Discover

Γονείς «ελικόπτερα»: Πως να σταματήσετε να είστε υπερπροστατευτικοί

Η ανατροφή των παιδιών δεν είναι κάτι εύκολο. Είστε υπεύθυνοι για τη διαμόρφωση και την πειθαρχία ενός ανθρώπου. Θέλετε το καλύτερο για το παιδί σας, να είναι υγιές, ασφαλές ευτυχισμένο και επιτυχημένο, έτσι όταν κάποιες φορές στη ζωή του τα πράγματα πηγαίνουν λίγο στραβά θα κάνετε τα αδύνατα δυνατά για να βοηθήσετε με τον τρόπο σας. Όμως η υπερπροστασία θα μπορούσε να εμποδίσει την ανάπτυξη του παιδιού σας.

Οι υπερπροστατευτικοί γονείς, ή αλλιώς οι γονείς-ελικόπτερα συχνά κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό. Πώς μπορείτε να καταλάβετε όμως εάν είστε υπερπροστατευτικός γονέας; Ποιες είναι οι πιθανές συνέπειες; Και, το πιο σημαντικό, πώς μπορείτε να το σταματήσετε;

Τι είναι οι υπερπροστατευτικοί γονείς;

Οι υπερπροστατευτικοί γονείς επιδιώκουν να προστατεύσουν τα παιδιά τους από σωματικό, διανοητικό ή συναισθηματικό πόνο. Θέλουν να διασφαλίσουν ότι τα παιδιά τους θα είναι επιτυχημένα και ότι τίποτα δε θα τα στεναχωρήσει.

Το πρόβλημα είναι ότι στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν το παιδί να επιτύχει τους στόχους του λαμβάνουν αποφάσεις εκ μέρους του, πιστεύοντας ότι ξέρουν τι είναι καλύτερο. Ωστόσο, δεν είναι η έλλειψη ενσυναίσθησης που οδηγεί σε αυτή τη κατάσταση. Στην πραγματικότητα, είναι ακριβώς το αντίθετο.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οι υπερπροστατευτικοί γονείς – όπως όλοι οι γονείς – έχουν καλές προθέσεις. Θέλουν ό, τι είναι καλύτερο για το παιδί τους – ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κάνουν τα πάντα προκειμένου να τα προστατεύσουν από τις δυνητικά βλαβερές πραγματικότητες του εξωτερικού κόσμου.

Ποιοι είναι και τι ακριβώς κάνουν οι γονείς-ελικόπτερα;
 • Ο υπερβολικά προσεκτικός γονέας

Ένα μικρό παιδί που μόλις μαθαίνει να περπατάει είναι σταθερό στα πόδια του. Μπορεί να είναι λίγο τρομακτικό να παρακολουθείτε το μικρό σας να πέφτει και να σηκώνεται και είναι φυσιολογικό να θέλετε να το διευκολύνετε ωστόσο η συνεχής αποθάρρυνση ή η διακοπή του παιδιού σας από την προσπάθειά του μπορεί να εμποδίσει την πρόοδό του.

Αυτή η μορφή υπερπροστατευτικής γονικής μέριμνας θα εμφανιστεί ξανά στο μέλλον, για παράδειγμα όταν θα πάτε στην παιδική χαρά ή όταν θα χρησιμοποιήσει πρώτη φορά ψαλίδι. Η παρέμβασή για «προστασία» από αυτούς τους υγιείς κινδύνους μπορεί να εμποδίσει τα παιδιά να αναλάβουν προκλήσεις, να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη και να συνειδητοποιήσουν τις δικές τους ικανότητες.

 • Ο γονέας που συνεχώς δικαιολογεί

Το να δικαιολογεί ο γονιοός την κακή απόδοση του μικρού στο σχολείο θεωρείται ακόμα ένα παράδειγμα υπερπροστασίας. Πρέπει να αφήσουμε το παιδί να μάθει μέσω της αποτυχίας. Η ιδέα πως τα παιδιά σας μπορεί να αποτύχουν ή να κάνουν λάθη μπορεί να είναι πηγή δυσφορίας και ακόμη και φόβου καθώς οι αποτυχίες μπορεί να αποτελούν μία αντανάκλαση των δικών σας αποτυχιών ως γονέα, οπότε είστε πάντα έτοιμοι χρησιμοποιώντας μία δικαιολογία.

