Discover

Ο ρόλος του παππού και της γιαγιάς – Χρήσιμα tips για βοήθεια στους νέους γονείς

Ο ρόλος του παππού και της γιαγιάς μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικός στη ζωή όχι μόνο του νεογέννητου εγγονιού και των γονιών του, αλλά και των άλλων παιδιών στην οικογένεια. Βεβαιωθείτε ότι έχετε δώσει μεγάλη προσοχή στα μεγαλύτερα αδέλφια που μπορεί να αισθάνονται λίγο παραμελημένα καθώς δίνεται όλη η προσοχή στο μωρό.

Για να παρέχετε βοήθεια στους γονείς να προσαρμοστούν θα μπορούσατε να προγραμματίσετε κάποιες ειδικές δραστηριότητες προκειμένου να πραγματοποιήσετε με τα μεγαλύτερα αδέρφια.

Για παράδειγμα:

  • Βόλτες στα καταστήματα
  • Βόλτες με το ποδήλατο
  • Ανάγνωση βιβλίων
  • Σινεμά
  • Εκμάθηση μίας καινούριας ασχολίας
Ενθαρρύνετε τους γονείς

Θα μπορούσατε να βοηθήσετε με τις δουλειές του σπιτιού και γενικότερα με τις αγορές από σούπερ μάρκετ. Ταυτόχρονα, χωρίς να φανείτε παρεμβατικοί, μπορείτε να μεταδώσετε τις δικές σας γνώσεις σχετικά με τη φροντίδα του μωρού, όταν υπάρξουν στιγμές απογοήτευσης. Ο ρόλος σας είναι να παρέχετε υποστήριξη και ενθάρρυνση στους γονείς, δίνοντάς τους μια ανάσα. Οι γνώσεις και η βοήθεια τόσο των παππούδων όσο και των γιαγιάδων μπορούν να έχουν μια ηρεμιστική και «σωτήρια» επίδραση στους νέους γονείς.

Για παράδειγμα, σε μία δύσκολη στιγμή που οι γονείς μπορεί να είναι εξαντλημένοι και το μωρό κλαίει, εξηγήστε πως το κλάμα είναι κάτι φυσιολογικό, ή όταν βλέπετε ότι μπορεί να πανικοβληθούν από ένα μικρό εξάνθημα ή άλλες αλλαγές στο χρώμα του δέρματος του μωρού, φροντίστε να τους ηρεμείτε.

Περάστε ποιοτικό χρόνο με τα εγγόνια σας

Ως παππούδες, ο ρόλος σας είναι μοναδικός και σημαντικός. Δεν είστε απλώς μία «μπέιμπι σίτερ», έχετε μια θεμελιώδη σύνδεση, αφού τα εγγόνια σας είναι η συνέχεια των δικών σας παιδιών. Επωφεληθείτε από αυτόν τον αναντικατάστατο ρόλο. Η εισαγωγή των μικρών στον δικό σας κόσμο, είναι ιδιαίτερα πολύτιμη, μοιραστείτε ιστορίες με το εγγόνι σας και διαβάζετέ τους τακτικά, διηγηθείτε τους ιστορίες από το παρελθόν σας, μιλήστε τους για τους δικούς σας γονείς και για το όταν βρισκόσασταν στην ηλικία τους, με αυτόν τον τρόπο θα τους «μεταφέρετε» σε μία άλλη εποχή και θα ενεργοποιήσετε τη φαντασία τους. Αξιοποιήστε στο έπακρο τις μέρες που το κρατάτε και προσφερθείτε προκειμένου να το κάνετε τακτικά, εάν είστε σε θέση.

