Discover

Πως η μητρότητα αλλάζει τον εγκέφαλο – Νέα έρευνα για το Mommy Brain

Υπάρχει μία μακροχρόνια καθιερωμένη αντίληψη ότι οι νέες μητέρες είναι λιγότερο προσεκτικές και ξεχνάνε πιο εύκολα. Μια νέα έρευνα έρχεται να διασαφηνίσει την παγιωμένη άποψη και να επισημάνει ότι οι γυναίκες που πρόσφατα απέκτησαν παιδιά, έχουν παρόμοια αντανακλαστικά και καλύτερη προσοχή στον εκτελεστικό έλεγχο σε σύγκριση με τις γυναίκες χωρίς παιδιά.

Περπατάτε ποτέ σε ένα δωμάτιο και ξεχάσατε γιατί μπήκατε εκεί; Ψάχνατε τα κλειδιά σας και τελικά  διαπιστώσατε ότι βρίσκονται στο χέρι σας;. Εάν αντιμετωπίζετε κάποιο από τα παραπάνω και είστε νέα μητέρα, είναι πιθανό να έχετε «mommy brain»;

Mommy Brain: μια παγιωμένη αντίληψη

Το “Mommy brain” είναι μια μακροχρόνια αντίληψη που υποστηρίζει ότι οι νέες μητέρες ξεχνάνε και είναι λιγότερο προσεκτικές. Παρόλο που μπορεί να ακούγεται σαν μια πλασματική συνθήκη ή μια βολική δικαιολογία, είναι στην πραγματικότητα μια αληθινή κατάσταση που υποστηρίζεται από την επιστήμη. Έχει αποδειχθεί σε έρευνα ότι η εγκυμοσύνη αλλάζει ακόμη και τον εγκέφαλο των γυναικών διότι ο «καταρράκτης» των θηλυκών ορμονών κατά τη διάρκεια της κύησης μπορεί να επηρεάσει τμήματα-«κλειδιά» του κεντρικού νευρικού συστήματος της μητέρας

Αλλαγές στην «πλαστικότητα» του εγκεφάλου

Συγκεκριμένα οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι η τεράστια αύξηση  σε οιστρογόνα που λαμβάνει χώρα στον οργανισμό της γυναίκας στην εγκυμοσύνη μπορεί να αλλάξει την «πλαστικότητα» του εγκεφάλου – την ανάπτυξη νευρικών κυττάρων σε μια περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται ιππόκαμπος και η οποία είναι υπεύθυνη για τη μνήμη και τη χωρική αντίληψη.

Σύμφωνα με έρευνα του  Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας στο Βανκούβερ του Καναδά, η μητρότητα αλλάζει τη γνωσιακή κατάσταση και τη νευροπλαστικότητα. Οι ορμόνες έχουν βαθιά επίδραση στον εγκέφαλο. Η εγκυμοσύνη και η μητρότητα αποτελούν γεγονότα που αλλάζουν τη ζωή των γυναικών και μαζί την ψυχολογική κατάστασή τους αλλά και τη φυσιολογία τους.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Neuroscience, διαπίστωσε ότι ακόμη και δύο χρόνια μετά την εγκυμοσύνη, οι γυναίκες είχαν αλλαγές στον εγκέφαλο. Αυτές οι αλλαγές έλαβαν χώρα σε περιοχές που περιλάμβαναν κοινωνική γνώση ή την ικανότητα ενσυναίσθησης. Με άλλα λόγια, μερικές λεπτές πτυχές της μνήμης θυσιάζονται για την ενίσχυση άλλων τομέων της γνώσης.

Νέα έρευνα εξετάζει τον επιπολασμό του Mommy Brain

«Στις περισσότερες μελέτες, εξετάσεις προσοχής και μνήμης δίδονται σε μητέρες πολύ νωρίς μετά τον τοκετό», δήλωσε η Valerie Tucker Miller, Ph.D. φοιτητής στο Τμήμα Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Purdue. Η Μίλερ μελέτησε τις επιπτώσεις της μητρότητας στην προσοχή, τη μνήμη και σε άλλες ψυχολογικές διαδικασίες.

“Υπάρχουν κάποια ζητήματα με τα παραπάνω”, πρόσθεσε. «Όταν αποκτάτε για πρώτη φορά παιδί, υπάρχει πληθώρα ορμονών και στέρηση ύπνου. Αυτά είναι ικανά να επηρεάζουν την προσοχή και τις διαδικασίες της μνήμης στον εγκέφαλο.»

Σε μια νέα μελέτη που δοκιμάζει τον επιπολασμό του «mommy brain», η Μίλερ χρησιμοποίησε μια αναθεωρημένη έκδοση του Attention Network Test (ANT), που ονομάζεται ANT-R, για να συγκρίνει τους χρόνους αντίδρασης μεταξύ 60 μητέρων, οι οποίες ήταν τουλάχιστον ένα έτος μετά τον τοκετό, σε σχέση με 70 μη μητέρες. Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο στο περιοδικό Current Psychology , δείχνουν ότι οι μητέρες είχαν καλά ή καλύτερα αποτελέσματα, σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν ήταν ποτέ έγκυες ή δεν είχαν παιδιά.

