Discover

Τα “όχι” των παιδιών και η αντιμετώπισή τους

Εάν σε φαινομενικά συνήθη αιτήματά σας, το παιδί σας ανταποκρίνεται  με τη λέξη “όχι”, μπορείτε να είστε σίγουροι: είναι πολύ, πολύ φυσιολογικό. Δείτε, όμως, πώς μπορείτε να επιβιώσετε από αυτές τις αρνήσεις.

παιδί-όχι-συμπεριφορά«Το παιδί μου θα γίνει ένας υπέροχος ενήλικας. Το παιδί μου θα γίνει ένας υπέροχος ενήλικας». Αυτό να το λέτε σιωπηλά και εμφατικά στον εαυτό σας σε κάθε “όχι” με το οποίο απαντάει το παιδί σας σε κάθε σας αίτημα.

  • Όχι, δεν θα φορέσω γάντια.
  • Όχι, δεν θα φάω τις φράουλες (παρόλο που σας είχε παρακαλέσει να τις φτιάξετε).
  • Όχι, δεν θα φορέσω το (κατά τα άλλα όμορφο) φόρεμα που αγόρασε η γιαγιά γιατί δεν έχει τσέπες.

Σίγουρα είναι εκνευριστικά όλα τα παραπάνω. Αλλά όταν αυτή η φάση του «όχι» κάνει την εμφάνισή της, περίπου τριών ετών, είναι πολύ σημαντική για όλα τα παιδιά. Και είναι  σημάδια ότι τα παιδιά αυτά θα γίνουν δυνατά, ανεξάρτητα και θα υπερασπίζονται τον εαυτό τους. Απλώς πρέπει να καταλάβουμε πώς να το ξεπεράσουμε. Μήπως, να τους ζητούσατε να είναι λίγο πιο λογικά μαζί σας; Η απάντηση είναι ναι. Δείτε πώς.

Γιατί πρέπει να πείτε «ναι» στη φάση «όχι»

Η νηπιακή ηλικία είναι ένα αναπτυξιακό στάδιο που συμβαίνει η ταχύτερη ανάπτυξη του εγκεφάλου -700 νέες νευρικές συνδέσεις κάθε δευτερόλεπτο.

Μέρος αυτής της αναπτυξιακής έκρηξης οδηγεί στη φάση του «όχι». Τα παιδιά γίνονται μικρά άτομα – με τις δικές τους σκέψεις και απόψεις.

Όμως μην μείνετε μόνο εκεί. Ένα «όχι» προορίζεται επίσης να σας δοκιμάσει. Θα ενδώσετε; Αυτό είναι, επίσης, ένα μυστήριο για το μικρό παιδί σας! Ο τρόπος με τον οποίο οι γονείς ανταποκρίνονται καθορίζει τις συμπεριφορές ορίων, οι οποίες μαθαίνουν στα παιδιά να περιηγούνται στον περίπλοκο κοινωνικό κόσμο γύρω τους.

Και η νέα αυτή φωνή, όμως; Τους βοηθά επίσης να θέσουν τα δικά τους όρια, έτσι ώστε να σφυρηλατήσουν υγιείς σχέσεις και ακόμη και να προστατευθούν από σεξουαλική επίθεση. Εάν ένα παιδί δεν θέλει να αγκαλιαστεί ή να φιληθεί από άλλο παιδί ή ενήλικα, το «όχι» του πρέπει να γίνει σεβαστό και να ακουστεί. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε το πλαίσιο για το “όχι”.

Υπάρχουν πολλά που συμπεριλαμβάνονται σε αυτή τη μικρή λέξη με τα τρία γράμματα – και είναι όλα πολύ σημαντικά.

Πώς να ξεγελάσετε ένα παιδί που επιμένει στο όχι

Εάν είστε γονέας μικρών παιδιών, πιθανότατα σκέφτεστε, Ναι, ναι, θα εκτιμήσω τα θαύματα αυτού του σταδίου αργότερα. Αυτή τη στιγμή, όμως, πρέπει να μείνω σπίτι χωρίς να κάνω έναν πόλεμο.

