Discover

Πέντε τρόποι που το μωρό σας σάς λέει “Σ ‘αγαπώ”

Οι πρώτες μέρες της μητρότητας μπορεί να φαίνονται κουραστικές, αλλά αναζητήστε αυτές τις μικρές ενδείξεις με τις οποίες το μωρό σας σάς λέει “Σ ‘αγαπώ” και είναι βέβαιο ότι η όποια κούραση θα διαγραφεί μεμιάς.

σ'αγαπώ-μωρό-πρώτες-μέρεςΟι πρώτες εβδομάδες με το μωρό ίσως να περιλαμβάνουν ανυπόφορες ημέρες και νύχτες. Ξυπνάει το βράδυ, κλαίει -χωρίς πολλές φορές να καταλαβαίνετε τον λόγο- αλλά σίγουρα μαζί με όλες αυτές τις στιγμές, είναι και οι άλλες. Εκείνες που με τον δικό του τρόπο σας λέει “σ’ αγαπώ”.  Αυτές οι στιγμές, λοιπόν, ήταν που σας είπε με τον τρόπο του ότι σας αγαπάει και έκανε κάθε άλλη δύσκολη στιγμή να αξίζει τον κόπο.

Η αναγνώριση της αγάπης δεν είναι τόσο εύκολη όσο η παρακολούθηση των αναπτυξιακών ορόσημων του μωρού, όπως το πρώτο γέλιο ή τα πρώτα βήματα, αλλά είναι δυνατόν να αναγνωριστεί. Δείτε τα σημάδια που υπογραμμίζουν οι ειδικοί προκειμένου να αναγνωρίσετε τις εκφράσεις αγάπης από το μωρό σας.

  1. Ακολουθούν τη φωνή σας

Τα μωρά αρχίζουν τη διαδικασία δεσίματος στρέφοντας το βλέμμα ή το κεφάλι τους προς τις φωνές που γνωρίζουν (και αγαπούν) περισσότερο. Ήδη από τις 16 εβδομάδες στη μήτρα, τα μωρά ακούνε τη μαμά, τον μπαμπά, τα αδέλφια και οποιονδήποτε άλλο η μαμά βρίσκεται συχνά μαζί του – ακόμα και τον σκύλο της οικογένειας. Εξαιτίας αυτού, είναι σημαντικό για τους γονείς να ξεκινήσουν τη διαδικασία δεσίματος συνομιλώντας και διαβάζοντάς του, από τότε ακόμα. Μέχρι τη στιγμή που γεννιούνται, τα μωρά είναι έτοιμα να στραφούν προς τις φωνές που αναγνωρίζουν. Δεν μπορούν να μιλήσουν, αλλά μπορούν να επικοινωνήσουν κοιτώντας. Μπορούν να στριφογυρίσουν και να κουνήσουν το κεφάλι τους από τη μία πλευρά στην άλλη.

  1. Κοιτάζουν το πρόσωπό σας

Έχει τεκμηριωθεί σε πρόσφατη μελέτη ότι τα βρέφη από τεσσάρων μηνών μπορούν να επεξεργαστούν πρόσωπα καθώς και έναν ενήλικα. Κυρίως, όμως, τα πρόσωπα των φροντιστών είναι που θέλουν να μελετήσουν περισσότερο. Το κάνουν για να καταλάβουν αν μπορούν να σας εμπιστευτούν. Το μωρό στέλνει σήματα με τα οποία αναζητά τη σύνδεση, την άνεση και τη συναισθηματική απόκριση. Όταν αυτό είναι αμοιβαίο και ανταποκρίνεστε πλήρως σε αυτή την ανάγκη του, τότε δημιουργείται μια στοργική σχέση μεταξύ εσάς και του μωρού σας. Όλα αυτά που βλέπει σε εσάς το βοηθά να σας μάθει γρήγορα, να σας εμπιστευτεί και να θέλει να αναπτύξει τη σχέση του μαζί σας.

Εάν οι γονείς ή οι φροντιστές δεν ανταποκρίνονται το βρέφος δεν αναπτύσσει την αίσθηση εμπιστοσύνης ότι οι ανάγκες του θα ικανοποιηθούν. Ακόμα κι αν τρέφονται καλά, δεν είναι μόνο φαγητό που χρειάζονται, αλλά και η συναισθηματική σύνδεση.

