Discover

Έξι τρόποι για να αντιμετωπίσετε ψύχραιμα τα “γιατί”

Όλα τα «γιατί» του μικρού σας μπορεί την ίδια στιγμή να είναι τόσο αξιολάτρευτα, αλλά και τόσο ενοχλητικά συνάμα.

Γιατί όμως το μικρό σας ρωτάει συνέχεια «γιατί;» Εδώ θα βρείτε μερικούς από τους λόγους, αλλά και πώς να χειριστείτε τον καταιγισμό των ερωτημάτων.

παιδιά-γιατίΗ περιέργεια ενός μικρού παιδιού είναι ένα καταπληκτικό, υπέροχο πράγμα…μέχρι να σας οδηγήσει στην τρέλα. Και ξέρετε πώς ξεκινάει… Εκείνο κάνει μια ερώτηση, εσείς δίνετε μια καλή, ενημερωμένη απάντηση ή έτσι νομίζετε, γιατί την ίδια στιγμή την ακολουθεί ένα άλλο “Γιατί;” Και η επόμενη απάντηση φέρνει ένα ακόμη «Γιατί;» και ούτω καθεξής. Και δεν σταματάει ο μικρός εξολοθρευτής.

Θα χαρείτε, φυσικά, να μάθετε ότι η φάση του «γιατί» δεν διαρκεί για πάντα και τα παιδιά μας δεν πατούν σκόπιμα τα κουμπιά μας. Αντ’ αυτού, κάνουν πραγματικά το επόμενο μεγάλο άλμα τους. Γιατί για εκείνα, όλα είναι ενδιαφέροντα και όλα είναι καινούργια. Και σίγουρα, ως γονέας, θέλετε να ενθαρρύνετε αυτήν την περιέργεια και την κριτική τους σκέψη.

Επίσης, αυτές οι περίεργες συνομιλίες χτίζουν τη σχέση σας με το παιδί σας. Εάν φανείτε απογοητευμένοι ή ενοχλημένοι, μπορεί να κλειστεί στον εαυτό του. Αλλά αν ο τόνος σας είναι ζεστός και φιλόξενος, το παιδί σας θα μάθει να έρχεται σε εσάς με οποιεσδήποτε σκέψεις και ανησυχίες, επειδή έχετε καταστήσει σαφές ότι είστε πάντα εκεί για να ακούσετε. Και αυτός είναι ο τύπος της σχέσης που θέλουμε απεγνωσμένα με τα παιδιά μας.

Οι ακόλουθες στρατηγικές μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας και να αντιμετωπίσετε τα εκτός ορίων «γιατί».

Αντιμετωπίστε μια ερώτηση με μια ερώτηση.

“Γιατί υπάρχουν αστέρια στον ουρανό;” ρωτάει το περίεργο παιδί σας. Δοκιμάστε να απαντήσετε κάτι τέτοιο “Χμμ, γιατί νομίζεις ότι υπάρχουν αστέρια στον ουρανό;” Ποτέ δεν ξέρετε τι απάντηση θα πάρετε. Και μάλιστα, συχνά, θα είναι είναι πολύ χαριτωμένη και δημιουργική. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι κάνετε το παιδί σας να σκέφτεται. Αυτό βοηθά στην ανάπτυξη εμπιστοσύνης, αυτοεκτίμησης και δεξιοτήτων επίλυσης προβλημάτων.

Περάστε στον επόμενο «παντογνώστη», παρακαλώ.

Αν το σημαντικό ταίρι σας είναι εκεί, ρίχτε τον στη μάχη. Αυτή η επιλογή μπορεί να είναι ιδιαίτερα ελκυστική. Για παράδειγμα σε μία ερώτηση του μικρού σας πείτε: «Γιατί δεν ρωτάς τον μπαμπά σου;» Το μόνο πρόβλημα; Μπορεί να πιάσει το κόλπο ο σύντροφος και να πει «Γιατί δεν πηγαίνεις να ρωτήσεις τη μαμά σου;».

αντιμετώπιση-παιδιά-γιατίΓνωστικές πληροφορίες.

