Discover

Selfies: Πώς μπορούν να επιδεινώσουν την ανασφάλεια και το άγχος των κοριτσιών

Σε περίπτωση που αναρωτηθήκατε ποτέ πόσο χρόνο ξοδεύει η κόρη σας προκειμένου να τραβήξει ορισμένες selfies, μια δημοσκόπηση το 2015 διαπίστωσε ότι η μέση γυναίκα μεταξύ 16 και 25 ετών ξοδεύει πάνω από πέντε ώρες την εβδομάδα.

Η αλήθεια είναι πως ακούγεται πολύ αν δεν έχετε προσπαθήσει να τραβήξετε κάποια selfie γιατί δε θα ξέρετε ολόκληρη την διαδικασία. Οι γυναίκες τραβούν κατά μέσο όρο επτά φωτογραφίες για να ανεβάσουν μία, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση. Η Kim Kardashian παλαιότερα είχε δηλώσει ότι χρειάζονται περίπου 15 με 20. Αφού τραβήξετε μία φωτογραφία από την κατάλληλη γωνία στη συνέχεια χρησιμοποιείτε φίλτρα για να διαγράψετε κάθε είδους ατέλεια. Αδυνάτισμα μέσης, αύξηση γλουτών, καθαρό δέρμα χωρίς σπυράκια κ.ο.κ.

Οι Selfies μπορεί να είναι ανάλαφρες, φυσικά, σημειώνει η Alexandra Hamlet, PsyD, ψυχολόγος στο Child Mind Institute, αλλά όταν οι φωτογραφίες γίνονται ένα μέτρο αυτο-αξίας, οδηγούμαστε στην σκοτεινή πλευρά και εκεί υπάρχει πρόβλημα.

Έχουμε συνηθίσει να ανησυχούμε για το πώς θα επηρεαστούν τα κορίτσια βλέποντας πάρα πολλές εικόνες των τέλειων μοντέλων σε περιοδικά ή ταινίες. Αλλά τώρα οι ίδιοι οι νέοι είναι τα μοντέλα και μπορούν χρησιμοποιούν μόνοι τους την επεξεργασία ώστε να αγγίζουν το ’’τέλειο’’. Αυτό οδηγεί σε πολύ αυτο-έλεγχο καθώς προσπαθούν να τελειοποιήσουν τις δικές τους εικόνες και έτσι μπαίνουν σε διαδικασία σύγκρισης με τις φωτογραφίες που δημοσιεύουν οι συνομηλίκοί τους. Οι ειδικοί ανησυχούν για το τι σημαίνει αυτό για την αυτοεκτίμηση των παιδιών.

Αναζητώντας την τελειότητα

Εάν λέτε στην κόρη σας ότι είναι όμορφη όπως είναι, λαμβάνει ένα διαφορετικό μήνυμα όταν ανοίγει το Snapchat και βλέπει φίλτρα και φακούς που αλλάζουν την εμφάνιση.

Η Dr Hamlet αναγνωρίζει ότι μερικά από τα φίλτρα είναι διασκεδαστικά και παραμορφώνονται με διασκεδαστικούς τρόπους, αλλά επισημαίνει επίσης ότι υπάρχει το λεγόμενο «όμορφο φίλτρο» στο Instagram και το Snapchat. Τα φίλτρα που μας ομορφαίνουν χρησιμοποιούνται σχεδόν αντανακλαστικά από πολλούς, πράγμα που σημαίνει ότι τα κορίτσια συνηθίζουν να βλέπουν τους συνομηλίκους τους ’’πειραγμένους’’ κάθε μέρα στο διαδίκτυο.

social media efivi

Υπερβολική σύγκριση

Η αυτοεκτίμηση μειώνεται όταν αρχίζετε να συγκρίνετε τον εαυτό σας σε υπερβολικό βαθμό με άλλους ανθρώπους, κάτι που φαίνεται να δημιουργείται από τα κοινωνικά μέσα. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η συχνή προβολή selfie οδήγησε σε μειωμένη αυτοεκτίμηση και μειωμένη ικανοποίηση ζωής και σε αυξημένη σωματοποίηση του άγχους. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι τα κορίτσια που περνούν περισσότερο χρόνο βλέποντας εικόνες στο Facebook και το Instagram ανέφεραν μεγαλύτερη δυσαρέσκεια.

Στο βιβλίο «Enough As She Is» της Rachel Simmons, γράφει για τις πιέσεις που αντιμετωπίζουν τα κορίτσια, συμπεριλαμβανομένης της σύγκρισής τους με τους συνομηλίκους στα κοινωνικά δίκτυα. Συγκεκριμένα, ένα 18χρονο κορίτσι της είπε: «Δεν μισώ τον εαυτό μου όταν είμαι μόνη. Απλώς μισώ τον εαυτό μου σε σύγκριση με άλλους ανθρώπους».

Επιπτώσεις στην ψυχική υγεία

Ενώ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενδέχεται να μην προκαλούν διαταραχή ψυχικής υγείας, μπορεί να κάνει ορισμένα παιδιά που έχουν ήδη κατάθλιψη να υποτιμήσουν ακόμα περισσότερο τον εαυτό τους κατά τη σύγκριση με άλλα άτομα ή να εμφανίσουν ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας.