μωρο-αγκαλιά-αγάπη

  1. Σας αγκαλιάζουν

Η αναγνώριση του αρώματός σας συμβαίνει ήδη από τη γέννηση του μωρού, καθώς τα μωρά ταξινομούν ποια είναι η πηγή τροφής. Αλλά υπάρχουν περισσότερα από αυτό το βασικό ένστικτο. Τα μωρά προσπαθούν να αναπτύξουν συναισθηματικούς δεσμούς από το πρώτο λεπτό. Ο καρδιακός παλμός της μητέρας και οι μοναδικές κινήσεις έχουν ήδη αποτυπωθεί στον εγκέφαλο του μωρού κατά τη γέννηση, κάνοντάς τα να νιώθουν πιο ασφαλή και ιδιαίτερα όταν είναι στην αγκαλιά της. Έτσι, όταν το μωρό σας χαλαρώνει αισθητά στα χέρια σας και φωλιάσει στην αγκαλιά σας, είναι ο τρόπος του να λέει ότι σας γνωρίζει και σας εμπιστεύεται. Όσο πιο σταθερά τα μωρά λαμβάνουν ζεστασιά, τροφή και άνεση από τους γονείς, τόσο περισσότερο θα ανταποκρίνονται στις αγκαλιές τους με ηρεμία, ακόμα  και στην περιστασιακή αναταραχή.

  1. Σας μιλάνε με θορύβους

Αν και οι ήχοι μπορεί να είναι ακατανόητοι, το νόημα είναι καθαρό. Είναι ένας άλλος τρόπος με τον οποίο τα μωρά προσπαθούν να αναπτύξουν τη σχέση τους μαζί σας. Απαντώντας στα σήματά τους, αναπτύσσετε έναν τρόπο συνομιλίας, που κάνει το μωρό να αισθάνεται σημαντικό και συνδεδεμένο και ενισχύει τον δεσμό του μαζί σας.

  1. Σας χαμογελούν

Μην υποβαθμίζετε το πρώτο χαμόγελο του βρέφους σας. Ανταποκριθείτε σε αυτό (θα μπορούσατε πραγματικά να αντισταθείτε;), έτσι ώστε να μάθει γρήγορα ότι όταν χαμογελά, η μαμά ή ο μπαμπάς του επιστρέφει το χαμόγελο. Όταν ο γονέας απαντά, λοιπόν, ρυθμίζεται η προσδοκία του μωρού: «Όταν το κάνω αυτό, κάποιος απαντά. Και αυτό είναι καλό», λέει. Έτσι, ενώ το πρώτο ή το δεύτερο χαμόγελο μπορεί στην πραγματικότητα να είναι γκριμάτσα, δεν θα περάσει πολύς καιρός πριν γίνει το καθαρό χαμόγελο.

Όπως και με οποιαδήποτε σχέση, εάν θέλετε το μωρό σας να δείξει ότι σας αγαπά, δείξτε του τη δική σας αγάπη. Τα μωρά είναι έτοιμα να αγαπήσουν, αλλά η αγάπη κερδίζεται. Οι γονείς που ερωτεύονται τα μωρά τους έχουν μωρά που τους ερωτεύονται.

ΠΗΓΗ: todaysparent


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Σκύλος και παιδιά: 6 τρόποι υγιούς συγκατοίκησης

Τα “όχι” των παιδιών και η αντιμετώπισή τους

Γιώργος Αντωνάκης: Από την Κρήτη στον Μυστρά

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Πώς να διαχειριστείτε το αίσθημα απογοήτευσης των παιδιών τα φετινά Χριστούγεννα

Δύσκολες οι φετινές χειμερινές διακοπές Αναρωτιέστε πώς να γιορτάσετε τις φετινές χριστουγεννιάτικες διακοπές όταν ο COVID-19 φαίνεται να τα έχει κάνει όλα τόσο δύσκολα και...

Νήπια: Πώς να σταματήσετε το κλαψούρισμα

Το κλαψούρισμα είναι απίστευτα ενοχλητικό και επειδή δεν μπορούμε να αντέξουμε τον ήχο του, υποχωρούμε για να έχουμε γαλήνη.   Το κλαψούρισμα είναι μια από...

5 Χριστουγεννιάτικες ταινίες για εσάς και τα παιδιά σας

Αγαπημένες Χριστουγεννιάτικες ταινίες για να τις απολαύσετε με τα αγαπημένα μέλη της οικογένειάς σας. Βρισκόμαστε λίγες μόλις μέρες από τις γιορτές των Χριστουγέννων. Και μπορεί...

Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να φορέσει μάσκα – Χρήσιμες συμβουλές γα τους γονείς

Τα σχολεία ανοίγουν και στη φυσιολογική περίοδο προσαρμογής στην καθημερινότητα μετά τις διακοπές έρχεται να προστεθεί ένας αστάθμητος παράγοντας: η πανδημία και το μέτρο...

Σκύλος και παιδιά: 6 τρόποι υγιούς συγκατοίκησης

Εάν αναρωτιέστε: "Πώς μπορώ να βεβαιωθώ ότι ο σκύλος μου ταιριάζει με τα παιδιά μου;" δοκιμάστε αυτές τις έξι στρατηγικές. Εάν ένας σκύλος μπήκε στην...