Discover

Παιδιά και τεχνολογία: Σωστή χρήση

Θα μπορούσατε να προσπαθήσετε να μεγαλώσετε ένα παιδί χωρίς τεχνολογία και οθόνες, αλλά ας είμαστε ειλικρινείς, και αυτό το άρθρο που διαβάζετε αυτή τη στιγμή σε οθόνη το διαβάζετε, οπότε η σωστή χρήση είναι η απάντηση.

παιδια-τεχνολογια-χρησηΠολλές φορές όταν σκεφτόμαστε τα παιδιά σε σχέση με την τεχνολογία και ό,τι συνεπάγεται: λαμπερές οθόνες και κουμπιά που αναβοσβήνουν αντιδρούμε σπασμωδικά και απαγορευτικά. Η λύση είναι η χρυσή τομή και η σωστή χρήση.

Ώρα οθόνης

Όπως σε πολλά, η πρόκληση είναι η εξισορρόπηση του ιδανικού και του πραγματικού. Και με τρόπο τέτοιο που να ταιριάζει στην οικογένειά σας. Ξεκινήστε, λοιπόν, με σκέψεις για τις θετικές εμπειρίες που σχετίζονται με την οθόνη, όπως να παρακολουθήσετε μια ταινία ως οικογένεια, να διαβάσετε  βιβλίο σε ένα iPad ή να κάνετε FaceTiming με συγγενείς που βρίσκονται μακριά. Η τεχνολογία, ας μην ξεχνάμε στις μέρες μας, παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή των παιδιών. Από τον ύπνο έως τη μελέτη και την κοινωνική ζωή.

Η τεχνολογία, λοιπόν, είναι απλώς ένα εργαλείο και μπορεί να είναι ένα εξαιρετικά εμπλουτιστικό κομμάτι στη ζωή των παιδιών. Για παράδειγμα, τα τηλέφωνα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δίνουν στα μεγαλύτερα παιδιά ευκαιρίες που δεν είχαν στο παρελθόν. Όπως να υπολογίσουν τις ευθύνες τους σχετικά την κυκλοφορία μιας ακατάλληλης εικόνας και πολλά ακόμη. Οι γονείς το  μόνο που έχουν να κάνουν είναι να συνεχίσουν να μιλούν για αυτήν την πλευρά με τα παιδιά τους, ώστε να μην τα αφήνουν να πλοηγούνται χωρίς συμβουλές και μόνα τους όποια ώρα εκείνα θελήσουν.

Εκεί προκύπτει το ζήτημα της προστασίας του οικογενειακού χρόνου. Το καλύτερο είναι ο καθορισμός οικιακών κανόνων που διέπουν το πότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι συσκευές, αλλά και να υπάρχουν σαφείς, ανάλογα με την ηλικία πολιτικές, ώστε τα παιδιά να γνωρίζουν τι μπορούν και τι δεν μπορούν να κάνουν.

Ορισμένες από αυτές τις πολιτικές ισχύουν για όλους, συμπεριλαμβανομένων των γονέων, όπως:

  • Δεν υπάρχουν τηλέφωνα στο τραπέζι.
  • Δεν υπάρχουν οθόνες για μία ώρα πριν τον ύπνο.

Είναι σημαντικό να εξασκήσετε αυτό που κηρύττετε. Και εκτός από το να αφιερώσετε χρόνο για οικογενειακά γεύματα και συνομιλίες στην οικογένεια, οι γονείς θα πρέπει να αφιερώνουν χρόνο για να καθίσουν με τα παιδιά και να δουν τι κάνουν στο διαδίκτυο, αντί να τα αφήνουν μόνα τους με τις συσκευές τους, ως babysitter.

Οι γονείς ως μοντέλα ψηφιακού ρόλου

Πρέπει να σέβεστε το απόρρητο του παιδιού σας όσο και το σεβασμό του απορρήτου των φίλων, των μελών της οικογένειας και των συναδέλφων σας. Όσο χαριτωμένο και αν φαίνεται να δημοσιεύετε φωτογραφίες από ένα γυμνό μικρό παιδί, δεν είναι. Μπορεί να μην είναι και εκείνο που το παιδί σας θα ήθελε να δει 15 χρόνια από τώρα.

Πρέπει, από πολύ μικρή ηλικία, να διδάξουμε στα παιδιά πώς μοιάζει η συγκατάθεση. Δεν ξεκινά όταν ένα παιδί είναι 15, 16 ή 17. Ξεκινά όταν ένα παιδί είναι 3 και δεν θέλει να αγκαλιάσει τον θείο του. Ή όταν δεν θέλει να δημοσιεύσετε βίντεο του που κλαίει για ένα χαμένο παιχνίδι.