 • Ο γονιός που λαμβάνει αποφάσεις για το παιδί του

Ίσως το παιδί σας να θέλει να ξεκινήσει ποδόσφαιρό, ή να αφήσει το μπάσκετ προκειμένου να γραφτεί σε μαθήματα κιθάρας. Μαζί με επιλογές για τα χόμπυ τους, μπορεί να ανησυχείτε και για το με ποιους κάνουν παρέα. Μπορεί να θέλετε να έχουν τους «σωστούς» φίλους. Είναι σημαντικό όμως να αφήσετε τα παιδιά να πειραματιστούν και να δοκιμάσουν νέα πράγματα, βρίσκοντας τους φίλους που τους ταιριάζουν.

Εάν το παιδί σας θέλει να δοκιμάσει κάτι καινούργιο (όπως ένα άθλημα ή χόμπι), αλλά επιμένετε να παραμείνει με αυτό που ξέρει ή τι θέλετε, καταστέλλετε την επιθυμία του, δείχνοντας δυσπιστία και υποθέτοντας ότι γνωρίζετε καλύτερα. Είναι σημαντικό να δοθεί στα παιδιά χώρος για να εξετάσουν μόνες τους τις επιλογές. Φυσικά, μπορούμε να τους συμβουλεύσουμε, αλλά τελικά, θέλουμε να ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας να είναι ανεξάρτητοι στοχαστές με τις δικές τους αυτοπεποίθηση απόψεις.

 • Ο γονιός που αντιδρά υπερβολικά σε αποτυχίες

Εάν είστε εξοργισμένοι για τη κακή βαθμολογία του παιδιού ή απογοητευτείτε όταν το παιδί σας χάσει μια ευκαιρία, δεν πρέπει να αντιδράσετε υπερβολικά. Η υπερβολική αντίδραση σε περιστασιακές αποτυχίες δεν βοηθά το παιδί σας να προσαρμοστεί και να μεγαλώσει.

 • Ο γονιός που φοβάται υπερβολικά τον τραυματισμό 

Σίγουρα, κανείς δεν θέλει το παιδί του παίζοντας να χτυπήσει και να πάθει έστω το παραμικρό αλλά όλα αυτά είναι ένα κομμάτι της παιδικής ηλικίας. Εφόσον καταλάβετε πως το παιδί δεν βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο, πρέπει να προσπαθείτε να μετριάζεται τον φόβο σας.

 • Ο γονέας που εστιάζει στα επιτεύγματα

Αν είστε τόσο εστιασμένοι στα επιτεύγματα του παιδιού σας που δεν αφιερώνετε χρόνο για να γιορτάσετε και να απολαύσετε τις πιο απλές στιγμές, εσείς και πιθανώς το παιδί σας, χάνετε! Η εστίαση αποκλειστικά σε μετρήσιμα επιτεύγματα θα μπορούσε να είναι επιζήμια για την ψυχική και συναισθηματική υγεία του παιδιού σας.

 • Γονείς που χρησιμοποιούν ανταμοιβές και αυστηρούς κανόνες 

Το να καταφεύγουμε σε εξωφρενικές ανταμοιβές ή σκληρές τιμωρίες είναι ένα ακόμη σημάδι υπερβολικής προστασίας των γονέων. Θέλετε το παιδί σας να παρακινείται από τη δική του εσωτερική κίνηση και να ενθουσιάζεται από νέες εμπειρίες – που δεν εξαρτάται από δωροδοκίες και φόβους.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις
 • Μη προετοιμασμένα παιδιά
 • Παιδιά που λένε ψέματα
 • Εξαρτημένα, μη βέβαια παιδιά
 • Φοβισμένα παιδιά
 • Παιδιά που χρειάζονται τον «τίτλο»

Μια μελέτη του 2013 από το Πανεπιστήμιο της Mary Washington στη Βιρτζίνια διαπίστωσε ότι τα παιδιά των γονέων-ελικοπτέρων ήταν πιο επιρρεπή σε άγχος και κατάθλιψη στα τέλη της εφηβείας τους και στη φοιτητική ζωή.

