Discover

Το lockdown έχει ενδυναμώσει τις σχέσεις της οικογένειας

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να διαφωνούν, αλλά μια νέα μελέτη δείχνει πως το lockdown ενίσχυσε τις σχέσεις πολλών γονιών με τα παιδιά τους.

Έρευνα, που δημοσιεύθηκε από το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Οικονομικής Έρευνας στο Πανεπιστήμιο του Έσεξ, διαπίστωσε ότι περίπου το ένα τέταρτο των γονέων ανέφεραν ότι η σχέση με τα παιδιά τους έχει βελτιωθεί από τότε που τέθηκε σε εφαρμογή ο κατ’οίκον περιορισμός. Λιγότερο από 5% των γονέων είπε ότι η σχέση με τα παιδιά επιδεινώθηκε.

Σε προηγούμενες μελέτες είχε αναφερθεί πως οι μητέρες εργάζονται σκληρότερα για την φροντίδα των παιδιών καθώς βρίσκονται παραπάνω ώρες στο σπίτι, ωστόσο τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι αυτό δεν επηρέασε αρνητικά τις σχέσεις με τα παιδιά τους.

Η καθηγήτρια Μπρίενα Περέλι Χάρις στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμτον, η οποία ηγήθηκε της μελέτης με την Σάντρα Γουελζενμπάχ από το Πανεπιστήμιο του Έσεξ, επισήμανε την έρευνα του Απριλίου που έδειξε ότι, κατά μέσο όρο, οι μητέρες περνούσαν εννέα περισσότερες ώρες την εβδομάδα βοηθώντας τα παιδιά με τα μαθήματα του σχολείου, από ότι οι πατέρες.

«Σχεδόν το ένα τρίτο των γυναικών φαίνεται να επωφελείται από το lockdown για τη σύσφιξη των σχέσεων με τα παιδιά», δήλωσε η καθηγήτρια. «Μόνο το 5% ανέφερε ότι οι σχέσεις τους είχαν επιδεινωθεί.

Το 40% των γονιών βελτίωσαν τη σχέση με τα παιδιά τους

Σημειώνεται, πως οι περισσότεροι γονείς που είχαν στενότερες σχέσεις με τα παιδιά τους, δήλωσαν πως τους βοήθησαν με τα σχολικά μαθήματα. Συγκεκριμένα, σχεδόν το 40% των γονιών ανέφεραν πως οι σχέσεις τους είχαν βελτιωθεί. Μόνο το 6% δήλωσε το αντίθετο.

Επίσης, περίπου το 10% των γονιών οι οποίοι ανησυχούσαν για τα οικονομικά τους ήταν πιθανότερο να μην είδαν κάποια βελτίωση στις σχέσεις τους, ενώ το 27% δήλωσε ότι οι σχέσεις τους είχαν βελτιωθεί. «Η έρευνα έδειξε ότι η εργασία από το σπίτι αλλά και το διάβασμα φαίνεται να βελτιώνει τις σχέσεις γονέα-παιδιού», είπε η καθηγήτρια.

Σύσφιξη δεσμών

Ο χρόνος που περνάμε με την οικογένειά μας θεωρείται πολύτιμο δώρο καθώς χτίζει γερούς δεσμούς, επίσης παρέχει την αίσθηση του ανήκειν και της ασφάλειας στα μέλη. Συγκεκριμένα, έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά έχουν υψηλότερη αυτοεκτίμηση και μαθαίνουν πιο εύκολα κοινωνικές δεξιότητες. Οι ισχυροί οικογενειακοί δεσμοί ενθαρρύνουν την καλύτερη συμπεριφορά των παιδιών, βελτιώνουν την απόδοση τους στο σχολείο, ενισχύουν την επικοινωνία γονέα-παιδιού και διδάσκουν στο παιδιά πώς να γίνουν καλύτεροι φίλοι.

Σημαντικό, επίσης, είναι το ότι τα παιδιά που περνούν ποιοτικό χρόνο με τους γονείς τους έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμπλακούν σε επικίνδυνες δραστηριότητες. Ακόμη, τα οικογενειακά τραπέζια μπορούν να συμβάλουν στην μείωση των συγκρούσεων με τους γονείς.

οικογένεια μαγειρική lockdown

Επτά ιδέες με δραστηριότητες κατά τη διάρκεια του lockdown

  • Παρακολουθήστε ταινίες

Δείτε μαζί τις αγαπημένες ταινίες των παιδιών. Ρωτήστε τα ποιοι είναι οι αγαπημένοι τους ηθοποιοί και γιατί, θα καταλάβετε πολλά για τον χαρακτήρα των παιδιών σας από τις ταινίες που τους αρέσουν.

Ενθαρρύνετε τα να διαβάζουν εξωσχολικά βιβλία.

  • Μαγειρέψτε μαζί

Ένας τρόπος για να αγαπήσουν τα παιδιά το σπιτικό φαγητό και την υγιεινή διατροφή είναι να συμμετέχουν στη διαδικασία του μαγειρέματος. Επίσης πρόκειται για μια διασκεδαστική δραστηριότητα.

  • Φροντίστε τα φυτά

Μπορείτε να τα ενθαρρύνετε να φροντίσουν τα φυτά στην βεράντα, ή στον κήπο σας. Τα παιδιά θα αναπτύξουν διάφορες ικανότητες όπως υπευθυνότητα, εμπιστοσύνη, παρατηρητικότητα και το πιο σημαντικό, θα μάθουν να αγαπούν τη φύση.

Τα επιτραπέζια είναι διασκεδαστικά και συμπληρώνουν τη μάθηση καθώς τα παιδιά ενισχύουν τις δεξιότητές τους. Βοηθούν στην ορθογραφία, στο λεξιλόγιο, στη συγκέντρωση και στη μνήμη.

Τα παιδιά περνούν πολύ χρόνο παίζοντας videogames, ενδιαφερθείτε για τα παιχνίδια που τους αρέσουν, προσπαθήστε να παίξετε αντίπαλοι και παρακολουθήστε τη συμπεριφορά του παιδιού όταν κερδίζει ή όταν χάνει. Δείξτε ενδιαφέρον για πράγματα που αγαπούν.

Με πληροφορίες από:

theguardian.com

verywellfamily.com

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης – Κατανοήστε τους κινδύνους που υπάρχουν

Αναρωτιέστε για τους κινδύνους του καπνίσματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και πως μπορείτε να το κόψετε; Διαβάστε παρακάτω όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε...

Τα βιβλία που μπορείτε να διαβάσετε σε παιδιά 3 – 5 χρόνων

Τι βιβλία μπορείτε να διαβάσετε σε παιδιά 3 έως 5 χρόνων - Ένας παιδικός οδηγός ανάγνωσης ανά ηλικία Της Φωτεινής Κωνσταντοπούλου Όλοι αγαπάμε να περνάμε χρόνο...

Πώς να διδάξετε στα παιδιά να αποταμιεύουν

Πόσο σημαντική είναι η έννοια της αποταμίευσης και πότε μπορεί να μάθει το παιδί να εξοικονομεί χρήματα; Η περίοδος που διανύουμε είναι η τέλεια στιγμή...

Λητώ Τσακίρη Παπαθανασίου: Μουσική γραφή

Η συγγραφέας Λητώ Τσακίρη Παπαθανασίου μας συστήνεται με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Η Ραλλού των αστεριών" που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Τζιαμπίρης Πυραμίδα...

«ΜΑΜΑ! ΤΑ ΤΕΡΑΤΑ!» – εκδόσεις Μεταίχμιο

Το βιβλίο «ΜΑΜΑ! ΤΑ ΤΕΡΑΤΑ!», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, αφορά την ανάγκη προστασίας που βιώνουν τα παιδιά από φανταστικά πλάσματα που κρύβονται...