Discover

Παιδιά…στα πρότυπα των γονέων

Τα παιδιά – πρότυπα των γονέων τους έχουν πολλές πιθανότητες να αναπτυχθούν σε άτομα χωρίς αυτοπεποίθηση.  

παιδα-προσδοκίες-αυτοπεποίθησηΑπό τη στιγμή που γεννιέται ένα παιδί, οι περισσότεροι γονείς έχουν μια συγκεκριμένη ιδέα. Αυτή δεν είναι άλλη από τα παιδιά – πρότυπα. Έτσι ελπίζουν ότι θα μεγαλώσει για να γίνει δικηγόρος σαν τη μαμά ή αθλητής κολεγίου όπως ο μπαμπάς. Ωστόσο, πολύ σπάνια τα παιδιά μεγαλώνουν για να είναι ακριβώς αυτό που οι γονείς τους περιμένουν να είναι.

Κοινή αντίληψη

Κάθε γονέας ονειρεύεται ότι το παιδί του θα είναι σαν κι εκείνον. Όταν, όμως, είναι εντελώς διαφορετικό από εσάς, πώς το αποδέχεστε;

Όπως αποδεικνύεται, για αρκετούς γονείς συμβαίνει ακριβώς έτσι και γι’ αυτό μπορεί να δυσκολευτούν να συμφωνήσουν με το γεγονός ότι το παιδί τους δεν είναι σαν κι εκείνους. Οι περισσότεροι, μάλιστα, έχουν κάποιες προσδοκίες ότι τα παιδιά τους θα μοιράζονται τα ενδιαφέροντα τους και μπορεί ειλικρινά να απογοητευτούν όταν το παιδί τους είναι διαφορετικό ή δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους.

Δυστυχώς, αυτοί οι γονείς που δεν μπορούν να δουν και να εκτιμήσουν τον χαρακτήρα και τις ιδιαίτερες κλίσεις του παιδιού τους, μπορεί να εμποδίσουν την ανάπτυξή του, προβάλλοντας τις δικές τους ανάγκες και προσδοκίες.

Αυτό το είδος της συμπεριφοράς το συναντάμε περισσότερο σε πολιτισμούς «υψηλών επιδόσεων», όπου οι γονείς ασκούν τεράστια πίεση στα ακαδημαϊκά επιτεύγματα των παιδιών αντί να ενθαρρύνουν τα ίδια τα ενδιαφέροντά τους.

Άλλες φορές, είναι απλώς μια αναντιστοιχία προσωπικότητας. Ένας γονέας μπορεί να εκπλαγεί όταν διαπιστώσει ότι το παιδί του προτιμά να περνάει χρόνο μόνο του ή να διαβάζει ένα καλό βιβλίο αντί να βγαίνει με φίλους.

παιδια-ανατροφη-γονειςΠοια είναι τα μεγαλύτερα λάθη;

Μερικές φορές, οι γονείς θα τιμωρήσουν τα παιδιά τους για το ότι είναι διαφορετικά ή θα τα ωθήσουν να είναι περισσότερο σαν αυτούς. Αυτό το είδος συμπεριφοράς, μπορεί να είναι πολύ επιζήμιο για την ανάπτυξη του παιδιού.

Όταν ένα παιδί αισθάνεται ότι ένας γονέας είναι απογοητευμένος με το πώς εκείνο είναι, αυτό δημιουργεί μια βαθιά ουλή στην ψυχή του, καθώς και έλλειψη συναισθημάτων αυτοεκτίμησης. Ένα παιδί χρειάζεται την άνευ όρων αποδοχή του γονέα για να αναπτύξει την αυτονομία του, να αξιοποιήσει τις δυνατότητές του και να γίνει εκείνος που είναι πραγματικά.

Σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, τις περισσότερες φορές, οι γονείς απλά δεν γνωρίζουν πως προβάλλουν την κριτική που έχουν δεχθεί οι ίδιοι – κάτι που πηγάζει από τη δική τους εμπειρία -έλλειψη έγκρισης ή αποδοχής στην παιδική τους ηλικία.