Πως να το σταματήσετε

Το να αλλάξετε ριζικά αυτή τη συμπεριφορά προφανώς δεν θα είναι κάτι εύκολο γιατί πρώτον πρόκειται για τα παιδιά σας και δεύτερον έχετε συνηθίσει να φέρεστε έτσι. Όμως ποτέ δεν είναι αργά προκειμένου να βελτιώσετε τις σχέσεις σας.

 • Μιλήστε με άλλους γονείς

Ρωτήστε τους για τις ιδέες τους και ανταλλάξτε ιστορίες. Αλλά θυμηθείτε, δεν υπάρχει τέλειος γονέας και κανένα στυλ παιδικής ανατροφής δεν είναι καλύτερο για όλα τα παιδιά σε κάθε περίπτωση.

 • Μιλήστε με το παιδί σας

Διατηρήστε τις γραμμές επικοινωνίας ανοιχτές με τα παιδιά σας, ανεξάρτητα από την ηλικία τους. Να είστε ανοιχτοί σε ιδέες και να είστε πρόθυμοι να ακούσετε τις επιθυμίες τους – ακόμα κι αν είναι διαφορετικές από τις δικές σας.

 • Χαλαρώστε

Εάν το μικρό παιδί σας πειραματίζεται στην παιδική χαρά, αφήστε το και αφήστε τις συνέπειες να ακολουθήσουν. Εσείς απλώς παρατηρήστε το και δείτε τις αντιδράσεις του όσο είναι δυνατόν χωρίς να επεμβαίνετε.

 • Συζητήστε με έναν επαγγελματία

Εάν αντιμετωπίζετε πρόβλημα με το να ξεφύγετε από τους υπερβολικά προστατευτικούς σας τρόπους, αναζητήστε επαγγελματική βοήθεια. Η θεραπεία μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αξιοποιήσετε τα πραγματικά σας κίνητρα και να βρείτε καλύτερους τρόπους αντιμετώπισης.

Με πληροφορίες από healthline.com

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να φορέσει μάσκα – Χρήσιμες συμβουλές γα τους γονείς

Τα σχολεία ανοίγουν και στη φυσιολογική περίοδο προσαρμογής στην καθημερινότητα μετά τις διακοπές έρχεται να προστεθεί ένας αστάθμητος παράγοντας: η πανδημία και το μέτρο...

Δέκα λόγοι ευτυχίας για γονείς με μεγαλύτερα παιδιά

Οι γονείς με μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να σας μοιάζουν περισσότερο ευτυχισμένοι, γιατί σίγουρα όταν τα παιδιά είναι μικρά η ζωή δεν είναι τόσο εύκολη. Η...

Τα οφέλη του αθλητισμού για το παιδί σας

Ο αθλητισμός είναι σημαντικός για τη σωματική και ψυχική ανάπτυξη των παιδιών, ενώ η κοινωνικοποίηση και η συμμετοχή σε αυτόν έχουν θετικό αντίκτυπο στη...

Μητέρα – Γιός: Έξυπνες συμβουλές ανατροφής

Υπάρχουν πολλές συμβουλές για μια καλή σχέση μητέρας - κόρης, τις οποίες παραθέσαμε σε προηγούμενο άρθρο, αλλά η σχέση μητέρας - γιου είναι ακόμα...

Τα οφέλη της μουσικής για το παιδί σας

Τα οφέλη της μουσικής για το παιδί είναι πολλαπλά. Ως γονέας, θέλετε το καλύτερο για τα παιδιά σας. Και σίγουρα επιθυμείτε να τα προετοιμάσετε...