Discover

Πώς να διδάξετε στα παιδιά να δείχνουν ευγνωμοσύνη

Είναι κατανοητό οι γονείς να επιθυμούν τα παιδιά τους να δείχνουν ευγνωμοσύνη, αλλά με το να το λέμε έτσι απλά δεν λειτουργεί.

Όλοι οι γονείς είναι κατανοητό ότι θέλουν τα παιδιά τους να δείχνουν ευγνωμοσύνη και να εκτιμούν τα καλά πράγματα. Όμως, οι ειδικοί λένε ότι το καλύτερο δεν είναι να τη ζητάς, αλλά να την καλλιεργείς. Δείτε πώς προτείνουν να προσεγγίσετε το θέμα.

ευγνωμοσύνη-παιδιά-συμπεριφορά1.Αποφύγετε τις προσδοκίες

Όταν θέλουμε τα παιδιά μας να δείχνουν ευγνωμοσύνη και δεν το θυμούνται, υπενθυμίζοντας τους λόγους για τους οποίους πρέπει να είναι ευγνώμονες δεν βοηθά. Αντ’ αυτού, αισθάνονται την κρίση ή την πίεση από τις προκαταλήψεις μας σχετικά με το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται.

Είναι δύσκολο να κηρύξεις την ευγνωμοσύνη. Το καλύτερο είναι οι γονείς να ενθαρρύνουν τα παιδιά να συμμετέχουν σε διαφορετικές εμπειρίες – από τον εθελοντισμό έως τη δωρεά παιχνιδιών- και να αφήσουν κάθε προσδοκία ότι τα παιδιά ανταποκρίνονται με συγκεκριμένο τρόπο σε αυτές τις δραστηριότητες.

2.Δημιουργήστε χώρο για όλα τα συναισθήματα

Πολλές φορές, όταν τα παιδιά γκρινιάζουν, έχουμε την τάση να τα τους λέμε ότι πρέπει να έχουν ευγνωμοσύνη για όσα έχουν.

Τα παιδιά δεν χρειάζεται να επιλέξουν μεταξύ του να είναι λυπημένα και να είναι ευγνώμονα. Και τα δύο συναισθήματα είναι αληθινά. Και τα δύο είναι σημαντικά. Και τα δύο είναι χρήσιμα.

Η ευγνωμοσύνη είναι από μόνη της πολύτιμη, αλλά δεν είναι θεραπεία για αρνητικά συναισθήματα – ούτε πρέπει να είναι.

3.Μοντέλο ευγνωμοσύνης

Τα παιδιά μας μάς παρακολουθούν συνεχώς. Έτσι αντί να τους πούμε πώς θα θέλαμε να αισθάνονται, μπορούμε να είμαστε πρότυπα για να εκφράσουμε τη δική μας ευγνωμοσύνη. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι μοιραζόμαστε αυτό που μας φέρνει χαρά κάτι.

4.Η δεξιότητα της ευγνωμοσύνης είναι υπό ανάπτυξη

Ας υποθέσουμε ότι τα παιδιά σας παραπονούνται ότι το σχολείο είναι βαρετό τώρα λόγω των πανδημικών περιορισμών. Η άμεση αντίδρασή σας μπορεί να  είναι η υπενθύμιση ότι ορισμένα παιδιά δεν έχουν βρεθεί σε τάξη από τις αρχές του 2020 και ότι πρέπει να αναγνωρίσουν πόσο τυχερά είναι σε σύγκριση με αυτά.

Αυτός ο τύπος εκμάθησης είναι σημαντικός, αλλά είναι αυτός που τα παιδιά συνεχίζουν να αναπτύσσουν. Και όσο μικρότερο είναι το παιδί, τόσο πιο δύσκολο είναι να κατανοήσει τι του λέτε. Τα παιδιά μαθαίνουν κυρίως μέσω εμπειριών, οπότε το να μιλάμε για κάτι με αφηρημένο τρόπο δεν αντηχεί το ίδιο όπως κάνει στους ενήλικες.

5.Να θυμάστε ότι η ευγνωμοσύνη δεν είναι μια λύση για αρνητικά συναισθήματα

Το να είμαστε ευγνώμονες μπορεί δυνητικά να μας βοηθήσει να αισθανθούμε καλύτερα, αλλά αυτό από μόνο του δεν είναι ανακουφιστικό, από συναισθήματα άγχους και κατάθλιψης. Εάν, μάλιστα, τα παιδιά αντιμετωπίζουν έντονα συμπτώματα, τότε η σύσταση θα ήταν σίγουρα να αναζητηθούν επαγγελματικές μορφές θεραπείας.

ΠΗΓΗ: todaysparent


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: 

Δέκα λόγοι ευτυχίας για γονείς με μεγαλύτερα παιδιά

Μικρά παιδιά και τρόποι να πειθαρχήσουν

Κορωνοϊός: Διατηρήστε την ψυχική υγεία των παιδιών

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Κώστας Στοφόρος: Ένας συγγραφέας ταξιδευτής

Ο συγγραφέας Κώστας Στοφόρος παραθέτει συνέντευξη στο juniornews.gr και μιλά, μεταξύ άλλων, για το πιο πρόσφατο βιβλίο του αλλά και για τα νέα που...

“Υπόθεση 1: Πουά μαγιό”, της Μαρίας Προδρόμου

Αν θέλεις να ζήσεις μια καλοκαιρινή περιπέτεια με μπόλικο χιούμορ, τότε το βιβλίο  "Υπόθεση 1: Πουά μαγιό", της Μαρίας Προδρόμου, που κυκλοφορεί από τις...

Λίνα Μουσιώνη: «Η τέχνη είναι ζωή»

Η συγγραφέας Λίνα Μουσιώνη έχει στο συγγραφικό ιστορικό της 19 βιβλία το ένα καλύτερο από το άλλο. Η συγγραφέας Λίνα Μουσιώνη μας γοήτευσε ιδιαίτερα...

«Γράμμα στη μαμά και τον μπαμπά που είναι ο αληθινός Άη Βασίλης», της Εύης Φραγκάκη

«Γράμμα στη μαμά και τον μπαμπά που είναι ο αληθινός Άη Βασίλης» -  Το παιδικό βιβλίο της Εύης Φραγκάκη για... μεγάλους Ο τίτλος σε παραπλανά....

Ελένη Σβορώνου: Απολαυστική, εναλλακτική, ιδιαίτερη

Η συγγραφέας Ελένη Σβορώνου είναι πολυγραφότατη, υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο WWF Ελλάς, διδάσκει δημιουργική γραφή σε σεμινάρια για μικρούς και μεγάλους και εμψυχώνει παιδαγωγικά...