Discover

Νέες μαμάδες: Αισθανθείτε λιγότερο απομονωμένες στην πανδημία

Οι νέες μαμάδες τυπικά βιώνουν συναισθήματα απομόνωσης, συν μια τεράστια αλλαγή ταυτότητας. Kαι η πανδημία αυτό, μόνο το ενισχύει. Αυτές οι στρατηγικές αντιμετώπισης μπορούν να σας βοηθήσουν να συνδεθείτε και να βρείτε υποστήριξη ενώ παραμένετε ασφαλείς.

Υπό κανονικές, μη πανδημικές συνθήκες, οι νέες μαμάδες συνήθως βιώνουν συναισθήματα απομόνωσης και μια τεράστια αλλαγή ταυτότητας όταν βγαίνουν σε άδεια μητρότητας, επειδή χάνουν τις καθημερινές αλληλεπιδράσεις με τους περισσότερους άλλους ενήλικες. Η μητρότητα στα πρώτα στάδια δεν είναι κάτι διαφορετικό από το lockdown. Ένα ταξίδι στο μανάβικο μπορεί να είναι το επίκεντρο της εβδομάδας. Οι παραγγελίες από το σπίτι στη διάρκεια της πανδημίας έχουν ενταθεί, ενώ παράλληλα επιδεινώνουν αυτά τα συναισθήματα άγχους και απομόνωσης. Ακόμα και το ραντεβού μετά τον τοκετό (ειδικά αν δεν έχετε αυτοκίνητο) μπορεί να είναι μια διαδικασία γεμάτη ανησυχία για τα μικρόβια και τον τρόπο μεταφοράς μέχρι εκεί.

νέες-μητέρες-απομόνωση-πανδημίαΠερίπου το 80 τοις εκατό των γυναικών τρεις μήνες μετά τον τοκετό δηλώνουν ότι αισθάνονται πιο μόνες από ό, τι πριν από την πανδημία, και περίπου το 28 τοις εκατό λένε ότι τα συναισθήματά τους για απομόνωση αυξήθηκαν δραματικά. Ο φόβος να μην μολυνθεί το μωρό από τον κορονοϊό και οι πρόσθετες ευθύνες κατά την καραντίνα είναι επίσης σημαντικοί παράγοντες στο άγχος.

Διαβάστε επίσης: Μωρό και ύπνος στην αγκαλιά. Κακή συνήθεια ή όχι;

Εδώ είναι μερικοί τρόποι για να εξουδετερώσετε αυτό το άγχος και να συνδεθείτε με άλλους.

1.Βρείτε άλλες νέες μητέρες

Θα νιώσετε λιγότερο μόνες αν βρείτε νέες μαμάδες στην περιοχή σας που περνούν την ίδια κατάσταση. Εάν με κάποια ταιριάξετε, συναντηθείτε για κοινωνικά απομακρυσμένες βόλτες ή αρκεστείτε σε τηλεφωνήματα, μηνύματα ή Zoom προς το παρόν. Η εικονική σύνδεση δεν είναι η ίδια, αλλά μπορεί να είναι καλύτερη από την πλήρη απομόνωση.

2. Γίνετε μέλος σε ομάδες κοινωνικών μέσων που εστιάζουν στη μαμά

Αναζητήστε διαδικτυακές κοινότητες στις οποίες θα μπορείτε να ξεκινήσετε μια συνομιλία. Την επόμενη φορά που θα φτάσετε στις 2 π.μ. για να ταΐσετε το μωρό σας, θα μπορείτε να συνδεθείτε στο Facebook ή στο Instagram για να βεβαιωθείτε ότι και άλλες νέες μητέρες είναι επίσης ξύπνιες για τον ίδιο λόγο. Οι νέες μαμάδες μπορεί να μην είναι σε θέση να σας βοηθήσουν να λύσετε το πρόβλημα της απομόνωσης, αλλά θα έχετε μια κοινότητα έτοιμη να σας ακούσει αν αισθάνεστε στα κάτω σας ή αν θέλετε να ξεσπάσετε σε γέλια ακούγοντας ιστορίες τρόμου της πάνας. Και αυτά χτίζουν αλληλεγγύη.

3. Ασκηθείτε με άλλες μητέρες και μωρά

Τα μαθήματα άσκησης μέσω zoom έχουν γίνει ο κανόνας κατά τη διάρκεια της πανδημίας και είναι δύσκολο να προγραμματίσετε την άσκηση στη μέρα σας όταν είστε παγιδευμένες στο σπίτι με ένα μωρό. Είναι η κατάλληλη στιγμή να δοκιμάσετε μια εικονική συνεδρία γιόγκα μαμά-μωρού ή μάθημα γυμναστικής μετά τον τοκετό από την ασφάλεια του σπιτιού σας – ακόμα κι αν είστε εξαντλημένες. Αυτές οι τάξεις μπορούν να δώσουν στη ζωή έναν οικείο ρυθμό, να προσφέρουν δομημένες ευκαιρίες για σύνδεση με το μωρό και να μειώσουν την αίσθηση της απομόνωσης.

