Discover

Έξι μικρές άσχημες συμπεριφορές που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Πώς αισθάνεστε όταν το παιδί σας σάς διακόπτει ενώ μιλάτε, προσποιείται ότι σας ακούει ή υιοθετεί άλλες μικρές άσχημες συμπεριφορές; 

 

ΠΑΙΔΙΑ ΤΣΑΚΩΜΟΣ ΑΣΧΗΜΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ
Στη συνέχεια θα συναντήσετε έξι μικρές άσχημες συμπεριφορές που δεν πρέπει να αγνοήσετε καθώς και τρόπους για να τις τερματίσετε.
Σας διακόπτει όταν μιλάτε
  • Γιατί δεν πρέπει να το αγνοήσετε: Το παιδί σας μπορεί να είναι απίστευτα ενθουσιασμένο για να σας πει κάτι ή να υποβάλει μια ερώτηση. Όμως το να του επιτρέψετε να παρεμβαίνει στις συνομιλίες σας δεν του διδάσκει πώς να είναι διακριτικό με τους άλλους ή να ασχολείται με κάτι όταν είστε απασχολημένη. Ως αποτέλεσμα, θα πιστεύει ότι δικαιούται την προσοχή άλλων ανθρώπων και δεν θα είναι σε θέση να ανεχθεί την απογοήτευση.
  • Πώς να το σταματήσετε: Την επόμενη φορά που πρόκειται να πραγματοποιήσετε ένα τηλεφώνημα ή να επισκεφθείτε έναν φίλο, πείτε στο παιδί σας ότι πρέπει να είναι ήσυχο και να μην σας διακόψει. Στη συνέχεια, βάλτε του μια δραστηριότητα ή αφήστε το να παίξει με ένα παιχνίδι πιο μακριά από εσάς. Εάν σας τραβά το χέρι ενώ μιλάτε, δείξτε μια καρέκλα και πείτε του να καθίσει ήσυχα μέχρι να τελειώσετε. Στη συνέχεια, ενημερώστε το ότι δεν θα πάρει αυτό που ζητά όταν σας διακόπτει.
Παίζοντας πάρα πολύ επιθετικά
  • Γιατί δεν πρέπει να το αγνοήσετε: Γνωρίζετε ότι πρέπει να παρέμβετε όταν το παιδί σας χτυπήσει έναν συμπαίκτη του, αλλά δεν πρέπει να αγνοήσετε τις πιο λεπτές επιθετικές πράξεις, όπως να σπρώξει τον αδερφό του ή να τσιμπήσει έναν φίλο. Εάν δεν σταματήσετε αυτή την απότομη συμπεριφορά μπορεί να γίνει εδραιωμένη συνήθεια έως την ηλικία των 8 ετών. Επιπλέον, το παιδί θα πάρει το λανθασμένο μήνυμα ότι το να πονά τους άλλους είναι αποδεκτό.
  • Πώς να το σταματήσετε: Αντιμετωπίστε την επιθετική συμπεριφορά επί τόπου. Τραβήξτε το παιδί σας στην άκρη και πείτε του: «Αυτό έβλαψε τον (όνομα του φίλου του). Πώς θα ένιωθες αν το έκανε αυτό σε σένα;» Ενημερώστε το ότι δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε ενέργεια που βλάπτει άλλο άτομο. Ενώ, πριν από το επόμενο παιχνίδι, υπενθυμίστε του ότι δεν πρέπει να παίζει τόσο επιθετικά και βοηθήστε το να εξασκηθεί σε αυτό που μπορεί να πει αν θυμώσει.  Εάν το ξανακάνει, τερματίστε το ραντεβού με το παιχνίδι.

