Discover

Πώς να διδάξετε στα παιδιά να δείχνουν ευγνωμοσύνη

Είναι κατανοητό οι γονείς να επιθυμούν τα παιδιά τους να δείχνουν ευγνωμοσύνη, αλλά με το να το λέμε έτσι απλά δεν λειτουργεί.

Όλοι οι γονείς είναι κατανοητό ότι θέλουν τα παιδιά τους να δείχνουν ευγνωμοσύνη και να εκτιμούν τα καλά πράγματα. Όμως, οι ειδικοί λένε ότι το καλύτερο δεν είναι να τη ζητάς, αλλά να την καλλιεργείς. Δείτε πώς προτείνουν να προσεγγίσετε το θέμα.

ευγνωμοσύνη-παιδιά-συμπεριφορά1.Αποφύγετε τις προσδοκίες

Όταν θέλουμε τα παιδιά μας να δείχνουν ευγνωμοσύνη και δεν το θυμούνται, υπενθυμίζοντας τους λόγους για τους οποίους πρέπει να είναι ευγνώμονες δεν βοηθά. Αντ’ αυτού, αισθάνονται την κρίση ή την πίεση από τις προκαταλήψεις μας σχετικά με το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται.

Είναι δύσκολο να κηρύξεις την ευγνωμοσύνη. Το καλύτερο είναι οι γονείς να ενθαρρύνουν τα παιδιά να συμμετέχουν σε διαφορετικές εμπειρίες – από τον εθελοντισμό έως τη δωρεά παιχνιδιών- και να αφήσουν κάθε προσδοκία ότι τα παιδιά ανταποκρίνονται με συγκεκριμένο τρόπο σε αυτές τις δραστηριότητες.

2.Δημιουργήστε χώρο για όλα τα συναισθήματα

Πολλές φορές, όταν τα παιδιά γκρινιάζουν, έχουμε την τάση να τα τους λέμε ότι πρέπει να έχουν ευγνωμοσύνη για όσα έχουν.

Τα παιδιά δεν χρειάζεται να επιλέξουν μεταξύ του να είναι λυπημένα και να είναι ευγνώμονα. Και τα δύο συναισθήματα είναι αληθινά. Και τα δύο είναι σημαντικά. Και τα δύο είναι χρήσιμα.

Η ευγνωμοσύνη είναι από μόνη της πολύτιμη, αλλά δεν είναι θεραπεία για αρνητικά συναισθήματα – ούτε πρέπει να είναι.

3.Μοντέλο ευγνωμοσύνης

Τα παιδιά μας μάς παρακολουθούν συνεχώς. Έτσι αντί να τους πούμε πώς θα θέλαμε να αισθάνονται, μπορούμε να είμαστε πρότυπα για να εκφράσουμε τη δική μας ευγνωμοσύνη. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι μοιραζόμαστε αυτό που μας φέρνει χαρά κάτι.

4.Η δεξιότητα της ευγνωμοσύνης είναι υπό ανάπτυξη

Ας υποθέσουμε ότι τα παιδιά σας παραπονούνται ότι το σχολείο είναι βαρετό τώρα λόγω των πανδημικών περιορισμών. Η άμεση αντίδρασή σας μπορεί να  είναι η υπενθύμιση ότι ορισμένα παιδιά δεν έχουν βρεθεί σε τάξη από τις αρχές του 2020 και ότι πρέπει να αναγνωρίσουν πόσο τυχερά είναι σε σύγκριση με αυτά.

Αυτός ο τύπος εκμάθησης είναι σημαντικός, αλλά είναι αυτός που τα παιδιά συνεχίζουν να αναπτύσσουν. Και όσο μικρότερο είναι το παιδί, τόσο πιο δύσκολο είναι να κατανοήσει τι του λέτε. Τα παιδιά μαθαίνουν κυρίως μέσω εμπειριών, οπότε το να μιλάμε για κάτι με αφηρημένο τρόπο δεν αντηχεί το ίδιο όπως κάνει στους ενήλικες.

5.Να θυμάστε ότι η ευγνωμοσύνη δεν είναι μια λύση για αρνητικά συναισθήματα

Το να είμαστε ευγνώμονες μπορεί δυνητικά να μας βοηθήσει να αισθανθούμε καλύτερα, αλλά αυτό από μόνο του δεν είναι ανακουφιστικό, από συναισθήματα άγχους και κατάθλιψης. Εάν, μάλιστα, τα παιδιά αντιμετωπίζουν έντονα συμπτώματα, τότε η σύσταση θα ήταν σίγουρα να αναζητηθούν επαγγελματικές μορφές θεραπείας.

ΠΗΓΗ: todaysparent


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: 

Δέκα λόγοι ευτυχίας για γονείς με μεγαλύτερα παιδιά

Μικρά παιδιά και τρόποι να πειθαρχήσουν

Κορωνοϊός: Διατηρήστε την ψυχική υγεία των παιδιών

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Παιδική παχυσαρκία: Ο παράδοξος ρόλος του ύψους

Η παχυσαρκία και οι δυσμενείς επιπτώσεις της στην υγεία, έχουν λάβει διαστάσεις επιδημίας. Εκτιμάται ότι το 98%-99% των περιπτώσεων παχυσαρκίας δεν οφείλεται σε κάποιο...

15 τρόποι για να έρθετε ακόμα πιο κοντά με το μωρό σας

Οι πρώτοι μήνες με το μωρό είναι καθοριστικοί για την συναισθηματική του ανάπτυξη, οπότε μιας και οι νέες μαμάδες περνούν τον περισσότερο χρόνο τους...

Εννιά τρόποι αντιμετώπισης του εκφοβισμού

Από την απομάκρυνση μέχρι τη συμπόνια για ένα παιδί που είναι σκληρό, υπάρχουν πολλά που μπορούν να κάνουν παιδιά και γονείς για την αντιμετώπιση...

Ο ρόλος του παππού και της γιαγιάς – Χρήσιμα tips για βοήθεια στους νέους γονείς

Ο ρόλος του παππού και της γιαγιάς μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικός στη ζωή όχι μόνο του νεογέννητου εγγονιού και των γονιών του, αλλά...

Αγγελική Θάνου: Πάθος, αγάπη, ενσυναίσθηση, τόλμη

Η συγγραφέας Αγγελική Θάνου έχει πάθος, αγάπη, ενσυναίσθηση, τόλμη. Έχει, δηλαδή, όλα εκείνα που και η ίδια προτείνει σε επίδοξους νέους συγγραφείς. Και έχει...