Discover

Πώς θα βοηθήσετε τα παιδιά σας με τα μαθήματα του σχολείου

Μερικά tips για να βοηθήσετε τα παιδιά με τα σχολικά μαθήματα

Πολλές φορές τα μαθήματα του σχολείου προκαλούν πονοκέφαλο στους γονείς, όμως μπορείτε να διαχειριστείτε την κατάσταση και από πρόβλημα να γίνει μια ευχάριστη δραστηριότητα που θα κάνετε μαζί.

Τα παιδιά είναι πιθανό να επιτύχουν στο σχολείο όταν οι γονείς ενδιαφέρονται ενεργά για τα μαθήματά τους, καθώς κάτι τέτοιο τούς δείχνει ότι αυτό με το οποίο ασχολούνται είναι σημαντικό.

Φυσικά, η βοήθεια με τα μαθήματα δεν θα πρέπει να σημαίνει ότι ξοδεύετε ώρες πάνω από το κεφάλι του μικρού σας. Οι γονείς μπορούν να υποστηρίζουν την κατάσταση δείχνοντας δεξιότητες μελέτης και οργάνωσης, εξηγώντας ένα δύσκολο πρόβλημα ή απλώς ενθαρρύνοντας τα παιδιά να κάνουν ένα διάλειμμα. Και ποιος ξέρει; Ίσως και οι γονείς να διδαχθούν πολλά πράγματα.

Παιδί διαβάζει μαθήματα

Ακολουθούν μερικές συμβουλές καθοδήγησης:

  • Ρωτήστε τους δασκάλους των παιδιών πώς και πόσο πρέπει να συμμετέχετε στις σχολικές εργασίες.
  • Δημιουργήστε ένα cozy μέρος για να κάνει τα μαθήματα. Αν σας πει πως δεν θέλει έναν κλασικό χώρο, όπως καρέκλα-γραφείο, και πως το βολεύει περισσότερο, π.χ., να διαβάζει στο πάτωμα, ακούστε το παιδί και αφήστε το να λειτουργεί όπως νιώθει πιο άνετα.
  • Προγραμματίστε τον χρόνο μελέτης. Μερικά παιδιά δουλεύουν καλύτερα το απόγευμα, ακολουθώντας μια περίοδο σνακ και παιχνιδιού. Άλλα μπορεί να προτιμούν να περιμένουν μέχρι το δείπνο.
  • Βοηθήστε τα να κάνουν ένα πλάνο. Όταν υπάρχει μια ιδιαίτερα βαριά εργασία, ενθαρρύνετε το παιδί σας να χωρίσει την εργασία σε διαχειρίσιμα κομμάτια. Δημιουργήστε ένα πρόγραμμα εργασίας για αργά το απόγευμα και για το μεσημέρι, εάν είναι απαραίτητο, και αφιερώστε χρόνο για ένα διάλειμμα 15 λεπτών κάθε ώρα, εάν είναι δυνατόν.
  • Μειώστε τους περισπασμούς στο ελάχιστο. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν τηλεόραση, δυνατή μουσική ή τηλέφωνο.
  • Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά κάνουν τη δική τους δουλειά. Δεν θα μάθουν αν δεν σκέφτονται μόνα τους και αν δεν κάνουν τα δικά τους λάθη. Οι γονείς μπορούν να κάνουν προτάσεις και να βοηθήσουν δίνοντας οδηγίες, αλλά είναι δουλειά του παιδιού να κάνει τα μαθήματά του.
  • Δώστε τους ένα κίνητρο και παρακολουθήστε τι θα κάνει. Ενθαρρύνετέ τα, ελέγξτε την ολοκληρωμένη εργασία και να είστε διαθέσιμοι για ερωτήσεις.
  • Δώστε τους εσείς το καλό παράδειγμα. Τα παιδιά είναι πιο πιθανό να ακολουθούν τα παραδείγματα των γονιών τους παρά τις λεκτικές συμβουλές τους.
  • Επαινέστε το παιδί σας! Πείτε του «μπράβο», υπενθυμίστε του τις επιτυχίες του σε κάποια μαθήματα.

Εάν εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα με την εργασία στο σπίτι, ζητήστε βοήθεια. Μιλήστε γι’ αυτό με τον δάσκαλο του παιδιού σας. Αν κάποια παιδιά δεν τα καταφέρνουν τόσο καλά στα μαθήματα, ενδέχεται να υπάρχει κάποιο μαθησιακό πρόβλημα ή διαταραχή προσοχής.

Πηγή: kidshealth.org

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Πώς θα γίνει το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα

Ήρθε η στιγμή για το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021 και οι μαθητές να ξεκινήσουν και πάλι τη σχολική ζωή μέσα στις...

Παιδικό πρωινό ξύπνημα: Έξι τρόποι αντιμετώπισης

Έχετε ένα ζωντανό πολύ πρωινό ξυπνητήρι; Δείτε τι πρέπει να κάνετε όταν το μικρό σας ξυπνά πολύ νωρίς το πρωί. Είναι συνηθισμένο για τα μικρά...

Μπαμπάς για πρώτη φορά; 10 συμβουλές προετοιμασίας

Η στιγμή που η σύντροφός σας σας ανακοινώνει ότι θα γίνετε μπαμπάς είναι σίγουρα καθοριστική για την υπόλοιπη ζωή σας. Είναι δύσκολο να νιώσετε...

Τα “όχι” των παιδιών και η αντιμετώπισή τους

Εάν σε φαινομενικά συνήθη αιτήματά σας, το παιδί σας ανταποκρίνεται  με τη λέξη "όχι", μπορείτε να είστε σίγουροι: είναι πολύ, πολύ φυσιολογικό. Δείτε, όμως, πώς...

Ποιοι παράγοντες αυξάνουν τις πιθανότητες να αποκτήσετε δίδυμα

Τα δίδυμα μπορεί να είναι το όνειρο σας παρόλο που οι πιθανότητές για διπλή εγκυμοσύνη είναι λίγες, υπάρχουν όμως ορισμένοι παράγοντες που θα μπορούσαν...