Discover

Υπερπροστατευτικοί γονείς: Μια σύγχρονη επιζήμια τάση

Οι υπερπροστατευτικοί γονείς, στη σημερινή κοινωνία, αποτελούν μία τάση ολοένα αυξανόμενη – και ίσως επιζήμια. Πρόκειται για γονείς που βοηθούν το παιδί τους ακόμη και όταν είναι σε θέση να ενεργεί μόνο του.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Child and Family Studies διαπίστωσε ότι οι υπερπροστατευτικοί γονείς δημιουργούν στα παιδιά λιγότερη αυτονομία και ικανότητα να συσχετίζονται με άλλους στην εφηβεία, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη και μειωμένη συνολικά ανταπόκριση στη χαρά.

υπερπροστατευτικοι-γονεις-παιδιαΣτη συνέχεια, παρουσιάζονται οι κυριότερες συμπεριφορές που οι μητέρες και οι μπαμπάδες μπορούν να πέσουν στην παγίδα. Επίσης, μερικές χρήσιμες συμβουλές για το πώς να κάνετε ένα βήμα πίσω.

Ντύσιμο του παιδιού

Σηκώστε το χέρι σας εάν εξακολουθείτε να διαλέγετε τα ρούχα του παιδιού σας. Ή το βοηθάτε να τα φορέσει, να φορέσει τις κάλτσες και παπούτσια του, να κλείσει το φερμουάρ ή τα κουμπιά.

Στην πραγματικότητα, παρόλο που μπορεί να χρειαστεί βοήθεια με κουμπιά έως ότου τελειοποιήσει τις κινητικές του ικανότητες, το παιδί θα πρέπει να είναι ικανό να ντύνεται μόνο του μέχρι την ηλικία των τριών. Αντί να διαλέξετε τι θα φορέσει το παιδί σας, επιτρέψτε του να φορέσει τη δική του στολή από μερικές επιλογές που έχετε επιλέξει. Καθώς μεγαλώνει, δώστε του λίγο περισσότερο εύρος επιλογών έως ότου είναι πλήρως ανεξάρτητο στο ντύσιμο.

Δεν συμφωνούμε πάντα με τις επιλογές του παιδιού μας, αλλά να θυμάστε ότι τα ρούχα του είναι μια μορφή αυτο-έκφρασης. Όσο τα ρούχα του είναι καθαρά και αξιοπρεπή, αφήστε τον να φορέσει αυτά που θέλει (ακόμα κι αν δεν σας αρέσει).

Αντικατάσταση χαμένων ή σπασμένων παιχνιδιών

Μερικές φορές τα παιχνίδια ή τα προσωπικά αντικείμενα πραγματικά χάνονται ή σπάνε κατά λάθος. Αλλά, εάν το παιδί σας είναι απρόσεκτο με τα υπάρχοντά του, και τα κακομεταχειρίζεται ή τα χάνει συνεχώς, αντισταθείτε στην επιθυμία να τα αντικαταστήσετε αμέσως. Το να βλέπεις ένα παιδί να είναι αναστατωμένο είναι ενοχλητικό, αλλά δείχνοντάς του ότι είναι σημαντικό να φροντίσεις τα πράγματα του, πιθανότατα θα γίνει πιο υπεύθυνο.

Αυτό είναι ένα καλό μάθημα και για μεγαλύτερα παιδιά και εφήβους. Τα κινητά τηλέφωνα και άλλα ηλεκτρονικά είδη είναι προνόμιο και όχι αναγκαιότητα. Εάν ο έφηβός σας χάσει ή σπάσει το τηλέφωνό του, πρέπει να αγοράσει το επόμενο με τα δικά του χρήματα. Αυτό θα τον βοηθήσει να μάθει για την αξία των υπαρχόντων του.

Καθαρισμός της ακαταστασίας

Το παιδί σας ζει σε μία μικρή κοινωνία, η οποία στεγάζεται σε ένα σπίτι. Και πρέπει να διαδραματίσει ρόλο στη διατήρηση του καθαρού και τακτοποιημένου χώρου του. Τα παιδιά στην προσχολική ηλικία θα πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι υπεύθυνα για το πού αφήνουν τα παιχνίδια τους.

Καθώς το παιδί μεγαλώνει, θα πρέπει να είναι υπεύθυνο για πιο οικιακές εργασίες που είναι κατάλληλες για την ηλικία του, όπως να βάζει πλυντήριο, να καθαρίζει το τραπέζι και άλλες βασικές δουλειές. Το να μάθει να είναι υπεύθυνο, αυτάρκες και να είναι υπερήφανο για το περιβάλλον του, είναι ένα σημαντικό μάθημα που θα φέρει μαζί του όταν τελικά θα φύγει από το σπίτι.

