Discover

Διατροφή των παιδιών: Μυστικά και tips

Η διατροφή των παιδιών είναι από τα πιο σημαντικά πράγματα  στην ανατροφή τους και δεν έχει πάντα ευκολίες.

Οι γονείς, πολλές φορές, ταλαιπωρούνται με τη διατροφή των παιδιών τους είτε γιατί κάποια είναι πολύ επιλεκτικά, είτε γιατί είναι παμφάγα. Διαβάστε στη συνέχεια μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν σε πρώτο επίπεδο να κάνετε τη ζωή τη δική σας και των παιδιών σας πιο εύκολη.

διατροφή-παιδιά-λαχανικάΘηλασμός

Ακόμη και όταν θηλάζετε, υπάρχουν αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν. Οι παιδίατροι προτείνουν επί του παρόντος αποκλειστικό θηλασμό για τους πρώτους έξι μήνες και από εκεί και πέρα να συνεχίσουν να θηλάζουν καθώς εισάγονται στη διατροφή μια σειρά από στερεά τρόφιμα. Οι μητέρες που θηλάζουν αξίζουν  γενικά υποστήριξη και εκτίμηση στην κοινωνία και ειδικότερα στο χώρο εργασίας και δεν τα εισπράττουν πάντα. Και αντιστρόφως, οι μητέρες μερικές φορές έχουν την αίσθηση ανεπάρκειας εάν ο θηλασμός είναι δύσκολος ή αν δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτές τις συστάσεις.

Πρέπει να κάνετε ό, τι λειτουργεί για εσάς και την οικογένειά σας. Και εάν δεν ισχύει ο αποκλειστικός θηλασμός, σε οποιοδήποτε ποσοστό μπορείτε να το κάνετε είναι καλό για το μωρό σας.

Μωρά

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, οι επιλογές και οι αποφάσεις πολλαπλασιάζονται. Ειδικά το πρώτο έτος της κατανάλωσης στερεών τροφών, από τους 6 έως τους 18 μήνες, μπορεί στην πραγματικότητα να είναι ένα πολύ καλό χρονικό διάστημα  για να δώσετε στα παιδιά μια σειρά τροφών να δοκιμάσουν. Προσφέροντας επαναλαμβανόμενες γεύσεις, μπορεί να διαπιστώσετε ότι τα παιδιά επεκτείνουν το εύρος τους.

Μικρά παιδιά

Τα μικρά παιδιά διαφέρουν πολύ στον τρόπο που τρώνε. Μερικά είναι αδηφάγα και άλλα παμφάγα. Άλλα είναι πολύ επιλεκτικά και μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να ταϊστούν. Αφήστε τα να παίξουν με το φαγητό τους, να μάθουν για την υφή, τη γεύση και την ανεξαρτησία. Φτιάξτε τις κοινωνικές πτυχές του φαγητού από την αρχή, έτσι ώστε τα παιδιά να μεγαλώνουν να σκέφτονται το φαγητό στο πλαίσιο του οικογενειακού χρόνου. Επίσης, καλό είναι να παρακολουθούν άλλα μέλη της οικογένειας να τρώνε μια ποικιλία από υγιεινά τρόφιμα, ενώ μιλούν και περνούν χρόνο μαζί. Τα παιδιά δεν πρέπει να τρώνε κοιτάζοντας οθόνες. Οι γονείς ανησυχούν για τα παιδιά που τρώνε επιλεκτικά και φυσικά για τα παιδιά που τρώνε πάρα πολύ και παίρνουν βάρος πολύ γρήγορα.

