Discover

Τα όνειρα της εγκυμοσύνης είναι διαφορετικά από πριν;

Τα όνειρα της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές στον ύπνο της γυναίκας. Τα δεδομένα της ζωής στις εγκυμονούσες αλλάζουν ακόμη και κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η αλλαγή στον κόσμο των ονείρων είναι μια κοινή εμπειρία που έχουν βιώσει αρκετές γυναίκες.

Τα όνειρα είναι ένα φυσιολογικό, υγιές μέρος του ύπνου. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να παρατηρηθεί διαφορά στη συχνότητα και το είδος των ονείρων. Δεν είναι ασυνήθιστο οι έγκυες να θυμούνται καλύτερα τα όνειρά τους, να τα ζουν εντονότερα, αλλά και να αυξάνονται οι εφιάλτες τους.

Αλλαγές που μπορεί να παρατηρήσετε

  • Πιο ζωντανά όνειρα

Μερικοί άνθρωποι βιώνουν ζωντανά όνειρα κατά τον βαθύ ύπνο. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει όνειρα με ισχυρά, έντονα συναισθήματα και εικόνες. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης φαίνεται να υπάρχει μεγαλύτερη συχνότητα αυτών των ονείρων. Αντί για ασαφείς εικόνες που δύσκολα αναλύονται, αυτά τα όνειρα μοιάζουν με την πραγματική ζωή.

  • Πιο συχνά όνειρα

Ορισμένες έγκυες γυναίκες υποστηρίζουν ότι έβλεπαν περισσότερα όνειρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Η αύξηση των ονείρων μπορεί να οφείλεται είτε στις ορμόνες είτε στην αύξηση των ωρών του ύπνου, καθώς η εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει κόπωση. Όσο περισσότερος ύπνος, τόσο περισσότερα όνειρα.

  • Αγχώδη όνειρα

Η εγκυμοσύνη απαιτεί πολύ σωματική και ψυχική ενέργεια. Παρά τον ενθουσιασμό, υπάρχει και πολύ άγχος. Τα όνειρα μπορούν να παρέχουν πληροφορίες για μερικές από τις μεγαλύτερες ανησυχίες σας. Θα μπορούσε να είναι ανησυχίες που αφορούν τα οικονομικά, την εργασία, όπως φυσικά και τον ίδιο τον τοκετό. Με τόσο πολλά στο μυαλό σας είναι φυσιολογικό ο εγκέφαλος να επισημαίνει μέσω των ονείρων τις ανησυχίες και τους φόβους σας.

  • Εφιάλτες

Με τον ίδιο τρόπο που μπορείτε να έχετε χαρούμενα και συναρπαστικά όνειρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, υπάρχει επίσης η πιθανότητα να έχετε και άσχημα όνειρα. Οι εφιάλτες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν είναι ασυνήθιστοι, σύμφωνα με μελέτη του 2016. Πιθανόν να οφείλονται στον φόβο και το άγχος του τοκετού, ενώ μπορεί να πάρουν διαφορετικές μορφές. Ίσως ονειρευτείτε αποβολή του μωρού σας, ειδικά εάν είχατε αποβολή στο παρελθόν. Τα όνειρα αυτά μπορεί να είναι ενοχλητικά, όμως είναι φυσιολογικά.

Συμβουλές για καλύτερο ύπνο

  • Μην πίνετε πολλά υγρά πριν από τον ύπνο, για να αποφύγετε την πιθανότητα να επισκεφτείτε την τουαλέτα στη μέση της νύχτας (υπάρχει πίεση της κύστης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης).
  • Διατηρήστε το δωμάτιο σκοτεινό, ήσυχο και με καλή θερμοκρασία.
  • Κλείστε την τηλεόραση και τις κουρτίνες και αφαιρέστε τις ηλεκτρονικές συσκευές από το δωμάτιο.
  • Αν και δεν είναι λάθος να κοιμηθείτε κατά τη διάρκεια της ημέρας, εάν είστε κουρασμένες, αποφύγετε τους μεγάλης διάρκειας ύπνους, που θα μπορούσαν να σας κρατήσουν ξύπνιες τη νύχτα.
  • Λάβετε μέτρα για να χαλαρώσετε πριν από τον ύπνο. Διαβάστε ένα βιβλίο, κάντε ασκήσεις αναπνοής, ένα ζεστό μπάνιο ή ντους ή ακούστε την αγαπημένη σας χαλαρωτική μουσική.

Στοιχεία από: www.healthline.com

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Τα όνειρα της εγκυμοσύνης είναι διαφορετικά από πριν;

Τα όνειρα της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές στον ύπνο της γυναίκας. Τα δεδομένα της ζωής στις εγκυμονούσες αλλάζουν ακόμη και κατά τη διάρκεια...

Μπαρναμπούς. Η Μεγάλη Απόδραση – εκδ. Μεταίχμιο

Ένα εκπληκτικό εικονοβιβλίο για το οποίο συνεργάστηκαν για πρώτη φορά το δίδυμο των διεθνών μπεστ σέλερ The Fan Brothers, με τον αδελφό τους Devin...

Πέντε τρόποι που τα παιδιά θα διαβάζουν περισσότερο

Έχετε μικρούς απρόθυμους αναγνώστες στο σπίτι; Αυτές οι πέντε  τακτικές θα κάνουν τα παιδιά να διαβάζουν περισσότερο. Όταν τα παιδιά είναι μικρά είναι σίγουρο ότι...

Έξι μικρές άσχημες συμπεριφορές που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Πώς αισθάνεστε όταν το παιδί σας σάς διακόπτει ενώ μιλάτε, προσποιείται ότι σας ακούει ή υιοθετεί άλλες μικρές άσχημες συμπεριφορές;    Στη συνέχεια θα συναντήσετε...

«Stop Bullying»: Τα ΕΛΤΑ στέλνουν ηχηρό μήνυμα

Με αφορμή την πρόσφατη κυκλοφορία της Αναμνηστικής Σειράς Γραμματοσήμων «Παιδί και Γραμματόσημο», που είναι αφιερωμένη στη μάστιγα του εκφοβισμού, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία γεμίζουν τα...