Discover

Εννιά τρόποι αντιμετώπισης του εκφοβισμού

Από την απομάκρυνση μέχρι τη συμπόνια για ένα παιδί που είναι σκληρό, υπάρχουν πολλά που μπορούν να κάνουν παιδιά και γονείς για την αντιμετώπιση του εκφοβισμού (bullying) την ίδια στιγμή που συμβαίνει.

Και ενώ τα παιδιά μπορεί να μη διαθέτουν όλα τα εργαλεία για την αντιμετώπιση του εκφοβισμού (bullying), οι γονείς μπορούν. Δείτε τους βασικούς εννέα τρόπους.

αντιμετώπιση-εκφοβισμού1.Απομάκρυνση και αγνόηση

Πολλά παιδιά ακολουθούν τον κανόνα απομακρύνομαι, αγνοώ, μιλάω, ζητάω βοήθεια. Τα δύο πρώτα αφορούν την απομάκρυνση του παιδιού που δέχεται τον εκφοβισμό.

Έχετε κατά νου ότι τα παιδιά που σκοπεύουν να εκφοβίσουν επιλέγουν συχνά παιδιά που ανταποκρίνονται. Συμβουλεύστε τα παιδιά ότι το να περπατάνε σε ένα ασφαλέστερο μέρος, να μην απαντούν, να μην ενοχλούνται, να μην κλαίνε είναι τα πρώτα που πρέπει να κάνουν. Επίσης, το να δηλώνουν ότι να πειράζονται δεν τους πειράζει, μειώνοντας την αξία της εκφοβιστικής συμπεριφοράς είναι και αυτό μέσα.

Όταν τα παιδιά δέχονται εκφοβισμό στον κυβερνοχώρο, μπορούν να απομακρυνθούν ή να αγνοήσουν το άτομο που εκφοβίζει αποσυνδέοντας τον ιστότοπο όπου συμβαίνει ο εκφοβισμός ή αποκλείοντας τα άτομα που τα παρενοχλούν.  Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν με τον καθορισμό κανόνων για την ώρα της οθόνης, την παρακολούθηση της δραστηριότητας των κοινωνικών μέσων των παιδιών τους και τη διδασκαλία του διαδικτύου.

Λάβετε υπόψη ότι η απομάκρυνση και η αγνοήση μειώνει τον εκφοβισμό κατά περίπου 20 τοις εκατό και μερικές φορές είναι το μόνο που χρειάζεται για να τελειώσει εντελώς. Σε άλλες περιπτώσεις, ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω δράση.

2.Συζητήστε το

Η συζήτηση μπορεί να έχει διάφορες μορφές. Τα παιδιά μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους ή κάποιον άλλο, να κάνουν μια διαμεσολαβητική συνομιλία με το άτομο που τους βλάπτει ή να μοιραστούν τα συναισθήματά τους με έναν αξιόπιστο φίλο ή μέλος της οικογένειας.

Ωστόσο, τη στιγμή που συμβαίνει, τα παιδιά μπορούν να αισθάνονται συγκλονισμένα, καθιστώντας απίστευτα δύσκολο για εκείνα να επεξεργαστούν και να δράσουν. Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους παίζοντας ρόλους για να προετοιμαστούν για τέτοιες στιγμές ή συνεργαζόμενοι με εκπαιδευτικούς οργανώνοντας διαμεσολαβητικές συνομιλίες μεταξύ των παιδιών. Οι παρευρισκόμενοι μπορούν επίσης να παίξουν καθοριστικό ρόλο. Τα παιδιά που παρακολουθούν εκφοβισμό μπορούν να πουν “Σταμάτησέ το”, “Άφησέ τον” ή κάτι αντίστοιχο.

Ο εκφοβισμός μπορεί να σταματήσει σε 10 δευτερόλεπτα ή λιγότερο εάν παρέμβει κάποιος.

Η συζήτηση για το τι συμβαίνει μπορεί επίσης να βοηθήσει. Τα παιδιά μπορούν να ρωτήσουν έναν φίλο πώς θα χειριζόταν εκείνος  την κατάσταση, να λάβουν συμβουλές από έναν αξιόπιστο ενήλικα ή να μοιραστούν την ιστορία τους με κάποιον που νοιάζεται.

Επιπρόσθετα, μπορεί να γίνει και μία συζήτηση με τους γονείς του παιδιού που εκφοβίζει, αλλά μπορεί αυτό να μην πάει πάντα όπως έχει προγραμματιστεί. Εάν καλέσετε τους γονείς του παιδιού που βλάπτει το παιδί σας, βεβαιωθείτε ότι δεν είστε θυμωμένοι, γιατί συνήθως αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι γονείς αυτών των παιδιών αμύνονται με εχθρική διάθεση, καθώς κανείς δεν βλέπει το παιδί τους ως εκφοβιστή. Και συνήθως αυτές οι συζητήσεις είναι κατάλληλες μόνο όταν τα παιδιά είναι στο Δημοτικό Σχολείο. Από εκεί και πέρα καλύτερο είναι να μιλήσετε  με επαγγελματίες, όπως δασκάλους, προπονητές και αστυνομικούς, ανάλογα με τη φύση του εκφοβισμού και πού συμβαίνει.

