Discover

Ο τρόπος για να μεγαλώσετε επιτυχημένα παιδιά

Αν θέλετε να μεγαλώσετε επιτυχημένα παιδιά η Νευροεπιστήμη συστήνει να τους διαβάζετε βιβλία, ώστε να αναπτύξουν μεγαλύτερη πνευματική ενσυναίσθηση.

Αν είστε σαν τους περισσότερους γονείς, θα κάνετε ό, τι μπορείτε για να αυξήσετε τις πιθανότητες επιτυχίας των παιδιών σας. Και τα πράγματα δεν είναι τόσο περίπλοκα. Υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε για να μεγαλώσετε επιτυχημένα παιδιά. Ειδικότερα θα μάθουν να διαβάζουν άλλους ανθρώπους, ακόμη και να προβλέπουν πώς θα αντιδράσουν.

μεγαλώστε-επιτυχημένα-παιδιάΕπιπλέον, ενώ αυτή η πρακτική γονικής μέριμνας μπορεί να είναι λίγο πιο χρονοβόρα από κάποιες εναλλακτικές λύσεις, μπορεί επίσης να είναι πολύ διασκεδαστική και να αυξήσει τον δεσμό με τα παιδιά σας. Και θέλει τον τρόπο της. Οι νευροεπιστήμονες λένε, ότι υπάρχει ένα τέχνασμα για να μεγαλώσετε επιτυχημένα παιδιά, που μπορεί να κάνετε ως καθημερινό τελετουργικό –εναλλάξ οι δύο γονείς- πολύ  αποτελεσματικό και ευεργετικό.

Εδώ είναι το πώς λειτουργεί και γιατί:

Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής το προτείνει επισήμως από το 2014: Οι γονείς πρέπει να διαβάζουν στα παιδιά τους από τις πρώτες ηλικίες.

Ακόμη και στα νήπια; Ναι! Ενώ τα μικρότερα παιδιά μπορεί να μην καταλαβαίνουν τα λόγια σας, ο αντίκτυπος της ανάγνωσής σας δυνατά θεωρείται ότι έχει τουλάχιστον δύο οφέλη:

  • δεσμός που καλλιεργείται με τον προφορικό λόγο μεταξύ γονέα και παιδιού, και
  • απόδειξη του πώς λειτουργεί η ίδια η επικοινωνία.

Φυσικά, τα πλεονεκτήματα της ανάγνωσης γίνονται ακόμη πιο προφανή καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν. Όσο ισχυρότερες είναι οι γλωσσικές τους δεξιότητες όταν φτάνουν στο νηπιαγωγείο, τόσο πιο προετοιμασμένα θα είναι στο να διαβάσουν. Και όσο καλύτερα διαβάζουν, τόσο πιθανότερο είναι να αποφοιτήσουν από το γυμνάσιο – λύκειο.

Αυτό με τη σειρά του δημιουργεί ευνοϊκότερες συνθήκες για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και την απόκτηση οικονομικής ασφάλειας. Χωρίς πίεση, αλλά ξεκινώντας πραγματικά από νεαρή ηλικία.

Διαβάστε ΜΕ τα παιδιά σας.

Η ανάγνωση στα παιδιά σας είναι σημαντική – αλλά κάτι τέτοιο είναι πραγματικά μόνο το ελάχιστο. Αντ ‘αυτού, το μοντέλο που πρέπει να ακολουθήσετε μπορεί να συνοψιστεί με έναν διακριτικά διαφορετικό τρόπο: Διαβάστε με τα παιδιά σας, όχι μόνο σε αυτά.

Η παγίδα – κάτι για το οποίο είμαστε όλοι ένοχοι – είναι ότι η ανάγνωση γίνεται συχνά ένα τελετουργικό ύπνου. Δυστυχώς, το να το κάνουμε με αυτόν τον τρόπο είναι οριακά διαφορετικό από το να καθίσετε μπροστά στην τηλεόραση.

Έχουμε απορροφηθεί από την πλοκή και παραμένουμε εκτός της ιστορίας, παρακολουθώντας κάποιον άλλον να παίρνει αποφάσεις. Η πραγματική μαγεία συμβαίνει στον νου μας όταν μπαίνουμε στη ζωή του άλλου.

Εν ολίγοις, έχει να κάνει με την ανάπτυξη της πνευματικής ενσυναίσθησης.

ανάπτυξη-διανοητικής-ενσυναίσθησηςΑνάπτυξη πνευματικής ενσυναίσθησης.

Σύμφωνα με έρευνα, οι άνθρωποι που διαβάζουν λογοτεχνική μυθιστοριογραφία αναπτύσσουν καλύτερη πνευματική ενσυναίσθηση – που σημαίνει ότι μπορούν να μάθουν να κατανοούν καλύτερα τις σκέψεις και τα κίνητρα των άλλων.

Ανάπτυξη διανοητικής ενσυναίσθησης

Η ανάγνωση λογοτεχνικών φανταστικών ιστοριών μπορεί να είναι λίγο προχωρημένη για τα μικρά παιδιά, αλλά μπορούμε να διαβάζουμε μαζί τους με έναν τρόπο που να τα ενθαρρύνει να βάλουν τον εαυτό τους στην ιστορία – ακόμη και στις πιο απλές ιστορίες.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι εδώ μιλάμε για την ανάπτυξη της διανοητικής ενσυναίσθησης.

