Discover

Πως να θέσετε υγιή όρια στα videogames

Η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών και των εφήβων παίζουν videogames. Αν και πολλά παιδιά τα παίζουν με μέτρο, χωρίς αρνητικές συνέπειες, άλλα παρουσιάζουν εμμονή.

Οι γονείς μπορεί να ανησυχούν όταν το παιδί παραμελεί τις σχολικές του εργασίες για να αφιερωθεί στο gaming, ή μένει ξύπνιο όλη νύχτα με αποτέλεσμα να είναι κουρασμένο για το πρωινό ξύπνημα που απαιτεί το σχολείο. Επίσης, παρατηρούν ότι το παιδί τους σπάνια κοινωνικοποιείται με συνομήλικους και περνά όλο τον ελεύθερο χρόνο παίζοντας.

Η Nancy M. Petry, PhD, ψυχολόγος και γνωστή για την έρευνά της σχετικά με συμπεριφορές θεραπείας για εθιστικές διαταραχές, καθηγήτρια Ιατρικής στο Κέντρο Υγείας του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ, πρότεινε τρόπους προκειμένου τα παιδιά να παίζουν βιντεοπαιχνίδια με όρια.

konsola paixnidia

Ορισμός και επιβολή ορίων στα παιχνίδια

Παρόλο που οι γονείς θα πρέπει να έχουν το μεγαλύτερο μέρος του λόγου στον καθορισμό των κατάλληλων ορίων στο παιχνίδι, τα δύο τρίτα των παιδιών και των εφήβων των ΗΠΑ δείχνουν ότι οι γονείς δεν έχουν “κανόνες” σχετικά με το χρόνο που αφιερώνεται στη χρήση μέσων.

Τι μπορείτε να κάνετε:

1. Τα videogames πρέπει να αποτελούν προνόμιο που κερδίζεται

Εξηγείστε στο παιδί σας ότι πρέπει πρώτα να ολοκληρώσει τα μαθήματά του και να βοηθήσει στις δουλειές του σπιτιού, αν χρειάζεται και ύστερα να αρχίσει να παίζει. Το να παίζει βιντεοπαιχνίδια πρέπει να είναι ένα προνόμιο που κερδίζεται.

2. Βάλτε σαφή όρια στα παιχνίδια του παιδιού σας.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής προτείνει ότι ο χρόνος που θα διατεθεί πρέπει να είναι κάτω από 30 έως 60 λεπτά την ημέρα Δευτέρα με Παρασκευή και 2 ώρες τα Σαββατοκύριακα. Για παιδιά κάτω των 6 ετών προτείνεται λιγότερο από μία ώρα ανά ημέρα. Ωστόσο, μερικές ημέρες δεν θα πρέπει να περιλαμβάνονται καθόλου παιχνίδια. Είναι σημαντικό να διασφαλίσετε ότι το παιδί σας αναπτύσσεται, διατηρεί και απολαμβάνει άλλες δραστηριότητες εκτός του παιχνιδιού στην οθόνη.

3. Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε και εγκρίνετε ποια παιχνίδια παίζει το παιδί σας.

Ως γονέας ανηλίκου, έχετε το δικαίωμα – και την ευθύνη. Ρωτήστε τον και μάθετε για τα αγαπημένα του παιχνίδια. Εκτός από τον καθορισμό κανόνων σχετικά με την ώρα που ξοδεύει στο παιχνίδι θα πρέπει επίσης να συμπεριλάβετε κανόνες που σχετίζονται με τους τύπους παιχνιδιών. Για παράδειγμα, μπορείτε να αποτρέψετε την αγορά και τη χρήση παιχνιδιών με ακραία βία ή σεξουαλικό περιεχόμενο.

4. Μόλις ορίσετε τους κανόνες σας, πρέπει να τους παρακολουθείτε και να τους εφαρμόζετε με συνέπεια.