Καλύτερη προσοχή στον εκτελεστικό έλεγχο

«Για τη συγκεκριμένη μελέτη, στρατολογήσαμε μητέρες που πέρασαν τον πρώτο χρόνο μετά τον τοκετό, επειδή θέλαμε να δούμε τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της μητρότητας», είπε. «Συνολικά, οι μητέρες δεν είχαν πολύ διαφορετική προσοχή από τις μη μητέρες, οπότε δεν βρήκαμε στοιχεία που να υποστηρίζουν το “Mommy Brain”. Είναι πιθανό, αν μη τι άλλο, ότι η μητρότητα σχετίζεται με βελτιωμένη, παρά μειωμένη, προσοχή.

Η μελέτη μεικτής μεθόδου μπορεί να είναι η πρώτη που θα διερευνήσει τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της βιολογικής μητρότητας στη λειτουργία της προσοχής.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια κλίμακα επτά σημείων για να μετρήσουν τις απαντήσεις των συμμετεχόντων και  η αντιληπτή λειτουργία της προσοχής των γυναικών συσχετίστηκε έντονα με τις δοκιμασμένες βαθμολογίες προσοχής τους.

Φαινόμενο που συνδέεται με την κουλτούρα

«Αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες έχουν ακριβή επίγνωση της γνωστικής τους κατάστασης και ότι οι ανησυχίες τους σχετικά με την λειτουργία αντίληψης  τους πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη», είπε η Amanda Veile, συν-συγγραφέας Amanda Veile, επίκουρη καθηγήτρια ανθρωπολογίας στο Purdue.

«Πιστεύουμε επίσης ότι το “mommy brain” μπορεί να είναι ένα φαινόμενο που συνδέεται με την κουλτούρα και ότι οι μητέρες φαίνονται λιγότερο προσεκτικές όταν αισθάνονται αγχωμένες και μη υποστηριζόμενες».

Η Μίλερ είπε ότι η δοκιμή μετρά τους χρόνους απόκρισης και παρέχει βαθμολογίες για τα τρία κύρια δίκτυα προσοχής: Το δίκτυο προειδοποίησης βοηθά τον εγκέφαλο να προετοιμαστεί για εισερχόμενα ερεθίσματα. Tο προσανατολιστικό δίκτυο κατευθύνει την προσοχή του εγκεφάλου σε κάτι νέο και το εκτελεστικό δίκτυο ελέγχου βοηθά στην επίλυση αντικρουόμενων πληροφοριών.

Οι μητέρες στη έρευνα ήταν, κατά μέσο όρο, 10 ετών μεγαλύτερες από τις μη μητέρες. Ακόμα και μετά τον έλεγχο για την ηλικία, ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μητέρες είχαν παρόμοια προειδοποίηση και προσανατολισμό της προσοχής και καλύτερη προσοχή στον εκτελεστικό έλεγχο, σε σύγκριση με τις μη μητέρες.

«Η προσοχή των μαμάδων δεν αποσπάστηκε. Είναι απολύτως λογικό ότι οι μητέρες που έχουν φέρει παιδιά σε αυτόν τον κόσμο να έχουν περισσότερα ερεθίσματα που πρέπει να υποβληθούν σε επεξεργασία για να κρατήσουν τον εαυτό τους και τους άλλους ανθρώπους ζωντανούς και στη συνέχεια να συνεχίσουν με όλες τις άλλες εργασίες έχουν».

«Η αυξημένη προσοχή δεν κάνει πάντα καλό. Θα μπορούσε να ενισχυθεί με συναισθήματα άγχους και απομόνωσης, προκαλώντας τους ανάπτυξη στρες», επεσήμανε η Veile.

Πηγές: health4u,

neuroscience.com , news.ubc.ca

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Ο τρόπος για να μεγαλώσετε επιτυχημένα παιδιά

Αν θέλετε να μεγαλώσετε επιτυχημένα παιδιά η Νευροεπιστήμη συστήνει να τους διαβάζετε βιβλία, ώστε να αναπτύξουν μεγαλύτερη πνευματική ενσυναίσθηση. Αν είστε σαν τους περισσότερους γονείς,...

Δυσκολεύεστε να πείσετε το παιδί σας να βάλει μάσκα; – Δείτε αυτό το βίντεο

Στις 14 Σεπτεμβρίου ανοίγουν τα σχολεία και τα παιδιά θα πρέπει να φορούν μάσκα προστασίας, όπως ορίζει το υπουργείο Παιδείας. Πολλοί γονείς όμως ίσως...

Λητώ Τσακίρη Παπαθανασίου: Μουσική γραφή

Η συγγραφέας Λητώ Τσακίρη Παπαθανασίου μας συστήνεται με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Η Ραλλού των αστεριών" που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Τζιαμπίρης Πυραμίδα...

Εγκυμοσύνη και κολύμπι: Είναι ασφαλές;

Όταν είστε έγκυος έρχεστε αντιμέτωπη με μία λίστα από διάφορες ασχολίες που ξαφνικά δεν πρέπει να κάνετε. Μπορεί να αρχίσετε να αισθάνεστε εσείς ή...

Ζωγραφική anti-stress  – Τα οφέλη για την ψυχική υγεία

Οι τέχνες έχει αποδειχθεί πως έχουν θετικό αντίκτυπο στην ψυχική μας υγεία, μία από αυτές είναι και η ζωγραφική. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες, είναι...