3.Πρόκληση βαρεμάρας

Λέγοντας σε ένα παιδί που εκφοβίζει ότι σας στενοχωρεί, μερικές φορές μπορείτε να το παρακινήσετε επιπλέον συμπεριφορές. Οπότε κάντε να βαρεθούν.

Όταν ένα παιδί λέει κάτι άσχημο και παίρνει ως αντίδραση μια τέτοια συμπεριφορά, το κάνει να αισθάνεται ανόητο και βρίσκει κάποιον άλλο που έχει την αντίδραση που έψαχνε. Αυτή η στρατηγική λειτουργεί καλύτερα σε ήπιες καταστάσεις κοινωνικού εκφοβισμού και ενδέχεται να απαιτηθούν περαιτέρω ενέργειες για να διασφαλιστεί ότι δεν θα συνεχιστεί σε άλλα παιδιά.

Εάν ένα παιδί δέχεται εκφοβισμό στον κυβερνοχώρο, μπορεί να δοκιμάσει αυτήν την τεχνική κάνοντας ουδέτερα σχόλια ως απάντηση.

αντιμετώπιση-εκφοβισμού-συμπεριφορά

4.Χρησιμοποιήστε το χιούμορ

Δεν υπάρχει τίποτα σαν το γέλιο για την ανακούφιση μιας έντονης κατάστασης. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γίνονται τα σωστά αστεία. Μια μελέτη του Πανεπιστημίου Keele στην Αγγλία έδειξε ότι το χιούμορ παίζει σημαντικό ρόλο στο πώς τα παιδιά αλληλεπιδρούν το ένα με το άλλο και ότι τα παιδιά που χρησιμοποιούν το χιούμορ για να διασκεδάζουν, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εκφοβισμού.

Μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να προετοιμαστεί για την ρουτίνα της κωμωδίας του σχολείου βρίσκοντας μερικά αστεία αστεία ως απάντηση.

5.Ζητήστε βοήθεια

Τα παιδιά συχνά δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τον εκφοβισμό μόνα τους, επομένως είναι σημαντικό να γνωρίζουν ότι μπορούν να ζητήσουν βοήθεια από τους ενήλικες. Να έχετε πάντα ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, έτσι ώστε αν συμβεί κάτι στο παιδί σας, να ξέρει ότι μπορεί να σας μιλήσει για αυτό και ότι μπορείτε να το βοηθήσετε να το χειριστεί.

Η βασική τεχνική γι’ αυτό είναι σύνδεση, επίδραση, ακρόαση και καθρέφτης. Όταν οι γονείς το κάνουν αυτό, οι κοινωνικές δεξιότητες του παιδιού τους βελτιώνονται περισσότερο, επειδή αισθάνονται καλύτερα εσωτερικά που βγαίνει προς τα έξω. Χτίζει τη συναισθηματική ανθεκτικότητα και έχει τεράστιο θετικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία και την κοινωνική υγεία.

Είναι σημαντικό να μην επιβάλλετε τη συνομιλία, αλλά να ενημερώσετε τα παιδιά σας ότι μπορούν πάντα να σας μιλήσουν. Εάν αφήσετε ανοιχτή αυτή τη γραμμή επικοινωνίας, θα υπάρξει μια στιγμή που θα επιστρέψουν στο σπίτι από το σχολείο και θα σας τα πουν όλα.

Οι γονείς συχνά πρέπει επίσης να ζητήσουν βοήθεια. Για παράδειγμα, εάν το παιδί σας εκφοβίζεται στο σχολείο, θα πρέπει να ξεκινήσετε μιλώντας με τον δάσκαλο πριν πάτε στον διευθυντή. Εάν η ζωή του παιδιού σας έχει απειληθεί διαδικτυακά ή αυτοπροσώπως, θα πρέπει να πάτε αμέσως στην αστυνομία.

Μάθετε ποιος συμμετείχε, τι συνέβη, πότε και πού συνέβη. Εάν το παιδί σας δέχεται εκφοβισμό στον κυβερνοχώρο, τραβήξτε στιγμιότυπα οθόνης των μηνυμάτων ή αποθηκεύστε τους συνδέσμους.

Και καλό είναι κάποιος να είναι επίμονος όταν ζητάει βοήθεια.

6.Ενισχύστε τις φιλίες

Μερικές φορές τα παιδιά εκφοβίζονται επειδή δεν ξέρουν πώς να κάνουν φίλους, αλλά οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν διδάσκοντάς τους κοινωνικές δεξιότητες και στρατηγικές. Μπορείτε να παίξετε ρόλους στο σπίτι ή να φιλοξενήσετε συμμαθητές και συμπαίκτες. Οι φίλοι προστατεύουν από τον εκφοβισμό.

