Discover

Μπαμπάς για πρώτη φορά; 10 συμβουλές προετοιμασίας

Η στιγμή που η σύντροφός σας σας ανακοινώνει ότι θα γίνετε μπαμπάς είναι σίγουρα καθοριστική για την υπόλοιπη ζωή σας. Είναι δύσκολο να νιώσετε απόλυτα προετοιμασμένοι εφόσον είναι κάτι πρωτόγνωρο, ωστόσο υπάρχουν κάποιες συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε καθώς περιμένετε να έρθει στον κόσμο το πρώτο σας παιδί.

10 τρόποι για να ετοιμαστείτε για τον ερχομό του μωρού

  • 1. Ζήστε πιο υγιεινά

Πριν γεννηθεί το μωρό, είναι η κατάλληλη στιγμή για να επικεντρωθείτε στη δική σας υγεία. Για παράδειγμα, εάν καπνίζετε προσπαθήστε να το ελαττώσετε ή ακόμα καλύτερα να το κόψετε, αρχίστε να τρώτε πιο υγιεινά και να πηγαίνετε πιο τακτικά σε γιατρούς.

Η έκθεση στον καπνό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών ανωμαλιών στα νεογνά.

  • 2. Κάντε έρευνα

Μπορείτε να διαβάσετε βιβλία για την πατρότητα ή να ενημερώνεστε από σάιτ με οικογενειακό περιεχόμενο. Επίσης, όταν η σύντροφός σας αρχίζει να αντιμετωπίζει συμπτώματα εγκυμοσύνης όπως πρωινή αδιαθεσία, καούρα κλπ κάντε κάποια έρευνα στο διαδίκτυο. Το να καταλάβετε πως αισθάνεται ίσως σας μάθει πως να την υποστηρίξετε και μελλοντικά.

  • 3. Αποφασίστε για το τι είδους πατέρας θέλετε να είστε

Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν καλή σχέση με τον πατέρα τους, εάν όμως εσείς έχετε μπορεί να θέλετε να είστε ακριβώς σαν τον δικό σας μπαμπά! Βρείτε, λοιπόν, τα δικά σας πρότυπα πατρότητας και ακολουθήστε τα.

  • 4. Αποδεχθείτε ότι η σεξουαλική σας ζωή μπορεί να αλλάξει

Το να γίνετε γονείς σίγουρα θα επηρεάσει τη σεξουαλική σας ζωή, αυτό δεν αφορά μόνο την αποκατάσταση των 6 εβδομάδων που προτείνεται για μετά τον τοκετό αλλά γενικότερα την κατάσταση. Φανταστείτε ότι θα είστε στο σπίτι με ένα μικρό πλασματάκι που θα σας έχει ανάγκη κάθε ώρα και στιγμή, θα υπάρχει έλλειψη ύπνου, θηλασμός, μία νευρικότητα. Να θυμάστε όμως ότι το σεξ μετά το μωρό μπορεί να είναι ακόμα καλύτερο, γιατί θα έρθετε πιο κοντά με την σύντροφό σας και θα είστε συνδεδεμένοι με τρόπους που δεν είχατε φανταστεί!

  • 5. Να στέκεστε δίπλα στη σύντροφό σας

Πολλές γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν σημάδια κατάθλιψης μετά τον τοκετό για διάφορους λόγους, να είστε σε θέση να την υποστηρίξετε και να τη βοηθήσετε και αν χρειαστεί να αναζητήσετε μαζί βοήθεια από κάποιον ειδικό. Λειτουργείστε σαν ομάδα με τη σύντροφο και το μωρό σας.

  • 6. Μοιραστείτε τις ευθύνες όταν έρθει το μωρό

Μπορεί να αισθάνεστε ότι σαν πατέρας ο ρόλος σας δεν είναι τόσο σημαντικός, αλλά είναι. Για παράδειγμα, όταν η μητέρα θηλάζει εσείς μπορείτε να κάνετε άλλα πράγματα.
Αναλάβετε δουλειές, όπως το πλύσιμο των ρούχων, τα πιάτα και άλλες δουλειές του σπιτιού, μαγειρέψτε ή όπως είπαμε παραπάνω ενημερωθείτε για την πατρότητα.