Πώς μπορείτε να πετύχετε αυτόν τον φαινομενικά αδύνατο στόχο; Αρχικά, μην διαφωνείτε με το μικρό παιδί σας. Δεν θα κερδίσετε τίποτα και η σκηνή θα τελειώσει με δάκρυα – και για τους δύο. Επίσης, να θυμάστε ότι η χρήση έξυπνων στρατηγικών τώρα θα θέσει τις βάσεις για μια ισχυρή, θετική σχέση μεταξύ εσάς και του παιδιού σας αργότερα. Αυτές οι έξι τεχνικές μπορούν να βοηθήσουν.

παιδί-άρνηση-αντιμετώπιση
Cute little girl at home in the kitchen holding lemon slices

Κάντε το μικρό παιδί σας υπεύθυνο

Δεν είναι τόσο τρομακτικό όσο ακούγεται. Δώστε στο παιδί σας δύο επιλογές – και μόνο δύο επιλογές, ώστε να μην κατακλύζεται – και τις δύο με τις οποίες είστε εσείς εντάξει. Για παράδειγμα: “Θέλεις αυγά ή πλιγούρι βρόμης για πρωινό;” ή “Θα ήθελες να βουρτσίζεις τα δόντια σου ή να φορέσεις τις πιτζάμες σου πρώτα;” Αυτή η στρατηγική μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε ένα «όχι» από το ξεκίνημα.

Μην αντιδράτε αμέσως

Είναι δύσκολο να μην χάνετε την ψυχραιμία σας όταν το παιδί σας ζητά ένα κράκερ, το παίρνει και μετά ξαφνικά το ρίχνει στο πάτωμα και έχει ένα επικό ξέσπασμα για το ότι βρίσκεται τώρα στο πάτωμα. Αλλά θα ρίξετε λάδι στη φωτιά μόνο φωνάζοντας ή ζητώντας μια λογική εξήγηση γι’ αυτήν την παράλογη ενέργεια. Αντίθετα, αναγνωρίστε ότι δεν θέλει το κράκερ και αφήστε το μόνο. Μην προσπαθήσετε να διαπραγματευτείτε μαζί του ή μην το κάνετε να σταματήσει το ξέσπασμα. Απλά κάντε μια  παύση. Ίσως να διαπιστώσετε, λίγα λεπτά αργότερα, ότι ο πόλεμος με τα κράκερ θα τελειώσει. Αυτή η απλή μικρή παύση μπορεί να ηρεμήσει την κατάσταση. Στη συνέχεια, μπορείτε να προχωρήσετε σε μια άλλη δραστηριότητα και να αφήσετε πίσω το τραύμα του κράκερ.

Αφήστε τα να σας βοηθήσουν

Τα μικρά παιδιά θέλουν να μεγαλώσουν – και να είναι σαν εσάς. Για το σκοπό αυτό, κάντε τα να αισθάνονται απαραίτητα για την επιτυχία μιας εργασίας. Ζητήστε τους να μαζέψουν τα αρκουδάκια τους για ταξίδι ή να πάρουν ένα φρούτο από το ράφι του μανάβικου. Κάθε φορά που θα σας ακούει να λέτε «Χρειάζομαι πραγματικά τη βοήθειά σου», θα ανταμείβεστε με το μεγαλύτερο χαμόγελο. Μπορεί να διαρκέσει μόνο 10 δευτερόλεπτα αυτή η βοήθεια, αλλά είναι αρκετό για να τους κάνει όλους ευχαριστημένους και περήφανους.

