Discover

Πώς να μιλήσετε στα παιδιά για τον ρατσισμό

Το να ανοίξουμε συζητήσεις για την έννοια του ρατσισμού στα παιδιά μπορεί να μοιάζει με ναρκοπέδιο, αλλά δεν χρειάζεται. 

Έχετε συζητήσει με τα παιδιά σας για την έννοια του ρατσισμού ή νομίζετε ότι είναι ακόμα πολύ μικρά ή ακόμα ακόμα ότι η συγκεκριμένη συζήτηση δεν είναι πραγματικά απαραίτητη;

παιδιά-ρατσισμός-φυλετικότηταΤα παιδιά χρειάζονται ενήλικες για να τα βοηθήσουν να αναπτύξουν τον σεβασμό και την αποδοχή των άλλων. Το να μην μιλάμε για τη φυλετικότητα και τον ρατσισμό στέλνει ένα μήνυμα στα παιδιά ότι αυτό είναι θέμα ταμπού.

Αλλά πώς ξεκινάει μια τέτοια συζήτηση; Ακολουθεί οδηγός επεξήγησης ανά ηλικία για τη διαχείριση αυτού του θέματος.

Βρέφη και νήπια

Τα μωρά γεννιούνται λευκές σελίδες. Παρόλ’ αυτά μελέτες δείχνουν ότι αντιδρούν διαφορετικά στις φυλετικές διαφορές, ακόμη και έως την ηλικία των έξι μηνών.

Για να απαλείψετε τυχόν επιζήμια μηνύματα που μπορούν να λάβουν τα παιδιά αυτής της ηλικίας, διαβάστε σχετικά εικονογραφημένα βιβλία. Μια άλλη ιδέα είναι να δείτε μαζί τηλεοπτικές εκπομπές και ταινίες, με πρωταγωνιστές  παιδιά όλων των χρωμάτων, πολιτισμών και θρησκειών. Επίσης, φέρτε παραδείγματα αυτών των παιδιών με δραστηριότητες που κάνουν όλα τα παιδιά, προκειμένου να μην βλέπουν τη διαφορά ως κάτι ιδιαίτερο.

Το σημαντικό είναι να είστε έτοιμοι να απαντήσετε σε ερωτήσεις. Τα παιδιά από δύο έως τριών ετών μπορεί να αρχίσουν να ρωτούν για τις διαφορές, όπως οι αναπηρίες, το φύλο και τα φυσικά χαρακτηριστικά, όπως το χρώμα του δέρματος και τα μαλλιά. Ποιος είναι, λοιπόν, ο καλύτερος τρόπος για να ανταποκριθείτε στην περιέργειά τους; Να τους απαντάτε με φυσικότητα όταν σας σχολιάζουν το διαφορετικό λέγοντας «Ω, ναι! Δεν είναι όμορφη;», αντί για  «Δεν είναι υπέροχο που είμαστε όλοι διαφορετικοί;»

Παιδιά προσχολικής ηλικίας

Στην ηλικία των τριών περίπου ετών, τα παιδιά αρχίζουν να χρησιμοποιούν βία, μεταξύ άλλων δεξιοτήτων, για να πάρουν αποφάσεις σχετικά με το ποιος θα παίξει. Το κάνουν χάρη των προκαταλήψεων που έχουν αναπτύξει ασυνείδητα ή επειδή πιστεύουν ότι οι άνθρωποι που μοιάζουν με αυτά είναι πιο κατάλληλοι. Τα παιδιά αυτής της ηλικίας μπορεί, επίσης, να κάνουν σκληρές δηλώσεις στις οποίες οι γονείς πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να αντικρούσουν. Αν ακούσετε ένα τέτοιο σχόλιο ρωτήστε το γιατί το σκέφτεται αυτό και εξηγήστε ότι το πιο σκούρο δέρμα, για παράδειγμα, δεν είναι βρώμικο. Λάβετε σοβαρά υπόψη τα σχόλια και τις ερωτήσεις του παιδιού σας. Οι γονείς πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί για να μη μεταδώσουν τις δικές τους προκαταλήψεις προτού τα παιδιά καταλάβουν ακόμη την έννοια του ρατσισμού.