γονεις-ελεγχος-διατροφηςΈλεγχος της διατροφής

Φυσικά, μια υγιεινή διατροφή είναι σημαντική για το παιδί, αλλά οι υπερπροστατευτικοί γονείς παρακολουθούν και ελέγχουν όσα το παιδί τους τρώει και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες και σε ηρωικές μεταξύ σας μάχες. Φροντίστε για μια ποικιλία από υγιεινά τρόφιμα, αλλά αφήστε το να επιλέξει ποια θα δοκιμάσει. Επίσης, μόλις το παιδί φτάσει στην κατάλληλη ηλικία, θα πρέπει να κατέχει αρκετές δεξιότητες κουζίνας για να προετοιμάζει βασικά γεύματα. Όταν πια φτάσει στην εφηβεία, πρέπει να είναι αρκετά άνετο στην κουζίνα για να μαγειρεύει το ίδιο θρεπτικά γεύματα. Βοηθώντας στην κουζίνα, το παιδί σας θα αποκτήσει συνειδητοποίηση και εκτίμηση για τα τρόφιμα και τη διατροφή.

Και θυμηθείτε – ένα μικρό πρόχειρο φαγητό δεν θα είναι η καταστροφή του. Η καθημερινή διατροφή του παιδιού σας πρέπει να είναι υγιεινή, αλλά αποφύγετε να τονίζετε πόσο κακό μπορεί να κάνει ένα κομμάτι τούρτα. Η απόλαυση περιστασιακών απολαύσεων με μέτρο είναι επίσης ένα καλό μάθημα ζωής!

Παρέμβαση σε προσωπικές του διαμάχες

Παίρνετε αμέσως θέση όταν ξεσπά μια διαφωνία στη διάρκεια του παιχνιδιού, ή εάν το μεγαλύτερο παιδί σας έχει διαφωνία με έναν φίλο; Λάθος. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να περιμένετε και να αφήσετε τα παιδιά να το επιλύσουν μόνα τους. Είναι ένα χρήσιμο μάθημα για την επίλυση συγκρούσεων.

Εάν χρειαστεί να παρέμβετε, προσπαθήστε να αποφύγετε να προσφέρετε λύσεις και, αντίθετα, να είστε μεσολαβητής για να τα βοηθήσετε να φτάσουν στη λύση μόνα τους. Μπορεί να εκπλαγείτε όταν δείτε πόσο καλά μπορούν να τα καταφέρουν και χωρίς εσάς. Η εκμάθηση του χειρισμού των συγκρούσεων από νεαρή ηλικία θα το βοηθήσει πολύ, καθώς μελλοντικά θα αντιμετωπίζει σκληρότερες διαμάχες.

Υπερβολικός έπαινος

Η ενθάρρυνση μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης του παιδιού και να το ωθήσει στην προσπαθήσει να κάνει το καλύτερο δυνατό. Όμως, οι υπερπροστατευτικοί γονείς, έχουν τη συνήθεια να αποδίδουν υπερβολικούς επαίνους, ακόμη και όταν απουσιάζει η προσπάθεια ενός παιδιού. Η άσχημη πλευρά αυτής της συμπεριφοράς είναι ότι μπορεί να μην αισθανθεί ποτέ την ανάγκη να ωθήσει τον εαυτό του στην επιτυχία.

Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια διαπίστωσε ότι τα παιδιά που αποκαλούνταν συνεχώς ως έξυπνα έτειναν να αποφεύγουν δραστηριότητες που δεν υπερείχαν ξεκάθαρα, επειδή φοβούνται να αποτύχουν. Αντί να επαινέσετε το παιδί σας την επόμενη φορά που θα αποτύχει, μιλήστε του για το τι θα μπορούσε να κάνει για να έχει καλύτερο αποτέλεσμα. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η αποτυχία μάς διδάσκει πώς να αποδεχτούμε την απογοήτευση και να αναπτύξουμε στρατηγικές αντιμετώπισης για να ξεπεράσουμε τα εμπόδια αργότερα στη ζωή.

Μικροδιαχείριση των φιλιών

Αν και μερικές φορές θα θέλαμε, δεν μπορούμε να διαλέξουμε τους φίλους των παιδιών  μας. Η διαδικασία δημιουργίας και διατήρησης των σχέσεων της φιλίας περιλαμβάνει πολλά μαθήματα ζωής (και χαρές) για ένα παιδί και θα το βοηθήσει στη διαμόρφωση της αυτογνωσίας και των διαπροσωπικών δεξιοτήτων του.

Ορισμένες φιλίες θα είναι θετικές και μερικές θα είναι αρνητικές – και αυτό είναι φυσιολογικό. Αντί να προστατεύσετε το παιδί σας από τα κακώς κείμενα μιας σχέσης ή ακόμα και από το τέλος μιας φιλίας, μιλήστε του για τις αξίες που υπάρχουν στις φιλίες. Θα του διδάξει πολλά για τον εαυτό του και ποιες ιδιότητες θα πρέπει να εκτιμά σε άλλους.