  • 7. Κρατήστε την αίσθηση του χιούμορ σας

Η ανατροφή των παιδιών είναι περίπλοκη και εξαντλητική λόγω της έλλειψης ύπνου και της μεγάλης ευθύνης αλλά δε πρέπει να χάσετε την ικανότητά σας να κάνετε τη σύντροφό σας να γελάει. Σίγουρα θα υπάρξουν στιγμές που θα είστε έτοιμος να εκραγείτε αλλά όσο τις διακωμωδείτε τόσο καλύτερα για την ψυχολογία σας.

  • 8. Ύπνος

Πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για το ότι πάρα πολλά βράδια δεν θα καταφέρετε να κοιμηθείτε πάνω από 3 ώρες ή θα κοιμάστε με διαλείμματα. Κανονίστε με τη μητέρα να κοιμάστε με βάρδιες.

  • 9. Πηγαίνετε στα ραντεβού με τον γιατρό

Τα προγεννητικά ραντεβού είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενθουσιαστείτε με την εγκυμοσύνη αφού θα βλέπετε το μωρό σας σε υπερηχογράφημα. Επίσης, το να πηγαίνετε μαζί με την σύντροφό σας στον γιατρό θα σας βοηθήσει να συνδεθείτε βαθύτερα με την εγκυμοσύνη και να μάθετε περισσότερα για την ανάπτυξή του παιδιού.

  • 10. Συνειδητοποιείστε ότι είστε σημαντικοί για το μωρό σας

Ίσως υπάρξουν κάποιες στιγμές που θα νιώθετε λιγότερο σημαντικοί σε σχέση με τη μητέρα αλλά αυτό δεν σας κάνει έναν «κακό πατέρα». Σίγουρα θα έχετε στιγμές που θα αισθανθείτε πολύ σημαντικοί, όπως όταν το μωρό σας θα πει για πρώτη φορά «μπαμπά» ή όταν θα κρατήσει σφιχτά το δάχτυλό σας. Η παρουσία σας στη ζωή του είναι ένα καθημερινό δώρο και για εσάς τους ίδιους αλλά και για το μωρό σας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Υπερπροστατευτικοί γονείς: Μια σύγχρονη επιζήμια τάση

Οι υπερπροστατευτικοί γονείς, στη σημερινή κοινωνία, αποτελούν μία τάση ολοένα αυξανόμενη - και ίσως επιζήμια. Πρόκειται για γονείς που βοηθούν το παιδί τους ακόμη...

Σκύλοι βοηθοί: Πώς αλλάζουν τις ζωές ανθρώπων που έχουν ανάγκη

Πώς οι σκύλοι βοηθοί μπορούν να αλλάξουν τη ζωή των ατόμων με αναπηρία ‒ Η ιστορία του Μάικ και του Γιώργου ‒ Η εκπαιδεύτρια...

Φυσικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στις λειτουργίες του σώματος

Η εγκυμοσύνη επιφέρει βαθιές αλλαγές στο σώμα αλλά και στις συνήθειες της γυναίκας, επηρεάζει όλα τα όργανα, τους ιστούς και τις λειτουργίες τους. Συγκεκριμένα, πρώτα...

Γιατί πρέπει να διαβάζετε παιδικά βιβλία, ακόμα κι αν είστε μεγάλοι και… σοφοί

Γιατί είναι σημαντικό για τους ενήλικες να διαβάζουν παιδικά βιβλία; Η Φωτεινή Κωνσταντοπούλου εξηγεί την εντυπωσιακή λαμπρότητα της παιδικής λογοτεχνίας Τα προϊόντα που πωλούνται συνήθως...

Ο πρίγκιπας χαρταετός, της Ελένης Μπετεινάκη

"Ο πρίγκιπας χαρταετός", της Ελένης Μπετεινάκη φέρνει στο προσκήνιο την παράδοση του χαρταετού με τον πιο όμορφο και παραμυθένιο τρόπο. Η συγγραφέας Ελένη Μπετεινάκη με...