παιδιά-ρατσισμός-σχολείο-βιβλίαΠαιδιά σχολικής ηλικίας

Όταν τα παιδιά ξεκινούν το σχολείο, ο κύκλος έκθεσής τους διευρύνεται. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χρειάζονται πιο σαφή καθοδήγηση σχετικά με τις φυλετικές διαφορές και τον ρατσισμό. Τα παιδιά αυτής της ηλικίας λαμβάνουν ήδη ανεπαίσθητα μηνύματα από τηλεόραση σχετικά με το ποιος έχει δύναμη και ποιος εκτιμάται στην κοινωνία μας. Πρέπει να αρχίσουμε να τους διδάσκουμε να είναι κριτικοί αναγνώστες και θεατές.

Αυτή είναι επίσης μια εποχή που μπορούμε να αρχίσουμε να διδάσκουμε στα παιδιά τρόπους για την καταπολέμηση του ρατσισμού και των προκαταλήψεων. Αλλά για να το κάνουν αυτό, οι γονείς ίσως πρέπει πρώτα να τους παρουσιάσουν το γεγονός ότι μερικοί άνθρωποι αντιμετωπίζονται άδικα με βάση το χρώμα του δέρματος, τον πολιτισμό ή τη θρησκεία τους.

Έφηβοι 

Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να έχουν πιο εμπεριστατωμένες συζητήσεις και τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν στην υποστήριξή τους. Σε αυτήν την ηλικία, μπορείτε να κάνετε πιο περίπλοκες συζητήσεις σε θέματα όπως το Black Lives Matter και το φυλετικό προφίλ. Οι έφηβοι μπορεί επίσης να ξοδεύουν χρόνο στο διαδίκτυο, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο να πάρουν λανθασμένα γεγονότα. Οι γονείς πρέπει να παρακολουθούν από πού τα παιδιά τους παίρνουν τις πληροφορίες τους. Είναι πολύ εύκολο να καταλήξουμε σε μια ροή ειδήσεων όπου υπάρχει πολύ μίσος.

ΠΗΓΗ: todaysparent


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Θυμός και παιδιά: Υγιής κατάσταση

Κορωνοϊός: Διατηρήστε την ψυχική υγεία των παιδιών

Ο χρόνος του ανεξάρτητου παιχνιδιού είναι σημαντικός

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Τι παθιάζει την Τζένη Κουτσοδημητροπούλου στη συγγραφή;

Ποια βιβλία προτείνει για τις ημέρες της καραντίνας η συγγραφέας Τζένη Κουτσοδημητροπούλου; Τι την παθιάζει στη συγγραφή; Σε αυτά και άλλα ερωτήματα απάντησε στη...

Δυσκολεύεστε να πείσετε το παιδί σας να βάλει μάσκα; – Δείτε αυτό το βίντεο

Στις 14 Σεπτεμβρίου ανοίγουν τα σχολεία και τα παιδιά θα πρέπει να φορούν μάσκα προστασίας, όπως ορίζει το υπουργείο Παιδείας. Πολλοί γονείς όμως ίσως...

Μαρία Ανδρικοπούλου: Ρομαντισμός και απλότητα

Η συγγραφέας Μαρία Ανδρικοπούλου έρχεται στο juniornews.gr για να μας επιβεβαιώσει ότι ο ρομαντισμός βρίσκεται στην απλότητα.  Είναι ρομαντική, γλυκομίλητη, με βαθύ πνευματικό υπόβαθρο. Είναι...

Πώς να κάνετε τα παιδιά να παραμείνουν στο κρεβάτι τους όλη τη νύχτα

Πως θα καταφέρετε να παραμείνει το παιδί σας στο κρεβάτι του κατά τη διάρκεια της νύχτας Μήπως το παιδί σας εμφανίζεται στο κρεβάτι σας στη...

Θυμός των παιδιών: Μια ευκαιρία ανοικοδόμησης

Ο θυμός των παιδιών και τα διάφορα ξεσπάσματά τους είναι πραγματικά παραγωγικά και μια ευκαιρία ανάπτυξης της προσωπικότητάς τους. Μπορεί να σας ανησυχήσει η συμπεριφορά...