Discover

Τι να κάνετε εάν το παιδί σας λατρεύει να κρυφακούει

Γιατί τα παιδιά κρυφακούν – Πως κόβεται αυτή η συνήθεια – Είναι φυσιολογική;

Η υποκλοπή είναι μια συνηθισμένη παιδική συνήθεια. Υπάρχουν όμως συνομιλίες ενηλίκων που δεν θέλετε ή δεν πρέπει να κρυφακούει το παιδί σας. Οι ειδικοί εξηγούν πώς να σταματήσετε αυτήν την εντελώς φυσιολογική, αλλά όχι πάντα επιθυμητή, συμπεριφορά.

Τα παιδιά είναι παπαγάλοι. Αυτή είναι απλώς μια αλήθεια, γονείς. Για τα πρώτα χρόνια της παιδικής ηλικίας, αυτή η αλήθεια μπορεί να είναι χιουμοριστική, όπως όταν τα παιδιά ψευδίζουν ή επαναλαμβάνουν ορισμένα τμήματα ιδιωτικών συνομιλιών σε ξεκαρδιστικά ενοχλητικές στιγμές. Αλλά όταν τα παιδιά αρχίζουν να παρακολουθούν και να συλλέγουν λεπτομέρειες για σοβαρές συνομιλίες που δεν προορίζονται για τα αυτιά τους, τότε είναι που οι γονείς μπορούν να αισθάνονται ιδιαίτερα ενοχλημένοι.

Γιατί τα παιδιά κρυφακούν;

Όταν τα παιδιά φτάσουν στην ηλικία των δώδεκα, γοητεύονται από το ενήλικο σύμπαν, ενώ εξακολουθούν να ασχολούνται εξίσου με τον παιδικό τους κόσμο. Προσπαθούν να καταλάβουν πώς λειτουργούν οι ενήλικες και αυτό μπορεί να περιλαμβάνει όλες τις δύσκολες πτυχές του πώς μιλάμε και τι μοιραζόμαστε.

Γι’ αυτό για πολλά παιδιά, ειδικά της ηλικίας των δώδεκα ετών, το να κρυφακούν μπορεί να είναι απλώς ένα σημάδι της προσπάθειας να καταλάβουν τι σημαίνει να είσαι ενήλικας.

Πώς να σταματήσετε τα παιδιά από την υποκλοπή

Παρά το γεγονός ότι τα παιδιά χαρακτηρίζονται από μία φυσική περιέργεια, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι πάντα κατάλληλο να ακούν αυτά που λένε οι γονείς τους. Συνομιλίες που δεν είναι κατάλληλες για την ηλικία τους μπορεί ακόμη και να τους προκαλέσουν άγχος. Μπορείτε να τους ενημερώσετε ότι δικαιούστε το απόρρητό σας. Πείτε τους ότι μπορούν να έρθουν σε εσάς εάν έχουν ερωτήσεις σχετικά με θέματα.

Μην αισθάνεστε άσχημα για τη ρύθμιση ορισμένων βασικών κανόνων. Για παράδειγμα, μπορείτε να ενημερώσετε τα παιδιά ότι δεν πρέπει να ακούνε τις συνομιλίες σας όταν η πόρτα του υπνοδωματίου σας είναι κλειστή.

Είναι επίσης εντάξει να καταστήσετε προφανή την ανάγκη σας για προστασία της ιδιωτικής ζωής – ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, που υπάρχει συχνά λιγότερος χρόνος μοναξιάς και περισσότερος χώρος για υποκλοπή. Μην φοβάστε να πάτε σε ένα δωμάτιο για να μιλήσετε με τον σύντροφό σας, ακόμα και όταν τα παιδιά είναι ξύπνια.

