Discover

Έξι κοινά λάθη στη χορήγηση φαρμάκων

Πριν δώσετε στο παιδί σας τη δόση αντιβιοτικού ή το σιρόπι, βεβαιωθείτε ότι δεν κάνετε αυτά τα κοινά λάθη στη χορήγηση φαρμάκων.

Η εποχή του βήχα, του κρυολογήματος και της γρίπης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη – είναι εκείνη η εποχή του χρόνου όπου είναι πιθανότερο να εμφανιστούν λάθη στη χορήγηση των φαρμάκων. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι πάνω από το 80 τοις εκατό των γονέων έκαναν τουλάχιστον ένα σφάλμα δόσης κατά τη μέτρηση υγρών φαρμάκων για τα παιδιά τους σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Pediatrics του Οκτωβρίου 2016. Ακόμα και οι πιο ευσυνείδητοι γονείς κάνουν λάθη, αλλά υπάρχουν τρόποι για να μειωθεί ο κίνδυνος. Ακολουθούν τα πιο συνηθισμένα λάθη στη χορήγηση φαρμάκων και συμβουλές για να διατηρήσετε τα παιδιά σας ασφαλή.

λάθη-χορήγηση-φαρμάκων

 1. Λάθος δόση

Να ακολουθείτε πάντα τη δοσολογία που συνιστά ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός σας ή όπως αναφέρεται στη συσκευασία. Οι περισσότερες δόσεις φαρμάκων για παιδιά βασίζονται στο σωματικό βάρος του παιδιού, ο οποίος είναι ο πιο ακριβής τρόπος δόσης φαρμάκων.

 1. Επανάληψη δόσης

Η τυχαία επανάληψη μιας δόσης είναι ένα συνηθισμένο σφάλμα φαρμάκου, ειδικά με τα μωρά, τα οποία δεν μπορούν να σας πουν ότι έχουν ήδη λάβει το φάρμακό τους. Παρακολουθήστε το πρόγραμμα δοσολογίας του παιδιού σας με ένα αρχείο καταγραφής φαρμάκων στο smartphone σας, μια εφαρμογή προγραμματιζόμενου χρονοδιακόπτη, ένα εκτυπώσιμο αρχείο καταγραφής φαρμάκων ή ακόμα και ένα αυτοκόλλητο στο μπουκάλι του φαρμάκου. Βεβαιωθείτε ότι όλοι οι φροντιστές του παιδιού σας χρησιμοποιούν το ίδιο αρχείο καταγραφής και επικοινωνούν σχετικά με τις δόσεις που έχουν δοθεί. Εάν παραλείψετε μια δόση, μην διπλασιάσετε για να αναπληρώσετε τη χαμένη δόση. Καλύτερα να μιλήσετε με το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας.

 1. Δίνοντας δόσεις πολύ κοντά

Ακολουθήστε το πρόγραμμα δοσολογίας από τον γιατρό, τον φαρμακοποιό σας ή τις οδηγίες συσκευασίας. Μην πιέζετε τις δόσεις πιο κοντά και μην υπερβαίνετε τη μέγιστη δόση ανά ημέρα που αναφέρεται στην ετικέτα. Δεν συνιστάται η εναλλαγή μεταξύ δύο φαρμάκων (όπως γίνεται συνήθως για την εξάλειψη του πυρετού), καθώς μπορεί να οδηγήσει σε σφάλματα υπερβολικής δόσης.

 1. Μπερδεμένες μονάδες μέτρησης

Αυτό που είναι γραμμένο στην αρχική σας συνταγή και η ετικέτα στο φάρμακο που παίρνετε από τον φαρμακοποιό σας ενδέχεται να μην ταιριάζουν απαραίτητα. Όμως, αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα.  Μια συνταγή είναι μια επικοινωνία μεταξύ του γιατρού και του φαρμακοποιού, που γράφτηκε από τον ιατρό στην ιατρική γλώσσα και  μεταφράστηκε από τον φαρμακοποιό σε απλή γλώσσα.  Τα φάρμακα διατίθενται σε μια μεγάλη ποικιλία μονάδων, όπως χιλιοστόγραμμα (χάπια), χιλιοστόλιτρα (υγρό), μικρογραμμάρια (εισπνευστήρες / εισπνοές) και πολλά άλλα – ένας φαρμακοποιός μπορεί να χρειαστεί να μετατρέψει μια μονάδα σε άλλη (δηλαδή, στερεή σε υγρή) για να προετοιμάσει τη συνταγή. Μην κολλήσετε τι λέει η συνταγή του γιατρού σας – είναι πιο σημαντικό να μιλήσετε με τον φαρμακοποιό σας για να βεβαιωθείτε ότι κατανοείτε την ετικέτα.

 1. Δίνοντας λάθος φάρμακα

Να διαβάζετε πάντα την ετικέτα για οδηγίες και ημερομηνία λήξης για να βεβαιωθείτε ότι είναι σωστή για τα συμπτώματα και την ηλικία του παιδιού σας και ότι δεν έχει λήξει. Μην αφαιρείτε τις ετικέτες από τα μπουκάλια φαρμάκων, μην βάζετε φάρμακα σε άλλα δοχεία ή σακούλες και μην τα αναμειγνύετε μαζί. Επιστρέφετε πάντα τα φάρμακα στη συσκευασία τους με τις οδηγίες και τις πληροφορίες δοσολογίας. Κάνετε το συνήθεια να ελέγχετε περιοδικά το ντουλάπι του φαρμάκου σας για φάρμακα που έχουν λήξει. Οι ημερομηνίες λήξης δεν αναφέρονται πάντα σε φιαλίδια και φιάλες, οπότε επικοινωνήστε με τον φαρμακοποιό σας εάν δεν είστε σίγουροι.

 1. Δίνοντας φάρμακο από λάθος σημείο

Τα φάρμακα χορηγούνται πολύ συχνά από το στόμα, αλλά μπορούν επίσης να χορηγηθούν από τα μάτια ή τα αυτιά, μέχρι τη μύτη, το δέρμα κ.λπ.

Συμβουλές ασφαλείας
 • Κρατήστε μια λίστα με όλα τα φάρμακα του παιδιού σας. Εάν το παιδί σας παίρνει ένα φάρμακο, συμβουλευτείτε πάντα το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας πριν ξεκινήσετε ένα άλλο (είτε πρόκειται για συνταγογράφηση, χωρίς συνταγή, συμπλήρωμα διατροφής ή φυτικά φάρμακα).
 • Διατηρήστε όλα τα φάρμακα (συμπεριλαμβανομένων των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, συνταγών, κρεμών, βιταμινών ή φυσικών / ομοιοπαθητικών) ψηλά και μακριά από παιδιά σε κλειδωμένο ντουλάπι.
 • Απομακρύνετε τα φάρμακα μετά από κάθε χρήση, ακόμα κι αν σκοπεύετε να το χρησιμοποιήσετε ξανά σύντομα.
 • Πάντα να ενημερώνετε το γιατρό και το φαρμακοποιό σας για τυχόν αλλεργίες.
 • Φροντίστε να φυλάσσετε τα φάρμακα σύμφωνα με τις οδηγίες στην ετικέτα.
 • Μιλήστε στα παιδιά σας για τα φάρμακα και μην τα αναφέρετε ποτέ ως «καραμέλα».
 • Ζητήστε από τους φιλοξενούμενους να κρατήσουν τις τσάντες, τα πορτοφόλια, τις καλλυντικές θήκες και τα παλτά που περιέχουν φάρμακα ψηλά και μακριά από παιδιά.
 • Εάν το παιδί σας πιεί κατά λάθος φάρμακο, καλέστε αμέσως το τοπικό σας κέντρο δηλητηριάσεων.

ΠΗΓΗ: todaysparent


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Παιδιά και ζάχαρη: Πώς να ελέγξετε αυτή τη σχέση

Μην πανικοβάλλεστε εάν το παιδί σας δεν τρώει λαχανικά

Ατυχήματα και παιδιά: Πρώτη αιτία των παιδικών θανάτων

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να φορέσει μάσκα – Χρήσιμες συμβουλές γα τους γονείς

Τα σχολεία ανοίγουν και στη φυσιολογική περίοδο προσαρμογής στην καθημερινότητα μετά τις διακοπές έρχεται να προστεθεί ένας αστάθμητος παράγοντας: η πανδημία και το μέτρο...

Γιώργος Αντωνάκης: Από την Κρήτη στον Μυστρά

Ο συγγραφέας Γιώργος Αντωνάκης αγαπάει και τιμά την ελληνική γλώσσα και αυτό διαφαίνεται σε κάθε του βιβλίο. Ο Γιώργος Αντωνάκης γράφει βιβλία καλώντας μας σε...

Τα γραφικά μυθιστορήματα και η αξία τους

Τα γραφικά μυθιστορήματα υπολογίζονται ως «πραγματική» ανάγνωση, διασκεδάζουν και βελτιώνουν τις δεξιότητες γραμματισμού. Ναι μην έχετε αμφιβολία! Πραγματικά, το κάνουν! Είτε έχετε έναν απρόθυμο ή...

Παιδί στην παραλία – Τι να προσέξετε

Οι εξορμήσεις στην παραλία με το μωράκι σας ειδικά όταν είστε νέοι γονείς αποτελούν μία όμορφη εμπειρία αλλά παράλληλα χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής. Σύμφωνα με...

Πως η αποτοξίνωση από τα social media μπορεί να βοηθήσει τον γάμο σας

Τι θα συμβεί αν βγείτε για λίγο από τον κόσμο των social media - Η δημοσιογράφος Ronnie Koenig δοκίμασε να ζήσει ένα μήνα χωρίς...