Εάν το παιδί σας εκφοβίζεται στο σχολείο, μπορείτε να το εγγράψετε σε δραστηριότητες που θα του επιτρέψει να συναντηθεί  με άλλα παιδιά σε άλλα περιβάλλοντα. Αυτό χτίζει την ανθεκτικότητα στα παιδιά να βλέπουν τον εαυτό τους με πολύπλοκους τρόπους και όχι όπως τα βλέπουν οι εκφοβιστές.

Εάν είστε δάσκαλος ή προπονητής, μπορείτε να ενθαρρύνετε τα παιδιά να γνωρίσουν και να μάθουν πώς να συνεργάζονται με διαφορετικά άτομα.

7.Βρείτε μια υγιή διέξοδο

Εκτός από το να βοηθήσετε το παιδί να βρει νέους φίλους, μπορείτε να το βοηθήσετε να ξεχάσει τον εκφοβισμό, να νιώσει καλά για τον εαυτό του και να ανοιχτεί για το τι συμβαίνει. Αυτό συμβαίνει και με τα παιδιά που εκφοβίζουν. Έχοντας μια υγιή έξοδο τα παιδιά μπορεί να ανακατευθύνουν την αρνητική τους ενέργεια σε κάτι θετικό.

προκληση-βαρεμάρας-απομάκρυνση-εκφοβισμός8.Φροντίδα

Οι γονείς θα πρέπει πάντα να διασφαλίζουν ότι τα παιδιά τους φροντίζουν τον εαυτό τους. Βεβαιωθείτε ότι τρώνε υγιεινά γεύματα, κοιμούνται σωστά και φροντίζουν το σώμα τους.

Ο εκφοβισμός που συμβαίνει για τη φυσική τους εμφάνιση πρέπει να αντιστραφεί και να επικεντρωθούν στο θετικό. Να βρουν κάτι που αγαπούν στον εαυτό τους.

9.Καταλάβετε γιατί οι άνθρωποι εκφοβίζουν

Μην κάνετε το παιδί σας να αισθάνεται ένοχο για την κακομεταχείριση, αλλά δώστε του να καταλάβει ότι όποιος το κάνει έχει μέσα του άσχημα συναισθήματα. Ότι κάτι δεν λειτουργεί πολύ καλά στη ζωή του και χρειάζεται βοήθεια για να μάθει πώς να συμπεριφέρεται διαφορετικά.

Η καλύτερη θεραπεία για την αντιμετώπιση του εκφοβισμού (bullying) είναι η προσέγγιση και η αποκατάσταση της δικαιοσύνης για την αντιμετώπιση του εκφοβισμού, γιατί δίνει έμφαση στην επισκευή της σχέσης μεταξύ του θύματος και του δράστη. Αυτό όχι μόνο βελτιώνει αυτή τη σχέση, αλλά επίσης προετοιμάζει τα παιδιά για υγιείς σχέσεις στο μέλλον και σταματά τον κύκλο του εκφοβισμού.

ΠΗΓΗ: todaysparent


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Συμβουλές για την αγορά οικογενειακού αυτοκινήτου

Παιδιά και σκύλοι: Ομοιότητες στην ανατροφή

Διατροφή των παιδιών: Μυστικά και tips

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

COVID-19 και παιδιά: Η απουσία των παππούδων από το φετινό οικογενειακό τραπέζι

Πώς τα παιδιά θα διαχειριστούν την απουσία των παππούδων; Τι συμβουλές να τους δώσετε, ώστε να μη νιώσουν αποκομμένα από τους αγαπημένους τους. Η απουσία...

Πέντε τρόποι που τα παιδιά θα διαβάζουν περισσότερο

Έχετε μικρούς απρόθυμους αναγνώστες στο σπίτι; Αυτές οι πέντε  τακτικές θα κάνουν τα παιδιά να διαβάζουν περισσότερο. Όταν τα παιδιά είναι μικρά είναι σίγουρο ότι...

Εννιά τρόποι αντιμετώπισης του εκφοβισμού

Από την απομάκρυνση μέχρι τη συμπόνια για ένα παιδί που είναι σκληρό, υπάρχουν πολλά που μπορούν να κάνουν παιδιά και γονείς για την αντιμετώπιση...

Ποιοι παράγοντες αυξάνουν τις πιθανότητες να αποκτήσετε δίδυμα

Τα δίδυμα μπορεί να είναι το όνειρο σας παρόλο που οι πιθανότητές για διπλή εγκυμοσύνη είναι λίγες, υπάρχουν όμως ορισμένοι παράγοντες που θα μπορούσαν...

Βιντεοκλήση με τον Άγιο Βασίλη στον καιρό της πανδημίας

Βιντεοκλήση με τον Άγιο Βασίλη κατά την περίοδο του lockdown - Τι ζητούν τα παιδιά - Πως τα «Ανεμοσκορπίσματα» έφεραν κοντά τον Άγιο Βασίλη...