Discover

Πώς να μιλήσετε για το διαζύγιο στα παιδιά

Πώς να πείτε στα παιδιά ότι παίρνετε διαζύγιο – Πώς θα αντιδράσουν –Πώς να προσαρμοστείτε στη νέα κατάσταση

Χιλιάδες παιδιά βιώνουν το άγχος του διαζυγίου. Το πώς αντιδρούν βέβαια εξαρτάται από την ηλικία, την προσωπικότητά τους και τις συνθήκες της διαδικασίας χωρισμού. Κάθε διαζύγιο επηρεάζει τα παιδιά, πολλές φορές μάλιστα η αρχική αντίδραση είναι σοκ, θλίψη, απογοήτευση, θυμός ή ανησυχία. Όμως τελικά μπορούν να βγουν από αυτό πιο δυνατά, να αντιμετωπίσουν το άγχος, να γίνουν πιο ευέλικτα και ανεκτικά σε μικρότερη ηλικία.

Τα πιο σημαντικά σημεία που πρέπει να προσέξουν και οι δύο γονείς, ώστε να βοηθήσουν τα παιδιά σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, είναι:

 • Να μην έρχονται σε σύγκρουση.
 • Να μην κάνουν έντονες και νομικές συζητήσεις μπροστά στα παιδιά.
 • Να περιορίσουν, όσο γίνεται, την αρνητικότητα.
 • Να μη ζητούν υποστήριξη από τα παιδιά, ακόμη και αν εκείνα φαίνεται να το θέλουν.

Πώς να μεταφέρετε την απόφασή σας

Όταν είστε βέβαιοι για την απόφαση που έχετε λάβει, μιλήστε στα παιδιά σας. Παρόλο που δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να το πείτε, εάν είναι δυνατόν, μιλήστε και οι δύο γονείς για το θέμα. Είναι σημαντικό να παραμερίσετε τα όποια συναισθήματα θυμού, ενοχής ή κατηγόριας έχετε και να προσπαθήσετε να μη μεταφέρετε την αναστάτωση και τον θυμό σας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, στα παιδιά σας.

Στη συζήτηση θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη η ηλικία, η ωριμότητα και η ιδιοσυγκρασία του παιδιού, ενώ πάντα πρέπει να λέγεται σαφώς το εξής: «Αυτό που συνέβη είναι μεταξύ της μαμάς και του μπαμπά και δεν είναι λάθος σου». Τα περισσότερα παιδιά θα αισθάνονται ένοχα ακόμη κι αν οι γονείς τούς έχουν πει ότι δεν ισχύει αυτό. Γι ‘αυτό είναι ζωτικής σημασίας να επαναλαμβάνουν αυτή τη διαβεβαίωση.

Διαζύγιο οικογένεια σπίτι

Υπενθυμίστε τους την αγάπη σας

Πείτε στα παιδιά σας ότι μερικές φορές οι ενήλικοι αλλάζουν τον τρόπο που αγαπούν ο ένας τον άλλον ή δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε ορισμένα θέματα πια και έτσι πρέπει να ζουν χωριστά. Υπενθυμίστε τους, όμως, ότι τα παιδιά και οι γονείς είναι συνδεδεμένοι καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Δώστε στα παιδιά αρκετές πληροφορίες προκειμένου να προετοιμαστούν για τις αλλαγές που θα επέλθουν στη ζωή τους. Προσπαθήστε να απαντήσετε στις ερωτήσεις τους όσο το δυνατόν πιο αληθινά. Θυμηθείτε ότι δεν χρειάζεται να γνωρίζουν όλους τους λόγους πίσω από το διαζύγιο (ειδικά εάν πρόκειται για κατηγόριες προς τον άλλο γονιό). Είναι αρκετό το να καταλάβουν τι πρόκειται να αλλάξει και τι όχι στην καθημερινότητά τους.

