Discover

Πώς να αντιμετωπίσετε ένα παιδί που βαριέται συνέχεια

Το παιδί σας κλαψουρίζει επαναλαμβάνοντας ότι βαριέται συνέχεια; Δείτε πώς να το διαχειριστείτε.

παιδί-βαριέται-συνέχειαΗ φράση «βαριέμαι» όταν την ακούνε οι γονείς είναι ισοδύναμη του ήχου που ακούγεται όταν τα νύχια ξύνουν έναν μαυροπίνακα. Στην πραγματικότητα οδηγεί τους γονείς στην τρέλα. Και οι πιθανότητες είναι, εάν έχετε ένα παιδί ηλικίας έξι έως οκτώ ετών ή  μεγαλύτερο, να το ακούτε τακτικά.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι η πλήξη είναι το πρόβλημά τους. Όμως αυτό δεν είναι δικό σας πρόβλημα.  Οι γονείς το ξεχνούν αυτό και πιστεύουν ότι πρέπει να έχουν μια λύση για τα πάντα, ώστε να προσφέρουν ιδέες, που φυσικά απορρίπτονται σφαιρικά.

Το μόνο που πρέπει να κάνουν είναι να βεβαιωθούν ότι τα παιδιά έχουν αρκετές επιλογές, που μπορεί να είναι  από χειροτεχνίες μέχρι ευκαιρία να βγείτε έξω και να παίξετε.

Εάν η πλήξη του παιδιού σας είναι κωδικός για το “θέλω να περάσω χρόνο μαζί σου”, συμπεριλάβετέ το σε αυτό που κάνετε, είτε προετοιμάζετε δείπνο είτε βάζετε πλυντήριο.

Τα οφέλη της πλήξης

Εάν το παιδί σας δεν ενδιαφέρεται σαφώς να σας βοηθήσει να στρώσετε το τραπέζι  ή να συνδυάσετε κάλτσες και προτιμά να κοιτά έξω από το παράθυρο, μην ανησυχείτε. Η αδράνεια δεν είναι καθόλου κακή.

Μάλιστα μπορούν να συμβούν μερικά πραγματικά καλά πράγματα  όταν βαριούνται, γιατί τότε οι άνθρωποι αρχίζουμε να ονειρευόμαστε. Και όταν ξεκινάμε την ονειροπόληση, αρχίζουμε να φανταζόμαστε τον κόσμο που θα θέλαμε ή βρίσκουμε νέες και συναρπαστικές ιδέες. Ουσιαστικά, γινόμαστε δημιουργικοί όταν βαριόμαστε.

Πότε πρέπει να προσέξετε

Εάν αντιμετωπίζετε ένα παιδί που συνεχώς βαριέται, τότε είναι πιθανό ότι πρέπει να ανεβάσετε το επίπεδο δραστηριότητας.

Μερικές φορές όταν τα παιδιά βαριούνται πραγματικά, οφείλεται στο γεγονός ότι αναζητούν περισσότερη πρόκληση.  Βεβαιωθείτε ότι τα παιχνίδια τους είναι κατάλληλα για την ηλικία τους και ότι έχουν αρκετή άθληση ή άλλες κινητικές δραστηριότητες. Στείλτε τα έξω να οδηγήσουν το ποδήλατό τους ή πηγαίντε τα να παίξουν τραμπολίνο. Μπορείτε επίσης να τα γράψετε σε  μια δραστηριότητα, αλλά προσέξτε να επιτύχετε την ισορροπία μεταξύ του χρόνου που χρειάζονται τα μαθήματα ή τα αθλήματα και του αδόμητου – ελεύθερου παιχνιδιού.

παιδί-δραστηριότητες-βαρεμάραΝα θυμάστε:
1) Δεν είστε ο 24ωρος διασκεδαστής τους.

Αγαπάμε τα παιδιά μας και θέλουμε να χαμογελούν, να γελούν, να μας αγκαλιάζουν, αλλά το να είστε η ασταμάτητη  πηγή ψυχαγωγίας για το παιδί σας (όπως το smartphone σας είναι για σας) θα περάσει πολύ γρήγορα.

Δεν χρειάζεται να είστε εκείνος και μόνο που θα διαλέξετε κάθε παιχνίδι, δραστηριότητα, βιβλίο ή βίντεο. Όλα αυτά είναι απόψεις και ανακαλύπτουν τα ενδιαφέροντά τους. Αφήστε τα να έχουν λόγο.