Υπερπρογραμματισμός

Οι υπερπροστατευτικοί γονείς έχουν μερικές φορές μη ρεαλιστικούς ακαδημαϊκούς, αθλητικούς και καλλιτεχνικούς στόχους για τα παιδιά τους, με αποτέλεσμα τα γεμάτα προγράμματα. Η άσχημη πλευρά σε αυτό; Τα παιδιά μπορεί να μείνουν χωρίς ελεύθερο χρόνο για να ανακαλύψουν και να αναπτύξουν τα δικά τους ενδιαφέροντα, μειώνοντας έτσι τη δημιουργικότητά τους.

Αφήστε το παιδί σας να αναπτύξει τα δικά του ενδιαφέροντα. Προσπαθήστε να διατηρήσετε τις δραστηριότητες μετά το σχολείο σε μία ανά σεζόν και αποφύγετε να πιέσετε το παιδί σας εάν αποφασίσει ότι υπάρχει κάτι που δεν θέλει να συνεχίσει. Και θυμηθείτε, ο ελεύθερος χρόνος επιτρέπει στο παιδί σας να διαβάσει, να παίξει και να χρησιμοποιήσει τη φαντασία του. Τι θα μπορούσε να είναι λάθος με αυτό;

Καθορισμός αυστηρής ρουτίνας

Τα μικρά παιδιά χρειάζονται καθημερινή δομή και μια καθορισμένη ρουτίνα για ύπνο, αλλά όταν το παιδί σας είναι 12 ετών, θα πρέπει να έχει κάποια ελευθερία να αποφασίζει πώς να διαχειρίζεται το χρόνο του. Επιτρέποντας στο παιδί σας να αποφασίσει πότε και πώς να κάνει την εργασία του, πώς να περάσει τον ελεύθερο χρόνο του και πότε θα πάει για ύπνο, θα του δώσει τις κατάλληλες δεξιότητες διαχείρισης χρόνου που θα χρειαστεί αργότερα.

Προσπαθήστε να βρείτε μια καλή ισορροπία ανάμεσα στο να δώσετε στο παιδί σας πλήρη αυτονομία και να υπαγορεύετε τι θα κάνει κάθε λεπτό της ημέρας του. Ορίστε ορισμένους περιορισμούς, όπως κανένα τηλεοπτικό ή βιντεοπαιχνίδι κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων ωρών της ημέρας, για να το ενθαρρύνετε να χρησιμοποιήσει το χρόνο του με σύνεση και να επιβάλει μια χαλαρή περίοδο ήσυχης ανάγνωσης ή μια άλλη χαλαρωτική δραστηριότητα της επιλογής του, πριν τον ύπνο. Η απομάκρυνση της τεχνολογίας και άλλων ερεθισμάτων τη νύχτα είναι ένας καλός τρόπος για να το βοηθήσετε να έχει υγιή ύπνο.

ΠΗΓΗ: nytimes


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Παιδιά και τεχνολογία: Σωστή χρήση

Πέντε τρόποι που τα παιδιά θα διαβάζουν περισσότερο

Μωρό και ύπνος στην αγκαλιά. Κακή συνήθεια ή όχι;

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Μήπως είσαι γάτα; Του Κολ Μιουρ

Μια γάτα καταστρώνει ένα σχέδιο για να ξεγελάσει έναν σκύλο, παριστάνοντας ότι είναι διάφορα άλλα ζώα, προκειμένου να μην την κυνηγήσει! Θα καταφέρει να...

Πώς να μιλήσετε για το διαζύγιο στα παιδιά

Πώς να πείτε στα παιδιά ότι παίρνετε διαζύγιο – Πώς θα αντιδράσουν –Πώς να προσαρμοστείτε στη νέα κατάσταση Χιλιάδες παιδιά βιώνουν το άγχος του διαζυγίου....

Ο Mr. Potato γίνεται ουδέτερου φύλου

Αποχαιρετίστε τον Mr. Potato και υποδεχτείτε το Potato Head. Η Hasbro ανακοίνωσε ότι τα παιχνίδια Mr. Potato θα μετονομαστούν ως απλά Potato Head με...

Δέκα πολύτιμα μαθήματα ζωής από τα μωρά

Θα μάθετε πολύτιμα μαθήματα ζωής από τα παιδιά σας, ειδικά αν κάνετε ένα βήμα πίσω και ρίξετε μια ματιά στον κόσμο μέσα από τα...

Αγγελική Θάνου: Πάθος, αγάπη, ενσυναίσθηση, τόλμη

Η συγγραφέας Αγγελική Θάνου έχει πάθος, αγάπη, ενσυναίσθηση, τόλμη. Έχει, δηλαδή, όλα εκείνα που και η ίδια προτείνει σε επίδοξους νέους συγγραφείς. Και έχει...