ναι-όχι-συμπεριφορά

Δοκιμάστε τη “στρατηγική αγνόηση”

Παρόλο που αυτό δεν μπορεί να σας βοηθήσει κατά τη διάρκεια μιας δημόσιας σκηνής, μπορεί να σας βοηθήσει σε βάθος χρόνου. Το καλύτερο είναι να επαινείτε τις επιθυμητές συμπεριφορές του παιδιού σας και όχι μόνο να αγνοείτε τις ανεπιθύμητες. Παρακολουθείστε, λοιπόν, και περιμένετε τη στιγμή που το παιδί σας αρχίζει να κάνει την επιθυμητή συμπεριφορά, ώστε να μπορέσετε να αποδώσετε τους επαίνους.

Χρησιμοποιήστε την αρχαία τέχνη της απόσπασης της προσοχής

Όταν όλα τα άλλα αποτύχουν, δοκιμάστε να παίξετε ένα παιχνίδι ή να τραγουδήσετε. Συνήθως το γέλιο θα ακολουθήσει.

Πείτε «ναι» μερικές φορές!

Όσον αφορά τα μεγάλα πράγματα (και, φυσικά, τα επικίνδυνα πράγματα), να είστε συνεπείς με το «όχι» σας. Θα πρέπει πάντα το «όχι» να σημαίνει όχι -σήμερα και αύριο. Διαφορετικά, τα ξεσπάσματα θα κλιμακωθούν και η κακή συμπεριφορά μπορεί να κλιμακωθεί. Αλλά μερικές φορές οι γονείς κολλούν στο «όχι» και το λένε αμέσως, σχεδόν χωρίς σκέψη. Αλλά η διαφορετική άποψη του παιδιού σας είναι πραγματικά τόσο μεγάλο θέμα; Αν όχι -όπως αν δεν θέλει να φορέσει τη στολή που έχετε επιλέξει γι’ αυτό – πείτε “ναι” σε αυτό το “όχι” και αφήστε το να κάνει τη δική του επιλογή. Θα νιώσει σαν να έχει λίγη δύναμη που θέλει απεγνωσμένα και η απογοήτευσή του θα εξαφανιστεί.

ΠΗΓΗ: Todaysparent


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

5 τρόποι για να παίζει το παιδί σας μόνο του

Σκύλος και παιδιά: 6 τρόποι υγιούς συγκατοίκησης

Η βρεφική εξάρτηση στη πιπίλα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Κώστας Στοφόρος: Ένας συγγραφέας ταξιδευτής

Ο συγγραφέας Κώστας Στοφόρος παραθέτει συνέντευξη στο juniornews.gr και μιλά, μεταξύ άλλων, για το πιο πρόσφατο βιβλίο του αλλά και για τα νέα που...

Πώς θα βοηθήσετε τα παιδιά σας με τα μαθήματα του σχολείου

Μερικά tips για να βοηθήσετε τα παιδιά με τα σχολικά μαθήματα Πολλές φορές τα μαθήματα του σχολείου προκαλούν πονοκέφαλο στους γονείς, όμως μπορείτε να διαχειριστείτε...

Ποιοι παράγοντες αυξάνουν τις πιθανότητες να αποκτήσετε δίδυμα

Τα δίδυμα μπορεί να είναι το όνειρο σας παρόλο που οι πιθανότητές για διπλή εγκυμοσύνη είναι λίγες, υπάρχουν όμως ορισμένοι παράγοντες που θα μπορούσαν...

Νέες μαμάδες: Αισθανθείτε λιγότερο απομονωμένες στην πανδημία

Οι νέες μαμάδες τυπικά βιώνουν συναισθήματα απομόνωσης, συν μια τεράστια αλλαγή ταυτότητας. Kαι η πανδημία αυτό, μόνο το ενισχύει. Αυτές οι στρατηγικές αντιμετώπισης μπορούν...

Ο πρίγκιπας χαρταετός, της Ελένης Μπετεινάκη

"Ο πρίγκιπας χαρταετός", της Ελένης Μπετεινάκη φέρνει στο προσκήνιο την παράδοση του χαρταετού με τον πιο όμορφο και παραμυθένιο τρόπο. Η συγγραφέας Ελένη Μπετεινάκη με...