Οφέλη για τους παππούδες και τις γιαγιάδες

Η αμοιβαία επωφελής σχέση έχει εξίσου πλεονεκτήματα για τους παππούδες αλλά και για τα εγγόνια. Πολλοί ηλικιωμένοι παλεύουν με συναισθήματα απομόνωσης, κατάθλιψης και μοναξιάς, μειώνοντας έτσι την ποιότητα ζωής και την αίσθηση της ικανοποίησης που βιώνουν. Οι ισχυρές σχέσεις με τα εγγόνια τους όμως μπορούν να προωθήσουν μια θετική σκέψη, μια μεγαλύτερη αίσθηση σκοπού στη ζωή καθώς και μια ευκαιρία να μάθουν νέες δεξιότητες και ιδέες από μια άλλη γενιά.

Σύμφωνα με έρευνα της North American Menopause Society (NAMS), διαπιστώθηκε πως σε 186 γυναίκες από την Αυστραλία, ηλικίας 57-68 ετών, αυξήθηκε η νοητική οξύτητα στις γιαγιάδες που φρόντιζαν τα εγγόνια τους μία φορά την εβδομάδα.

Οι παππούδες και γιαγιάδες μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στη ζωή των εγγονιών τους, παρέχοντας μια αίσθηση ηρεμίας σε κρίσιμα γεγονότα όπως ο θάνατος ενός μέλους της οικογένειας ή το διαζύγιο. Ομοίως, τα εγγόνια δίνουν στους παππούδες την ευκαιρία να απολαύσουν μια νέα φάση της ζωής και να ταξιδέψουν στη διαδικασία γήρανσης έχοντας μία αίσθηση υπερηφάνειας και επιτυχίας.

Η σχέση μεταξύ παππούδων γιαγιάδων και εγγονών μπορεί να επηρεάσει βαθιά και τις δύο γενιές με θετικό και σημαντικό τρόπο. Η έρευνα έχει δώσει πολλές πληροφορίες σχετικά με τα σημαντικά οφέλη που παρέχει και στους δύο. Καθώς οι άνθρωποι ζουν περισσότερο, οι σχέσεις που αναπτύσσει η νεότερη με την παλαιότερη γενιά γίνεται ολοένα και πιο σημαντικές και σχετίζονται με τη συνολική ποιότητα ζωής.

Πηγή: healthychildren.org

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Β.Ηλιόπουλος: «Ποτέ δεν σταματώ να γράφω ενάντια στις διακρίσεις»

O αγαπημένος συγγραφέας Βαγγέλης Ηλιόπουλος μιλά στο JuniorNews.gr. Ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος, ο αγαπημένος πια συγγραφέας πολλών παιδιών, με τον Τριγωνοψαρούλη του, είκοσι πέντε χρόνια πριν...

Ο ρόλος του παππού και της γιαγιάς – Χρήσιμα tips για βοήθεια στους νέους γονείς

Ο ρόλος του παππού και της γιαγιάς μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικός στη ζωή όχι μόνο του νεογέννητου εγγονιού και των γονιών του, αλλά...

10 υγιεινές συνήθειες που μπορούν να υιοθετήσουν τα παιδιά

10 υγιεινές συνήθειες που μπορείτε να ακολουθήσετε για την προστασία των παιδιών Τα παιδιά παραδειγματίζονται από τους γονείς και σιγά σιγά αναπτύσσουν τη δική τους...

Τα γραφιστικά μυθιστορήματα υπολογίζονται ως «πραγματικό» διάβασμα

Τι είναι τα γραφιστικά μυθιστορήματα; Τι προσφέρουν στους αναγνώστες και ποιες οι διαφορές σε σχέση με τα κλασσικά βιβλία; Της Φωτεινής Κωνσταντοπούλου Είτε έχετε έναν απρόθυμο,...

Νέες μαμάδες: Αισθανθείτε λιγότερο απομονωμένες στην πανδημία

Οι νέες μαμάδες τυπικά βιώνουν συναισθήματα απομόνωσης, συν μια τεράστια αλλαγή ταυτότητας. Kαι η πανδημία αυτό, μόνο το ενισχύει. Αυτές οι στρατηγικές αντιμετώπισης μπορούν...