Discover

Γιατί στα παιδιά αρέσει να μένουν χωρίς ρούχα

Σίγουρα υπάρχουν φορές που μπορεί να νιώθετε ότι ζείτε σε χωριό γυμνιστών μόνο για μικρά παιδιά, μιας και είναι αλήθεια ότι τους αρέσει να μένουν χωρίς ρούχα.

παιδί-χωρίς-ρούχαΕνώ μπορεί να φαίνεται αξιολάτρευτο, όταν το παιδί σας κυκλοφορεί χωρίς ρούχα, είναι λιγότερο αξιολάτρευτο όταν θέλετε να ξεκινήσετε τη μέρα και αρνείται να ντυθεί. Ή όταν  θέλετε να τελειώσει η ημέρα και αρνείται να φορέσει τις πιτζάμες τους. Ή όταν έχετε επισκέπτες και η πάνα βγαίνει μαζί με τα ρούχα.

Όλα αυτά  σίγουρα μπορεί να σας εκνευρίσουν, ενώ εσείς συνεχίζετε να προσπαθείτε να το κρατήσετε ντυμένο. Ανεπιτυχώς, βέβαια… Είναι παράξενο, αλλά -μην ανησυχείτε- εξαιρετικά κοινό. Γιατί λοιπόν το παιδί σας μπορεί να λειτουργεί ως performer κάποιου γυμνού σόου; Υπάρχουν μερικές πιθανές εξηγήσεις.

Αισθητηριακά  ζητήματα.

Τα μικρά παιδιά δεν αντέχουν να αισθάνονται άβολα. Και μάλιστα, ακόμα και το μικρότερο πράγμα μπορεί να τα ενοχλεί. Μπορεί να είναι τα ρούχα, τα οποία αισθάνονται πολύ στενά πάνω τους. Ίσως να τα ενοχλούν οι ραφές. Ή ακόμα και η υφή του υφάσματος. Εάν το να θέλουν να παραμένουν χωρίς ρούχα συμβαίνει κατά τη διάρκεια της μέρας, θα μπορούσε, επίσης, να συμβαίνει γιατί  τα ρούχα που φορούν την ημέρα δεν είναι τόσο άνετα όσο και πιτζάμες.

Θερμοκρασία

Η θερμοκρασία μπορεί επίσης να είναι ένα ζήτημα, ειδικά τη νύχτα. Τα παιδιά αισθάνονται συχνά πιο ζεστά από τους ενήλικες, αλλά οι γονείς ανησυχούν τόσο πολύ μήπως τα παιδιά κρυώνουν, καταλήγοντας έτσι σε υπερβολικό ντύσιμο. Με την απογύμνωση, τα νήπια απλώς αισθάνονται δροσερά -και αυτό που μας λένε είναι να αφήσουμε τα πολλά πολλά σκεπάσματα και τις υπερφουσκωτές πιτζάμες.

Ανεξαρτησία

Και δεδομένου ότι μιλάμε για νήπια, η δύναμη και η ανεξαρτησία είναι επίσης μεγάλοι παράγοντες, ειδικά όταν το γδύσιμο λογίζεται ως μια νέα ικανότητα. Υπάρχουν πολλά να πούμε για τα παιδιά που ανακαλύπτουν την απίστευτη ελευθερία να μπορούν να βγάλουν όλα αυτά τα ρούχα «μόνος μου!» Η καινοτομία σε συνδυασμό με μια προσαρμογή σε εσωτερικές καταστάσεις μπορεί να οδηγήσει σε γιορτή γύμνιας. Εάν αντιδράτε έντονα στο γυμνό, αυτό μπορεί να προκαλέσει το παιδί σας ενισχύοντας αυτή τη συμπεριφορά και κάνοντας σκόπιμα το αντίθετο από αυτό που θέλετε.

παιδί-κυκλοφορεί-γυμνόΤρόποι αντιμετώπισης

Για να τα κάνετε να κάνουν ό, τι θέλετε, πρέπει να είστε έξυπνοι.

Εκτός από τη διατήρηση της ψυχρότητάς σας, μπορείτε να εμπλέξετε το παιδί σας περισσότερο στη διαδικασία του ντυσίματος. Παρουσιάστε του δύο ή τρεις επιλογές ρούχων και αφήστε το να διαλέξει. Με αυτόν τον τρόπο, θα αισθάνεται περήφανο για το ρόλο του ως υπεύθυνο λήψης αποφάσεων και θα επενδύσει περισσότερο σε αυτά που φορά.

Είναι επίσης καλή ιδέα να δημιουργείτε ρουτίνες και να τις τηρείτε. Κάθε φορά που ντύνετε το παιδί σας, συζητήστε μαζί του τι συμβαίνει και τι θα συμβεί στη συνέχειααν βγάλει τα ρούχα του. Παράλληλα,  ενσωματώστε μια αξέχαστη φράση στην αφήγησή σας.

Μην ξεχνάτε ότι ο εγκέφαλος του μικρού παιδιού δεν έχει αναπτυχθεί ακόμα αρκετά για να έχει οποιοδήποτε είδος ελέγχου στις παρορμήσεις του, οπότε θα επαναλαμβάνει τη δράση ξανά και ξανά και εσείς θα πρέπει να το καθοδηγήσετε με σταθερότητα και καλοσύνη.

Το μόνο που πρέπει να φροντίσετε είναι να μην εισάγετε ντροπή ή κρίση στις οδηγίες σας, αλλά τη σημασία της ιδιωτικότητας. Αυτό βοηθά, επίσης, το παιδί να εισαγάγει την ιδέα της ιδιωτικής ζωής με τρόπο που έχει νόημα.

ΠΗΓΗ: todaysparent


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Τα “όχι” των παιδιών και η αντιμετώπισή τους

Πώς να οργανώσετε το χάος των παιχνιδιών

Πώς να αντιμετωπίσετε ένα παιδί που βαριέται συνέχεια

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Παιδιά εθελοντές: 5 τρόποι ανατροφής

Στον σύγχρονο κόσμο τα παιδιά εθελοντές και η ανατροφή τους είναι ένα σημαντικό πεδίο που είναι ανάγκη να αναπτυχθεί. Έχετε μικρούς καταναλωτές που συγκρίνουν συνεχώς...

5 Χριστουγεννιάτικες ταινίες για εσάς και τα παιδιά σας

Αγαπημένες Χριστουγεννιάτικες ταινίες για να τις απολαύσετε με τα αγαπημένα μέλη της οικογένειάς σας. Βρισκόμαστε λίγες μόλις μέρες από τις γιορτές των Χριστουγέννων. Και μπορεί...

Θοδωρής Παπαϊωάννου: Ένας συγγραφέας που έμεινε παιδί

Μπορεί να εργάζεται, μπορεί να έχει οικογένεια, μπορεί να κάνει πολλά που κάνουν οι ενήλικες, αλλά ο Θοδωρής Παπαϊωάννου, αν τον γνωρίσεις θα αντιληφθείς...

Τα όνειρα της εγκυμοσύνης είναι διαφορετικά από πριν;

Τα όνειρα της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές στον ύπνο της γυναίκας. Τα δεδομένα της ζωής στις εγκυμονούσες αλλάζουν ακόμη και κατά τη διάρκεια...

DIY – Ο πιο εύκολος τρόπος για να φτιάξετε όμορφες κασετίνες (vid)

Οι χειροτεχνίες είναι ό,τι καλύτερο για να περάσετε χρόνο με τα παιδιά σας κάνοντας κάτι δημιουργικό και ταυτόχρονα πρακτικό! Εφόσον ξεκινά το σχολείο σε...