Στα μικρότερα παιδιά είναι καλύτερο να εξηγήσετε το εξής: «Η μαμά και ο μπαμπάς θα ζήσουν σε διαφορετικά σπίτια, ώστε να μη μαλώνουν, αλλά και οι δύο σας αγαπάμε πολύ». Τα μεγαλύτερα και οι έφηβοι, πάλι, μπορεί να είναι πιο συνειδητοποιημένοι με το γεγονός, ωστόσο σίγουρα θα έχουν περισσότερες ερωτήσεις με βάση όσα έχουν ακούσει στο σπίτι.

Διαζύγιο οικογένια

Πώς να χειριστείτε τις αντιδράσεις τους

Είναι πολύ σημαντικό να δείξετε στα παιδιά σας ότι αναγνωρίζετε και νοιάζεστε για τα συναισθήματά τους και παράλληλα να τα διαβεβαιώσετε πως το να νιώθουν αναστατωμένα είναι απόλυτα υγιές, αναμενόμενο και κατανοητό. Σίγουρα υπάρχουν κάποια που κρύβουν τα συναισθήματά τους και δεν αντιδρούν αμέσως, καλό είναι όμως να τους πείτε πως μπορούν να σας μιλήσουν όταν νιώσουν έτοιμα. Πολλές φορές τα παιδιά προσπαθούν από άμυνα να ευχαριστήσουν τους γονείς, ενεργώντας σαν να είναι όλα καλά, ή να αποφύγουν τα συναισθήματα του θυμού και της θλίψης. Τότε το άγχος βρίσκει διέξοδο με άλλους τρόπους ‒ στο σχολείο, με αλλαγές στην όρεξη, στον ύπνο και γενικότερα στη συμπεριφορά τους.

Να είστε έτοιμοι να απαντήσετε στις παρακάτω ερωτήσεις:

 • Με ποιον θα ζήσω;
 • Σε ποιο σχολείο θα πάω;
 • Πού θα ζει κάθε γονέας;
 • Πού θα περάσουμε τις διακοπές;
 • Θα βλέπω ακόμα τους φίλους μου;
 • Μπορώ να πάω κατασκήνωση αυτό το καλοκαίρι;
 • Μπορώ να κάνω τις αγαπημένες μου δραστηριότητες;

Το να είμαστε ειλικρινείς δεν είναι πάντα εύκολο, ειδικά όταν δεν έχουμε όλες τις απαντήσεις για το τι πρόκειται να συμβεί από εδώ και πέρα, αλλά το να τους μεταφέρουμε τι πρέπει να γνωρίζουν εκείνη τη στιγμή είναι πάντα το σωστό.

Βοηθώντας τα παιδιά να το αντιμετωπίσουν

Πολλά παιδιά ‒αλλά και γονείς‒ στεναχωριούνται για το γεγονός της απώλειας του είδους της οικογένειας που είχαν στο μυαλό τους, γι’ αυτό είναι συνηθισμένο και πολύ φυσικό για ορισμένα να ελπίζουν ότι οι γονείς τους θα επιστρέψουν σπίτι κάποια μέρα, ακόμα και μετά το διαζύγιο.

Μαμά και κόρη

Τρόποι για να βοηθήσετε τα παιδιά να αντιμετωπίσουν την αναστάτωση που προκαλεί το διαζύγιο:

 • Ενθαρρύνετε την ειλικρίνεια. Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν ότι τα συναισθήματά τους είναι σημαντικά για εσάς και ότι θα ληφθούν σοβαρά υπόψη.
 • Βοηθήστε τα να βάλουν τα συναισθήματά τους σε λέξεις. Η συμπεριφορά των παιδιών μπορεί συχνά να σας οδηγήσει στα συναισθήματά τους. Για παράδειγμα, μπορείτε να πείτε: «Φαίνεται σαν να νιώθεις λυπημένος αυτή τη στιγμή. Ξέρεις τι σε κάνει να νιώθεις έτσι;» Γίνετε καλός ακροατής, ακόμη κι αν είναι δύσκολο για εσάς να ακούσετε τι έχουν να πουν.
 • Αφήστε τα να κατανοήσουν και να επικοινωνήσουν τα συναισθήματά τους. Το να τους πείτε «ξέρω ότι νιώθεις στεναχωρημένος τώρα» ή «ξέρω ότι αισθάνεσαι μόνος χωρίς τον μπαμπά εδώ» κάνει τα παιδιά να καταλαβαίνουν ότι τα συναισθήματά τους είναι σωστά. Είναι σημαντικό να τα ενθαρρύνετε λοιπόν να εξωτερικεύσουν αυτά που αισθάνονται.
 • Προσφέρετε υποστήριξη. Ρωτήστε: «Τι πιστεύεις ότι θα σε κάνει να νιώσεις καλύτερα;». Μπορείτε επίσης να προτείνετε μερικές ιδέες ‒ να κάνετε μια βόλτα, να παίξετε με το κατοικίδιό σας, να καθίσετε απλώς μαζί διαβάζοντας το αγαπημένο του βιβλίο. Τα μικρότερα παιδιά μπορεί μάλιστα να θέλουν να καλέσουν τον μπαμπά στο τηλέφωνο.

