Discover

Τα θέλει όλα δικά του; Δείτε πώς να πάρετε το προβάδισμα

Εάν το παιδί σας είναι από εκείνα τα παιδιά που τα θέλει όλα δικά του και δεν συμμορφώνεται, ανήκει δηλαδή στην κατηγορία των παιδιών “μονομάχων” υπάρχει λύση. 

Είναι το παιδί σας απαιτητικό, αυταρχικό, προκλητικό ή τα θέλει όλα δικά του; Δεν είστε οι μόνοι που πρέπει να αντιμετωπίσετε ένα παιδί “μονομάχο”. Δείτε στη συνέχεια οχτώ αξιαγάπητους τρόπους για να πάρετε πίσω το προβάδισμα.

παιδί-τα-θέλει-όλα-δικά-τουΤι συμβαίνει

Στην ηλικία των 2 όλα είναι γεμάτα καρδούλες και αστεράκια. Από 3 – 5 ετών, όμως, τα πράγματα αλλάζουν. Δεν είναι ότι σε εκείνη την ηλικία χάνουν κάτι από τη γλύκα τους, αλλά αυτό που ακολουθεί, όταν τους λέτε κάτι, είναι ένας ατελείωτος αγώνας εξουσίας. Όταν, για παράδειγμα, τους ζητάτε να φορέσουν τα παλτά τους, αρχίζουν να τρέχουν γύρω από το τραπεζάκι, να κυλιούνται στο χαλί ή να αδειάζουν και να ξαναγεμίζουν ολόκληρο το περιεχόμενο των σακιδίων τους. Από την άλλη, τις πιο ήρεμες μέρες, δίνουν μακροσκελείς μονολόγους για το δράμα της μέρας τους ή μιλάνε με λόγια στενάχωρα για φίλους τους.

Οι ειδικοί λένε ότι από νωρίς τα μικρά παιδιά ξεκινούν να μιμούνται τους γονείς τους, ειδικά τις μητέρες. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχετε εσείς τέτοιες συμπεριφορές. Μπορεί να είστε εκείνη που ζητά όταν ξυπνήσει το πρωί ή φωνάζει όταν χτυπήσει. Θέλουν να τους διαβάσετε ή να τραγουδήσετε νανουρίσματα, πριν τον βραδινό ύπνο.  Όταν, όμως, εκείνα μυρίζονται απαραίτητες εργασίες φροντίδας ξεκινούν αυτές τις συμπεριφορές.

Εάν ρωτήσετε τους ψυχολόγους και τους ειδικούς στην ανάπτυξη, τα παιδιά σε γίνονται πιο κυρίαρχα από ποτέ. Είναι αυταρχικά, απαιτητικά, ανικανοποίητα και προκλητικά. Μερικές φορές αυτές οι συμπεριφορές φαίνονται αστείες ή γοητευτικές. Άλλες φορές μπορεί να σας προκαλούν ανησυχία. Μην ανησυχείτε.

Το κλειδί είναι να τα κάνετε να κατανοήσουν τη σημασία των ορίων και  να επιμένετε με φροντίδα. Εδώ είναι οκτώ τρόποι για να πάρετε πίσω το προβάδισμα από ένα παιδί «μονομάχο».

  1. Σταθερή στάση

Το παιδί σας πρέπει να έχει την αίσθηση ότι είστε υπεύθυνοι, γιατί αυτό είναι που το κάνει να νιώθει ασφάλεια. Αυτό σημαίνει ότι δεν αλλάζετε τις αποφάσεις σας σχετικά με τις ώρες ύπνου ή τον χρόνο της τηλεόρασης. Η σταθερή στάση σημαίνει επίσης τον έλεγχο των συναισθηματικών αντιδράσεών σας σε μια δύσκολη συμπεριφορά του παιδιού. Μην χάσετε την υπομονή σας και αρχίσετε να ουρλιάζετε όταν δεν ακούνε ή αφήσετε τον εαυτό σας να ξεσπάσει σε κλάματα. Γιατί σε αυτήν την περίπτωση το παιδί σας θα διαπιστώσει ότι δεν μπορείτε να ελέγξετε την κατάσταση.

  1. Επιλέξτε τις μάχες σας

Με τα παιδιά μονομάχους, πρέπει να επιλέξετε τις μάχες σας αλλιώς θα εξαντληθείτε. Οριοθετήστε τις περιοχές σύγκρουσης σε τρεις κατηγορίες: κόκκινο φως, πράσινο φως και κίτρινο φως.

Για παράδειγμα, το κόκκινο φως είναι για τα μη διαπραγματεύσιμα, όπως η ζώνη ασφαλείας, να σας κρατούν από το χέρι όταν περπατάτε και να κοιμούνται σε συγκεκριμένη ώρα.

Το κίτρινο φως είναι για πράγματα όπως ο χρόνος μπάνιου, η κατανάλωση λαχανικών,  ακόμη και το βούρτσισμα των δοντιών. Εκεί μπορείτε να αφιερώσετε μια στιγμή αν σας ρωτήσουν ή αντισταθούν, προτού δώσετε μια απάντηση. Γιατί σκεφτείτε, θα είναι το τέλος του κόσμου αν δεν το κάνουν; Όχι. Έτσι μπορείτε να έχετε λίγη ευελιξία.

Και μετά υπάρχει πράσινο φως.  Τι γίνεται αν τα ρούχα τους ταιριάζουν ή παίρνουν τέσσερα παιχνίδια αντί για τρία στο εστιατόριο ή τη βόλτα σας;

  1. Αντισταθείτε στην επιθυμία να διαφωνήσετε

Ενώ η σύγκρουση μπορεί να σας κάνει να νιώσετε άβολα, μην το δείξετε. Όταν έχετε λάβει μια απόφαση, παραμείνετε σε αυτήν και προσπαθήστε να μην ενεργοποιηθείτε συναισθηματικά. Πρέπει να μείνετε ουδέτερη και δυνατή σαν μια βελανιδιά, ριζωμένη στο έδαφος με παιδιά σαν αυτά.

αυταρχικό-παιδί

  1. Ενσυναίσθηση

Όταν το παιδί σας αρνείται να φορέσει τα παπούτσια του, η φυσική αντίδρασή σας είναι πιθανώς, “Με δουλεύει;” Αλλά αφιερώστε λίγο χρόνο για να δείξετε ενσυναίσθηση προτού αντιδράσετε. Γιατί εάν αντιδράσετε έχετε πολλές πιθανότητες να εκδηλώσετε μια πολύ πιο άσχημη συμπεριφορά.

  1. Δώστε μόνο αντιληπτές επιλογές

Είναι σημαντικό να δώσετε στο παιδί σας επιλογές, ώστε να νιώθουν ότι δεν είναι πάντα αφεντικό, αλλά οι επιλογές πρέπει να είναι περιορισμένες. Προσπαθήστε να αποφύγετε ανοιχτές ερωτήσεις όπως “Τι θέλετε να φορέσετε σήμερα;”

Δεν είμαστε στην πραγματικότητα γονείς. Είμαστε υποκατάστατοι μετωπιαίοι λοβοί. Ο μετωπιαίος λοβός ενός παιδιού – το τμήμα του εγκεφάλου που μεσολαβεί, αναστέλλει, οργανώνει και δίνει προτεραιότητα – δεν είναι τόσο ανεπτυγμένο και η δουλειά μας είναι να βοηθήσουμε σε ορισμένες από τις αποφάσεις τους. Έτσι, όταν πρόκειται για επιλογές, αυτές πρέπει να γίνουν αντιληπτές επιλογές από το παιδί. Για παράδειγμα, «Μπορείς να το φορέσεις ή να σε βοηθήσω;».