Δεν μπορείτε να επιτρέψετε στο παιδί σας να σπάσει τους κανόνες όταν παραδείγματος χάριν είστε κουρασμένοι. Δηλαδή, ανεξάρτητα από άλλα ζητήματα που προκύπτουν, πρέπει να ακολουθήσετε το πλάνο που έχετε θέσει. Δεν μπορείτε να λέτε άλλα τη μία μέρα και άλλα την επομένη. Επίσης πρέπει να υπάρχει συνεννόηση και με τον άλλον γονέα.

5. Προσδιορίστε άλλες ψυχαγωγικές δραστηριότητες.

Η αντικατάσταση του παιχνιδιού με άλλες δραστηριότητες είναι ζωτικής σημασίας. Το παιδί σας παίζει σε μεγάλο βαθμό επειδή το θεωρεί διασκεδαστικό και είναι κάτι στο οποίο είναι καλός. Όταν το παιδί σας δεν έχει πολλά να κάνει, τα παιχνίδια είναι πάντα εκεί για να καλύψουν το χρόνο. Για να βοηθήσετε το παιδί σας να γεμίσει τον ελεύθερο χρόνο, προωθήστε ενεργά τη συμμετοχή σε άλλες ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Σκεφτείτε δραστηριότητες που εσείς και άλλα μέλη της οικογένειας μπορείτε να κάνετε με το παιδί σας. Η αντικατάσταση των δραστηριοτήτων θα πρέπει να γίνεται τις ημέρες της εβδομάδας και κατά τη διάρκεια της ημέρας κατά την οποία το παιδί σας παίζει πιο συχνά videogames. Κάντε τον να σκεφτεί κάτι άλλο που είναι εξίσου καλός, πχ ποδόσφαιρο, ζωγραφική.

6. Επαινέστε το για κάποια άλλη δραστηριότητα.

Ενισχύστε του την αυτοπεποίθηση όσον αφορά άλλες δραστηριότητες. Μπορείτε να του πάρετε δώρο, να τον βοηθήσετε σε κάτι, να του δώσετε παραπάνω χρήματα ή μπορείτε πολύ απλά να τον ανταμείψετε λεκτικά λέγοντάς του κάτι θετικό. Επιβραβεύστε τον.

Πηγή: childmind.org

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Τα κατάλληλα βιβλία για παιδιά 6 ετών και άνω

Ποιοι τύποι βιβλίων είναι οι ιδανικοί για παιδάκια που μόλις ξεκίνησαν το σχολείο - Τι βιβλία να επιλέξετε Της Φωτεινής Κωνσταντοπούλου Τα βιβλία είναι εξαιρετική πηγή...

Τι πιτζάμες πρέπει να φοράει ένα νεογέννητο στον ύπνο;

Ποιες είναι οι κατάλληλες πιτζάμες για μωρά – Ποιες να προτιμήσετε και γιατί Τι πρέπει να φοράει ένα νεογέννητο κατά τη διάρκεια του ύπνου τον...

Selfies: Πώς μπορούν να επιδεινώσουν την ανασφάλεια και το άγχος των κοριτσιών

Σε περίπτωση που αναρωτηθήκατε ποτέ πόσο χρόνο ξοδεύει η κόρη σας προκειμένου να τραβήξει ορισμένες selfies, μια δημοσκόπηση το 2015 διαπίστωσε ότι η μέση...

Πώς θα κρατήσετε δροσερά τα μωρά σας το καλοκαίρι

Τις μέρες του καλοκαιριού ο υδράργυρος «χτυπάει» κόκκινο. Η ζέστη είναι αφόρητη για όλους, και ειδικότερα για τα μωράκια που είναι ευαίσθητα σε αυτή, πρέπει να βρούμε τρόπους για...

Έξι κοινά λάθη στη χορήγηση φαρμάκων

Πριν δώσετε στο παιδί σας τη δόση αντιβιοτικού ή το σιρόπι, βεβαιωθείτε ότι δεν κάνετε αυτά τα κοινά λάθη στη χορήγηση φαρμάκων. Η εποχή του...