Εάν, μάλιστα, έχετε περισσότερα από ένα ή δύο παιδιά στο σπίτι και όλα χρειάζονται διαρκώς κάτι για να είναι σε εγρήγορση και χαρούμενα αργά ή  γρήγορα θα χάσετε την υπομονή σας. Και γνωρίζουμε ότι η απώλεια υπομονής είναι μονόδρομος χωρίς επιστροφή.

2) Βοηθήστε τα να γίνουν δημιουργικά και να χρησιμοποιούν τη φαντασία τους.

Τα παιδιά πρέπει να μάθουν πώς να είναι επινοητικά. Με άλλα λόγια, συναισθανθείτε τα, αλλά επίσης κάντε τα διαχειριστούν  την πλήξη τους.

Και την επόμενη φορά που θα σας πει «Δεν έχω τίποτα να κάνω» απαντήστε του «έλα να με βοηθήσεις να γεμίσω το πλυντήριο των πιάτων».

Υπάρχει περίπτωση και πάλι ακούγοντάς σας να δυσανασχετήσει και να λέει διάφορα από τον καναπέ που θα είναι ξαπλωμένο. Όμως έχει και πάρα πολλές πιθανότητες να βρει εκείνη τη στιγμή αυτό που πραγματικά θα του δώσει χαρά και θα το βγάλει από την πλήξη. Και μάλιστα με κάτι που εσείς ούτε καν θα φανταζόσασταν.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν στιγμές κατά τη διάρκεια της ημέρας που επιλέγουμε τις δραστηριότητές τους, φυσικά θα υπάρξουν, αλλά όχι όταν κάθε 20 λεπτά θέλουν απλώς μια αλλαγή.

3) Δώστε τους χρόνο ανεξαρτησίας.

Ο ανεξάρτητος χρόνος παιχνιδιού είναι – όπως υποδηλώνει το όνομα – μια στιγμή όπου το μωρό, το μικρό ή μεγαλύτερο παιδί παίζει σε ασφαλή περιοχή συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που καθορίζεται από εσάς.

Και, δεν είναι καλό πρωτίστως για εσάς, αλλά  υπέροχο και για εκείνα. Το ανεξάρτητο παιχνίδι ενθαρρύνει – αναπαράγει τη φαντασία και είναι κερδοφόρο και για τις δύο πλευρές. Αυξάνει τη δημιουργικότητα. Δημιουργεί όμορφη  ρουτίνα, πειθαρχία και ασφάλεια και βοηθά τα παιδιά στην ενίσχυση της ανεξαρτησίας τους.

ΠΗΓΕΣ: amotherfarfromhome, todaysparent


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Πώς να οργανώσετε το χάος των παιχνιδιών

Τα οφέλη του αθλητισμού για το παιδί σας

«Ο μπαμπάς μου είναι ψηλός και δυνατός», εκδ. Μικρή Σελήνη

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Μικροί αναγνώστες: Θέλουν τον τρόπο τους

Το διάβασμα θέλει τον τρόπο του και αυτή η απλή ρουτίνα 10 λεπτών μπορεί να βοηθήσει ώστε τα παιδιά να το αγαπήσουν.   Σήμερα υπάρχει μια...

Λίνα Μουσιώνη: «Η τέχνη είναι ζωή»

Η συγγραφέας Λίνα Μουσιώνη έχει στο συγγραφικό ιστορικό της 19 βιβλία το ένα καλύτερο από το άλλο. Η συγγραφέας Λίνα Μουσιώνη μας γοήτευσε ιδιαίτερα...

10 συμβουλές για να μην ταλαιπωρείστε από μικροπράγματα στη σχέση σας

Ο Δρ. ψυχολογίας Richard Carlson μέσω του βιβλίου του προτείνει τρόπους για να μην βασανιζόμαστε στις διαπροσωπικές μας σχέσεις. Πολλές φορές έχει τύχει να νιώθουμε εγκλωβισμένοι όταν...

Η καλύτερη διαφορά ηλικίας μεταξύ των παιδιών

Η καλύτερη διαφορά ηλικίας μεταξύ των παιδιών είναι μια σκέψη που γεννιέται σε όλους τους γονείς όταν κάνουν το πρώτο τους παιδί. Φυσικά, υπάρχουν πλεονεκτήματα...

Αγγελική Λάλου: συγγραφέας, αρθρογράφος, μαμά

Η συγγραφέας Αγγελική Λάλου είναι, επίσης, ποιήτρια, αρθρογράφος και μαμά. Είναι, δηλαδή, μια γυναίκα με ιδιότητες που σχετίζονται με την πένα και την καρδιά....