Discover

Τι να κάνετε όταν το παιδί σας αρχίζει να λέει ψέματα

Όταν βλέπετε πως το παιδί σας αρχίζει να λέει ψέματα αυτό είναι πιθανό να σας αγχώσει και να σας κάνει να αναρωτηθείτε.

Να πώς μπορείτε να λειτουργήσετε όταν αρχίζει να λέει ψέματα και να δημιουργήσετε ένα μονοπάτι για να γίνει (ως επί το πλείστον) έντιμος ενήλικας.

Αν βρίσκατε το τραπεζάκι του σαλονιού γραμμένο με μόνιμο μαρκαδόρο σίγουρα θα ξέρετε ποιος το έχει κάνει, αλλά το πιθανότερο είναι ότι αν ρωτήσετε τον ένοχο να σας απαντήσει: «Δεν ήμουν εγώ, μαμά».

Είναι ένα πολύ τυπικό ψέμα για ένα παιδί προσχολικής ηλικίας. Αλλά για πολλούς γονείς, το να βλέπουν τους μικρούς αγγέλους τους να γίνονται μικροσκοπικά δοχεία αλήθειας μπορεί να είναι αγχωτικό. Είναι φυσιολογικό; Πρέπει να ανησυχείτε; Και πώς γίνεται το παιδί σας να ακολουθήσει το μονοπάτι για να γίνει (ως επί το πλείστον) έντιμος ενήλικας;

Η αλήθεια είναι ότι όλα τα παιδιά ψεύδονται -πολύ πολύ πριν έχουν μια πνευματική κατανόηση του τι είναι ψέματα. Και το ψέμα μπορεί ακόμη και να είναι ένα σημάδι υψηλής ευφυΐας. Τα παιδιά της νηπιακής και προσχολικής ηλικίας τείνουν να έχουν καλύτερη συμπεριφορά στις εκτελεστικές λειτουργίες (εκείνες οι ικανότητες που μας επιτρέπουν να διαχειριστούμε τις παρορμήσεις και την εστίαση), και ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι το πρόωρο ψέμα είναι ένας προγνωστικός δείκτης μελλοντικής επιτυχίας. Για όλα τα παιδιά, είναι ένα σημαντικό στάδιο ανάπτυξης του εγκεφάλου, καθώς τα νεαρά μυαλά μαθαίνουν να διαχωρίζουν το γεγονός από τη μυθοπλασία, να αναπτύσσουν την αυτονομία και την υπευθυνότητα και τελικά να καταλαβαίνουν γιατί η ειλικρίνεια είναι σημαντική.

Πότε ξεκινούν να λένε ψέματα

Τις περισσότερες φορές, το ψέμα ξεκινά μετά από τα δύο χρόνια, καθώς οι γλωσσικές δεξιότητες αναπτύσσονται, αλλά τα παιδιά εξακολουθούν να έχουν μια θολή κατανόηση της φαντασίας έναντι της πραγματικότητας. Και σε εκείνη την ηλικία είναι απίθανο να προσπαθούν ενεργά να εξαπατήσουν κανέναν.

Καθώς τα παιδιά αναπτύσσουν το λεξιλόγιό τους αρχίζουν να κάνουν νέους φίλους και έχουν περισσότερες εμπειρίες έξω από το σπίτι. Εν τω μεταξύ οι περισσότεροι γονείς ενδιαφέρονται γι’ αυτές τις πληροφορίες. Όμως οι ερωτήσεις ανοιχτού τύπου μπορεί να είναι ακόμη δύσκολες για να απαντήσουν και μερικές φορές τα ψέματα είναι ένας τρόπος για να ξεπεράσει ένα παιδί κάτι ενοχλητικό που βιώνει. Για να αποφευχθεί αυτό, οι περίεργοι γονείς πρέπει να ακολουθούν συγκεκριμένες, ερωτήσεις: «Παίξατε στην παιδική χαρά; Με ποιον έφαγες μεσημεριανό;» Αποδεχτείτε επίσης ότι οι τρίχρονοι δεν είναι για φιλοσοφικούς στοχασμούς.

