.

Μην ξεχάσετε ότι πρέπει επίσης να επέμβετε γρήγορα και χρησιμοποιώντας ήρεμη φωνή, απλώς πείτε στο παιδί να σταματήσει λέγοντας κάτι όπως «τα χέρια κάτω» ή «τα χέρια δεν είναι για να χτυπούν».

Και επίσης, αντί για τιμωρία σκεφτείτε να καλλιεργήσετε τη μέθοδο επίλυσης προβλημάτων διδάσκοντας στα μικρά λόγια που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να εκφράσουν την απογοήτευσή τους.

Το να τιμωρήσετε ένα παιδί με την ίδια μέθοδο που χρησιμοποίησε εκείνο δεν είναι ποτέ μια σοφή ιδέα, καθώς δίνει το αντίθετο μήνυμα σε αυτό που σκοπεύει ο γονέας.

Επίσης, δεν συνιστάται η καθιέρωση χρονικού ορίου ως τιμωρία για παιδιά κάτω των τριών ετών. Τα μικρά παιδιά δεν είναι ακόμη σε θέση να κάνουν τις συνδέσεις αιτίας-αποτελέσματος που μπορεί να κάνει ένα μεγαλύτερο παιδί, οπότε δεν είναι πιθανό να καταλάβουν ότι αν χτυπήσουν, θα πάνε μόνα στο δωμάτιό τους. Δεν θέλουμε να αφήσουμε τα μικρά παιδιά μόνα τους για να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους.

Τι να κάνετε όταν το παιδί σας δεν θέλει να ντυθεί

Ο προγραμματισμός και η ενδυνάμωση των μικρών παιδιών, δίνοντάς τους τις κατάλληλες επιλογές, μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση ορισμένων από τις μάχες για το ντύσιμο. Οι γονείς μπορούν να πουν κάτι σαν «Αυτά είναι τα δύο ρούχα και μπορείς να επιλέξεις το ένα ή το άλλο».

Μερικοί γονείς μπορεί να έχουν επιτυχία βοηθώντας το παιδί τους να διαλέξει τα ρούχα της επόμενης ημέρας από το προηγούμενο βράδυ. Συνήθως, τα παιδιά που δυσκολεύονται να ντυθούν το πρωί ή να φύγουν από το πάρκο, έχουν πρόβλημα με τις μεταβάσεις και τις αλλαγές. Γι’ αυτό όσο περισσότερο σχεδιάζετε μαζί τους, τόσο το καλύτερο.

Δεν είναι πάντα εύκολο να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας. Ειδικά εάν αντιμετωπίζετε ταυτόχρονα και άλλες στρεσογόνες καταστάσεις. Όμως, μην ξεχνάτε! Ενώ δίνετε στο παιδί σας λίγα επιπλέον λεπτά για να προσαρμοστεί, πάρτε και μερικές βαθιές ανάσες για τον εαυτό σας. Θα σας βοηθήσει να το αντιμετωπίσετε. Τουλάχιστον μέχρι την επόμενη φορά.

ΠΗΓΗ: todaysparent


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Παιδί και πρότυπα: Η εικόνα του σώματος

Ο χρόνος του ανεξάρτητου παιχνιδιού είναι σημαντικός

Παιδικό πρωινό ξύπνημα: Έξι τρόποι αντιμετώπισης

Εικοσιπέντε δεξιότητες για παιδιά έως 12 ετών

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Συμβουλές για την αγορά οικογενειακού αυτοκινήτου

Εάν αισθάνεστε μπερδεμένοι για την αγορά οικογενειακού αυτοκινήτου, δεν είστε μόνοι. Ένα αυτοκίνητο είναι ένα από τα πιο ακριβά είδη, όπως επίσης και το μεγαλύτερο...

Θυμός των παιδιών: Μια ευκαιρία ανοικοδόμησης

Ο θυμός των παιδιών και τα διάφορα ξεσπάσματά τους είναι πραγματικά παραγωγικά και μια ευκαιρία ανάπτυξης της προσωπικότητάς τους. Μπορεί να σας ανησυχήσει η συμπεριφορά...

Γιατί τα παιδιά αγαπάνε τα fast food;

Ο όρος «fast food» αναφέρεται σε τρόφιμα που ετοιμάζονται σε πολύ γρήγορο χρόνο, ικανοποιώντας άμεσα το αίσθημα της πείνας. Πρόκειται για κατεργασμένα τρόφιμα που...

Παιδιά εθελοντές: 5 τρόποι ανατροφής

Στον σύγχρονο κόσμο τα παιδιά εθελοντές και η ανατροφή τους είναι ένα σημαντικό πεδίο που είναι ανάγκη να αναπτυχθεί. Έχετε μικρούς καταναλωτές που συγκρίνουν συνεχώς...

5 τρόποι για να παίζει το παιδί σας μόνο του

Τι γίνεται όταν το παιδί σας δεν θέλει να ξοδεύει πολύ χρόνο για να παίζει μόνο του, ενώ ένα αληθές γεγονός συμβαίνει-ότι εσείς είναι...