Προσποιείται ότι δεν θα σας ακούσει

  • Γιατί δεν πρέπει να το αγνοήσετε: Λέγοντας στο παιδί σας δύο, τρεις, ακόμη και τέσσερις φορές να κάνει κάτι που δεν θέλει να κάνει, όπως να μπει στο αυτοκίνητο ή να μαζέψει τα παιχνίδια του, στέλνει το μήνυμα ότι είναι εντάξει να σας αγνοεί και ότι αυτό – όχι εσείς – είναι ο πρωταγωνιστής.Με τη συνεχή υπενθύμιση το εκπαιδεύετε να περιμένει την επόμενη υπενθύμιση αντί να σας δώσει προσοχή την πρώτη φορά που του λέτε κάτι. Είναι ένα παιχνίδι δύναμης και αν αφήσετε τη συμπεριφορά να συνεχιστεί, το παιδί σας είναι πιθανό να γίνει προκλητικό και να ελέγχει.
  • Πώς να το σταματήσετε: Αντί να μιλήσετε με το παιδί σας από άλλο δωμάτιο, πηγαίνετε μέχρι εκεί που βρίσκεται και πείτε του τι πρέπει να κάνει. Να το κοιτάξετε όταν του μιλήσετε και να απαντήσετε: «Εντάξει, μαμά». Αγγίζοντας τον ώμο του, λέγοντας το όνομά του και απενεργοποιώντας την τηλεόραση μπορεί επίσης να το βοηθήσετε να σας δώσει προσοχή.
ΠΑΙΔΙ ΑΣΕΒΙΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΑΓΕΝΕΙΑ
Προσφέρει στον εαυτό του απολαύσεις
  • Γιατί δεν πρέπει να το αγνοήσετε: Είναι σίγουρα βολικό όταν το παιδί σας μπορεί να φτιάξει το δικό του σνακ ή να βάλει ένα DVD, αλλά το να αφήσετε τον έλεγχο των δραστηριοτήτων που πρέπει να ρυθμίσετε εσείς, δεν του διδάσκει ότι πρέπει να ακολουθεί κανόνες.
  • Πώς να το σταματήσετε: Καθορίστε έναν μικρό αριθμό κανόνων για το σπίτι και μιλήστε συχνά για αυτούς με το παιδί σας . Εάν το παιδί σας ενεργοποιήσει την τηλεόραση χωρίς άδεια, για παράδειγμα, πείτε του να την απενεργοποιήσει και εξηγήστε του ότι πρέπει να σας ρωτήσει προηγουμένως. Λέγοντας τον κανόνα δυνατά θα το βοηθήσει να τον εσωτερικεύσει.
Έχει ασεβή στάση
  • Γιατί δεν πρέπει να το αγνοήσετε: Ίσως να μην πιστεύετε ότι το παιδί σας μπορεί να γίνει αγενές, αλλά η αίσθηση συμπεριφοράς ξεκινά συχνά όταν τα παιδιά προσχολικής ηλικίας μιμούνται μεγαλύτερα παιδιά για να ελέγξουν την αντίδραση των γονιών τους. Μερικοί γονείς το αγνοούν επειδή πιστεύουν ότι είναι μια φάση που περνάει, αλλά αν δεν το αντιμετωπίσετε, μπορεί να βρεθείτε με έναν ασεβή έφηβο και μετέπειτα ενήλικα που δυσκολεύεται να κάνει και να διατηρήσει φίλους και να συνυπάρξει με δασκάλους και άλλους ενήλικες.
  • Πώς να το σταματήσετε: Ενημερώστε το παιδί σας για τη συμπεριφορά του. Η ιδέα δεν είναι να κάνετε το παιδί σας να αισθάνεται άσχημα αλλά να του δείξετε πώς φαίνεται ή ακούγεται. Εάν η συμπεριφορά συνεχίζεται, μπορείτε να αρνηθείτε την αλληλεπίδραση και να φύγετε. Πείτε «Τα αυτιά μου δεν σε ακούνε όταν μου μιλάς με αυτόν τον τρόπο. Όταν είσαι έτοιμος να μιλήσεις ωραία, θα ακούσω».
Μεγαλοποιεί καταστάσεις

Γιατί δεν πρέπει να το αγνοήσετε: Μπορεί να μην φαίνεται μεγάλη υπόθεση εάν το παιδί σας λέει ότι έφτιαξε το κρεβάτι του όταν μόλις έβγαλε τα καλύμματα, ή είπε σε έναν φίλο του ότι έχει πάει στη Disneyland ενώ ποτέ δεν έχει βρεθεί σε αεροπλάνο.  Το ψέμα μπορεί να γίνει αυτόματη διαδικασία εάν το παιδί σας μάθει ότι είναι ένας εύκολος τρόπος να κάνει τον εαυτό του να φαίνεται καλύτερος, να αποφύγει να κάνει κάτι που δεν θέλει να κάνει ή να αποφύγει να μπει σε μπελάδες για κάτι που έχει ήδη κάνει.

Πώς να το σταματήσετε: Τι να κάνετε όταν το παιδί σας αρχίζει να λέει ψέματα

ΠΗΓΗ: PARENTS.COM


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Γιώτα Χ. Διάκου: Μια συγγραφέας…πράκτορας αστραπή

15 έξυπνοι τρόποι για να αγαπήσουν τα παιδιά το διάβασμα

«Η καμηλοπάρδαλη Χαραλαμπία», του Μάκη Τσίτα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Θυμός και παιδιά: Υγιής κατάσταση

Η αποφυγή του θυμού δεν είναι δουλειά σας και όπως θα διαβάσετε στη συνέχεια τα δάκρυα και τα ξεσπάσματα είναι πραγματικά υγιή και υπάρχει...

Νέα μελέτη: Τα βασικά συμπτώματα της Covid-19 στα παιδιά

Οι στομαχικές διαταραχές, η διάρροια και οι εμετοί είναι πιο συχνοί ως συμπτώματα της νόσου Covid-19 στα παιδιά από ό,τι ο βήχας, σε σχέση...

Παιδιά…στα πρότυπα των γονέων

Τα παιδιά - πρότυπα των γονέων τους έχουν πολλές πιθανότητες να αναπτυχθούν σε άτομα χωρίς αυτοπεποίθηση.   Από τη στιγμή που γεννιέται ένα παιδί, οι περισσότεροι...

Η βρεφική εξάρτηση στη πιπίλα

Η εξάρτηση από την πιπίλα αποτελεί πραγματικό γεγονός. Πολλά παιδιά αρνούνται να την κόψουν, κρατώντας τη μέχρι και την προεφηβική ηλικία. Εκτός από τη...

Αδελφική αντιζηλία: Γιατί τα παιδιά μαλώνουν;

Όλοι οι γονείς που μεγαλώνουν αδέλφια, ιδανικά θέλουν να είναι αγαπημένα, γιατί πρόκειται για τη μοναδική σχέση που θα τα συντροφεύει για το μεγαλύτερο...