Discover

Πώς να διδάξετε στα παιδιά να αποταμιεύουν

Πόσο σημαντική είναι η έννοια της αποταμίευσης και πότε μπορεί να μάθει το παιδί να εξοικονομεί χρήματα;

Η περίοδος που διανύουμε είναι η τέλεια στιγμή για να κάνουμε πολλές συζητήσεις με τα παιδιά μας. Μια από τις πολύ χρήσιμες είναι αυτή που αφορά την εξοικονόμηση χρημάτων και την ενθάρρυνσή τους, προκειμένου να εξασκηθούν στη λήψη των δικών τους αποφάσεων αποταμίευσης.

Σκεφτείτε το μέλλον

Η πράξη της επιλογής να εξοικονομήσετε ή να ξοδέψετε χρήματα συχνά συνδέεται με μελλοντική χρονική στιγμή. Για παράδειγμα, ένα παιδί που θέλει να ξοδέψει το χαρτζιλίκι του σε ένα νέο παιχνίδι μπορεί να σκεφτεί: «Αν αγοράσω αυτό το παιχνίδι, μπορώ να το πάω στο σχολείο και να το δείξω στον φίλο μου». Όμως, μια άλλη ιδέα μπορεί να είναι: «Αν ξοδέψω όλα τα χρήματά μου σήμερα, δεν θα μπορέσω να αγοράσω κάτι αύριο».

Όμως πότε μπορούν να μάθουν τα παιδιά για την εξοικονόμηση;

Σύμφωνα με έρευνες, τα παιδιά μέχρι 3 ετών μπορούν να εξοικονομήσουν πόρους, χρόνο και χώρο για μελλοντική χρήση, αλλά έχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης. Έτσι, όταν είναι σε αυτή την ηλικία, οι γονείς μπορούν να αρχίσουν να συζητούν και να τα διδάσκουν απλές έννοιες εξοικονόμησης.

Φυσικά μεγαλώνοντας η έννοια της εξοικονόμησης βελτιώνεται. Μέχρι 12 ετών τα παιδιά καταλαβαίνουν τον σκοπό της και εμφανίζουν πιο εξελιγμένες στρατηγικές αποταμίευσης, όπως η χρήση κουμπαρά, για να αποφεύγουν να ξοδεύουν τα χρήματά τους. Τα ακόμη μεγαλύτερα ίσως θέλουν να κρατάνε τα χρήματά τους σε τράπεζα.

Παιδιά αποταμίευση χρήματα

Τρόποι για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να αποταμιεύουν

  1. Συζητήστε τις ανάγκες σε σχέση με τις επιθυμίες

Είναι το πρώτο βήμα για να μάθουν τα παιδιά την αξία της εξοικονόμησης. Εξηγήστε τους ότι οι ανάγκες περιλαμβάνουν τα βασικά, όπως φαγητό, στέγη και ρούχα, ενώ οι επιθυμίες είναι όλα τα πρόσθετα.

  1. Ορίστε στόχους αποταμίευσης

Όταν μιλάμε σε ένα παιδί για αποταμίευση χωρίς να του εξηγούμε τον στόχο, μπορεί να του φαίνεται άσκοπο. Το να βοηθάμε τα παιδιά να καθορίσουν έναν στόχο εξοικονόμησης μπορεί να αποδειχτεί ο καλύτερος τρόπος για να τους δίνουμε κίνητρα.

  1. Εξασφαλίστε ένα μέρος για τις αποταμιεύσεις τους

Αν τα παιδιά σας έχουν στόχο να εξοικονομήσουν χρήματα, θα χρειαστούν ένα μέρος για να βάλουν τα χρήματά τους. Για τα μικρότερα παιδιά, αυτό μπορεί να είναι ένας κουμπαράς, αλλά, αν είναι λίγο μεγαλύτερα, ίσως θελήσετε να δημιουργήσετε τον δικό τους λογαριασμό ταμιευτηρίου σε μια τράπεζα. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να δουν πώς αυξάνονται οι αποταμιεύσεις τους και πόση πρόοδο σημειώνουν προς την επίτευξη του στόχου τους.

  1. Προσφορά κινήτρων αποταμίευσης

Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με την παρακίνηση των παιδιών σας να εξοικονομήσουν χρήματα, μπορείτε να γίνετε εσείς το παράδειγμα για να εντείνετε τις προσπάθειές τους. Εάν το παιδί σας έχει θέσει έναν μεγάλο στόχο εξοικονόμησης, να αποκτήσει, π.χ., ένα tablet 400 ευρώ, θα μπορούσατε να προσφέρετε κι εσείς ένα μέρος του ποσού που έχει ήδη αποταμιευτεί. Εναλλακτικά, θα μπορούσατε να προσφέρετε μια ανταμοιβή όταν το παιδί σας φτάσει σε ένα ορόσημο εξοικονόμησης.