Πως να το χειριστείτε

Το ερώτημα για το πώς να χειριστείτε το ψέμα γίνεται πιο έντονο όταν τα παιδιά μεγαλώνουν λίγο ακόμη και αρχίζουν να ψεύδονται για να ξεφύγουν από προβλήματα για κάτι που έκαναν (γράφοντας με μόνιμο μαρκαδόρο το τραπεζάκι του σαλονιού) ή κάτι που δεν έκαναν (πλύσιμο χεριών). Σε αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχει πρόθεση και εν μέρει κατανόηση.

Ωστόσο, ακόμη και οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί πρέπει να αποφεύγουν να αντιμετωπίζουν το παιδί τους σαν μάρτυρας σε μια σκηνή εγκλήματος. Όταν κατηγορείς ένα παιδί ότι ψεύδεται, η αμυγδαλή του (το κέντρο φόβου του εγκεφάλου) ανάβει και μπαίνει σε αμυντική κατάσταση. Και η εικόνα του είναι ένα παιδί που κουνάει τα πόδια του, έχει σταυρωμένα τα χέρια του και παρουσιάζει μια συνολική αδυναμία συμμετοχής σε μια συνομιλία, καθώς ο μετωπικός λοβός τους (το τμήμα του εγκεφάλου που χειρίζεται τη λογική και τον έλεγχο των παλμών) κατακλύζεται. Σε αυτό το σημείο, ο στόχος είναι να αποκλιμακωθεί η ένταση και στη συνέχεια να δημιουργηθεί ένα ήρεμο και ασφαλές περιβάλλον για την αλήθεια.

Εάν δεν καταφέρετε τίποτα, δώστε τους χρόνο να το σκεφτούν.

Αυτό σημαίνει ότι οι συνέπειες είναι κατάλληλες μόνο σε περιπτώσεις που τα παιδιά δεν σταματούν. Γι ‘αυτό αν σας παραδεχτεί ότι εκείνο μουτζούρωσε το τραπέζι, χαμογελάστε και αντέξτε το. Μπορεί το τραπέζι να καταστράφηκε, αλλά η ηθική πυξίδα του παιδιού σας θα δείχνει προς τη σωστή κατεύθυνση.

Μακροπρόθεσμα, η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών θα απομακρυνθούν από τη φάση του ψέματος, επειδή καταλαβαίνουν την ανοχή της τιμιότητας.

Με πληροφορίες από newyorktimes.com

Διαβάστε επίσης: Τι κάνουμε όταν τα παιδιά μιλούν άσχημα; Η παιδοψυχολόγος Ι. Κατσαΐτη συμβουλεύει

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Γιατί τα παιδιά αγαπάνε τα fast food;

Ο όρος «fast food» αναφέρεται σε τρόφιμα που ετοιμάζονται σε πολύ γρήγορο χρόνο, ικανοποιώντας άμεσα το αίσθημα της πείνας. Πρόκειται για κατεργασμένα τρόφιμα που...

Πώς θα κρατήσετε δροσερά τα μωρά σας το καλοκαίρι

Τις μέρες του καλοκαιριού ο υδράργυρος «χτυπάει» κόκκινο. Η ζέστη είναι αφόρητη για όλους, και ειδικότερα για τα μωράκια που είναι ευαίσθητα σε αυτή, πρέπει να βρούμε τρόπους για...

Τι να κάνετε όταν το παιδί σας αρχίζει να λέει ψέματα

Όταν βλέπετε πως το παιδί σας αρχίζει να λέει ψέματα αυτό είναι πιθανό να σας αγχώσει και να σας κάνει να αναρωτηθείτε. Να πώς...

Πως η αποτοξίνωση από τα social media μπορεί να βοηθήσει τον γάμο σας

Τι θα συμβεί αν βγείτε για λίγο από τον κόσμο των social media - Η δημοσιογράφος Ronnie Koenig δοκίμασε να ζήσει ένα μήνα χωρίς...

Βλαντ, το χειρότερο βαμπίρ του κόσμου, εκδ. Τζιαμπίρης

Το βιβλίο "Βλαντ, το χειρότερο βαμπίρ του κόσμου", που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Τζιαμπίρης - Πυραμίδα είναι ένα διασκεδαστικό βιβλίο μιας υποσχόμενης σειράς.  Αν στα...