Το πώς νιώθετε εσείς αντανακλάται στο παιδί σας

Η εύρεση τρόπων διαχείρισης του άγχους σας είναι απαραίτητη για εσάς και για την οικογένειά σας. Το να διατηρείτε τον εαυτό σας όσο το δυνατόν συναισθηματικά υγιή βοηθά στο να διασφαλίσετε ότι θα είστε στην καλύτερη δυνατή κατάσταση για να φροντίσετε τα παιδιά σας. Για να το πετύχετε αυτό, προσπαθήστε να διατηρήσετε την επικοινωνία με τον πρώην σύντροφό σας πολιτισμένη και σε χαμηλούς τόνους, ειδικά μπροστά στα παιδιά.

Αλλαγές στη συμπεριφορά

Είναι φυσικό να ανησυχείτε για το πώς το παιδί σας αντιμετωπίζει αυτή την αλλαγή. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να εμπιστευτείτε το ένστικτό σας και να βασιστείτε σε ό,τι γνωρίζετε μέχρι στιγμής για τη συμπεριφορά του. Φαίνεται να ενεργεί διαφορετικά από το συνηθισμένο; Μήπως έχει «παιδική συμπεριφορά»; Για παράδειγμα, πιπιλά το δάχτυλό του όταν κοιμάται ενώ πριν το είχε κόψει; Τα συναισθήματά του φαίνεται να παρεμποδίζουν τις καθημερινές του δραστηριότητες;

Οι αλλαγές στη συμπεριφορά είναι πολύ σημαντικές, καθώς τα μεγαλύτερα παιδιά και οι έφηβοι μπορεί να είναι ευάλωτα σε επικίνδυνες συμπεριφορές, όπως η χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών ή η παραίτηση από το σχολείο.

Προσαρμογή σε μια νέα κατάσταση διαβίωσης

Επειδή το διαζύγιο αποτελεί μια τεράστια αλλαγή, οι προσαρμογές πρέπει να αντιμετωπίζονται σταδιακά. Ποιο είναι το κατάλληλο μέρος για τα παιδιά; Αυτή είναι η πιο δύσκολη ερώτηση και αυτό που τις περισσότερες φορές διχάζει τους γονείς. Μερικά μπορεί να περνούν τον μισό χρόνο τους με τη μαμά και τον άλλο μισό με τον μπαμπά, όμως φαίνεται πως έχουν ανάγκη να ζουν σε ένα σπίτι σταθερά και να επισκέπτονται τον άλλο γονιό, εκτός αν και οι δύο επιλέξουν να μείνουν κάτω από την ίδια στέγη – αυτό αποτελεί λύση ανάγκης και είναι καλύτερο να αποφεύγεται.

Με προτεραιότητα το παιδί

Ό,τι κι αν επιλέξετε πάντως, αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι πως οι ανάγκες του παιδιού σας πρέπει να έχουν προτεραιότητα. Όταν, για παράδειγμα, κάνετε ένα πλάνο διακοπών ή γενεθλίων, μείνετε επικεντρωμένοι στο τι είναι καλύτερο γι’ αυτό. Είναι σημαντικό για τους γονείς να επιλύσουν αυτά τα ζητήματα οι ίδιοι και να μη ζητούν από τα παιδιά να επιλέξουν.