  1. Αφήστε χώρο για λάθη

Μέρος της κατανόησης είναι τα παιδιά να μαθαίνουν από τα λάθη τους. Είναι δελεαστικό να πάρετε την πρωτοβουλία και να αποτρέψετε τα παιδιά από ένα δυνητικά δαπανηρό λάθος, αλλά μπορεί να είναι καλύτερο τελικά να χρησιμοποιήσετε αυτό το λάθος ως διδακτική στιγμή. Με αυτόν τον τρόπο θα ξέρουν στο μέλλον τι να μην κάνουν με τα χρήματά τους.

  1. Ενεργήστε σαν πιστωτής τους

Μία από τις βασικές αρχές της εξοικονόμησης είναι να μην ξοδεύετε παραπάνω από όσα έχετε στην τσέπη σας. Εάν το παιδί σας θέλει να αγοράσει κάτι και ανυπομονεί να εξοικονομήσει χρήματα, το να γίνετε ο πιστωτής του μπορεί να σας βοηθήσει να του διδάξετε την αξία της εξοικονόμησης.

  1. Συζητήστε για τα χρήματα

Σε μια μελέτη που έγινε, το 44% των γονέων δήλωσαν ότι δεν είχαν μιλήσει ποτέ στα παιδιά τους για την αξία των μακροπρόθεσμων επενδύσεων. Εάν θέλετε τα παιδιά να μάθουν για την εξοικονόμηση, πρέπει αυτό να αποτελεί μια συνεχή συζήτηση. Είτε αυτήν την προγραμματίσετε σε τακτική εβδομαδιαία βάση είτε μιλάτε καθημερινά, το κλειδί είναι να κρατάτε ενεργή τη συνομιλία.

  1. Γίνετε το καλό παράδειγμα

Εάν θέλετε τα παιδιά σας να γίνουν αποταμιευτές, το να γίνετε το παράδειγμα μπορεί να σας βοηθήσει. Θα μπορούσατε να το δείτε ως οικογενειακή δραστηριότητα και να εξοικονομήσετε μαζί για έναν κοινό στόχο, όπως οι οικογενειακές διακοπές ή μια έξοδος  στο σινεμά.

Μην ξεχνάτε να υπενθυμίζετε στα παιδιά ότι η εξοικονόμηση είναι επιλογή ‒ είναι ένα από τα πρώτα που πρέπει να μάθουν. Όπως επίσης και ότι η εκμάθηση του οικονομικού αλφαβητισμού, της εξοικονόμησης και του προϋπολογισμού θα τα βοηθήσει να αναπτύξουν καλύτερες οικονομικές δεξιότητες, κάτι που μεταφράζεται μελλοντικά σε μια οικονομικά υγιέστερη κοινωνία.

Διαβάστε επίσης: Πώς να ενθαρρύνετε το μικρό παιδί σας να βουρτσίζει τα δόντια του (vid)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Πόσο επικίνδυνη είναι η υψηλή χοληστερίνη για τα παιδιά;

Η χοληστερίνη είναι μια κηρώδης, λιπαρή ουσία που παράγεται από το συκώτι. Bοηθά στην παραγωγή της βιταμίνης D και συμβάλλει στην παραγωγή χολικών οξέων,...

Πέντε τρόποι που το μωρό σας σάς λέει “Σ ‘αγαπώ”

Οι πρώτες μέρες της μητρότητας μπορεί να φαίνονται κουραστικές, αλλά αναζητήστε αυτές τις μικρές ενδείξεις με τις οποίες το μωρό σας σάς λέει "Σ...

Κλαίει το μωρό σας; Έτσι θα το ηρεμήσετε (video)

Ο Dr. Robert Hamilton, παιδίατρος από τη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια, πιστεύει ότι γνωρίζει το μυστικό για να ηρεμήσει ένα μωρό που κλαίει. Η...

Παιδιατρική Εταιρεία: Η χρήση μάσκας είναι απολύτως ασφαλής

«Η μάσκα προστατεύει από τη μετάδοση της COVID-19 και άλλων ιογενών λοιμώξεων. Η χρήση μάσκας είναι απολύτως ασφαλής, εύκολος ο τρόπος εφαρμογής της και...

Οικογενειακό τραπέζι: Πως τα γεύματα μειώνουν τις συγκρούσεις στην οικογένεια

Έρευνες δείχνουν ότι τα τακτικά οικογενειακά γεύματα συσχετίζονται με αρκετά μακροπρόθεσμα οφέλη για τη συνολική μας υγεία. Συγκεκριμένα τα γεύματα με την οικογένεια έχουν...