άσκηση-σπίτι-νέες-μητέρες-πανδημίαΔεν πρόκειται για απώλεια βάρους ή «ανάκτηση του σώματός σας πριν από το μωρό» – πρόκειται για την έκκριση ενδορφινών που θα σας κάνουν να νιώσετε καλά και θα ενισχύσουν την ψυχική σας υγεία. Έρευνες έδειξαν ότι οι έγκυες γυναίκες και οι νέες μαμάδες που έκαναν τουλάχιστον 150 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης κάθε εβδομάδα είχαν λιγότερες πιθανότητες να βιώσουν άγχος και κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της πανδημίας από τις γυναίκες που ήταν λιγότερο σωματικά ενεργές.

Διαβάστε επίσης: Πέντε τρόποι που το μωρό σας σάς λέει “Σ ‘αγαπώ”

4. Προγραμματίστε βόλτα ή πεζοπορία

Συναντηθείτε και γνωρίστε έναν φίλο σας για μια κοινωνικά απομακρυσμένη βόλτα στην πόλη ή στο κοντινότερο άλσος. Μπορείτε να σπρώχνετε τα καροτσάκια σας μαζί ενώ παραμένετε σε απόσταση. Αυτό είναι ιδανικό για μαμάδες φίλες των οποίων το πρόγραμμα ύπνου μωρών συγχρονίζεται. Είναι επίσης ένας πρακτικός τρόπος για ένα φίλο ή συγγενή να συναντήσει το μωρό σας αυτοπροσώπως, από δύο μέτρα μακριά. Ένας σωματικά απομακρυσμένος περίπατος μπορεί να είναι μια συνάντηση χαμηλού κινδύνου.

5. Χρησιμοποιήστε συνομιλίες βίντεο για να συστήσετε το μωρό σας

Αφού απαγορεύονται οι μετακινήσεις και οι επισκέψεις είναι επίφοβες για να γνωρίσουν φίλοι και συγγενείς το μωρό σας, η σύσταση του νέου μέλους μέσω Zoom, Skype ή άλλης πλατφόρμας μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε πιο κοντά. Βάλτε τα μικροσκοπικά δάχτυλα ή τα δάχτυλα των ποδιών του κοντά στην κάμερα για να τα θαυμάσουν τα αγαπημένα σας πρόσωπα ή ντύστε το με το φορμάκι ή άλλο δώρο που σας έστειλε ο συγγενής σας. Και μην κάνετε την κλήση μόνο για το μωρό σας. Η οικογένεια και οι φίλοι σας θα θέλουν να μάθουν επίσης πώς είστε εσείς.

6. Μην φοβάστε να μιλήσετε για αυτό

Μερικές φορές, απευθυνόμενες σε κάποιον που δεν είναι μέρος του εσωτερικού κύκλου σας, όπως ένας θεραπευτής, μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε καλύτερα. Μπορεί να είναι παρηγορητικό να μιλήσετε με κάποιον που προσφέρει την κατάλληλη βοήθεια. Θυμηθείτε ότι η αναζήτηση υποστήριξης ψυχικής υγείας δεν σημαίνει ότι έχετε κατάθλιψη μετά τον τοκετό (αν και πρέπει να γνωρίζετε ότι μια στις επτά μητέρες παρουσιάζουν!).

ΠΗΓΗ: todaysparent


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Πέντε συμβουλές για την οικοδόμηση της αυτοεκτίμησης στα παιδιά

Γιατί τα νήπια γκρινιάζουν στις κοινωνικές εκδηλώσεις;

Μητέρα – Γιός: Έξυπνες συμβουλές ανατροφής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Μητέρα – Γιός: Έξυπνες συμβουλές ανατροφής

Υπάρχουν πολλές συμβουλές για μια καλή σχέση μητέρας - κόρης, τις οποίες παραθέσαμε σε προηγούμενο άρθρο, αλλά η σχέση μητέρας - γιου είναι ακόμα...

«Για μια σταγόνα μέλι»: Συνέντευξη με την συγγραφέα Σ. Τσιάμη

«Για μια σταγόνα μέλι» είναι ο τίτλος του έκτου παραμυθιού της συγγραφέως Σοφίας Τσιάμη. Η ίδια μέσω της συνέντευξης που παραχώρησε στο JuniorNews μας...

Λητώ Τσακίρη Παπαθανασίου: Μουσική γραφή

Η συγγραφέας Λητώ Τσακίρη Παπαθανασίου μας συστήνεται με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Η Ραλλού των αστεριών" που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Τζιαμπίρης Πυραμίδα...

Ο ρόλος του παππού και της γιαγιάς – Χρήσιμα tips για βοήθεια στους νέους γονείς

Ο ρόλος του παππού και της γιαγιάς μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικός στη ζωή όχι μόνο του νεογέννητου εγγονιού και των γονιών του, αλλά...

Παιδικό πρωινό ξύπνημα: Έξι τρόποι αντιμετώπισης

Έχετε ένα ζωντανό πολύ πρωινό ξυπνητήρι; Δείτε τι πρέπει να κάνετε όταν το μικρό σας ξυπνά πολύ νωρίς το πρωί. Είναι συνηθισμένο για τα μικρά...