Discover

Πανδημία και παιδιά: Έκφραση μέσω της τέχνης

Η πανδημία και τα παιδιά αποτελεί συχνά πεδίο συζητήσεων και ανάλυσης, μιας και η ιδιαίτερη ψυχοσύνθεσή τους, πολλές φορές δεν επιτρέπει την εξωτερίκευση όσων αισθάνονται. Η έκφραση μέσω της τέχνης είναι το κλειδί για να καταλάβετε πολλά από όσα αισθάνονται και τους συμβαίνουν.

Τα παιδιά συχνά εκφράζουν έντονα τα συναισθήματα μέσω της τέχνης. Και αυτό μπορεί να προσφέρει στους γονείς μια εικόνα της εμπειρίας τους αναφορικά με την πανδημία. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για την καλλιέργεια της δημιουργικής τους έκφρασης.

πανδημια-παιδια-εκφρασηΗ πανδημία COVID-19 έχει επηρεάσει τους κόσμους των παιδιών με πολλούς τρόπους. Λόγω του κλεισίματος και των περιορισμών, έχουν βιώσει την απώλεια της κοινωνικής δέσμευσης των φίλων τους, της σχολικής κοινότητας ή της συνύπαρξης με αγαπημένους συγγενείς. Επίσης, τα παιδιά πιθανότατα να είχαν συνομιλίες σχετικά με τον ιό και τι μπορούν να κάνουν για να παραμείνουν ασφαλή και ακόμα πιο πιθανά να έχουν εκτεθεί σε ειδήσεις σχετικά με τον COVID-19. Αυτή η εμπειρία των παιδιών αλλάζει διαφορετικά ανάλογα με έναν αριθμό αναπτυξιακών, βιολογικών και σχεσιακών μεταβλητών.

Η παιδική ηλικία είναι συχνά γεμάτη με διαφορετικά επίπεδα δυσκολιών. Η ψυχική υγεία των βρεφών και των παιδιών εξαρτάται από τους ενήλικες και τους φροντιστές τους. Έτσι μέσα από την κατανόηση και τις εμπειρίες τους είναι δυνατόν να διευκολυνθούν οι λογικές συναισθηματικές, κοινωνικές, γνωστικές και συμπεριφορικές απαντήσεις, όπως η ανθεκτικότητα και η ενσυναίσθηση.

Ακούγοντας τις εμπειρίες των παιδιών για την πανδημία

Τα παιδιά εκφράζουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους μέσω της τέχνης και του παιχνιδιού. Συμμετέχουν σε δημιουργικά σχήματα για να μοιραστούν τις εμπειρίες τους, να ανακουφίσουν το άγχος και να εργαστούν σε ό, τι συμβαίνει στη ζωή τους. Τα παιδιά δεν έχουν την αναπτυξιακή ικανότητα και την εμπειρία της ζωής να κατανοήσουν, να εκφράσουν προφορικά και να επεξεργαστούν δύσκολες, δυσμενείς ή τραυματικές εμπειρίες.

Γι’ αυτό η τέχνη μπορεί να είναι ένας τρόπος προώθησης και υποστήριξης της ψυχικής υγείας τους. Και είναι ιδιαίτερα σημαντικό αυτήν την περίοδο να δημιουργήσουμε ένα χώρο για τα παιδιά να κάνουν τέχνη.

Καθώς οι ενήλικες οραματίζονται το μέλλον των παιδιών του σήμερα, είναι σημαντικό να ακούν και να καταγράφουν τις εμπειρίες των παιδιών αναφορικά με την πανδημία.

Κρίσιμος ρόλος των σχέσεων

Τα παιδιά, τα οποία μεγαλώνουν σε περιβάλλοντα αγάπης, ασφάλειας και εμπιστοσύνης συνήθως αναπτύσσουν ασφαλείς σχέσεις με άλλους καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Επίσης δείχνουν κατανόηση και συγχωρούν όταν απαιτείται. Με λίγα λόγια φέρνουν αυτό το μοντέλο ανατροφής σε καταστάσεις και αλληλεπιδράσεις με άλλους.

Τα παιδιά που αντιμετωπίζουν αυξημένο άγχος, άγχος, φόβο, έλλειψη συναισθηματικής προσαρμογής ή κατανόησης μέσω εμπειριών με τον/τους φροντιστές τους, συχνά αναπτύσσουν κοσμοθεωρία που βασίζεται στον φόβο και την ανάγκη σχηματισμού προστασίας. Αυτό συμβαίνει ακόμη και όταν οι γονείς παρέχουν στα παιδιά τις καλύτερες δυνατές εμπειρίες.

Οι πρώτες εμπειρίες αποτελούν μέρος της γενετικής σύνθεσης του παιδιού: οι κοινωνικοί γενετιστές έχουν δηλώσει ότι αυτές οι εμπειρίες «ζουν κάτω από το δέρμα». Τα παιδιά επηρεάζονται από την εμπειρία της παιδικής ηλικίας καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Η δημιουργία μέσω της τέχνης βοηθά τα παιδιά να εκφράσουν τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους. Τους παρέχει την ευκαιρία να φανταστούν τις δυνατότητες, να δουν και να δημιουργήσουν εναλλακτικά σενάρια, τα οποία μπορούν να τα εμπλέξουν με νέους τρόπους στα περιβάλλοντά τους και να επιδείξουν ανθεκτικότητα.