Τα παιδιά μας θα δημιουργήσουν ψηφιακά ίχνη καθώς μεγαλώνουν και θα είναι μια από τις δουλειές μας να τα βοηθήσουμε, να τα καθοδηγήσουμε και να τα κάνουμε να σκεφτούν πώς κάτι μπορεί να φαίνεται μετά από μερικά χρόνια. Ξεκινήστε, λοιπόν, με σεβασμό στο απόρρητό τους και εφαρμόστε το καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

παιδια-βιντεοπαιχνιδια-χρησηΒιντεοπαιχνίδια

Είναι εύκολο να απορρίψετε τα παιχνίδια υψηλής τεχνολογίας, αλλά μπορείτε να βρείτε παιχνίδια που βοηθούν τα παιδιά να μεγαλώσουν. Για τα μικρά παιδιά, υπάρχουν πολλά σχετικά, όπως παζλ, ζωγραφική και άλλα ακόμη που προσφέρουν απτές και λεπτές κινητικές εμπειρίες. Για τα μεγαλύτερα παιδιά ορισμένα παιχνίδια υψηλής τεχνολογίας ενθαρρύνουν τη δυναμική σκέψη, την επίλυση προβλημάτων και τη δημιουργική έκφραση.

Ακόμη, αυτά τα παιχνίδια υψηλής τεχνολογίας μπορούν να είναι μια ευκαιρία να συνδεθείτε με τα παιδιά σας. Να μάθετε περισσότερα για το πώς σκέφτονται και τα ενδιαφέροντά τους. Ορισμένα παιχνίδια, επίσης, ενθαρρύνουν τα παιδιά να είναι μέλη μιας ομάδας ή να είναι επικεφαλής. Και άλλα τα αφήνουν να είναι πιο δυναμικά από ό, τι στην πραγματική ζωή με τρόπους που οι γονείς μπορούν να εκτιμήσουν.

Η σωστή ηλικία για ένα τηλέφωνο

Πολλοί ειδικοί θα έλεγαν ότι είναι περίπου 13, αλλά η πιο πρακτική απάντηση είναι όταν το χρειάζονται: όταν βρίσκονται εκτός της άμεσης εποπτείας σας, για παράδειγμα. ‘Η όταν ένα παιδί μπορεί να κινείται ανάμεσα σε δύο σπίτια και να περιηγείται σε αθλητικές δραστηριότητες αργά.

Εξετάστε το ενδεχόμενο να δώσετε στα παιδιά κλιμακωτή πρόσβαση στην τεχνολογία, όπως να ξεκινήσετε με ένα flip τηλέφωνο, υπενθυμίζοντας στα παιδιά ότι τα προνόμια και οι ευθύνες συμβαδίζουν. Η διευρυμένη πρόσβαση ενός παιδιού στην προσωπική τεχνολογία πρέπει να εξαρτάται από την κατάλληλη χρήση του.

ΠΗΓΗ: nytimes


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Μωρό και ύπνος στην αγκαλιά. Κακή συνήθεια ή όχι;

Η ανησυχία είναι συνηθισμένη και στα παιδιά

Πέντε τρόποι που τα παιδιά θα διαβάζουν περισσότερο

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Έξι κοινά λάθη στη χορήγηση φαρμάκων

Πριν δώσετε στο παιδί σας τη δόση αντιβιοτικού ή το σιρόπι, βεβαιωθείτε ότι δεν κάνετε αυτά τα κοινά λάθη στη χορήγηση φαρμάκων. Η εποχή του...

5 Χριστουγεννιάτικες ταινίες για εσάς και τα παιδιά σας

Αγαπημένες Χριστουγεννιάτικες ταινίες για να τις απολαύσετε με τα αγαπημένα μέλη της οικογένειάς σας. Βρισκόμαστε λίγες μόλις μέρες από τις γιορτές των Χριστουγέννων. Και μπορεί...

Τι πιτζάμες πρέπει να φοράει ένα νεογέννητο στον ύπνο;

Ποιες είναι οι κατάλληλες πιτζάμες για μωρά – Ποιες να προτιμήσετε και γιατί Τι πρέπει να φοράει ένα νεογέννητο κατά τη διάρκεια του ύπνου τον...

‘Εξι παράξενα συμπτώματα εγκυμοσύνης

Εδώ είναι μερικά από τα πολλά περίεργα συμπτώματα εγκυμοσύνης που μπορεί να αντιμετωπίσετε πριν φτάσει το μικρό σας  και γιατί δεν πρέπει να ανησυχείτε...

Φώτης Δούσος: Ένας πολυτάλαντος συγγραφέας

Αν κάποιος γνωρίσει τον Φώτη Δούσο ή απλά γκουγκλάρει το όνομά του και ρίξει μια ματιά σε όσα κάνει θα αντιληφθεί αμέσως ότι δεν...