Το πρόβλημα των selfies έχει προσελκύσει ακόμη και την προσοχή διαφόρων επαγγελματικών περιοδικών για πλαστικούς χειρουργούς, οι οποίοι δημοσιεύουν άρθρα σχετικά με την αύξηση των αιτημάτων για πλαστική χειρουργική από νέους. Μια έρευνα από την Αμερικανική Ακαδημία Πλαστικών Προσώπων και Επανορθωτικών Χειρουργών διαπίστωσε ότι το 42% των χειρουργών κλήθηκαν να εκτελέσουν διαδικασίες για βελτιωμένες selfies και φωτογραφίες σε πλατφόρμες κοινωνικών μέσων.

Πως να είστε πιο προσεκτικοί με τη χρήση των social media

Οι γονείς που θέλουν να προσφέρουν στα παιδιά τους μία υγιή αντιστάθμιση στις πιέσεις των social media μπορούν να ξεκινήσουν αξιολογώντας τον τρόπο όπου οι ίδιοι χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα. Για παράδειγμα, βεβαιωθείτε ότι δεν σχολιάζετε συνεχώς τις φωτογραφίες που ανεβάσατε ή δεν σχολιάζετε προφίλ άλλων ατόμων με βάση τις φωτογραφίες τους, ή μη ζητάτε από τα παιδιά να τραβούν πολλές φωτογραφίες.

Οι περιστασιακές selfies είναι μια χαρά αλλά θα πρέπει να δείξετε ότι δίνετε προτεραιότητα στο εδώ και στο τώρα. Εάν πήγατε με το παιδί σας σε συναυλία μην του επιτρέψετε να τραβήξει όλο το event σε βίντεο, και να το παρακολουθήσει μόνο μέσα από τα μάτια μιας κάμερα καθώς αυτό θα ενισχύσει την ιδέα ότι «το να είμαστε στο μέρος της συναυλίας δεν είναι και τόσο καλό!»

Η Δρ. Hamlet συνιστά επίσης στους γονείς να ενθαρρύνουν τους εφήβους να αποκτήσουν μεγαλύτερη προσοχή σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά τους. Και εξηγεί: “Πριν σηκώσετε τη συσκευή σας, καταλάβετε γιατί τη χρησιμοποιείτε. Σε ποια συναισθηματική κατάσταση βρίσκεστε; Ανησυχείτε; Αν πάρετε το κινητό σας για να δείτε τι νέο υπάρχει στο FB και στο Insta πιθανότατα θα αυξήσει το άγχος σας. Το ίδιο ισχύει και για τη θλίψη. Θα νιώσετε ’’λίγοι’’ σε σχέση με την ψεύτικη τελειότητα των social media.

apps kinito efarmoges

Πηγές αυτοεκτίμησης

Είναι αρκετά καλό να λέτε στην κόρη σας πόσο όμορφη είναι αλλά είναι καλύτερο να τη συγχαρείτε για τις πράξεις της και για το πόσο καλή μαθήτρια είναι, ή πόσο καλή είναι στη δουλειά της.

Σίγουρα είναι καλό για την αυτοεκτίμηση κάποιου να αρέσει λόγω της εμφάνισής του, αλλά είναι σημαντικό να έχουμε πολλές πηγές αυτοεκτίμησης. Το να έχουμε προσωπικό ενδιαφέρον για κάτι και να βλέπουμε πώς οι δεξιότητές μας βελτιώνονται με το χρόνο και την προσπάθεια μας κάνει να αισθανόμαστε περήφανοι για όσα μπορούμε να καταφέρουμε, και μέσα από αυτόν τον τρόπο απομακρυνόμαστε από την επίτευξη της τελειότητας, κάτι που ουσιαστικά είναι αδύνατο. Ενθαρρύνει επίσης τα κορίτσια να κοιτάξουν μέσα τους για την αυτοεκτίμησή τους (και όχι μόνο για φιλοφρονήσεις από άλλους), το οποίο είναι σημαντικό μέρος της ανάπτυξης μιας ευτυχισμένης γυναίκας, γεμάτη αυτοπεποίθηση, λέει, τέλος, η Δρ. Hamilton.

Πηγή: childmind.org

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Πως η μητρότητα αλλάζει τον εγκέφαλο – Νέα έρευνα για το Mommy Brain

Υπάρχει μία μακροχρόνια καθιερωμένη αντίληψη ότι οι νέες μητέρες είναι λιγότερο προσεκτικές και ξεχνάνε πιο εύκολα. Μια νέα έρευνα έρχεται να διασαφηνίσει την παγιωμένη...

Παιδιά και ζάχαρη: Πώς να ελέγξετε αυτή τη σχέση

Αν αντιμετωπίζετε συνεχώς αιτήματα για γλυκές λιχουδιές και το μικρό σας από το πρωινό μέχρι το δείπνο, ζητάει μπισκότα και καραμέλες μετά τα γεύματα...

Πώς να διδάξετε στα παιδιά να δείχνουν ευγνωμοσύνη

Είναι κατανοητό οι γονείς να επιθυμούν τα παιδιά τους να δείχνουν ευγνωμοσύνη, αλλά με το να το λέμε έτσι απλά δεν λειτουργεί. Όλοι οι γονείς...

«ΜΑΜΑ! ΤΑ ΤΕΡΑΤΑ!» – εκδόσεις Μεταίχμιο

Το βιβλίο «ΜΑΜΑ! ΤΑ ΤΕΡΑΤΑ!», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, αφορά την ανάγκη προστασίας που βιώνουν τα παιδιά από φανταστικά πλάσματα που κρύβονται...

‘Εξι παράξενα συμπτώματα εγκυμοσύνης

Εδώ είναι μερικά από τα πολλά περίεργα συμπτώματα εγκυμοσύνης που μπορεί να αντιμετωπίσετε πριν φτάσει το μικρό σας  και γιατί δεν πρέπει να ανησυχείτε...