πανδημια-συμβουλες-παιδια-τεχνη-εκφρασηΣυμβουλές για γονείς για την υποστήριξη της αυτο-έκφρασης μέσω της τέχνης

Δημιουργήστε έναν χώρο φιλικό για τα παιδιά που μπορεί να σηκώσει την ακαταστασία και να επιτρέψει την ατρόμητη δημιουργικότητα. Δώστε στο παιδί σας εργαλεία όπως χαρτί, μαρκαδόρους, πλαστελίνη, νερομπογιές, χρυσόσκονη και αφήστε το να εξερευνήσει και να δημιουργήσει ελεύθερα. Μερικά παιδιά θα απολαύσουν να κάθονται σε ένα τραπέζι και άλλα θα απολαύσουν το πάτωμα. Δεν έχει σημασία το πώς επιλέγουν να δημιουργήσουν, αν ο χώρος υποστηρίζει την άνεση και το δημιουργικό τους στυλ.

Μείνετε κοντά και ακολουθήστε τον βηματισμό του παιδιού σας. Ίσως εκπλαγείτε από το πόσα πολλά μοιράζεται το παιδί σας κατά τη δημιουργία. Τα μεγαλύτερα παιδιά και οι έφηβοι μπορεί να θέλουν να εργάζονται ανεξάρτητα, αλλά ταυτόχρονα να θέλουν να μοιραστούν τις ιδέες τους.

Η τέχνη που δημιουργούν μπορεί να μοιάζει με κάτι αναγνωρίσιμο ή ίσως όχι. Μην ανησυχείτε για το πώς φαίνεται! Η αυτο-έκφραση μετράει. Και αυτο-έκφραση σημαίνει ελευθερία. Γι’ αυτό μην προσπαθήσετε να πιέσετε το παιδί σας να δημιουργήσει ή να εκτελέσει.

Θυμηθείτε ότι αυτή είναι η έκφραση των συναισθημάτων τους και πώς βλέπουν τον εαυτό τους και τον κόσμο. Μην προσπαθήσετε να το αλλάξετε ή να το “βελτιώσετε”. Μπορείτε να κάνετε ερωτήσεις, ξεκινώντας με κάτι ανοιχτό όπως: “Αυτό είναι όμορφο, μπορείς να μου πεις για αυτό;” Μπορεί να αναρωτιέστε για ένα χρώμα που χρησιμοποιεί ή να μοιραστείτε την αίσθηση που δημιουργεί μέσα σας. Αφήστε τα να βιώσουν την υπερηφάνεια, την ευπάθεια, την εμπιστοσύνη και την αποδοχή.

Να είστε ανοιχτοί. Η τέχνη είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εκφράσετε και να μοιραστείτε συναισθήματα και αγάπη μεταξύ σας. Η από κοινού δημιουργία, άλλωστε, είναι μια διασκεδαστική εμπειρία που χτίζει εμπιστοσύνη και αποδοχή.

ΠΗΓΗ: todaysparent


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Σχέση μητέρας – κόρης: Έξυπνες συμβουλές ανατροφής

Παιδιά και τεχνολογία: Σωστή χρήση

Αγγελική Θάνου: Πάθος, αγάπη, ενσυναίσθηση, τόλμη

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Έξι τρόποι για να αντιμετωπίσετε ψύχραιμα τα “γιατί”

Όλα τα «γιατί» του μικρού σας μπορεί την ίδια στιγμή να είναι τόσο αξιολάτρευτα, αλλά και τόσο ενοχλητικά συνάμα. Γιατί όμως το μικρό σας ρωτάει...

Αγοραφοβία: Όταν τα παιδιά αποφεύγουν συγκεκριμένες τοποθεσίες λόγω φόβου

Κάποιος που φοβάται να βγει από το σπίτι του και αποφεύγει μέρη που τον κάνουν να νιώθει παγιδευμένος πιθανόν να πάσχει από αγοραφοβία. Μερικοί...

«ΜΑΜΑ! ΤΑ ΤΕΡΑΤΑ!» – εκδόσεις Μεταίχμιο

Το βιβλίο «ΜΑΜΑ! ΤΑ ΤΕΡΑΤΑ!», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, αφορά την ανάγκη προστασίας που βιώνουν τα παιδιά από φανταστικά πλάσματα που κρύβονται...

Πέντε τρόποι που το μωρό σας σάς λέει “Σ ‘αγαπώ”

Οι πρώτες μέρες της μητρότητας μπορεί να φαίνονται κουραστικές, αλλά αναζητήστε αυτές τις μικρές ενδείξεις με τις οποίες το μωρό σας σάς λέει "Σ...

Παιδιά με ΔΕΠΥ: Ποια είναι τα συμπτώματα της διαταραχής;

Ποια τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ – Ποιοι τύποι υπάρχουν και ποια είναι η θεραπεία Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) ‒διεθνώς Attention Deficit Hyperactivity...