  1. Μην υπερεκτιμάτε τα παιδιά

Μερικοί γονείς δίνουν στα παιδιά τους υπερβολικό έλεγχο στις μεγάλες αποφάσεις της ζωής. Υπάρχουν μερικές αποφάσεις που είναι κατάλληλες για ένα μικρό παιδί, όπως αυτό που θέλουν να κάνουν για τα γενέθλιά τους. Αλλά το να τα αφήσετε να αποφασίσουν αν θέλουν να συμμετέχουν ή όχι σε μια οικογενειακή επίσκεψη, όχι. Ένα άλλο παράδειγμα. Δεν τους λέμε «εάν κάνεις την εργασία σου», αλλά «όταν κάνεις την εργασία σου».

  1. Θέστε προσδοκίες

Προλάβετε μια προβληματική συμπεριφορά «ζητώντας καλές προθέσεις» εκ των προτέρων. Όλα είναι ένα συμβόλαιο. Πείτε, λοιπόν, «αν συνεχίσεις να συμπεριφέρεσαι έτσι, επιλέγεις αυτήν την συνέπεια». Μιλήστε για τις συνέπειες εκ των προτέρων και θυμηθείτε ότι θα πρέπει να είναι λογικές.

  1. Καλύψτε τις ανάγκες, όχι τις απαιτήσεις

Μη δίνετε περισσότερα από όσα ζητούν. Για παράδειγμα, εάν ένα παιδί απαιτεί πάντα να του φοράτε το παλτό και τα παπούτσια του κατά την παραλαβή από το σχολείο, μην το κάνετε αυτόματα, γιατί πολύ απλά μπορεί και να το κάνει μόνο του. Και αυτή είναι μια λανθασμένη συμπεριφορά που αναπτύσσεται.  Κάντε του έκπληξη με το αγαπημένο του γεύμα προτού επιμείνει να το πάρει. Παρόλο που αυτό μπορεί να φαίνεται ότι παραδίδεστε, εσωτερικά λειτουργεί στο παιδί ως κατανόηση.

ΠΗΓΗ: todaysparent


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

“Τι είναι αγάπη;” της Λίνας Σωτηροπούλου

Θυμός των παιδιών: Μια ευκαιρία ανοικοδόμησης

Νήπια: Πώς να σταματήσετε το κλαψούρισμα

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Τι παθιάζει την Τζένη Κουτσοδημητροπούλου στη συγγραφή;

Ποια βιβλία προτείνει για τις ημέρες της καραντίνας η συγγραφέας Τζένη Κουτσοδημητροπούλου; Τι την παθιάζει στη συγγραφή; Σε αυτά και άλλα ερωτήματα απάντησε στη...

“Υπόθεση 1: Πουά μαγιό”, της Μαρίας Προδρόμου

Αν θέλεις να ζήσεις μια καλοκαιρινή περιπέτεια με μπόλικο χιούμορ, τότε το βιβλίο  "Υπόθεση 1: Πουά μαγιό", της Μαρίας Προδρόμου, που κυκλοφορεί από τις...

Animation “Ο Μικρός Covid-19”: Αναγνώριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Αναγνώριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον «μικρό Covid-19» της Φωτεινής Κωνσταντοπούλου Της Κατερίνας Θανάση Η συγγραφέας παιδικών βιβλίων, Φωτεινή Κωνσταντοπούλου κατά τη διάρκεια του πρώτου...

Τα οφέλη της μουσικής για το παιδί σας

Τα οφέλη της μουσικής για το παιδί είναι πολλαπλά. Ως γονέας, θέλετε το καλύτερο για τα παιδιά σας. Και σίγουρα επιθυμείτε να τα προετοιμάσετε...

Ζωγραφική anti-stress  – Τα οφέλη για την ψυχική υγεία

Οι τέχνες έχει αποδειχθεί πως έχουν θετικό αντίκτυπο στην ψυχική μας υγεία, μία από αυτές είναι και η ζωγραφική. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες, είναι...