Discover

Πως να θέσετε υγιή όρια στα videogames

Η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών και των εφήβων παίζουν videogames. Αν και πολλά παιδιά τα παίζουν με μέτρο, χωρίς αρνητικές συνέπειες, άλλα παρουσιάζουν εμμονή.

Οι γονείς μπορεί να ανησυχούν όταν το παιδί παραμελεί τις σχολικές του εργασίες για να αφιερωθεί στο gaming, ή μένει ξύπνιο όλη νύχτα με αποτέλεσμα να είναι κουρασμένο για το πρωινό ξύπνημα που απαιτεί το σχολείο. Επίσης, παρατηρούν ότι το παιδί τους σπάνια κοινωνικοποιείται με συνομήλικους και περνά όλο τον ελεύθερο χρόνο παίζοντας.

Η Nancy M. Petry, PhD, ψυχολόγος και γνωστή για την έρευνά της σχετικά με συμπεριφορές θεραπείας για εθιστικές διαταραχές, καθηγήτρια Ιατρικής στο Κέντρο Υγείας του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ, πρότεινε τρόπους προκειμένου τα παιδιά να παίζουν βιντεοπαιχνίδια με όρια.

konsola paixnidia

Ορισμός και επιβολή ορίων στα παιχνίδια

Παρόλο που οι γονείς θα πρέπει να έχουν το μεγαλύτερο μέρος του λόγου στον καθορισμό των κατάλληλων ορίων στο παιχνίδι, τα δύο τρίτα των παιδιών και των εφήβων των ΗΠΑ δείχνουν ότι οι γονείς δεν έχουν “κανόνες” σχετικά με το χρόνο που αφιερώνεται στη χρήση μέσων.

Τι μπορείτε να κάνετε:

1. Τα videogames πρέπει να αποτελούν προνόμιο που κερδίζεται

Εξηγείστε στο παιδί σας ότι πρέπει πρώτα να ολοκληρώσει τα μαθήματά του και να βοηθήσει στις δουλειές του σπιτιού, αν χρειάζεται και ύστερα να αρχίσει να παίζει. Το να παίζει βιντεοπαιχνίδια πρέπει να είναι ένα προνόμιο που κερδίζεται.

2. Βάλτε σαφή όρια στα παιχνίδια του παιδιού σας.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής προτείνει ότι ο χρόνος που θα διατεθεί πρέπει να είναι κάτω από 30 έως 60 λεπτά την ημέρα Δευτέρα με Παρασκευή και 2 ώρες τα Σαββατοκύριακα. Για παιδιά κάτω των 6 ετών προτείνεται λιγότερο από μία ώρα ανά ημέρα. Ωστόσο, μερικές ημέρες δεν θα πρέπει να περιλαμβάνονται καθόλου παιχνίδια. Είναι σημαντικό να διασφαλίσετε ότι το παιδί σας αναπτύσσεται, διατηρεί και απολαμβάνει άλλες δραστηριότητες εκτός του παιχνιδιού στην οθόνη.

3. Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε και εγκρίνετε ποια παιχνίδια παίζει το παιδί σας.

Ως γονέας ανηλίκου, έχετε το δικαίωμα – και την ευθύνη. Ρωτήστε τον και μάθετε για τα αγαπημένα του παιχνίδια. Εκτός από τον καθορισμό κανόνων σχετικά με την ώρα που ξοδεύει στο παιχνίδι θα πρέπει επίσης να συμπεριλάβετε κανόνες που σχετίζονται με τους τύπους παιχνιδιών. Για παράδειγμα, μπορείτε να αποτρέψετε την αγορά και τη χρήση παιχνιδιών με ακραία βία ή σεξουαλικό περιεχόμενο.

4. Μόλις ορίσετε τους κανόνες σας, πρέπει να τους παρακολουθείτε και να τους εφαρμόζετε με συνέπεια.

