Discover

Φυσικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στις λειτουργίες του σώματος

Η εγκυμοσύνη επιφέρει βαθιές αλλαγές στο σώμα αλλά και στις συνήθειες της γυναίκας, επηρεάζει όλα τα όργανα, τους ιστούς και τις λειτουργίες τους.

Συγκεκριμένα, πρώτα η μήτρα και σιγά σιγά όλα σας τα όργανα αρχίζουν να εργάζονται προκειμένου να ικανοποιήσουν τις ανάγκες του εμβρύου που δημιουργείται. Οι σαράντα εβδομάδες της εγκυμοσύνης χωρίζονται σε τρία τρίμηνα, το κάθε ένα με δικά του χαρακτηριστικά.

Τις πρώτες 12 εβδομάδες, οι αλλαγές στο σώμα σας δεν είναι εμφανείς παρόλο που το έμβρυο έχει αναπτύξει όλα του τα όργανα, καρδιά, εγκέφαλο και άκρα σε μικρογραφία. Στο δεύτερο τρίμηνο, δηλαδή, τη 13η με 25η εβδομάδα, το μωράκι σας μεγαλώνει η κοιλιά σας θα στρογγυλεύει και θα φαίνεται όλο και περισσότερο. Στο τρίτο τρίμηνο, δηλαδή, από την 26η εβδομάδα ως τον τοκετό θα έχετε βαρύνει αρκετά.

Δείτε παρακάτω αναλυτικά τι συμβαίνει στον οργανισμό σας από την αρχή της κύησης και για ποιο λόγο.
  • Η θερμοκρασία του σώματος σας ανεβαίνει ελαφρώς όταν είστε έγκυος.  Αυτή είναι μια σχετικά αξιόπιστη ένδειξη εγκυμοσύνης και αποδίδεται – από τους ειδικούς –  στο ότι το σώμα «εκκολάπτει» το αναπτυσσόμενο έμβρυο και σε αυτό βοηθούν οι αυξημένες ποσότητες προγεστερόνης που παράγονται από το ωχρό σωμάτιο της ωοθήκης.
  • Ο μεταβολισμός παρουσιάζει αύξηση από 10% έως 25%, ώστε να επιταχυνθούν οι λειτουργίες του οργανισμού.
  • Η καρδιά μετακινείται από την κανονική της θέση επάνω προς το στήθος, για να αφήσει χώρο στο μωρό που αναπτύσσεται. Επανέρχεται στην κανονική της θέση και μέγεθος τέσσερις περίπου μέρες μετά τον τοκετό.
  • Οι σφυγμοί γίνονται πιο γρήγοροι κατά την εγκυμοσύνη. Αυξάνονται κατά δέκα περίπου το λεπτό, επειδή η καρδιά πρέπει να τροφοδοτεί με περισσότερο αίμα όχι μόνο τα όργανά σας -ιδιαίτερα τη μήτρα και τον πλακούντα- αλλά και το έμβρυο.
  • Ο ρυθμός της αναπνοής επιταχύνεται, επειδή για χάρη του μικρού σας πρέπει να εισπνέετε περισσότερο οξυγόνο και να αποβάλλεται μεγαλύτερη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα.
  • Οι μυϊκές ίνες της μήτρας παχαίνουν και επιμηκύνονται. Ως συνέπεια της αύξησης των επιπέδων των οιστρογόνων και της προγεστερόνης, ο τράχηλος και το κατώτερο τμήμα της μήτρας αποκτούν μαλακή σύσταση.
  • Οι κολπικές εκκρίσεις αυξάνουν και το pH γίνεται περισσότερο όξινο (pH = 3,5-6). Η αλλαγή του κολπικού pH εμποδίζει την επιβίωση και τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων. Παρόλα αυτά, προάγει την ανάπτυξη λοίμωξης από Candidaalbicans.
  • Η μήτρα διογκώνεται, αλλά εξακολουθεί το πρώτο τρίμηνο να βρίσκεται μέσα στην πυελική χώρα (λεκάνη), πιέζοντας την ουροδόχο κύστη, με αποτέλεσμα να έχετε συχνουρία.
  • Στην εγκυμοσύνη εμφανίζονται πανάδες καμιά φορά στο πρόσωπο.
  • Δημιουργείται οίδημα στα κάτω άκρα, συνηθέστερα στο τελευταίο τρίμηνο της κύησης και ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες, λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας.

Πηγή: health4u.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Τι πραγματικά κάνουν οι έφηβοι στο lockdown

Τι κάνουν οι έφηβοι στο σπίτι κατά τη διάρκεια της καραντίνας; Κατά πόσο χρησιμοποιούν τα social media και πόσο τους έχει δυσκολέψει η τηλεκπαίδευση; Αν...

Γιατί πρέπει να διαβάζετε παιδικά βιβλία, ακόμα κι αν είστε μεγάλοι και… σοφοί

Γιατί είναι σημαντικό για τους ενήλικες να διαβάζουν παιδικά βιβλία; Η Φωτεινή Κωνσταντοπούλου εξηγεί την εντυπωσιακή λαμπρότητα της παιδικής λογοτεχνίας Τα προϊόντα που πωλούνται συνήθως...

Ο Mr. Potato γίνεται ουδέτερου φύλου

Αποχαιρετίστε τον Mr. Potato και υποδεχτείτε το Potato Head. Η Hasbro ανακοίνωσε ότι τα παιχνίδια Mr. Potato θα μετονομαστούν ως απλά Potato Head με...

Selfies: Πώς μπορούν να επιδεινώσουν την ανασφάλεια και το άγχος των κοριτσιών

Σε περίπτωση που αναρωτηθήκατε ποτέ πόσο χρόνο ξοδεύει η κόρη σας προκειμένου να τραβήξει ορισμένες selfies, μια δημοσκόπηση το 2015 διαπίστωσε ότι η μέση...

Κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης – Κατανοήστε τους κινδύνους που υπάρχουν

Αναρωτιέστε για τους κινδύνους του καπνίσματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και πως μπορείτε να το κόψετε; Διαβάστε παρακάτω όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε...