Discover

Πώς θα βοηθήσετε τα παιδιά σας με τα μαθήματα του σχολείου

Μερικά tips για να βοηθήσετε τα παιδιά με τα σχολικά μαθήματα

Πολλές φορές τα μαθήματα του σχολείου προκαλούν πονοκέφαλο στους γονείς, όμως μπορείτε να διαχειριστείτε την κατάσταση και από πρόβλημα να γίνει μια ευχάριστη δραστηριότητα που θα κάνετε μαζί.

Τα παιδιά είναι πιθανό να επιτύχουν στο σχολείο όταν οι γονείς ενδιαφέρονται ενεργά για τα μαθήματά τους, καθώς κάτι τέτοιο τούς δείχνει ότι αυτό με το οποίο ασχολούνται είναι σημαντικό.

Φυσικά, η βοήθεια με τα μαθήματα δεν θα πρέπει να σημαίνει ότι ξοδεύετε ώρες πάνω από το κεφάλι του μικρού σας. Οι γονείς μπορούν να υποστηρίζουν την κατάσταση δείχνοντας δεξιότητες μελέτης και οργάνωσης, εξηγώντας ένα δύσκολο πρόβλημα ή απλώς ενθαρρύνοντας τα παιδιά να κάνουν ένα διάλειμμα. Και ποιος ξέρει; Ίσως και οι γονείς να διδαχθούν πολλά πράγματα.

Παιδί διαβάζει μαθήματα

Ακολουθούν μερικές συμβουλές καθοδήγησης:

  • Ρωτήστε τους δασκάλους των παιδιών πώς και πόσο πρέπει να συμμετέχετε στις σχολικές εργασίες.
  • Δημιουργήστε ένα cozy μέρος για να κάνει τα μαθήματα. Αν σας πει πως δεν θέλει έναν κλασικό χώρο, όπως καρέκλα-γραφείο, και πως το βολεύει περισσότερο, π.χ., να διαβάζει στο πάτωμα, ακούστε το παιδί και αφήστε το να λειτουργεί όπως νιώθει πιο άνετα.
  • Προγραμματίστε τον χρόνο μελέτης. Μερικά παιδιά δουλεύουν καλύτερα το απόγευμα, ακολουθώντας μια περίοδο σνακ και παιχνιδιού. Άλλα μπορεί να προτιμούν να περιμένουν μέχρι το δείπνο.
  • Βοηθήστε τα να κάνουν ένα πλάνο. Όταν υπάρχει μια ιδιαίτερα βαριά εργασία, ενθαρρύνετε το παιδί σας να χωρίσει την εργασία σε διαχειρίσιμα κομμάτια. Δημιουργήστε ένα πρόγραμμα εργασίας για αργά το απόγευμα και για το μεσημέρι, εάν είναι απαραίτητο, και αφιερώστε χρόνο για ένα διάλειμμα 15 λεπτών κάθε ώρα, εάν είναι δυνατόν.
  • Μειώστε τους περισπασμούς στο ελάχιστο. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν τηλεόραση, δυνατή μουσική ή τηλέφωνο.
  • Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά κάνουν τη δική τους δουλειά. Δεν θα μάθουν αν δεν σκέφτονται μόνα τους και αν δεν κάνουν τα δικά τους λάθη. Οι γονείς μπορούν να κάνουν προτάσεις και να βοηθήσουν δίνοντας οδηγίες, αλλά είναι δουλειά του παιδιού να κάνει τα μαθήματά του.
  • Δώστε τους ένα κίνητρο και παρακολουθήστε τι θα κάνει. Ενθαρρύνετέ τα, ελέγξτε την ολοκληρωμένη εργασία και να είστε διαθέσιμοι για ερωτήσεις.
  • Δώστε τους εσείς το καλό παράδειγμα. Τα παιδιά είναι πιο πιθανό να ακολουθούν τα παραδείγματα των γονιών τους παρά τις λεκτικές συμβουλές τους.
  • Επαινέστε το παιδί σας! Πείτε του «μπράβο», υπενθυμίστε του τις επιτυχίες του σε κάποια μαθήματα.

Εάν εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα με την εργασία στο σπίτι, ζητήστε βοήθεια. Μιλήστε γι’ αυτό με τον δάσκαλο του παιδιού σας. Αν κάποια παιδιά δεν τα καταφέρνουν τόσο καλά στα μαθήματα, ενδέχεται να υπάρχει κάποιο μαθησιακό πρόβλημα ή διαταραχή προσοχής.

Πηγή: kidshealth.org

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Παιδιά και σκύλοι: Ομοιότητες στην ανατροφή

Αποδεικνύεται ότι τα παιδιά και οι σκύλοι έχουν κοινούς τρόπους εκμάθησης και αυτό αν μη τι άλλο παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον.  Η παροιμία λέει «το παιδί...

Σύνδρομο down: Ενδείξεις κατά τον προγεννητικό έλεγχο

Το σύνδρομο Down είναι μια γενετική διαταραχή που επηρεάζει τα χρωμoσώματα. Πρόκειται για την πιο συνηθισμένη χρωμοσωμική ανωμαλία. Πολλοί γονείς ανησυχούν μήπως το παιδί...

Κλαίει το μωρό σας; Έτσι θα το ηρεμήσετε (video)

Ο Dr. Robert Hamilton, παιδίατρος από τη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια, πιστεύει ότι γνωρίζει το μυστικό για να ηρεμήσει ένα μωρό που κλαίει. Η...

Πέντε τρόποι που το μωρό σας σάς λέει “Σ ‘αγαπώ”

Οι πρώτες μέρες της μητρότητας μπορεί να φαίνονται κουραστικές, αλλά αναζητήστε αυτές τις μικρές ενδείξεις με τις οποίες το μωρό σας σάς λέει "Σ...

Πώς να μιλήσετε για το διαζύγιο στα παιδιά

Πώς να πείτε στα παιδιά ότι παίρνετε διαζύγιο – Πώς θα αντιδράσουν –Πώς να προσαρμοστείτε στη νέα κατάσταση Χιλιάδες παιδιά βιώνουν το άγχος του διαζυγίου....