Discover

Εγκυμοσύνη και κολύμπι: Είναι ασφαλές;

Όταν είστε έγκυος έρχεστε αντιμέτωπη με μία λίστα από διάφορες ασχολίες που ξαφνικά δεν πρέπει να κάνετε. Μπορεί να αρχίσετε να αισθάνεστε εσείς ή ο περίγυρός σας ότι τίποτα δεν είναι ασφαλές για εσάς και το μωρό σας, όπως για παράδειγμα το κολύμπι.

Ενδείκνυται; Ναι, φυσικά, καθώς θεωρείται από τους ειδικούς μία από τις καλύτερες ασκήσεις. Αν και μόνο εσείς μπορείτε να αποφασίσετε σε ποιες δραστηριότητες θα θέλατε να συμμετάσχετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, εμείς συγκεντρώσαμε τις απαραίτητες πληροφορίες για να πάρετε την απόφαση να κάνετε μία βουτιά στη θάλασσα ή στην πισίνα.

Είναι ασφαλές το κολύμπι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, η κολύμβηση είναι μια από τις ασφαλέστερες μορφές άσκησης. Αν και είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το θαλάσσιο σκι και οι καταδύσεις θέτουν τις εγκύους σε αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού.

Η κολύμβηση είναι ακόμη μια εγκεκριμένη μορφή άσκησης κατά τη διάρκεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF) λόγω των σημαντικών οφελών για την υγεία που προσφέρει, χωρίς να ασκεί υψηλό επίπεδο άγχους στο σώμα.

Εάν ανησυχείτε για την απώλεια αντοχής και μυϊκής δύναμης κατά τη διάρκεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης λόγω περιορισμών δραστηριότητας, το κολύμπι μπορεί να προσφέρει έναν ασφαλή τρόπο για να διατηρήσετε το τρέχον επίπεδο φυσικής σας κατάστασης.

Προσοχή στη θερμοκρασία

Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι, ενώ το κολύμπι θεωρείται γενικά ασφαλές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να μην εγκριθεί για γυναίκες με ορισμένες ιατρικές παθήσεις ή περιορισμούς δραστηριότητας λόγω επιπλοκών της εγκυμοσύνης.

Είναι πάντα καλύτερο να μιλήσετε με το γιατρό σας σχετικά με τη συγκεκριμένη κατάστασή σας. Ως γενική οδηγία, οι ειδικοί συστήνουν στις έγκυες να αποφεύγουν τα πολύ παγωμένα νερά και τα μεγάλα κύματα. Σε αυτό το πλαίσιο καλό είναι να αποφεύγετε παραλίες με έντονα ρεύματα, ώστε να μην υπάρχουν μεγάλες εναλλαγές στη θερμοκρασία του νερού και, βέβαια, για να μην κινδυνεύετε να παρασυρθείτε στα βαθιά και να δυσκολευτείτε να βγείτε έξω.

Το κολύμπι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τονώνει τους μύες χωρίς να καταπονεί τις αρθρώσεις.

Το μπάνιο στην πισίνα του ξενοδοχείου είναι ένα πιο περίπλοκο θέμα και γενικά οι γνώμες των ειδικών διαφέρουν. Αν έχετε τη σύμφωνη γνώμη του γυναικολόγου σας και υπάρχει τοιχοκολλημένο το αποτέλεσμα της τακτικής εξέτασης του νερού που δείχνει πως είναι καθαρό μπορείτε να κολυμπήσετε. Μια πιο πρακτική συμβουλή είναι να προτιμάτε την πισίνα νωρίς το πρωί, πριν γεμίσει με τους υπόλοιπους ενοίκους του ξενοδοχείου. Τέλος, αν κολυμπάτε στην πισίνα θα πρέπει να χρησιμοποιείτε σαγιονάρες με αντιολισθητικό πέλμα ώστε να μη κινδυνεύετε να γλιστρήσετε όταν μπαίνετε ή βγαίνετε από το νερό.

Επειδή είναι σημαντικό η θερμοκρασία σας να μην υπερβαίνει τους 102,2 ° F (39 ° C) καθώς το μωρό σας μεγαλώνει μέσα σας, η χρήση υδρομασάζ , ιαματικών πηγών ή ακόμη και πολύ ζεστών λουτρών για χαλάρωση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα πρέπει να είναι προσεκτικά περιορισμένη – έως καθόλου.

Ιδιαίτερα κατά το πρώτο τρίμηνο, η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος λόγω βύθισης σε ζεστό νερό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανωμαλίες κατά τη γέννηση ή πιθανή αποβολή, επομένως είναι σημαντικό να λάβετε σοβαρά υπόψη αυτή τη σύσταση.

Tips για το 9μηνο

Εάν αντέχετε, κολυμπήστε τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα. Κολυμπήστε νωρίς το πρωί, μπορεί να εξουδετερώσει την ναυτία και θα σας δώσει ενέργεια για την υπόλοιπη ημέρα.

Στο δεύτερο τρίμηνο δεν θα χρειαστεί να σταματήσετε το κολύμπι επειδή βαραίνετε, γιατί είναι εύκολο για τις μέλλουσες μητέρες. Πιθανώς δεν θα χρειαστεί να αλλάξετε κάτι στην αγωγή σας, αλλά ένα μαγιό μητρότητας ασφαλώς θα είναι πιο άνετο όπως μεγαλώνει η κοιλιά σας.

Το νερό υποστηρίζει και ελαφρώνει τις αρθρώσεις και τους συνδέσμους σας, καθώς ασκείστε, σας προστατεύει από τραυματισμούς και επιπλέον από την ζέστη! Το πρόσθιο κολύμπι είναι ιδιαίτερα ευεργετικό στο τρίτο τρίμηνο, επειδή «μακραίνει» τους μυς στο στήθος και «μικραίνει» τους μύες της πλάτης, δύο τομείς που συνήθως δεν είναι καλά ευθυγραμμισμένοι, λόγω των αλλαγών που υφίσταται το σώμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Χρησιμοποιείστε ένα αναπνευστήρα για να ανακουφίσετε την πίεση στο λαιμό σας που δημιουργείται από την κίνηση του κεφαλιού, μέσα έξω για να πάρετε αναπνοή.

Μία ακόμη καλή κίνηση είναι το ύπτιο. Επειδή το νερό μειώνει τις επιδράσεις της βαρύτητας στο σώμα, μπορείτε να ξαπλώσετε ανάσκελα και να κολυμπήσετε χωρίς να διακινδυνεύσει να μειωθεί η ροή του αίματος, πράγμα που συμβαίνει με μία τέτοια άσκηση στο έδαφος. Το κολύμπι μπορεί να καταστεί μη ασφαλές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εάν εμφανιστεί υπερβολική άσκηση.

Τι γίνεται με το χλώριο;

Εάν ανησυχείτε για κολύμπι σε πισίνα ή άλλο περιβάλλον με χλώριο, θα χαρείτε να το γνωρίζετε τουλάχιστον μία μελέτη του 2010 υποδηλώνει ότι δεν υπάρχουν αρνητικά αποτελέσματα γέννησης που σχετίζονται με τα χημικά καθαρισμού στις πισίνες.

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, οι γυναίκες που κολυμπούσαν στο νερό της πισίνας στην αρχή και στα μέσα της εγκυμοσύνης τους είχαν ελαφρώς μειωμένο κίνδυνο να γεννήσουν τα μωρά τους πρόωρα ή με συγγενείς δυσπλασίες σε σύγκριση με τους μη ασκούμενους!

Ενώ η πιο πρόσφατη έρευνα έθεσε ανησυχίες σχετικά με την έκθεση του εμβρύου σε υποπροϊόντα απολύμανσης νερού σε ομάδες, οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι χρειάζονται περισσότερα δεδομένα και μακροπρόθεσμες πληροφορίες.

Ποια είναι τα οφέλη

Η άσκηση γενικά ενθαρρύνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς διατηρεί το σώμα υγιές και το προετοιμάζει. Εκτός από τα γενικά οφέλη της σωματικής άσκησης, υπάρχουν μερικοί λόγοι μπόνους που μπορείτε να δοκιμάσετε να κολυμπήσετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας:

  • γυμνάζει ταυτόχρονα μυικές ομάδες όλου του σώματος, τόσο του άνω όσο και του κάτω κορμού.
  • Βοηθά το καρδιαγγειακό σύστημα, τονώνει τους μυς και αυξάνει τη δύναμη.
  • Είναι η πιο αντικραδασμική άσκηση χάρη στο νερό, σε βοηθάει να μην αισθάνεσαι το βάρος της κύησης, ενώ η πιθανότητα τραυματισμού είναι μηδαμινή.
  • θα αισθάνεσαι καλύτερα, θα κοιμάσαι πιο ήρεμα, και θα ανταποκριθείς καλύτερα στις συναισθηματικές και σωματικές προκλήσεις της εγκυμοσύνης.
  • Το νερό μπορεί να είναι μια εξαιρετική μορφή ανακούφισης του πόνου, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όταν μπορεί να αντιμετωπίζετε πρήξιμο ή δυσφορία λόγω αύξησης βάρους.
Συμβουλές

Εάν αποφασίσετε να κολυμπήσετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για να το κάνετε όσο το δυνατόν πιο απολαυστικό και ασφαλές:

  • Βρείτε ένα κατάλληλο μαγιό. Καθώς η εγκυμοσύνη σας εξελίσσεται, το μέγεθος και το σχήμα σας θα αλλάξουν. Δεν είναι διασκεδαστικό να προσπαθείτε να κολλήσετε ή να κολυμπήσετε σε κάτι που δεν ταιριάζει σωστά, οπότε επενδύστε σε ένα νέο μαγιό όταν το σώμα σας είναι έτοιμο.
  • Προσέξτε πού πατάτε! Φροντίστε να περπατάτε προσεκτικά, καθώς στην πισίνα είναι εύκολο να γλιστρήσετε.
  • Χρησιμοποιήστε αντηλιακό ευρέος φάσματος με ελάχιστο SPF 30 όταν κολυμπάτε σε εξωτερικούς χώρους για να αποφύγετε εγκαύματα. Θυμηθείτε να εφαρμόζετε ξανά αντηλιακό συχνά και να αποφεύγετε να κολυμπάτε σε εξωτερικούς χώρους μεταξύ των ωρών 10 π.μ. και 4 μ.μ. όταν το άμεσο ηλιακό φως είναι ισχυρότερο.
  • Μείνετε ενυδατωμένες. Ακόμα κι αν δεν αισθάνεστε ότι διψάτε, μπορείτε ακόμα να αφυδατωθείτε ενώ κολυμπάτε. Η δροσερή αίσθηση ότι περιβάλλεται από νερό μπορεί να σας ξεγελάσει για να σκεφτείτε ότι είστε εντάξει, αλλά είναι σημαντικό να κάνετε πολλά διαλείμματα για να πιείτε νερό. Αποφύγετε αλκοολούχα ποτά ή ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη που θα ενθαρρύνουν επίσης την αφυδάτωση.
  • Πάντα κολυμπήστε με κάποιον άλλο. Εάν κολυμπάτε σε μια περιοχή χωρίς ναυαγοσώστη, φροντίστε να έχετε μαζί σας έναν φίλο.

Πηγή: www.acog.org, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Δέκα πολύτιμα μαθήματα ζωής από τα μωρά

Θα μάθετε πολύτιμα μαθήματα ζωής από τα παιδιά σας, ειδικά αν κάνετε ένα βήμα πίσω και ρίξετε μια ματιά στον κόσμο μέσα από τα...

Πώς να ενθαρρύνετε το μικρό παιδί σας να βουρτσίζει τα δόντια του (vid)

Πως μπορείτε να ενθαρρύνετε το παιδί σας να πλένει τα δόντια του; Με μερικούς απλούς τρόπους θα κάνετε το βούρτσισμα των δοντιών παιχνίδι. Μπορείτε να...

«Όχι άλλα μωρά», εκδόσεις Βιβλιοσκόπιο

Το βιβλίο «Όχι άλλα μωρά» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βιβλιοσκόπιο είναι κατάλληλο αν θέλετε να προετοιμάσετε το μεγαλύτερο παιδί σας για τον ερχομό...

Λητώ Τσακίρη Παπαθανασίου: Μουσική γραφή

Η συγγραφέας Λητώ Τσακίρη Παπαθανασίου μας συστήνεται με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Η Ραλλού των αστεριών" που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Τζιαμπίρης Πυραμίδα...

Ατυχήματα και παιδιά: Πρώτη αιτία των παιδικών θανάτων

Καθημερινά, σε παγκόσμιο επίπεδο, 2.000 παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών χάνουν τη ζωή τους ή μένουν ανάπηρα από ατυχήματα. Μάλιστα, όπως αναφέρει ο...