Discover

Παιδί και πρότυπα: Η εικόνα του σώματος

Το να ακούει συνεχώς ένα μικρό παιδί ότι το πρόχειρο φαγητό είναι κακό, μπορεί να το επηρεάσει μια ζωή αμφισβητώντας την εικόνα του σώματός του και την εμφάνισή του.

Ενώ μπορεί να είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι ένα τρίχρονο παιδί θα μπορούσε να είναι δυσαρεστημένο με την εικόνα του σώματός του, είναι όμως αληθινό. Μια μελέτη του 2016 από την Επαγγελματική Ένωση για τη Φροντίδα των Παιδιών (PACEY) έδειξε ότι σχεδόν το ένα τέταρτο των επαγγελματιών παιδικής φροντίδας διαπίστωσε προβλήματα σε παιδιά ηλικίας τριών έως πέντε ετών σχετικά με την εικόνα του σώματός τους.

εικόνα-σώμα-πρότυπα-ομορφιάΠολλά από αυτά τα προβλήματα ξεκινούν από την τηλεόραση, τα βιβλία, τα κινούμενα σχέδια και τις συζητήσεις των ενηλίκων για το σώμα τους, τη δίαιτα, την αισθητική χειρουργική. Με άλλα λόγια, τα παιδιά έχουν επίγνωση των λεπτών και καλλυντικών ιδανικών που εκτιμά η κοινωνία μας, ανεξάρτητα από το τι προσπαθούμε να τα διδάσκουμε.

Ίσως δεν θα είστε πάντα εκεί για να διορθώσετε την παραπληροφόρηση ή να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να αμφισβητήσουν αυτό που βλέπουν. Μπορείτε, όμως, να τους διδάξετε αυτά τα τρία πράγματα:

1.Το λίπος δεν είναι κακό

Όταν ακούτε τη λέξη λίπος, πιθανώς τη συσχετίζετε με την ανθυγιεινή ή κακή διατροφή. Ζούμε σε μια κοινωνία λιποφοβικών, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει μια κοινωνικά αποδεκτή προκατάληψη εναντίον των παχύσαρκων ανθρώπων. Διδάξτε στα παιδιά σας ότι όλα τα σώματα είναι σώματα και ότι η εμφάνισή μας δεν συνδέεται με την καλοσύνη μας.

2.Αποφύγετε τη συζήτηση για τη διατροφή

Είστε το πρώτο πρότυπο στη ζωή του παιδιού σας και είναι δική σας δουλειά να καλλιεργείτε την αυτοεκτίμηση του. Όταν το παιδί σας παρατηρεί ότι μιλάτε αρνητικά για τον εαυτό σας, θα θελήσει να αντικατοπτρίσει αυτό το είδος συμπεριφοράς. Εάν μιλάτε συνεχώς για την αποφυγή τροφών ή τον περιορισμό των «άχρηστων» ή «κακών» τροφίμων, αυτό μπορεί να το οδηγήσει να αναπτύξει προβλήματα με τα τρόφιμα. Είναι επιτακτική ανάγκη να διδάξετε στα παιδιά σας να είναι ευχαριστημένα με τα σώματά τους. Θυμηθείτε! Ακόμη και όταν νομίζετε ότι τα παιδιά σας δεν ακούνε, σας ακούνε.

3. Θετική έμπνευση στο σώμα

Μια μελέτη του Dove διαπίστωσε ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης  (όπως τα περιοδικά) μειώνουν την αυτοεκτίμηση των κοριτσιών στο 80%. Αυτό συμβαίνει επειδή τα mainstream ΜΜΕ και τα social media είναι γεμάτα από ιδανικά σώματα και πρότυπα ομορφιάς. Δεν υπάρχει πραγματική ποικιλομορφία. Το μήνυμα ότι οι γυναίκες πρέπει να νοιάζονται και να εκτιμώνται για την εμφάνισή τους είναι εμφανές ακόμη και στα κινούμενα σχέδια. Γι’ αυτό πρέπει να εκθέτουμε τα παιδιά σε μια ποικιλία πραγματικών-φυσιολογικών (μη επεξεργασμένων και μη φιλτραρισμένων) σωμάτων.

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι με αφορμή αναγνώσματα να δείξετε στα παιδιά ότι υπάρχουν όλα τα είδη σωμάτων και να ξεκινήσετε συζητήσεις σχετικές με τον ρατσισμό. Τα παιδιά δεν είναι ποτέ πολύ μικρά για να μάθουν πώς να είναι καλοί άνθρωποι. Αρχίζοντας να τους μιλάτε από όταν είναι μικρά, θα τους δώσετε τα εργαλεία για να αντισταθούν στα πιεστικά πρότυπα της εικόνας του σώματος.

ΠΗΓΗ: todaysparent


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: 

Πώς να μιλήσετε στα παιδιά για τον ρατσισμό

Οικογένειες με μοναχοπαίδια: Θετικά και αρνητικά

Κορωνοϊός: Διατηρήστε την ψυχική υγεία των παιδιών

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να φορέσει μάσκα – Χρήσιμες συμβουλές γα τους γονείς

Τα σχολεία ανοίγουν και στη φυσιολογική περίοδο προσαρμογής στην καθημερινότητα μετά τις διακοπές έρχεται να προστεθεί ένας αστάθμητος παράγοντας: η πανδημία και το μέτρο...

Πως να θέσετε υγιή όρια στα videogames

Η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών και των εφήβων παίζουν videogames. Αν και πολλά παιδιά τα παίζουν με μέτρο, χωρίς αρνητικές συνέπειες, άλλα παρουσιάζουν εμμονή....

Οικογένειες με μοναχοπαίδια: Θετικά και αρνητικά

Όσον αφορά την απόκτηση παιδιών, αφθονούν τα στερεότυπα και οι αντιλήψεις, ιδιαίτερα για τις οικογένειες με μοναχοπαίδια. Μερικά είναι παράλογα. Άλλα, πάλι, έχουν βαθιές ρίζες...

Εγκυμοσύνη και κολύμπι: Είναι ασφαλές;

Όταν είστε έγκυος έρχεστε αντιμέτωπη με μία λίστα από διάφορες ασχολίες που ξαφνικά δεν πρέπει να κάνετε. Μπορεί να αρχίσετε να αισθάνεστε εσείς ή...

Γιατί τα παιδιά αγαπάνε τα fast food;

Ο όρος «fast food» αναφέρεται σε τρόφιμα που ετοιμάζονται σε πολύ γρήγορο χρόνο, ικανοποιώντας άμεσα το αίσθημα της πείνας. Πρόκειται για κατεργασμένα τρόφιμα που...