Το παιδί σας μπορεί να αρνηθεί να μοιραστεί τον χρόνο του και με τους δύο και ίσως να προσπαθήσει να επιλέξει έναν από εσάς. Εάν συμβεί αυτό, όσο σκληρό κι αν είναι, προσπαθήστε να μην το πάρετε προσωπικά. Διατηρήστε το πρόγραμμα επίσκεψης και υπογραμμίστε τη σημασία της συμμετοχής και των δύο γονέων.

Το διαζύγιο μπορεί να αποτελέσει μεγάλη κρίση για μια οικογένεια. Ωστόσο, εάν εσείς και ο πρώην σύζυγός σας μπορείτε να συνεργαστείτε και να επικοινωνείτε πολιτισμένα πρς όφελος των παιδιών σας, αυτό θα ωφελήσει και εσάς τους ίδιους.

Μπαμπάς γιός

Θυμηθείτε λοιπόν:

 • Να είστε υπομονετικοί με τον εαυτό σας και με το παιδί σας. Οι συναισθηματικές ανησυχίες μετά το διαζύγιο χρειάζονται χρόνο για να ξεπεραστούν.
 • Αναγνωρίστε τα σημάδια του στρες. Συμβουλευτείτε τους δασκάλους των παιδιών σας, τον ψυχολόγο σας ή έναν παιδοψυχολόγο, προκειμένου να σας παρέχει τις απαραίτητες οδηγίες σχετικά με τον τρόπο χειρισμού συγκεκριμένων προβλημάτων που σας απασχολούν.
 • Οι αλλαγές οποιουδήποτε είδους είναι δύσκολες, όμως να ξέρετε ότι εσείς και τα παιδιά σας μπορείτε και θα προσαρμοστείτε σε αυτές. Το να βρείτε την εσωτερική σας δύναμη και να λάβετε βοήθεια, προκειμένου να μάθετε νέες δεξιότητες αντιμετώπισης, είναι δύσκολο, αλλά μόνο έτσι θα ξεπεράσετε το πρόβλημα.

Με πληροφορίες από kidshealth.org

Διαβάστε επίσης: Αγοραφοβία: Όταν τα παιδιά αποφεύγουν συγκεκριμένες τοποθεσίες λόγω φόβου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Ατυχήματα και παιδιά: Πρώτη αιτία των παιδικών θανάτων

Καθημερινά, σε παγκόσμιο επίπεδο, 2.000 παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών χάνουν τη ζωή τους ή μένουν ανάπηρα από ατυχήματα. Μάλιστα, όπως αναφέρει ο...

Πώς να κάνετε τα παιδιά να σταματήσουν να αγγίζουν τα πρόσωπά τους

Πώς μπορούν να παραμείνουν απασχολημένα τα χέρια των παιδιών και να σταματήσουν να αγγίζουν τα πρόσωπά τους Της Φωτεινής Κωνσταντοπούλου Δεδομένου, ότι ο κορονοϊός, SARS-CoV-2, εξαπλώνεται...

Πώς να διαχειριστείτε το αίσθημα απογοήτευσης των παιδιών τα φετινά Χριστούγεννα

Δύσκολες οι φετινές χειμερινές διακοπές Αναρωτιέστε πώς να γιορτάσετε τις φετινές χριστουγεννιάτικες διακοπές όταν ο COVID-19 φαίνεται να τα έχει κάνει όλα τόσο δύσκολα και...

Πώς να μιλήσετε για το διαζύγιο στα παιδιά

Πώς να πείτε στα παιδιά ότι παίρνετε διαζύγιο – Πώς θα αντιδράσουν –Πώς να προσαρμοστείτε στη νέα κατάσταση Χιλιάδες παιδιά βιώνουν το άγχος του διαζυγίου....

«Όχι άλλα μωρά», εκδόσεις Βιβλιοσκόπιο

Το βιβλίο «Όχι άλλα μωρά» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βιβλιοσκόπιο είναι κατάλληλο αν θέλετε να προετοιμάσετε το μεγαλύτερο παιδί σας για τον ερχομό...