Discover

10 συμβουλές για να μην ταλαιπωρείστε από μικροπράγματα στη σχέση σας

Ο Δρ. ψυχολογίας Richard Carlson μέσω του βιβλίου του προτείνει τρόπους για να μην βασανιζόμαστε στις διαπροσωπικές μας σχέσεις.

Πολλές φορές έχει τύχει να νιώθουμε εγκλωβισμένοι όταν έρθουμε σε διαμάχη με τον σύντροφό μας ή να νομίζουμε πως έχουμε χάσει την όρεξη που είχαμε στην αρχή της σχέσης μας, λόγω της καθημερινής τριβής και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε. Όμως, αν υπάρχει θέληση και από τις δύο πλευρές μπορούμε να δουλέψουμε και να διαμορφώσουμε την οπτική μας, έτσι ώστε να πλησιάσουμε εκ νέου ο ένας τον άλλον.

Στο βιβλίο «Μη βασανίζεστε για μικροπράγματα στις σχέσεις και στην αγάπη» του διδάκτωρ ψυχολογίας, Richard Carlson και της συζύγου του Kristine, οι συγγραφείς προτείνουν 100 τρόπους προκειμένου να έρθουμε πιο κοντά με τους συντρόφους μας. Ουσιαστικά, μας παροτρύνουν να μην δίνουμε σημασία σε μικροπράγματα, να καλλιεργήσουμε την αίσθηση του χιούμορ μας, να γίνουμε πιο καλοί ακροατές και να πάρουμε τον εαυτό μας λιγότερο στα σοβαρά.

zeugari krevati

10 συμβουλές από τις 100 του βιβλίου για να… μη βασανίζεστε στις σχέσεις και στην αγάπη.
1. Φροντίστε να είστε φίλοι με τον σύντροφό σας

Ο συγγραφέας εξηγεί ότι για να παραμείνει η σχέση του ζωντανή και ξεχωριστή φροντίζει να είναι πάνω από όλα φίλος με τη σύζυγό του. Καθώς «όταν είστε και φίλοι μεταξύ σας τότε τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα. Οι φίλοι συνηθίζουν να είναι υποστηρικτικοί, υπομονετικοί, ευγενικοί και συγχωρούν τις ατέλειες του κολλητού τους».

2. Μάθετε να γελάτε με τον εαυτό σας

Αν ρίξετε μία ματιά σε κάποιες ευτυχισμένες σχέσεις θα δείτε πως οι σύντροφοι έχουν την ικανότητα να γελούν με τον εαυτό τους και παραμένουν καλοδιάθετοι όταν βγαίνουν στην επιφάνεια οι ατέλειες τους. Αυτό δημιουργεί ένα περιβάλλον όπου τα πειράγματα και τα αστεία δε δημιουργούν προβλήματα. Με αυτό τον τρόπο η σχέση μπορεί να γίνει πιο βαθιά και να εξελιχθεί καθώς αισθάνονται και οι δύο πιο ασφαλείς.

3. Ξεχάστε το

Αν κουβαλάτε μέσα σας θέματα του παρελθόντος ίσως ήρθε ο καιρός για να τα αφήσετε πίσω σας. Φυσικά, δεν προτρέπει να χώσετε το κεφάλι σας στην άμμο σε πραγματικά προβλήματα αλλά μην κρατάτε κακία για μικροπράγματα. Αντί να διατηρείτε αρνητικά συναισθήματα, αποφασίστε να συγχωρήσετε.

4. Μην χρησιμοποιείτε τον σύντροφό σας σαν σάκο του μποξ

Σχεδόν καθημερινά υπάρχουν αφορμές για να εκνευριστούμε αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να ξεσπάμε στο κοντινά μας άτομα. Υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε μία περιστασιακή έκρηξη και σε ξεσπάσματα που αποτελούν το χαρακτηριστικό της επικοινωνίας σας. Ο συγγραφέας συμβουλεύει πως «το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να θέσουμε ένα όριο και στα ξεσπάσματα που ανεχόμαστε αλλά και στα ξεσπάσματα που προκαλούμε».

5. Βρείτε ευκαιρίες για να εκφράσετε την αγάπη σας

Ο συγγραφέας, επισημαίνει, πως πέραν του έρωτα και του γάμου υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να εκφράσετε και να δεχτείτε αγάπη. Για παράδειγμα, μπορείτε να κάνετε κάτι τέτοιο με τα ζώα, με εθελοντική εργασία, με συμμετοχή σε κοινωνικές δράσεις, μέσω της επαφής με τη φύση. Οτιδήποτε που μπορεί να σας δώσει ικανοποίηση. Συχνά το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι να πάρουμε αγάπη και έχουμε τη τάση να ξεχνάμε πόσο όμορφο είναι να προσφέρουμε.

6. Αποφύγετε τα τελεσίγραφα

Τα τελεσίγραφα στριμώχνουν τους ανθρώπους και περιορίζουν τις επιλογές τους, επίσης ακόμα και αν αυτός που δίνει το τελεσίγραφο πάρει αυτό που θέλει η άλλη πλευρά συνήθως αισθάνεται εχθρότητα και πικρία με αποτέλεσμα ο σεβασμός να χαθεί. Μπορείτε να βρείτε άλλους τρόπους να εκφράσετε την επιθυμία σας και όχι πάνω στην απελπισία σας και τον φόβο, να προχωρήσετε σε αυτή τη λύση.

7. Ο σύντροφός σας δεν μπορεί να διαβάσει το μυαλό σας

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε είναι να πιστεύουμε πως ο σύντροφός μας μπορεί να ξέρει τι σκεφτόμαστε. «Το μόνο που πετυχαίνετε με αυτό το τρόπο σκέψης είναι να νιώθετε απογοήτευση εσείς οι ίδιοι, επίσης δεν είναι καθόλου δίκαιο για τον σύντροφό σας. Μιλήστε! Μην θεωρείτε πράγματα αυτονόητα! Τα πράγματα θα γίνουν πολύ πιο εύκολα και απλά αν εκφράζετε ό,τι σας ενοχλεί», αναφέρει ο ψυχολόγος.

8. Κάντε κομπλιμέντα

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν εισπράττουν ούτε στο ελάχιστο τα κομπλιμέντα που θα επιθυμούσαν από τη σχέση τους. Κάποιοι πιστεύουν ότι ο σύντροφός τους δε τα χρειάζεται, άλλοι τα θεωρούν ένδειξη αδυναμίας, ενώ άλλοι απλώς ξεχνούν να πουν κάτι θετικό. Αλλά αν δε ξέρουμε ποιο στοιχείο του εαυτού μας αρέσει στον σύντροφό μας πως θα ξέρουμε πως να τον ευχαριστήσουμε;

9. Σκεφτείτε προτού μιλήσετε

Αφήστε κατά μέρους τα σχόλια που δεν ωφελούν, τις συνεχείς διορθώσεις, σχόλια που μειώνουν τον ενθουσιασμό του άλλου. Αν έχετε έστω την παραμικρή υποψία ότι αυτό που πρόκειται να πείτε δε θα συμβάλει εποικοδομητικά στη συζήτηση, καλύτερα να το κρατήσετε για τον εαυτό σας ή να το εκφράσετε με πιο ευγενικό τρόπο. Δε σημαίνει ότι αν πείτε κάτι σαρκαστικό δεν αγαπάτε τον σύντροφό σας αλλά… καλό είναι να σκεφτόμαστε πριν μιλήσουμε.

10. Αναρωτηθείτε: Τελικά έχει αυτό τόση σημασία;

Πολλά πράγματα που θεωρούμε σημαντικά, στην ουσία δεν είναι, απλώς αδυνατούμε να τα δούμε στην πραγματική τους διάσταση. Όταν βρεθείτε στη θέση όπου θα αναλύετε ξανά και ξανά ένα συμβάν ή μία συμπεριφορά, θέστε στον εαυτό σας την ερώτηση «Αξίζει αυτό;». Τότε, θα επιστρέψετε αμέσως στην πραγματικότητα και θα δείτε από ένα ευρύτερο πρίσμα τα πράγματα, θα καταλάβετε ότι δεν έχει τελικά και τόση σημασία.

Πηγή:

Don’t Sweat the Small Stuff and It’s All Small Stuff

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Γιατί στα παιδιά αρέσει να μένουν χωρίς ρούχα

Σίγουρα υπάρχουν φορές που μπορεί να νιώθετε ότι ζείτε σε χωριό γυμνιστών μόνο για μικρά παιδιά, μιας και είναι αλήθεια ότι τους αρέσει να...

Κατάλληλη διατροφή, ανά ηλικία, για ένα υγιές παιδί

Η διατροφή για ένα υγιές παιδί βασίζεται στις ίδιες αρχές με τη διατροφή για υγιείς ενηλίκους. Όλοι οι άνθρωποι χρειάζονται τα ίδια θρεπτικά συστατικά...

Αγγελική Λάλου: συγγραφέας, αρθρογράφος, μαμά

Η συγγραφέας Αγγελική Λάλου είναι, επίσης, ποιήτρια, αρθρογράφος και μαμά. Είναι, δηλαδή, μια γυναίκα με ιδιότητες που σχετίζονται με την πένα και την καρδιά....

Φώτης Δούσος: Ένας πολυτάλαντος συγγραφέας

Αν κάποιος γνωρίσει τον Φώτη Δούσο ή απλά γκουγκλάρει το όνομά του και ρίξει μια ματιά σε όσα κάνει θα αντιληφθεί αμέσως ότι δεν...

Μην πανικοβάλλεστε εάν το παιδί σας δεν τρώει λαχανικά

Σίγουρα θα σας ανησυχήσει το γεγονός όταν διαπιστώσετε ότι το παιδί σας δεν τρώει κάποια λαχανικά ή ακόμα και όλα, αλλά δεν θα πρέπει...