Δεν μπορείτε να επιτρέψετε στο παιδί σας να σπάσει τους κανόνες όταν παραδείγματος χάριν είστε κουρασμένοι. Δηλαδή, ανεξάρτητα από άλλα ζητήματα που προκύπτουν, πρέπει να ακολουθήσετε το πλάνο που έχετε θέσει. Δεν μπορείτε να λέτε άλλα τη μία μέρα και άλλα την επομένη. Επίσης πρέπει να υπάρχει συνεννόηση και με τον άλλον γονέα.

5. Προσδιορίστε άλλες ψυχαγωγικές δραστηριότητες.

Η αντικατάσταση του παιχνιδιού με άλλες δραστηριότητες είναι ζωτικής σημασίας. Το παιδί σας παίζει σε μεγάλο βαθμό επειδή το θεωρεί διασκεδαστικό και είναι κάτι στο οποίο είναι καλός. Όταν το παιδί σας δεν έχει πολλά να κάνει, τα παιχνίδια είναι πάντα εκεί για να καλύψουν το χρόνο. Για να βοηθήσετε το παιδί σας να γεμίσει τον ελεύθερο χρόνο, προωθήστε ενεργά τη συμμετοχή σε άλλες ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Σκεφτείτε δραστηριότητες που εσείς και άλλα μέλη της οικογένειας μπορείτε να κάνετε με το παιδί σας. Η αντικατάσταση των δραστηριοτήτων θα πρέπει να γίνεται τις ημέρες της εβδομάδας και κατά τη διάρκεια της ημέρας κατά την οποία το παιδί σας παίζει πιο συχνά videogames. Κάντε τον να σκεφτεί κάτι άλλο που είναι εξίσου καλός, πχ ποδόσφαιρο, ζωγραφική.

6. Επαινέστε το για κάποια άλλη δραστηριότητα.

Ενισχύστε του την αυτοπεποίθηση όσον αφορά άλλες δραστηριότητες. Μπορείτε να του πάρετε δώρο, να τον βοηθήσετε σε κάτι, να του δώσετε παραπάνω χρήματα ή μπορείτε πολύ απλά να τον ανταμείψετε λεκτικά λέγοντάς του κάτι θετικό. Επιβραβεύστε τον.

Πηγή: childmind.org

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Ποια σχολεία είναι κλειστά λόγω κορονοϊού – Δείτε τη λίστα αναλυτικά

Κλειστά θα παραμείνουν από σήμερα Δευτέρα 26/10 και μέχρι νεοτέρας νηπιαγωγεία, παιδικοί σταθμοί, σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας καθώς...

Λητώ Τσακίρη Παπαθανασίου: Μουσική γραφή

Η συγγραφέας Λητώ Τσακίρη Παπαθανασίου μας συστήνεται με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Η Ραλλού των αστεριών" που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Τζιαμπίρης Πυραμίδα...

«Η καμηλοπάρδαλη Χαραλαμπία», του Μάκη Τσίτα

«Η καμηλοπάρδαλη Χαραλαμπία», το παιδικό βιβλίο του Μάκη Τσίτα – Ένα βιβλίο για την αγάπη και την ευγνωμοσύνη μέσα από τη σχέση ενός παιδιού...

Τα οφέλη του αθλητισμού για το παιδί σας

Ο αθλητισμός είναι σημαντικός για τη σωματική και ψυχική ανάπτυξη των παιδιών, ενώ η κοινωνικοποίηση και η συμμετοχή σε αυτόν έχουν θετικό αντίκτυπο στη...

Κορωνοϊός: Διατηρήστε την ψυχική υγεία των παιδιών

Η πανδημία και η απομόνωση που την ακολούθησε επηρεάζει σίγουρα και την ψυχική υγεία των παιδιών. Ανήσυχα. Βαριούνται συνεχώς. Μοναχικά. Αυτά είναι μόνο κάποια από...