Η συμβουλή της ψυχολόγου είναι οι γονείς να καλλιεργήσουν την αυτο-αποδοχή και την αυτο-συμπόνια, προκειμένου να αναπτύξουν ενσυναίσθηση για το ξεχωριστό μυαλό και ιδιοσυγκρασία  του παιδιού τους.

Είναι ζωτικής σημασίας για τους γονείς να κατανοήσουν ότι ο ρόλος τους δεν είναι να διαμορφώσουν το παιδί τους σε κάτι που βασίζεται στις δικές τους ανάγκες, αλλά να φροντίσουν το παιδί τους και να το αφήσουν να ανθίσει σε ένα μοναδικό άτομο.

Εκτιμήστε το παιδί σας και βοηθήστε το να μεγαλώσει
  • Πρώτα απ’ όλα, οι γονείς πρέπει να προσπαθήσουν να αποδεχτούν και να κατανοήσουν ότι οι προτιμήσεις των παιδιών τους μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικές από τις δικές τους – και δεν υπάρχει απολύτως τίποτα λάθος με αυτό.
  • Να σκεφτούν τα δυνατά  σημεία που έχει το παιδί τους αντί να επικεντρωθούν στις αδυναμίες. Εστιάζοντας στα δυνατά σημεία, οι γονείς μπορούν να αρχίσουν να βλέπουν τη μοναδικότητα του παιδιού.
  • Να βρουν μια δραστηριότητα που θα αναδεικνύει τις δυνάμεις του παιδιού και να συμμετέχουν σε αυτήν τη δραστηριότητα μαζί τους.
  • Να στοχεύουν στην παροχή ενός υποστηρικτικού περιβάλλοντος στο οποίο μπορούν να αισθάνονται άνετα, να αναπτύσσουν την αυτοπεποίθησή τους, να εξερευνήσουν, να μεγαλώσουν και να παίξουν.
  • Να έχουν κατά νου ότι κάθε παιδί έχει τη δική του μοναδική, ξεχωριστή προσωπικότητα.

Αφήστε τα να σας δείξουν ποιοι είναι πραγματικά και δεν θα χάσετε.

ΠΗΓΗ: familyeducation


ΔΙΑΒΑΣΤΕ Π ΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Παιδιά και τεχνολογία: Σωστή χρήση

Πανδημία και παιδιά: Έκφραση μέσω της τέχνης

Ελένη Σβορώνου: Απολαυστική, εναλλακτική, ιδιαίτερη

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Η ανησυχία είναι συνηθισμένη και στα παιδιά

Η ανησυχία δεν είναι ξένη για τα παιδιά. Και μπορεί να μη χρειάζεται να πληρώνουν λογαριασμούς και να μαγειρεύουν, αλλά όπως και οι ενήλικοι...

Β.Ηλιόπουλος: «Ποτέ δεν σταματώ να γράφω ενάντια στις διακρίσεις»

O αγαπημένος συγγραφέας Βαγγέλης Ηλιόπουλος μιλά στο JuniorNews.gr. Ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος, ο αγαπημένος πια συγγραφέας πολλών παιδιών, με τον Τριγωνοψαρούλη του, είκοσι πέντε χρόνια πριν...

«Γράμμα στη μαμά και τον μπαμπά που είναι ο αληθινός Άη Βασίλης», της Εύης Φραγκάκη

«Γράμμα στη μαμά και τον μπαμπά που είναι ο αληθινός Άη Βασίλης» -  Το παιδικό βιβλίο της Εύης Φραγκάκη για... μεγάλους Ο τίτλος σε παραπλανά....

Πώς θα κρατήσετε δροσερά τα μωρά σας το καλοκαίρι

Τις μέρες του καλοκαιριού ο υδράργυρος «χτυπάει» κόκκινο. Η ζέστη είναι αφόρητη για όλους, και ειδικότερα για τα μωράκια που είναι ευαίσθητα σε αυτή, πρέπει να βρούμε τρόπους για...

Κώστας Στοφόρος: Ένας συγγραφέας ταξιδευτής

Ο συγγραφέας Κώστας Στοφόρος παραθέτει συνέντευξη στο juniornews.gr και μιλά, μεταξύ άλλων, για το πιο πρόσφατο βιβλίο του αλλά και για τα νέα που...