Discover

Νήπια: Πώς να σταματήσετε το κλαψούρισμα

Το κλαψούρισμα είναι απίστευτα ενοχλητικό και επειδή δεν μπορούμε να αντέξουμε τον ήχο του, υποχωρούμε για να έχουμε γαλήνη.  

κλαψούρισμα-παιδιά-σταμάτημαΤο κλαψούρισμα είναι μια από τις πιο ενοχλητικές πτυχές της ανατροφής και δεν έχει τόπο και χρόνο. Μπορεί να το ακούσετε στο μανάβικο, στο πάρκο και σίγουρα στο σπίτι, όποια ώρα της ημέρας.

Το κλαψούρισμα είναι μια συμπεριφορά, αλλά και ένα συναίσθημα. Συνήθως συμβαίνει όταν τα παιδιά θέλουν να εκφράσουν ένα αίσθημα απομόνωσης ή την έλλειψη μιας κατάστασης. Όμως, το κάνουν πολύ ενεργητικά. Σε αντίστοιχες καταστάσεις το ίδιο μπορεί να αισθάνονται και οι ενήλικες, αλλά τα παιδιά δεν έχουν τις ίδιες γλωσσικές δεξιότητες και εκφράζονται μέσω της συμπεριφοράς. Ο μετωπιαίος λοβός – το τμήμα του εγκεφάλου που ρυθμίζει τη συμπεριφορά – δεν έχει αναπτυχθεί στο ηλικιακό εύρος κάτω των πέντε ετών. Γι’ αυτό η δουλειά μας είναι να είμαστε ο μετωπικός λοβός τους, να τα βοηθάμε, δηλαδή, να πλοηγηθούν στα συναισθήματα.

Αιτίες

Εκτός από το κλαψούρισμα επειδή είναι άρρωστα (το οποίο είναι κατανοητό), υπάρχουν τέσσερις ακόμη βασικοί παράγοντες που μπορεί να το προκαλέσουν: η πείνα, η δίψα, η κόπωση και η ανάγκη για ντους. Σε αυτές τις καταστάσεις αισθάνονται άσχημα και θέλουν και ο γονιός να νιώσει άσχημα, επίσης.  Εάν θυμώσετε ή κλάψετε (κάτι που κάνουν συχνά οι γονείς), αυτό μπορεί το παιδί να το νιώσει σαν νίκη, επειδή σας δημιούργησαν μια αντίδραση.

Τι γίνεται, όμως, με τα παιδιά που κλαψουρίζουν μόνο για να πάρουν αυτό που θέλουν; Αυτό το είδος κλαψουρίσματος συνήθως συνδέεται με την πλήξη ή την άσκηση πίεσης για να γίνει κάτι με τον δικό του τρόπο, ειδικά αν τους έχετε πει σε κάτι όχι.

Επίσης να θυμάστε ότι, τα παιδιά προσχολικής ηλικίας θα μιμούνται τη συμπεριφορά των φίλων – ή αυτό που βλέπουν στην τηλεόραση. Είμαστε κοινωνικά όντα που χαμογελάμε όταν βλέπουμε ένα χαμόγελο και κλαψουρίζουμε αν ακούμε κλάμα.

Διαβάστε ακόμη: Γιατί τα νήπια γκρινιάζουν στις κοινωνικές εκδηλώσεις;

Πώς λοιπόν μπορείτε να αποτρέψετε το κλαψούρισμα;

Πάντα να έχετε μαζί σας, όταν βγαίνετε από το σπίτι, σνακ και νερό. Επίσης,  βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας τρώνε κάθε μία ή δύο ώρες – ιδανικά ένα σνακ με πρωτεΐνες και υδατάνθρακες. Ακόμη, τα παιδιά σε αυτήν την ηλικία χρειάζονται 11 ώρες ύπνου τη νύχτα. Η αϋπνία μπορεί να οδηγήσει σε κλαψούρισμα και μερικές φορές σε επιθετικότητα. Από την άλλη τα ραντεβού για παιχνίδι με φίλους, πρέπει να είναι σύντομα, αλλά ευχάριστα. Τείνουμε να πραγματοποιούμε πολλά που να τα διασκεδάζουν, αλλά αυτό σημαίνει υπερπρογραμματισμός. Είναι ανάγκη να αναγνωρίζουμε πότε το παιχνίδι αρκεί.

Διαβάστε ακόμη: Μην πανικοβάλλεστε εάν το παιδί σας δεν τρώει λαχανικά

Δεδομένου ότι το κλαψούρισμα δεν είναι κάτι που πραγματικά ξεπερνάμε ποτέ, σας προτείνουμε αυτές τις στρατηγικές για τον χειρισμό του:

  • Παιχνίδια γαργαλήματος και περισπασμού: Κάντε τα παιδιά να γελάσουν αντί να κλαίνε.
  • Όπου κι αν βρίσκεστε, καθίστε και περάστε λίγο ήσυχο χρόνο για να επανασυνδεθείτε με μια αγκαλιά ή ένα σνακ.
  • Ακούστε αυτά που σας λένε και, στη συνέχεια, επαναλάβετε “Θέλεις πραγματικά να φτιάξεις ένα παζλ σήμερα”, ώστε να ξέρουν ότι τα έχετε ακούσει, ακόμα κι αν δεν μπορείτε να υποχωρήσετε στην επιθυμία του.
  • Εστιάστε στη συμπεριφορά, όχι στο παιδί, ώστε να μπορείτε να εργαστείτε μαζί σε μια λύση.
  • Δώστε στα παιδιά ένα λεπτό για να κλαψουρίσουν σχετικά με αυτό που αισθάνονται. Όταν δίνετε την άδειά σας, το κλαψούρισμα σταματά συχνά.

ΠΗΓΗ: todaysparent


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Θυμός των παιδιών: Μια ευκαιρία ανοικοδόμησης

Πέντε συμβουλές για την οικοδόμηση της αυτοεκτίμησης στα παιδιά

Μητέρα – Γιός: Έξυπνες συμβουλές ανατροφής

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Πώς να οργανώσετε το χάος των παιχνιδιών

Η οργάνωση του χάους των παιχνιδιών μπορεί να είναι ευκολότερο από ό, τι νομίζετε. Έχετε βαρεθεί τα είδη χειροτεχνίας στο τραπέζι της κουζίνας σας και...

Ουρολοίμωξη σε παιδιά: Ποια τα συμπτώματα και πώς αντιμετωπίζεται;

Η ουρολοίμωξη είναι μια συχνή πάθηση των παιδιών. Πρόκειται για λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος (UTI). Ποια τα αίτια και τα συμπτώματα της ουρολοίμωξης και...

Νήπια: Πώς να σταματήσετε το κλαψούρισμα

Το κλαψούρισμα είναι απίστευτα ενοχλητικό και επειδή δεν μπορούμε να αντέξουμε τον ήχο του, υποχωρούμε για να έχουμε γαλήνη.   Το κλαψούρισμα είναι μια από...

Πέντε συμβουλές για την οικοδόμηση της αυτοεκτίμησης στα παιδιά

Η οικοδόμηση της αυτοεκτίμησης στα παιδιά είναι μια διαδικασία που χρειάζεται απλά πράγματα για να συμβεί ή το αντίθετο και θα τα ακολουθεί σε...

«Ο μπαμπάς μου είναι ψηλός και δυνατός», εκδ. Μικρή Σελήνη

Το βιβλίο «Ο μπαμπάς μου είναι ψηλός και δυνατός», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μικρή Σελήνη, από την πρώτη στιγμή που το κοιτάς και...