Η υποκλοπή μπορεί να είναι μια διδακτική στιγμή

Λάβετε υπόψη ότι η ανοιχτή επικοινωνία μπορεί να ξεκαθαρίσει πολλές παρεξηγήσεις. Κάντε ερωτήσεις στα παιδιά σας για να καταλάβετε τι ψάχνουν ή ελπίζουν να ακούσουν όταν παρακολουθούν. Αυτό είναι ιδιαίτερα απαραίτητο κατά τη διάρκεια της πανδημίας όταν μερικά παιδιά μπορεί να γίνουν πιο πρόθυμα να κρυφακούσουν λόγω του άγχους τους.

Και πάντα να βρίσκετε έναν τρόπο να απαντάτε στις ερωτήσεις του παιδιού σας όταν έρχονται σε εσάς σχετικά με ένα θέμα, είτε το άκουγαν μέσω υποκλοπής ή όχι. Όταν ένα παιδί των 12 ετών ή ένας έφηβος θέτει την ερώτηση, σχεδόν πάντα είναι έτοιμο για την απάντηση.

Συνομιλίες όπως αυτές μπορούν να σας οδηγήσουν σε υγιείς δεσμούς με τα παιδιά σας. Ακόμα κι αν οι γονείς θα μπορούσαν ή θα έπρεπε να αποτρέψουν εντελώς την υποκλοπή με βάση πράγματα που δεν ήταν κατάλληλα για παιδιά, τα παιδιά είναι πολύ πιθανό να ρωτήσουν άλλα παιδιά και αυτά που θα ακούσουν να μην ανταποκρίνονται σε καμία αλήθεια. Προτιμήστε, λοιπόν, να το ακούσουν από εσάς. Ένα παιδί που κρυφακούει δίνει τη δυνατότητα και την ευκαιρία στους γονείς να εξηγήσουν με τρόπο κατάλληλο για την ηλικία τους ό,τι τα απασχολεί και ψάχνουν απαντήσεις.

Γι’ αυτό την επόμενη φορά που θα πιάσετε τα παιδιά σας να «συμμετέχουν» σε συνομιλίες σας, πάρτε μια βαθιά ανάσα, γιατί αυτή είναι μια τυπική συμπεριφορά καθώς μαθαίνουν για τον κόσμο γύρω τους. Και φυσικά μην ξεχνάτε πως δεν είναι λάθος να τα ενημερώσετε πότε είναι ακατάλληλο να ακούνε τις συνομιλίες σας.

Με πληροφορίες από parents.com

Διαβάστε επίσης: Πώς να μιλήσετε για το διαζύγιο στα παιδιά

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

XMAS DIY’s: Δημιουργήστε τα δικά σας στολίδια μαζί με τα παιδιά σας

Χριστουγεννιάτικες χειροτεχνίες για μικρά και μεγάλα παιδιά - Πως να φτιάξετε τα δικά σας στολίδια Τα Χριστούγεννα είναι η ιδανική περίοδος να πειραματιστείτε με τη...

Είναι ανησυχητικές οι ωτίτιδες στα παιδιά;

Η ωτίτιδα είναι μία από τις συχνότερες παθήσεις των παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας. Παρακάτω θα παραθέσουμε ορισμένες πληροφορίες σχετικά με αυτή. Ας ξεκινήσουμε...

Ζωγραφική anti-stress  – Τα οφέλη για την ψυχική υγεία

Οι τέχνες έχει αποδειχθεί πως έχουν θετικό αντίκτυπο στην ψυχική μας υγεία, μία από αυτές είναι και η ζωγραφική. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες, είναι...

Κατάλληλη διατροφή, ανά ηλικία, για ένα υγιές παιδί

Η διατροφή για ένα υγιές παιδί βασίζεται στις ίδιες αρχές με τη διατροφή για υγιείς ενηλίκους. Όλοι οι άνθρωποι χρειάζονται τα ίδια θρεπτικά συστατικά...

Πως η αποτοξίνωση από τα social media μπορεί να βοηθήσει τον γάμο σας

Τι θα συμβεί αν βγείτε για λίγο από τον κόσμο των social media - Η δημοσιογράφος Ronnie Koenig δοκίμασε να ζήσει ένα μήνα χωρίς...