Και η πνευματική και η διανοητική ενσυναίσθηση μπορεί να είναι επωφελείς, αλλά για να συνοψίσουμε, η διανοητική ενσυναίσθηση μπορεί να είναι πιο χρήσιμη. Βοηθά τους ανθρώπους να προβλέψουν πώς θα αντιδράσουν οι άλλοι σε αυτούς. Ακόμη και να δημιουργήσουν καταστάσεις και προϊόντα που θα εμπνεύσουν τους άλλους.

διάβασμα-βιβλία-επιτυχημένα-παιδιάΕπιλέξτε τις δικές τους περιπέτειες.

Εάν η διανοητική ενσυναίσθηση είναι ο στόχος, εδώ είναι η στρατηγική. Αντί απλώς να διαβάζετε κατευθείαν ένα βιβλίο με τα παιδιά σας, κάντε παύσεις, διακόψτε την ιστορία σε κατάλληλες στιγμές για να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να μπουν στο μυαλό των χαρακτήρων, αφήνοντάς τα να διευθετήσουν τη διένεξη πριν το κάνουν οι χαρακτήρες.

Ακόμα και για τα βιβλία που έχετε διαβάσει 200 φορές, το παιδί σας μπορεί να βρει έναν διαφορετικό τρόπο με τον οποίο μπορεί να αντιδράσει ο χαρακτήρας, μια διαφορετική απόφαση που μπορεί να πάρει.

Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να διακόπτετε την ιστορία κάθε λίγο και λιγάκι και να ζητήσετε από το παιδί σας να την ξαναγράψει. Όμως,  αγκαλιάζοντας αυτή την πρακτική, εκτοξεύετε την εμπειρία ανάγνωσης του παιδιού σας και μπορεί να οδηγήσει σε πραγματικά οφέλη.

Μακρινά οφέλη

Μικρές επιλογές του τώρα που μπορούν να φαίνονται αστείες μπορεί να έχουν υπερβολικά μεγάλα αποτελέσματα στο μέλλον.

Και φυσικά, δεν λέμε ότι αν δεν διαβάσετε αρκετά στα παιδιά σας, δεν θα γίνουν επιτυχημένα παιδιά. Αλλά τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη της ανάγνωσης με αυτόν τον τρόπο είναι μυριάδες.

Οι εκπαιδευτικές μελέτες υποδηλώνουν ότι αντανακλά μια μαθησιακή εμπειρία που πραγματικά εμπνέει την ανάπτυξη. Και η ενθάρρυνση των παιδιών να λαμβάνουν αποφάσεις ενώ διαβάζουν ισοδυναμεί με πρακτική λήψης αποφάσεων, η οποία με τη σειρά της οδηγεί στην ενίσχυση των νευρωνικών οδών στο παιδί.

Στο τέλος της ημέρας, διδάσκετε τα παιδιά σας όχι μόνο να γίνουν καλύτεροι αναγνώστες, αλλά και πιο αποτελεσματικοί άνθρωποι – διανοητικά ενσυναίσθητικά άτομα που έχουν καλύτερες σχέσεις και χαμηλότερα ποσοστά διαζυγίου, καλύτερα αφεντικά, συνάδελφοι, διαπραγματευτές και φίλοι.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Εννιά τρόποι αντιμετώπισης του εκφοβισμού

Διατροφή των παιδιών: Μυστικά και tips

Μικροί αναγνώστες: Θέλουν τον τρόπο τους

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Πώς να κάνετε τα παιδιά να σταματήσουν να αγγίζουν τα πρόσωπά τους

Πώς μπορούν να παραμείνουν απασχολημένα τα χέρια των παιδιών και να σταματήσουν να αγγίζουν τα πρόσωπά τους Της Φωτεινής Κωνσταντοπούλου Δεδομένου, ότι ο κορονοϊός, SARS-CoV-2, εξαπλώνεται...

Selfies: Πώς μπορούν να επιδεινώσουν την ανασφάλεια και το άγχος των κοριτσιών

Σε περίπτωση που αναρωτηθήκατε ποτέ πόσο χρόνο ξοδεύει η κόρη σας προκειμένου να τραβήξει ορισμένες selfies, μια δημοσκόπηση το 2015 διαπίστωσε ότι η μέση...

Η βρεφική εξάρτηση στη πιπίλα

Η εξάρτηση από την πιπίλα αποτελεί πραγματικό γεγονός. Πολλά παιδιά αρνούνται να την κόψουν, κρατώντας τη μέχρι και την προεφηβική ηλικία. Εκτός από τη...

Αμερικανική Ένωση: Απαραίτητος ο εμβολιασμός κατά του παιδικού καρκίνου

Η Αμερικανική Ένωση θέτει ως απαραίτητο τον εμβολιασμό κατά του καρκίνου των παιδιών. Το θεωρεί ως απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να μειωθεί η εξάπλωση του ιού των...

Πως να θέσετε υγιή όρια στα videogames

Η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών και των εφήβων παίζουν videogames. Αν και πολλά παιδιά τα παίζουν με μέτρο, χωρίς αρνητικές συνέπειες, άλλα παρουσιάζουν εμμονή....