Discover

Πώς να κάνετε τα παιδιά να παραμείνουν στο κρεβάτι τους όλη τη νύχτα

Πως θα καταφέρετε να παραμείνει το παιδί σας στο κρεβάτι του κατά τη διάρκεια της νύχτας

Μήπως το παιδί σας εμφανίζεται στο κρεβάτι σας στη μέση της νύχτας; Μην αισθάνεστε μόνοι, γιατί δεν είστε μόνοι! Υπάρχουν τρόποι για να παραμείνουν τα παιδιά στα κρεβάτια τους όλη τη νύχτα κι εσείς να γλυτώσετε από τους λαθραίους επισκέπτες.

Αυτές οι νυχτερινές επισκέψεις στο “μεγάλο κρεβάτι” είναι κλασική προσχολική συμπεριφορά. Και η επιστροφή του παιδιού σας στο δωμάτιό του (μερικές φορές αποκαλείται «σιωπηλή επιστροφή») μπορεί να είναι δύσκολο να επιβληθεί. Όμως, με κάποια στρατηγική και επιμονή, είναι δυνατό να τα καταφέρετε και να  παραμείνει στο κρεβάτι του μέχρι το πρωί.

Κρεβάτι μαμά παιδιά

Ακολουθούν πρακτικές που μπορεί να σας βοηθήσουν:

Διδάξτε στο παιδί σας πώς να κοιμηθεί σόλο

Παραμένετε στο δωμάτιο του παιδιού σας ή το αγκαλιάζετε καθώς κοιμάται; Μπορεί να είναι αυτό που εμποδίζει τη νυχτερινή ανεξαρτησία του παιδιού σας. Όταν ξυπνήσουν αργότερα, μπορεί να σας αναζητήσουν επειδή πιστεύουν ότι σας χρειάζονται εκεί για να ξανακάνουν. Για να βοηθήσετε το παιδί σας να κοιμηθεί ανεξάρτητα, δοκιμάστε τη “μέθοδο καρέκλας”, μια δημοφιλή τεχνική εκπαίδευσης ύπνου για βρέφη που μπορεί να εφαρμοστεί και σε μεγαλύτερα παιδιά. Ξεκινήστε καθισμένοι σε μια καρέκλα δίπλα στο κομοδίνο και μείνετε εκεί μέχρι να κοιμηθούν. Μετά από μερικές ημέρες, μετακινήστε την καρέκλα στη μέση του δωματίου, στη συνέχεια στην πόρτα και, τελικά, έξω από το δωμάτιο.

Έτσι αφαιρείτε σταδιακά τη γονική παρουσία. Να θυμάστε ότι είναι σημαντικό να επαναλαμβάνουμε με συνέπεια αυτήν την προσέγγιση. Εάν ήσασταν στην καρέκλα στη μέση του δωματίου όταν κοιμήθηκαν, επιστρέψτε ξανά στη μέση του δωματίου το επόμενο βράδυ.

Διδάξτε τους τι να κάνουν όταν ξυπνήσουν στη μέση της νύχτας

Το να ξαπλώνουμε άνετα και να κλείσουμε τα μάτια μας για να κοιμηθούμε είναι ένα μάντρα που κάποιες φορές υποθέτουμε λάθος ότι το γνωρίζουν και τα παιδιά. Γι’ αυτό μπορείτε να δώσετε στα παιδιά φράσεις και μεθόδους να ακολουθούν στην περίπτωση που ξυπνήσουν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Όπως «κλείνω τα μάτια μου και μένω στο κρεβατι. Ή «βρίσκω μια πιο βολική θέση και αφήνω το σώμα μου να ξεκουραστεί». Είναι σημαντικό να διδάξετε στα παιδιά σας να λένε στο σώμα τους τι να κάνει.

Αντιμετώπιση καταστάσεων άγχους

Μερικά παιδιά αναζητούν τη συντροφιά σας επειδή ανησυχούν να είναι μόνα. Βοηθήστε το παιδί σας να αποδιώξει αυτούς τους φόβους. Εάν φοβούνται το σκοτάδι, αγοράστε ένα νυχτερινό φως ή αν σας λένε ότι φοβούνται τα τέρατα — ψεκάστε λίγο« σπρέι κατά των τεράτων» στο δωμάτιό τους πριν τον νυχτερινό ύπνο.