Αντί απλώς να απαντήσετε σε μια ερώτηση σχετικά με, ας πούμε, γιατί οι φράουλες είναι κόκκινες, μπορείτε να μιλήσετε για το ότι οι φράουλες είναι φρούτα που έχουν γλυκιά γεύση και έχουν μια ανώμαλη υφή και ότι τις τρώγατε το προηγούμενο καλοκαίρι. Σκεφτείτε, με λίγα λόγια, την ερώτηση ως ένα σημείο εκκίνησης που μπορεί να ανοίξει μια ολόκληρη ευχάριστη συνομιλία.

Googlάρετε την απάντηση μαζί.

Είναι κολακευτικό να σας θεωρεί παντογνώστη, αλλά στην πραγματικότητα είναι καλή ιδέα να ενημερώσετε το μικρό παιδί σας ότι στην πραγματικότητα δεν γνωρίζετε τα πάντα. Αυτό τους εισάγει στη διαδικασία εύρεσης πληροφοριών και καλό είναι να αναζητάτε την απάντηση μαζί από το διαδίκτυο και τα βιβλία. Καλό είναι να έχει αυτή την εικόνα και είναι ένα μεγάλο μάθημα.

Αλλαγή θέματος.

Η απόσπαση της προσοχής μπορεί να είναι η μόνη λύση αν θέλετε πραγματικά να σταματήσετε μια συγκεκριμένη σειρά ερωτήσεων. Ναι, το επίμονο μικρό παιδί σας μπορεί να θέλει μια απάντηση, αλλά αυτό που πραγματικά θέλει είναι η προσοχή σας.

Μετατρέψτε το σε παιχνίδι.

Το μόνο που χρειάζεται είναι μια μικρή αλλαγή στην προοπτική για να μετατρέψετε αυτές τις ερωτήσεις σε λίγη διασκέδαση. Ξεκινήστε να μετράτε τον αριθμό των ερωτήσεων που υποβάλλει το παιδί σας και παρακολουθήστε πόσα μπορείτε πραγματικά να απαντήσετε. Είναι σαν να παίζεις ποιος θέλει να είναι εκατομμυριούχος, χωρίς το να τηλεφωνείς σε έναν φίλο… ή τα πραγματικά εκατομμύρια.

ΠΗΓΗ: todaysparent


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Ο τρόπος για να μεγαλώσετε επιτυχημένα παιδιά

“Υπόθεση 1: Πουά μαγιό”, της Μαρίας Προδρόμου

Διατροφή των παιδιών: Μυστικά και tips

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Ξεσπάσματα θυμού vs συναισθηματικής κατάρρευσης

Τα ξεσπάσματα θυμού και η συναισθηματική κατάρρευση μπορούν να φαίνονται τα ίδια, αλλά οι αιτίες τους είναι πολύ διαφορετικές - όπως είναι και οι...

Το lockdown έχει ενδυναμώσει τις σχέσεις της οικογένειας

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να διαφωνούν, αλλά μια νέα μελέτη δείχνει πως το lockdown ενίσχυσε τις σχέσεις πολλών γονιών με τα παιδιά τους. Έρευνα, που δημοσιεύθηκε...

Νέο μέλος στην οικογένεια – Πώς να προετοιμάσετε τα μεγαλύτερα παιδιά

Ένα νέο μωρό φέρνει χαρές και προκλήσεις σε μια οικογένεια. Είστε ενθουσιασμένοι, αλλά μπορεί επίσης να ανησυχείτε για το πώς θα αντιδράσουν τα μεγαλύτερα...

«Ο μπαμπάς μου είναι ψηλός και δυνατός», εκδ. Μικρή Σελήνη

Το βιβλίο «Ο μπαμπάς μου είναι ψηλός και δυνατός», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μικρή Σελήνη, από την πρώτη στιγμή που το κοιτάς και...

Νήπια: Πώς να σταματήσετε το κλαψούρισμα

Το κλαψούρισμα είναι απίστευτα ενοχλητικό και επειδή δεν μπορούμε να αντέξουμε τον ήχο του, υποχωρούμε για να έχουμε γαλήνη.   Το κλαψούρισμα είναι μια από...