Μερικές συμβουλές για εφαρμογή:
  • Μιλήστε με τα παιδιά σχετικά με το “τρώγοντας το ουράνιο τόξο” και βάλτε πολλά διαφορετικά χρώματα στα πιάτα τους (πορτοκαλί και κόκκινες πιπεριές, κίτρινο καλαμπόκι, πράσινο οτιδήποτε και ούτω καθεξής).
  • Πάρτε τα στο μανάβικο ή στην λαϊκή αγορά  και αφήστε τα να διαλέξουν κάτι νέο που θα ήθελαν να δοκιμάσουν.
  • Αφήστε τα να βοηθήσουν στην προετοιμασία φαγητού.
  • Να είστε ανοιχτοί στην ανάπτυξη των τροφίμων που απολαμβάνουν με νέους τρόπους (φυστικοβούτυρο σε σχεδόν οτιδήποτε ή σάλτσα ντομάτας στο σπανάκι).
  • Μερικά παιδιά θα τρώνε σχεδόν οτιδήποτε αν είναι σε ζυμαρικά ή πάνω από ζυμαρικά.
  • Προσφέρετε γεύσεις από αυτό που τρώνε όλοι οι άλλοι.
  • Βρείτε μερικές αξιόπιστες εναλλακτικές εναλλακτικές λύσεις όταν το παιδί σας δεν θα φάει τίποτα που προσφέρεται στα εστιατόρια.
  • Πάνω απ ‘όλα, ενθαρρύνετε το παιδί σας να συνεχίσει να δοκιμάζει. Και αν έχετε ένα παιδί που λατρεύει ένα συγκεκριμένο πράσινο λαχανικό, είναι ωραίο να το ανανεώνετε ξανά και ξανά.
Όσο ένα παιδί μεγαλώνει, μην αγωνιάτε πάρα πολύ.

Τα οικογενειακά γεύματα έχουν σημασία και για τα μεγαλύτερα παιδιά, ακόμη και όταν βιώνουν τις βιολογικές μεταβολές της ανάπτυξης των εφήβων. Διατηρήστε αυτό το κοινωνικό πλαίσιο στο φαγητό όσο μπορείτε, ακόμη και μέσα από τις πολυπλοκότητες προγραμματισμού του γυμνασίου και του λυκείου. Διατηρήστε το οικογενειακό τραπέζι σε ζώνη χωρίς οθόνη και συνεχίστε να μιλάτε και να τρώτε μαζί.

ΠΗΓΗ: nytimes


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Παιδιά και ζάχαρη: Πώς να ελέγξετε αυτή τη σχέση

Ουρολοίμωξη σε παιδιά: Ποια τα συμπτώματα και πώς αντιμετωπίζεται;

«Όχι άλλα μωρά», εκδόσεις Βιβλιοσκόπιο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Η συνταγή της βασιλικής οικογένειας για εορταστικά μπισκότα

H βασιλική οικογένεια μοιράστηκε τη συνταγή για χριστουγεννιάτικα μπισκότα Ως δώρο στους θαυμαστές τους σε όλο τον κόσμο, η βασιλική οικογένεια μοιράστηκε τη συνταγή για...

DIY – Ο πιο εύκολος τρόπος για να φτιάξετε όμορφες κασετίνες (vid)

Οι χειροτεχνίες είναι ό,τι καλύτερο για να περάσετε χρόνο με τα παιδιά σας κάνοντας κάτι δημιουργικό και ταυτόχρονα πρακτικό! Εφόσον ξεκινά το σχολείο σε...

Μαρία Ανδρικοπούλου: Ρομαντισμός και απλότητα

Η συγγραφέας Μαρία Ανδρικοπούλου έρχεται στο juniornews.gr για να μας επιβεβαιώσει ότι ο ρομαντισμός βρίσκεται στην απλότητα.  Είναι ρομαντική, γλυκομίλητη, με βαθύ πνευματικό υπόβαθρο. Είναι...

Αγγελική Θάνου: Πάθος, αγάπη, ενσυναίσθηση, τόλμη

Η συγγραφέας Αγγελική Θάνου έχει πάθος, αγάπη, ενσυναίσθηση, τόλμη. Έχει, δηλαδή, όλα εκείνα που και η ίδια προτείνει σε επίδοξους νέους συγγραφείς. Και έχει...

Τι αποκαλύπτουν οι ζωγραφιές των παιδιών;

Τι μπορεί να σημαίνουν οι ζωγραφιές των παιδιών; Πόσες φορές έχετε αναρωτηθεί γιατί το παιδί σας ζωγραφίζει με έναν συγκεκριμένο τρόπο; Τι σημαίνει όταν...