Προσωρινή μετεγκατάσταση

Εάν το παιδί σας ξυπνήσει στη μέση της νύχτας και χρειάζεται να το ηρεμήσετε, αντί να αφήσετε το παιδί σας στο κρεβάτι σας, σκεφτείτε να κοιμηθείτε στο δωμάτιό τους. Είναι πιο εύκολο να βγάλετε τον εαυτό σας από την κρεβατοκάμαρά σας παρά να τα κάνετε να σταματήσουν να σας συνδέουν με το δικό σας.

Δείτε την ψηφιακά

Εάν το παιδί σας εμφανιστεί στο κρεβάτι σας μία ή δύο ώρες πριν έρθει η ώρα να σηκωθεί, η τοποθέτηση ενός ψηφιακού ρολογιού στο δωμάτιό του στο οποίο θα καλύψετε με κολλητική ταινία το μέρος των λεπτών μπορεί να σας βοηθήσει. Εκπαιδεύστε τα να παραμείνουν στο κρεβάτι τους έως ότου η ώρα δείξει επτά, για παράδειγμα. Ή πάρτε ένα ρολόι που ανάβει όταν είναι η ώρα αφύπνισης. Κάποια παιδιά τα βοηθά ένα οπτικό σύνθημα. Μπορείτε επίσης να το ενθαρρύνετε χρησιμοποιώντας αυτοκόλλητα ή άλλα μικρά βραβεία για να τα ανταμείψετε για την παραναμονή στο δικό τους κρεβάτι.

Επικεντρωθείτε στο υπνοδωμάτιό τους

Αναφερθείτε με ενθουσιασμό όταν μιλάτε για το δωμάτιό τους. Κάντε ήρεμες δραστηριότητες, όπως ανάγνωση, εκεί κατά τη διάρκεια της ημέρας για να φαίνεται φιλόξενο. Η ανανέωση στη διακόσμηση θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει. Ένα νέο κρεβάτι ή μια ζωγραφιά στον τοίχο με τον αγαπημένο του ήρωα είναι κάποιες από τις ιδέες.

Δεν υπάρχει ένα μαγικό χάπι που να βοηθά τα παιδιά να κοιμούνται καλύτερα. Οι καλές συνήθειες χρειάζονται χρόνο και συνέπεια για να εδραιωθούν. Γι’ αυτό και οι γονείς πρέπει να είναι έτοιμοι να να αφιερώσουν τον χρόνο που χρειάζεται για να επιφέρουν αλλαγή στις συνήθειες ύπνου των παιδιών».

Με πληροφορίες από newyorktimes

Διαβάστε επίσης: 15 ιδέες για βρεφικά δωμάτια αγοριών

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Κατάλληλη διατροφή, ανά ηλικία, για ένα υγιές παιδί

Η διατροφή για ένα υγιές παιδί βασίζεται στις ίδιες αρχές με τη διατροφή για υγιείς ενηλίκους. Όλοι οι άνθρωποι χρειάζονται τα ίδια θρεπτικά συστατικά...

Εύη Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου : Γράφοντας με τις αισθήσεις

Η συγγραφέας και παιδαγωγός Εύη Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου γνωστή και από την αρθρογραφία της στο ένθετο περιοδικό της εφημερίδας Καθημερινή «Ο Ερευνητές πάνε παντού», ξεδιπλώνει τον...

Παιδιά με ΔΕΠΥ: Ποια είναι τα συμπτώματα της διαταραχής;

Ποια τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ – Ποιοι τύποι υπάρχουν και ποια είναι η θεραπεία Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) ‒διεθνώς Attention Deficit Hyperactivity...

«Stop Bullying»: Τα ΕΛΤΑ στέλνουν ηχηρό μήνυμα

Με αφορμή την πρόσφατη κυκλοφορία της Αναμνηστικής Σειράς Γραμματοσήμων «Παιδί και Γραμματόσημο», που είναι αφιερωμένη στη μάστιγα του εκφοβισμού, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία γεμίζουν τα...

Είναι ανησυχητικές οι ωτίτιδες στα παιδιά;

Η ωτίτιδα είναι μία από τις συχνότερες παθήσεις των παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας. Παρακάτω θα παραθέσουμε ορισμένες πληροφορίες σχετικά με αυτή. Ας ξεκινήσουμε...